Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 252
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 274
  • Total: 275
  • Leon

Υπάρχει η ψυχή;

Ξεκίνησε από gon, Σεπτεμβρίου 20, 2005, 04:48:53 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Labrokratis

Μπορώ να νοήσω την ψυχή ως την άυλη πλευρά μας, που το πνεύμα ενώνει με το σώμα μας

Στην φύση υπάρχει πάντα δράση / αντίδραση. Θετικό / αρνητικό. Ύλη / αντιύλη. Όλα αυτά τα ενώνει κάτι, μια σχέση, δυνάμεις, κάτι τελος πάντων, που τα κάνει να εφάπτονται αλλα συνάμα να είναι απολυτα χώρια

Ως άνθρωποι μπορουμε να πούμε οτι το πνεύμα ειναι αυτές οι δυνάμεις που ενώνουν το σώμα μας (ύλη) με κάτι που αν και δεν βλέπουμε, δεν ξέρουμε, δεν μπορουμε να αποδείξουμε υπάρχει. Ξέρουμε ότι ειναι αντιθετο από τό σώμα μας, αρα είναι άυλο. Αυτο λοιπον έχουμε ορίσει ως "Ψυχή"

Τώρα τι μορφή έχει; Την μορφή που δεν έχει η ύλη μας.

Στην αρχαιότητα, πιθανώς όριζαν την ψυχή ως θηλυκό, καθότι όσοι φιλοσοφούσαν ήταν άντρες. Το αντίθετό τους λοιπον, ήταν φυσικό να το φαντάζονται ως θηλυκό.
Αυτο βέβαια φαντάζομαι εγώ: Δεν έχω διαβάσει τίποτα σχετικό. Προτείνω να το αναλύσουν βαθύτερα αυτοί που το γνωρίζουν

gon

προς  Κύριo papi

Επειδή είναι πολυσήμαντος ο όρος ψυχή, γι’ αυτό και σε πολλά σημεία δεν είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα.
Ψυχή είναι ένας άνθρωπος, είναι κάποιος.
Φανερώνει πολλά πράγματα Δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο η ζωή εκδηλώνεται στον άνθρωπο.
Σημαίνει τον ολόκληρο άνθρωπο, ως ενιαία ζωντανή υπόσταση.
Η ψυχή δεν κατοικεί απλώς στο σώμα, αλλά εκφράζεται με το σώμα, που κι αυτό, όπως και η σάρκα ή η καρδία αντιστοιχεί στο εγώ μας, στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε την ζωή.
Η ψυχή δεν είναι η αιτία της ζωής, αλλά είναι κυρίως ο φορέας της ζωής
ψυχή είναι και η ζωή που υπάρχει μέσα στον άνθρωπο.
Η ψυχή χρησιμοποιείται ακόμη,  για την δήλωση του πνευματικού στοιχείου της υπάρξεώς.
Επειδή είναι πολυσήμαντος ο όρος ψυχή, γι’ αυτό και σε πολλά σημεία δεν είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα.

ASSOS

Υπάρχει ...

ΚΑΙ ΕΠΛΑΣΕ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΑΠΟ ΧΩΜΑΤΟΣ ΕΚ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΦΥΣΗΣΕΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΥΚΤΗΡΑΣ ΑΥΤΟΥ ΠΝΟΗΝ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΓΕΙΝΕΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΣ ΨΥΧΗΝ ΖΩΣΑΝ (ΓΕΝΕΣΙΣ 2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΔΑΦΙΟ 7)

papi

Παράθεση από: "gon"προς  Κύριo papi

Ψυχή είναι ένας άνθρωπος, είναι κάποιος.
Φανερώνει πολλά πράγματα Δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο η ζωή εκδηλώνεται στον άνθρωπο.
Σημαίνει τον ολόκληρο άνθρωπο, ως ενιαία ζωντανή υπόσταση.
Η ψυχή δεν κατοικεί απλώς στο σώμα, αλλά εκφράζεται με το σώμα, που κι αυτό, όπως και η σάρκα ή η καρδία αντιστοιχεί στο εγώ μας, στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε την ζωή.
Η ψυχή δεν είναι η αιτία της ζωής, αλλά είναι κυρίως ο φορέας της ζωής
ψυχή είναι και η ζωή που υπάρχει μέσα στον άνθρωπο.
Η ψυχή χρησιμοποιείται ακόμη,  για την δήλωση του πνευματικού στοιχείου της υπάρξεώς.

