Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Ξεκίνησε από papi, Δεκεμβρίου 02, 2005, 12:51:36 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

papi

μπουχουυυυυυυυυ σνιφ kocugaaaaaaaaaa :cry:  :roll:

Jezebell

Βασιλόπιτα

Υλικά

    * 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    * 2 ποτήρια ζάχαρη
    * 1 ποτήρι γάλα
    * 6-8 αυγά
    * 1 κουταλάκι μπέϊκι
    * 2 βανίλιες
    * 1 βιτάμ

   




Ετοιμασία

   1. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βιτάμ πολύ καλά.
   2. Κατόπιν ρίχνουμε ένα-ένα τ'αυγά και μετά ρίχνουμε το γάλα και τις βανίλιες.
   3. Το μπέϊκιν το βάζουμε μέσα στο αλεύρι και χτυπάμε το μίγμα καλά.
   4. Βουτυρώνομε το ταψί μας και ψήνουμε στους 180° περίπου για 1 ώρα.
   5. Εάν θέλουμε να "διακοσμήσουμε" την βασιλόπιτά μας, πριν την βάλουμε στο φούρνο "σχεδιάζουμε" με αμύγδαλα ανάλατα το έτος.

Shadowlord

Παράθεση από: "Ntama"Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα - Παγωτό


75 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα Βερίκοκα
50 γρ. Σταφίδες Ξανθές
50 γρ. Σταφίδες μαύρες
25 γρ. ψιλοκομμένες λεπτές φλούδες Πορτοκάλι(α)
50 γρ. (με πορτοκάλι) Μπράντι
25 γρ. ψιλοκομμένα Κερασάκια γλασέ
400 γρ. εβαπορέ Γάλα
600 γρ. χτυπημένη Κρέμα γάλακτος
2 κουτ. γλ. άρωμα Βανίλια(ες)
1/2 κουτ. γλ. Κανελογαρίφαλα
ξύσμα από Πορτοκάλι
225 γρ. Σοκολάτα γάλακτος

Για διακόσμηση Φυλλαράκια γκι



Βάζετε τα βερίκοκα, τις ξανθές και μαύρες σταφίδες, το πορτοκάλι και τα κερασάκια σε μπολ. Τα περιχύνετε με το μπράντι, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να "ποτίσουν" για 2 - 3 ώρες ή και αποβραδίς.
Ανακατεύετε το γάλα, τη βανίλια, την κρέμα και τα κανελογαρίφαλα. Ρίχνετε μέσα τα φρούτα και το ξύσμα και ανακατεύετε. Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ, σκεπάζετε και βάζετε στην κατάψυξη για 12 ώρες ή ώσπου να παγώσει καλά.
Ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπολάκι επάνω από κατσαρόλα με ζεστό νερό.
Περιχύνετε με τη σοκολάτα την πουτίγκα - παγωτό λίγο πριν τη σερβίρετε και τη διακοσμείτε με τα φύλλα

Shadowlord

Παράθεση από: "Ntama"ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ  



2 φλιτζάνια βούτυρο φαγητού
1 βανίλια
1 κουταλάκι ξύσμα λενονιού
6 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό
5 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ


Γέμιση

2 φλιτζάνια καρύδια χοντραλεσμένα
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι γαρίφαλο
3 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού


Σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
2-3 κομμάτια από τη φλούδα του λεμονιού


Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη βανίλια και το ξύσμα, μέχρι ν' ασπρίσει και να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε το νερό και το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν. Ανακατώνουμε ελαφρά, χωρίς να ζυμώσουμε πολύ το μίγμα, για να μην γίνουν σκληρά τα μελομακάρονα.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης, τα πλάθουμε μπαλάκια και ανοίγουμε μικρά φύλλα. Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμισης στο καθένα και σηκώνουμε τα δύο αντικριστά πλαϊνά για να δώσουμε το οβάλ σχήμα του μελομακάρονου. Κολλάμε τις άκρες μεταξύ τους και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, με την ένωση προς τα κάτω.
Τσιμπάμε τα μελομακάρονα από πάνω με πιρούνι ή με ειδικό τσιμπιδάκι για μελομακάρονα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε για 5 λεπτά τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και τις φλούδες. Βουτάμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό, ώσπου να μελώσουμε όλα τα μελομακάρονα.
Τα βάζουμε σε πιατέλα και όταν κρυώσουν τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη ή τα κλείνουμε σε πλαστικό σκεύος. Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου, αλλά είναι καλύτερα αν τα τοποθετήσουμε μακριά από εστίες θερμότητας.



