Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 289
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 340
  • Total: 341
  • Leon

Το κομπολόι

Ξεκίνησε από gon, Νοεμβρίου 02, 2005, 11:16:30 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gon

Το κομπολόι

Φτωχό κομπολογάκι μου
σε είχα το μεράκι μου
πού να βρω να σ' αγοράσω
για να μη σε ξαναχάσω...
...συ μου πέρναγες την ώρα
πες μου τι θα κάνω τώρα  
τραγουδούσε ο Γ.Μητσάκης το 1946. Και αναρωτιέται κανείς ποια δύναμη μπορούν να κρύβουν αυτές οι χάντρες για να φέρνουν κάποιον σε τέτοια απόγνωση.

riaghul

Η Δύναμη βρίσκεται στο άγγιγμα
Οχι μόνο όταν είσαι σε απόγνωση..
μα και σε ευεξία και χαρά..
Αγγιζεις τη χάντρα ..τα χέρια κινούνται απαλά..
Ο νούς ..ταξιδεύει..και σκέφτεσαι...αυτο που σε ταλαιπωρει
αυτο που σε ευχαριστεί...
Οι χάντρες ειναι ένα υποκατάστατο...της μοναξιάς..
Ειναι η συντροφιά της χαράς..και της στεναχώριας..
Και στο επόμενο "τικ"...περιμένεις το άλλο...
Ηχος και Κινηση..
Αγγιγμα...και ...ταξιδι του νου..

Τη Δυναμη την έχεις εσύ...
Την ενέργεια την παράγεις με καποιο τροπο..
Με το τικ  τακ...του κομπολογιού..
:)

antiope

GIA NA ISOPEDWSW THN KOUBENTA....

"DEN ME NOIAZEI DEN RWTAWWWW H ZWH TI THA MOU FEEEEEREI...
STO NA XERI TO TSIGAROOO ST ALLO XERI TO MPEGLERIIIIIII..."

OPAAAAAAAAA

minoraki

νομιζω οτι το κομπολοι την εποχη που ο μητσακης εγραψε αυτο το τραγουδι, ηταν αναποσπαστο στοιχειο των Αντρων (με το Α κεφαλαιο).
πιστευω οτι καθε αντρας, ηθελε να δειχνει την δυναμη του, τον αντρισμο του, την υπεροχη του απεναντι στις γυναικες, παιζοντας ενα κομπολοι. και βεβαιως ηταν και ενα μεσον για να περνουν τις ωρες του ελευθερου χρονου τους.
τοτε τα πραγματα ηταν τελειως διαφορετικα. δεν υπηρχε τηλεοραση, η ζωη κυλουσε ηρεμα. οποτε οι ανθρωποι ειχαν αρκετο ελευθερο χρονο για τον εαυτο τους. μεσω ενος κομπολογιου ξεχνουσαν τα βασανα, τις εννοιες τους, τον νταλγκα τους....
υ.γ. υπαρχει στο ναυπλιο το περιφημο μουσειο κομπολογιου. ομολογω οτι μου εχει μεινει αξεχαστο! τι υπεροχα κομπολογια υπαρχουν εκει μεσα!

gon

Κομπολόι! Αλήθεια τι σημαίνει αυτή η λέξη;

cuba

gia deite sto enothta xrisima site me 8ema to kompoloi

gon

Η ιστορία του κομπολογιού Στην αρχαία Ινδία γύρω στα 500 προ Χριστού, ένας μαθητής πνευματικής σχολής έπρεπε να προσευχηθεί 108 φορές. Όμως, δεν ήξερε να μετράει. Ο Κινέζος, ο Βουδιστής, ο Χριστιανός, ο Μουσουλμάνος μοναχός έπρεπε να προσεύχονται απερίσπαστοι, χωρίς να τους απασχολεί το μέτρημα. Λύση στο πρόβλημα έδωσε ένας πνευματικός δάσκαλος, ο οποίος πέρασε σε ένα σκοινάκι 108 διάτρητα κουκούτσια και έδεσε τις δύο άκρες του. Έτσι, γεννήθηκε το κομπολόι. Το κομπολόι φτιάχνετε και από σκοινάκι με κόμπους, το κομποσκοίνι.

Η λέξη κομπολόι (κομπολόγι) προέρχεται από τη φράση: "σε κάθε κόμπο, λέω προσευχή".

Με τα χρόνια, οι κόμποι ή τα κουκούτσια αντικαταστάθηκαν από το κεχριμπάρι, το οποίο περικλείει ενέργεια η οποία θεωρείται ότι χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και έχει ευεργετικές επιδράσεις στις ασθένειες του θυρεοειδούς.

Το κομπολόι διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Σταυροφόρους, ενώ στην Ελλάδα το διέδωσαν οι Τούρκοι, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως αξεσουάρ κατά το ραχάτι τους, μαζί με τα σερπέτια, τις μουσικές και τα αρώματα.

Στην Ελλάδα, το κομπολόι αρχικά ήταν αντικείμενο των περιθωριακών και γενικά όσων είχαν χρόνο για ραχάτι, χουζούρι, αραλίκι. Με τον καιρό έγινε σύμβολο ανδρισμού και κύρους. Σήμερα, στην εποχή της ταχύτητας, της πληροφορίας, της εντατικής παραγωγής και του άγχους, το κομπολόι είναι ενδεδειγμένο αξεσουάρ για άντρες και γυναίκες, αφού βοηθά στην χαλάρωση και στην κατάργηση κακών συνηθειών.

junkie

Θα το δώσω το ρολόι
και θα πάρω κομπολόι..
Να μετράω τους καημούς
και τους αναστεναγμούς..

mourmouritsas

αχ και αμα κοιταω αυτο το υπεροχο στηθος σου τοτε παιζετε με τρελλα και κορδελλα το κομπολογακι.... :oops:  :roll:

340 Επισκέπτες, 1 Χρήστης