Προς τον κυριο gon

Συνεχιζω απο το δικο σας....κανοντας αντιγραφη απο εκει που το βλεπω στο site:oode

Η ψυχή δεν κατοικεί απλώς στο σώμα, αλλά εκφράζεται με το σώμα, που κι αυτό, όπως και η σάρκα ή η καρδία αντιστοιχεί στο εγώ μας, στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε την ζωή. Ψυχή είναι ένας άνθρωπος, είναι κάποιος...»[2]. Η ψυχή δεν είναι η αιτία της ζωής, αλλά είναι κυρίως ο φορέας της ζωής[3].

Ψυχή είναι η ζωή που υπάρχει σε κάθε κτίσμα, όπως στα φυτά και τα ζώα, ψυχή είναι και η ζωή που υπάρχει μέσα στον άνθρωπο, είναι και ο κάθε άνθρωπος που έχει ζωή, ψυχή είναι και η ζωή που εκφράζεται μέσα από το πνευματικό στοιχείο της υπάρξεώς μας, είναι αυτό το πνευματικό στοιχείο της υπάρξεώς μας. Επειδή είναι πολυσήμαντος ο όρος ψυχή, γι’ αυτό και σε πολλά σημεία δεν είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα.

Στα επόμενα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές προεκτάσεις του όρου ψυχή από τα κείμενα της Καινής Διαθήκης και τα κείμενα των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας.

Η ψυχή ως ζωή χρησιμοποιείται από τον Κύριο και τους αγίους Αποστόλους. Ο άγγελος Κυρίου είπε στον Ιωσήφ, τον μνήστορα της Υπεραγίας Θεοτόκου: «εγερθείς παράλαβε το παιδίον και την μητέρα αυτού και πορεύου εις γην Ισραήλ∙ τεθνήκασι γαρ οι ζητούντες την ψυχήν του παιδίου» (Ματθ. β’, 20). Ο Κύριος, περιγράφοντας τον Εαυτό Του ως καλόν ποιμένα, λέγει: «εγώ ειμί ο ποιμήν ο καλός, ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων...» (Ιω. ι’, 11). Επίσης, ο Απόστολος Παύλος γράφοντας για την Πρίσκιλλα και τον Ακύλα λέγει: «οίτινες υπέρ της ψυχής μου τον εαυτόν τράχηλον υπέθηκαν» (Ρωμ. Ιστ’, 4). Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις ο όρος ψυχή σημαίνει την ζωή.

Η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή τών άρθρων που γράφτηκαν από μέλη τής ΟΟΔΕ, επιτρέπεται ελεύθερα, αρκεί να διατηρείται το αρχικό νόημα χωρίς περικοπές που πιθανόν να το αλλοιώνουν, και να αναφέρεται η πηγή τους.

Πηγη
Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής έρευνας oode

gon

Προς τον κυριο papi

Μπορείς να μας περιγράψεις    την  ψυχή σου?

energizer

...προς  τι το μισος & ο αλληλοσπαραγμος;
...συνανθρωποι αν δεχτουμε τον "ορο" ψυχη αυτοματως θα πρεπει να χαρακτηριστουμε..."καλοψυχοι & σκατοψυχοι"
...& η κατηγοριοποιηση καλου & κακου ειναι ευαισθητο ζητημα & εξαιρετικης επικινδυνοτητας!

:ανθρωποι,ανθρωποι αιμοσταγεις & αιμοβοροι...
-απο ελληνικη ταινια(κλασσικη!)

:twisted:

gon

Προς τον κυριο  energizer

Συμφωνώ μαζί σου

papi

Για μενα η δικια μου ψυχη ειναι να περναω καλα,να βλεπω πραγματα να με κανουν χαρουμενο και ευτυχισμενο.Οτι βγαζω απο την ψυχη μου να το μοιραζομε με καποιον/καποιαν.Αυτο που με πειραζει ειναι Η αδικια και το ψεμμα.
Δεν εχω σπουδασει για να ξερω πεντε λεξεις παραπανω οπως εσεις κυριε gon.Ενα Γυμνασιο εβγαλα και τα παρατησα γιατι δεν ημουν σε θεση για γραμματα.
Πιανοντας απο μικρη ηλικια την ζωη με τα χερια ετσι εμαθα πολλα δουλευοντας την νυχτα,οταν τα αλλα παιδια τις τοτε μικρης μου ηλικιας κοιμοντουσαν για να πανε το πρωι στο σχολειο.
Τοσο απλα Κυριε gon.