ΠΡΟΤΑΣΗ:
Μπορούμε να σχηματίσουμε μικρότερα μπαλάκια με τη ζύμη και να φτιάξουμε μελομακάρονα μουκίτσες. Θα γίνουν περίπου 60 κομμάτια.

Shadowlord

Παράθεση από: "Ntama"ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ  


2 φλιτζάνια βούτυρο κατσικίσιο ή αγελαδινό (περίπου 1/2 κιλό)
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη (ή δύο πιατάκια του καφέ κοφτά)
1 ολόκληρο αυγό ή δύο κρόκους
2 με 3 βανίλιες
4 κουταλάκια χυμό λεμονιού (ή μισό λεμόνι)
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
2 φλιτζάνια αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρντισμένα με λίγο βούτυρο
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
5 1/2 με 6 φλιτζάνια αλεύρι
άχνη με 2 βανίλιες



Δουλεύουμε το μαλακό βούτυρο για πολύ ώρα, να γίνει σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατώνουμε μέχρι να γίνουν αφράτο μίγμα.
Βάζουμε το αυγό, τις βανίλιες, τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι (μέσα σ' ένα φλιτζανάκι του καφέ), τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και το αλεύρι με το μπέικιν κοσκινισμένα μαζί. Αναμιγνύουμε καλά τα υλικά, αλλά δεν τα ζυμώνουμε πολύ. Θα σχηματιστεί σφιχτή ζύμη, που είναι καλύτερα να την αφήσουμε για μισή ώρα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Πλάθουμε χοντρά κορδόνια, ένα δάχτυλο πάχος και 8 εκατ. μήκος και τα δίνουμε σχήμα C (πέταλο) ή S (τελικό σίγμα).
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε αβουτύρωτο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 με 20 λεπτά.
Ραντίζουμε τους ζεστούς ή χλιαρούς κουραμπιέδες με ανθόνερο (προαιρετικά, αν θέλουμε περισσότερο άρωμα) και από πάνω κοσκινίζουμε άχνη ανακατωμένη με βανίλια.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Την άλλη μέρα τους φυλάγουμε σε πλαστικό δοχείο.


Οδηγίες: Αν δεν σας αρέσει η έντονη μυρωδιά του βουτύρου, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άλλο βούτυρο ή βιτάμ.
Μπορείτε να βάλετε 1 φλιτζάνι αμύγδαλα, αντί για δύο. Εγώ προτιμώ τους κουραμπιέδες με πολύ αμύγδαλο.
Ρίξτε το αλεύρι σταδιακά. Βάλτε πρώτα τα 5 1/2 φλιτζάνια μαζί με το μπέικιν και έπειτα προσθέστε όσο ακόμα χρειάζεται (από το 1/2 φλιτζάνι) μέχρι να γίνει σφιχτή ζύμη.

Shadowlord

Παράθεση από: "Ntama"ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΣΜΥΡΝΗΣ  


1. 300 ΓΡ. ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΑΛΑΚΟ
2. 400 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
3. 1 ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ
4. 6 ΑΥΓΑ, ΧΩΡΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΚΡΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΠΡΑΔΙΑ
5. 750 ΓΡ. (ΠΕΡΙΠΟΥ) ΦΑΡΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΗ
6. 1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΟΠΑΝΙΣΜΕΝΗ
7. 1 ΠΟΤΗΡΑΚΙ ΚΟΝΙΑΚ
8. Ο ΧΥΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΕΝΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
9. (1 ΑΥΓΟ ΧΤΥΠΗΜΕΝΟ - ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΓΑΡΙΦΑΛΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΨΙΧΑ ΓΙΑ ΣΤΟΛΙΣΜΑ

Χτυπατε στο μιξερ το βουτυρο με τη ζαχαρη και το αλατι, μεχρι να ασπρισουν. Προσθετετε τους κροκους με τη μαστιχα και συνεχιζετε το χτυπημα για 5 λεπτα ακομα. Προσθετετε το χυμο, το ξυσμα και το κονιακ. Χτυπατε τα ασπραδια αυγων σε σφιχτη μαρεγκα. Ριχνετε στο μιγμα των κροκων εναλλαξ λιγο αλευρι και μαρεγκα, ανακατευοντας ελαφρα. Ριχνετε το μιγμα ς'ενα βουτυρωμενο ταψι (και κανετε στην επιφανεια διαφορα σχεδια μ'ενα πιρουνι). Αλειφετε την πιτα με αυγο, τη στολιζετε με τα γαριφαλα και την αμυγδαλοψιχα και την ψηνετε σε μετρια προθερμασμενο φουρνο για 1 ωρα περιπου.

Shadowlord

Παράθεση από: "Ntama"ΔΙΠΛΕΣ



Για τη ζύμη:

4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά και 4 κρόκοι
4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού ή γάλα
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας λάδι
ξύσμα λεμονιού
λάδι για το τηγάνισμα



για το σιρόπι:


2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού μέλι
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
για το πασπάλισμα:
κανέλλα (σκόνη)
καρύδια ψιλοκομμένα


1. Κοσκινίζετε και αναμιγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
2. Σε ένα γυάλινο μπολ χτυπάτε με το σύρμα τα αυγά, τα κροκάδια, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύσμα λεμονιού.
3. Κατόπιν ρίχνετε λίγο - λίγο το αλεύρι και ανακατεύετε, στην αρχή με το σύρμα και μετά με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
4. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και την ανοίγετε με πλάστη σε λεπτό φύλλο.
5. Με οδοντωτό ροδελάκι κόβετε σε μακρόστενες λωρίδες μήκους 15 εκ. περίπου.
6. Διπλώνετε τις λωρίδες στα τρία και τις ψήνετε σε καυτό λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνουν.
7. Ετοιμάζετε το σιρόπι, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και βουτάτε μέσα τις δίπλες.
8. Τις βγάζετε από το σιρόπι, με τρυπητή κουτάλα και τις βάζετε σε πιατέλα.
9. Τέλος, τις πασπαλίζετε με λίγη κανέλλα και μπόλικα καρύδια ψιλοκομμένα.

Shadowlord

Παράθεση από: "Ntama"ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ  


Το ευλογημένο Χριστόψωμο, το άγιο ψωμί των Χριστουγέννων. Το Χριστόψωμο ήταν το βασικό ψωμί της γιορτής των Χριστουγέννων, που θα στήριζε τη ζωή των νοικοκυραίων, του σπιτιού, των ζώων και της σοδειάς.
Ο συμβολισμός του Χριστόψωμου καθόριζε και την τεχνική με την οποία γινόταν, που ήταν μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Η νοικοκυρά έκανε το σταυρό της, πριν ξεκινήσει το ζύμωμα.
Το ζύμωναν με ειδικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τα πιο αγνά και ακριβά υλικά. Χρησιμοποιούσαν προζύμι, αλεύρι, μέλι, ροδόνερο, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα.
Οι παραδόσεις και οι τοπικές συνήθειες καθόριζαν το σχήμα και τα στολίδια του. Αλλού ήταν στρογγυλό, αλλού οβάλ ή μακρόστενο. Ένας μεγάλος σταυρός στη μέση ήταν απαραίτητος. Τον έκαναν με πρόσθετο ζυμάρι ή τον αποτύπωναν με πραγματικό ξύλινο σταυρό. Στις άκρες και στο κέντρο έβαζαν μεγάλα άσπαστα καρύδια ή αμύγδαλα. Ύστερα κεντούσαν με το μαχαίρι διάφορα σχέδια με ιδιαίτερη σημασία και στόλιζαν με καρύδια, αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς.
Άλλοτε πάλι έφτιαχναν μια μαργαρίτα με τόσα φύλλα όσα τα μέλη της οικογένειας και επάνω έβαζαν μια ζυμαρένια στέγη σπιτιού.
Οι αγρότισσες σχεδίαζαν με κομμάτια ζύμης κλωνιά από κληματαριά, αλέτρι ή βόδια και τα τοποθετούσαν επάνω στο Χριστόψωμο.
Οι γυναίκες των τσομπάνηδων έφτιαχναν μαντρί, πρόβατα και κατσικάκια.
Όλα για μια καλή χρονιά.