Επισεις επιδει απ οτι βλεπω ψαχνεται να μαζεψετε ποντους** βαζοντας θεματα να απανταει ο κοσμος και οταν σας ερωτουν κατι,τοτε εσεις προσπαθητε να περνετε λεξεις απο αλλα σαίτ σαν παζλ και να τις κολατε εδω,ετσι κοροιδευτε και εσας και τον κοσμο.
Γιατι δεν βγαζετε κατι δικο σας μεταξι σοβαρου και αστειου?Φοβαστε τα ορθογραφικα?Ολοι κανουμε λαθακια.Φοβαστε μηπως αν γραψετε μια βλακεια θα σας κοροιδεψουν?Και να γραψετε δεν ειναι κακο και ουτε στην κρεμαλα θα πατε.

**Νομιζετε οτι μαζευοντας ποντους θα γινετε σταρ?Αν ειναι αυτος ο λογος ζητηστε απο τον admin να σας φορτωσει ποντους στο προφιλ.

Δεν προκητε να ξανα απαντησω σε δικο σας θεμα για να εχετε φορουμθεαση  για να μαζευετε με αυτον τον τροπο ποντους.
Καντε διαλογο με τον κοσμο του Α33.gr,Αυτο ειναι το σωστο.

Φιλικα
papi

gon

Προς τον κυριο papi

Σε ευχάριστο για τα καλά σου λόγια θα σε θεωρήσω πρότυπο για την καλή ψυχή που έχεις.
Είσαι  ο μοναδικός στο συγκεκριμένο χώρο με αυτό το χάρισμα.

θα θέλατε να συμπληρώσετε?

cat

gon

Αν η ψυχή είχε πρόσωπο θα ήταν πρόσωπο γυναίκας, αυτό είναι βέβαιο! Δεν ξέρω αν παύουμε να υπάρχουμε μετά το θάνατο...η μεγάλη απορία όλων είναι το πού καταλήγει όλη αυτή η ενέργεια; μένει εκτεθειμένη στο σύμπαν ή εξανεμίζεται;

gon

Στο Χριστιανισμό, η διδασκαλία τής ανάστασης, διδάσκει ότι το πρόσωπο που πέθανε θα λάβει πάλι σώμα, θα ξαναζήσει με τα συγκεκριμένα προσωπικά χαρακτηριστικά που είχε πριν πεθανει, αναγνωρίζοντας τον εαυτό του.

kuria

εμενα η ψυχη μου πρεπει να ειναι πολυ αλανιαρα... που την χανεις που την βρισκεις  σουλατσαρει στην κουλουρη...  
σιγα μην περιμενει ποτε θα αποφασισω να εγκαταλειψω τα εγκοσμια για να παει στο υπερπεραν και να επιστρεψει με αντανακλαση...
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

heinrich

μα και βέβαια...
η δική μου είναι στην εφορία, στις ΔEKO, ανάμεσα στις γάμπες της, ψήνεται δίπλα από τα μπριζολάκια, λιάζεται στην παραλία, αγκομαχάει στο κρεβάτι, μυρίζει το βασιλικό και το νυχτολούλουδο στο μπαλκόνι, βλαστημάει την ώρα και τη στιγμή που ασχολήθηκε με την γραφιστική και άμα λάχει ρίχνει και μερικά φάσκελα πίσω της και πάει και τα πίνει μόνη της

gon

Τα  μάτια τα έχουμε για να βλέπουμε.
Τα αυτιά για να ακούμε.
Τα χέρια για να κάνουμε διάφορες εργασίες.

Την ψυχή γιατί την έχoυμαι  άραγε;
Υπάρχουν φυσικοί νόμοι επηρεάζουν την ψυχή.
Από τι είδους ύλη ενέργεια αποτελείται.

274 Επισκέπτες, 1 Χρήστης