1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι αλάτι
50 γρ. μαγιά νωπή ή 1 1/2 κουταλιά ξερή
1 φλιτζάνι (240 ml) νερό, χλιαρό 40 βαθ. Κελσίου
1 φλιτζάνι (240 ml) κόκκινο κρασί, χλιαρό
1/2 φλιτζανιού (120 ml) λάδι
1/4 φλιτζανιού (60 ml) χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλιτζανιού (60 ml) κονιάκ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνια (220 γρ.) σταφίδες
1 1/2 φλιτζάνια (220 γρ.) καρύδια, χοντραλεσμένα
1/3 φλιτζανιού (50 ml) κουκουνάρι
1 κουταλιά μαστίχα κοπανισμένη ή
ή 1 κουταλιά γλυκάνισο
1 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
1 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο


Γαρνίρισμα

λίγο γάλα
σουσάμι
καρύδια ή φιστικιά Αίγινας ή
άλλους ξηρούς καρπούς



-Βάζουμε τη μαγιά σε ποτήρι με 1/2 φλιτζανιού χλιαρό νερό και 2-3 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε το νερό μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει.
-Κοσκινίζουμε 800 γρ. από το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, το υπόλοιπο νερό (1/2 φλιτζανιού) και το χλιαρό κρασί (1 φλιτζάνι). Ανακατεύουμε, παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι από τριγύρω και ζυμώνουμε ώσπου να σχηματιστεί ελαφριά, μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (1 1/2 με 2 ώρες) σε ζεστό μέρος ή τυλιγμένο με κουβέρτα.
-Μετά το πρώτο φούσκωμα, πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο, το λάδι, το πορτοκάλι, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατώνουμε τη ζάχαρη με τις σταφίδες, τα καρύδια, το κουκουνάρι, τη μαστίχα (ή γλυκάνισο), την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε στη ζύμη αυτό το μίγμα και ζυμώνουμε. Αφήνουμε να φουσκώσει μισή ώρα ακόμη.
-Πλάθουμε το Χριστόψωμο σε στρόγγυλο ή οβάλ σχήμα και το τοποθετούμε σε μεγάλο λαδωμένο ταψί (ή το χωρίζουμε στη μέση και κάνουμε δύο μικρότερα, που τα βάζουμε σε δύο χωριστά ταψιά ή μαζί σε ένα μεγάλο). Σκεπάζουμε με μια στεγνή και μια υγρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
-Χαράζουμε στην επιφάνεια του Χριστόψωμου ένα σταυρό, με αλευρωμένο μαχαίρι για να μην κολλάει. Ή προσθέτουμε λωρίδες ζύμης σε σχήμα σταυρού. Με ένα πινέλο αλείφουμε γάλα στην επιφάνειά του. Πασπαλίζουμε σουσάμι και στολίζουμε με ξηρούς καρπούς.
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240 βαθμούς Κελσίου, ενώ έχουμε τοποθετήσει στο πάτωμα του φούρνου ένα ανοιχτό δοχείο με νερό για να σχηματισθεί ατμός. Βάζουμε το Χριστόψωμο στο φούρνο. Ύστερα από 15 λεπτά, αφαιρούμε το δοχείο με το νερό από το φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά ακόμα.
-Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, απλώνουμε από πάνω λίγο νερό με πινέλο και τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσει.

Shadowlord

Παράθεση από: "Ntama"ΦΟΙΝΙΚΙΑ "ΙΣΛΙ"  


Δεν θυμάμαι Χριστούγεννα χωρίς φοινίκια. Υπήρχαν πάντα αυτές τις μέρες στο σπίτι, μαζί με άλλα παραδοσιακά γλυκά και φαγητά. Και γι' αυτό έχουν συνδεθεί άρρηκτα στη συνείδησή μου με την γιορτινή ατμόσφαιρα. Αυτή η συνταγή έχει παράδοση πολλών χρόνων στην οικογένειά μου, αλλά εγώ τη θυμάμαι από τη γιαγιά της μητέρας μου, την οποία και πρόλαβα να γνωρίσω. Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα! Με απλά υλικά και μεγάλη νοστιμιά.


-2 φλυτζάνια λάδι σπορέλαιο
-1 φλυτζάνι νερό
-3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
-1/2 κουταλάκι αλάτι
-1/2 κουταλάκι σόδα
-6 1/2 με 7 φλυτζάνια αλεύρι


Γέμιση:

-2 κούπες καρύδια χοντροκομμένα
-2 κουταλιές ζάχαρη
-1 κουταλάκι κανέλα
-1 κουταλάκι γαρίφαλο


Σιρόπι:

-3 φλυτζάνια νερό
-3 φλυτζάνια ζάχαρη
-1/2 κουταλάκι ξινό (λεμόντουζο) ή
ή μια κουταλιά χυμό λεμονιού



Κοσκινίζουμε 6 1/2 φλυτζάνια από το αλεύρι μαζί με το αλάτι και τη σόδα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση και ρίχνουμε το λάδι. Ανακατώνουμε σιγά σιγά, μαζεύοντας το αλεύρι από τα πλαϊνά, ώσπου να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα. Δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ, γιατί τα φοινίκια θα γίνουν σκληρά μετά το ψήσιμο. Όταν ενωθούν μεταξύ τους τα υλικά, θα σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη, που δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε όσο ακόμα αλεύρι χρειάζεται για να πετύχουμε τέτοια ζύμη.

Σε άλλο μπολ ανακατώνουμε τα καρύδια με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Κάνουμε μπαλάκια με τη ζύμη και τα πιέζουμε για να πλατύνουν. Στο κέντρο αυτού του μικρού φύλλου βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση. Διπλώνουμε το φύλλο σε τρίγωνο, φέρνοντας τρία ακριανά σημεία του φύλλου, που ισαπέχουν, επάνω από τη γέμιση. Πιέζουμε μεταξύ τους τις άκρες για να κολλήσουν και τοποθετούμε τα ισλί στο λαδωμένο ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Με δυο πιρούνια ενωμένα μεταξύ τους, κεντάμε την επάνω μεριά από τα φοινίκια, τσιμπώντας τα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 40 με 45 λεπτά, μέχρι να πάρουν βαθύ ξανθό χρώμα.

Μόλις ψηθούν, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ανακατώνουμε σ' ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και το ξινό και βράζουμε για 5 λεπτά. Περιχύνουμε τα ζεστά ισλί με το ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να πιουν το σιρόπι. Τα αναποδογυρίζουμε για να γυαλίσουν και από την επάνω πλευρά. Τα ισλί δεν γίνονται τόσο σιροπιαστά, όπως τα υπόλοιπα μελομακάρονα. Τα διατηρούμε σε πλαστικό δοχείο ή σε πιατέλα σκεπασμένη με μεμβράνη.



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Η γιαγιά μου τρυπούσε τα ισλί με οδοντογλυφίδα, αφού έριχνε το σιρόπι.

Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε στο σιρόπι, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, δυο τρεις κουταλιές γλυκόζη για να γίνει πιο γυαλιστερό.

Shadowlord

Παράθεση από: "Ntama"Ελατο με σοκολατένια σου


140 γρ. Αλεύρι
125 γρ. Βούτυρο
4 Αυγά


Γέμιση:
200 γρ. ψιλοκομμένη Σοκολάτα γάλακτος
450 γρ. Κρέμα γάλακτος
250 γρ. τυρί Κρέμα
50 γρ. ψημένα Αμύγδαλα
15 γρ. Ζάχαρη
2 κουτ. γλ. άρωμα Βανίλια(ες)
3 κουτ. Amaretto ή Μπράντι
500 γρ. άχνη Ζάχαρη
175 γρ. (καραμελέ ή χρυσά) Αμύγδαλα



Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ζεσταίνετε το βούτυρο με 300 γρ. νερό. Βγάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε αμέσως το αλεύρι. Χτυπάτε ώσπου να γίνει μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήνετε να κρυώσει και ρίχνετε μέσα τα αυγά ένα - ένα. Χτυπάτε να γίνει απαλή ζύμη. Αραδιάζετε κομματάκια ζύμης (περίπου 2,5 εκ. διάμ.) σε ελαφρά βουτυρωμένη λαδόκολλα. Ψήνετε για 20 - 25 λεπτά. Βγάζετε και με μαχαίρι κάνετε μία τρύπα στο πλάι του κάθε σου. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε 300 γρ. από την κρέμα χωρίς να την αφήσετε να βράσει. Ρίχνετε μέσα τη σοκολάτα και την αφήνετε να λιώσει. Αφήνετε να κρυώσει και τη βάζετε στο ψυγείο. Χτυπάτε το τυρί κρέμα με τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το λικέρ. Προσθέτετε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Βάζετε το μίγμα της κρέμας σε κορνέ με τελείωμα αστέρι. Γεμίζετε τα μισά σου.
Χτυπάτε για λίγο την κρέμα σοκολάτας που έχετε στο ψυγείο, τη βάζετε στο κορνέ και γεμίζετε τα υπόλοιπα σου. Ζεσταίνετε τη μισή ζάχαρη σε κατσαρόλα με 75 γρ. νερό. Σιγοβράζετε ώσπου να γίνει ξανθιά καραμέλα. Τακτοποιείτε δώδεκα από τα σου και τα περιχύνετε με λίγη από την καραμέλα.
Στερεώνετε επάνω δέκα ακόμα και περιχύνετε με λίγη ακόμα καραμέλα. Συνεχίζετε να σχηματιστεί ένα δέντρο. Κολλάτε γύρω - γύρω τα αμύγδαλα. Ετοιμάζετε κι άλλη καραμέλα με την υπόλοιπη ζάχαρη και 75 γρ. νερό. Μόλις χρυσίσει, την αφήνετε να κρυώσει και χρησιμοποιώντας πιρούνι ρίχνετε επάνω στο δέντρο ώστε να σχηματίζονται καραμελένιες κλωστές.

voliwtisa

Kαι επειδή τα Xριστούγεννα δεν είναι μακριά για να δούμε τι καλό θα φάμε και  φέτος  :D

Mια ωραία συνταγή γι αυτούς που τους αρέσει η σοκολάτα αλλά και τα κάστανα

Σοκολατένιο Ρολό με Κάστανα

 Υλικά:    
*   350 γρ. Σοκολάτα γάλακτος
*   150 γρ. άχνη Ζάχαρη
*   150 γρ. μαλακό Βούτυρο
*   3 κουτ. Κονιάκ
*   325 γρ. (κονσ.) λιωμένα σε πουρέ Κάστανα
*   50 γρ. Σοκολάτα γάλακτος

Τρόπος παρασκευής
Λιώνετε τα 150 γρ. από τη σοκολάτα σε μπολάκι επάνω από νερό που σιγοβράζει. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το βούτυρο και ανακατεύετε.

Ρίχνετε στο μίγμα το κονιάκ και τον πουρέ από τα κάστανα. Χτυπάτε να γίνει απαλός χυλός. Αδειάζετε σε μακρόστενη φόρμα και βάζετε στο ψυγείο. Αφήνετε για 3 - 4 ώρες ή ώσπου να πήξει.

Ξεφορμάρετε σε μακρόστενη ή οβάλ πιατέλα. Λιώνετε τα υπόλοιπα 200 γρ. από τη σοκολάτα γάλακτος και περιχύνετε το ρολό. Ισιώνετε με φαρδύ μαχαίρι την επιφάνεια και αφήνετε να σκεπάσει και τα πλαϊνά. Βάζετε πάλι στο ψυγείο να παγώσει η σοκολάτα (για 1 ώρα περίπου). Με κοφτερό μαχαίρι ή με το εργαλείο που καθαρίζουν πατάτες ξύνετε τα 50 γρ. της σοκολάτας γάλακτος σε μπούκλες.

Γαρνίρετε το ρολό και σερβίρετε.

Kαλή επιτυχία  :D

orxidea

http://img186.imageshack.us/img186/1616/sd10spc0.jpg

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΑΜΟΥΣΑΔΕΣ

Υλικά για τη γέμιση
1 κιλό αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροαλεσμένα
2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
κανέλα, γαρίφαλο
Υλικά για το σιρόπι
2 1/2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη ή μέλι
φλούδες δύο λεμονιών

Για γαρνίρισμα σουσάμι, κανέλα, λάδι
Υλικά για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι σκληρό "ΑΡΙΣΤΟΝ"
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 ποτηράκια τσικουδιά
λίγο αλάτι
περίπου 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό


Εκτέλεση
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά της γέμισης.
Ετοιμασία φύλλου]
[/color]

Evitaki

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι βιτάμ ή βούτυρο φρέσκο
1 1/2 φλιτζάνι γάλα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
2 φακελάκια ξερή μάγια (18 γρ. )
1 φλιτζάνι αμυγδαλόψυχα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Μουλιάζουμε σε νερό ή βράζουμε για λίγα λεπτά τα αμύγδαλα σε ένα κατσαρολάκι,μέχρι να βγαίνει εύκολα η φλούδα τους.

2.Βάζουμε το βούτυρο σε μια λεκάνη μαζί με τη ζάχαρη κ τα χτυπάμε με το χέρι ή με σύρμα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα

3.Σπάμε τα αυγά σε ένα πιάτο,κρατώντας τον ένα κρόκο,για να αλείψουμε τη βασιλόπιτα στο τέλος.Τα χτυπάμε κ τα προσθέτουμε στο μείγμα μας.

4.Ρίχνουμε το γάλα,τη μαγιά κ το αλεύρι κ ζυμώνουμε απαλά μέχρι να γίνει ζύμη αφράτη.

5.Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα κ ένα μάλλινο κ την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

6.Μόλις είναι έτοιμη σε 1 ώρα περίπου βουτυρώνουμε ένα ταψί,ξανά ζυμώνουμε τη ζύμη,τη βάζουμε στο ταψί κ την σκεπάζουμε με την πετσέτα μέχρι να ξανά φουσκώσει

7.Στη συνέχεια διαλύουμε τον κρόκο του αυγού σε λίγο γάλα,αλείβουμε τη ζύμη κ τη στολίζουμε με τα αμύγδαλα.

8.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C κ ψήνουμε τη βασιλόπιτα για μισή ώρα περίπου.Σκεπάζουμε τη βασιλόπιτα με αλουμινόχαρτο,για να μην αρπάξει,κ ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα


μη ξεχάσετε το φλουρί κ την ζάχαρη άχνη αν θέλετε να την πασπάλισετε