Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 865
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 909
  • Total: 909

#Ο Αϊ-Βασίλης#

Ξεκίνησε από junkie, Δεκεμβρίου 12, 2005, 12:50:13 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

junkie

Την παραμονή των Χριστουγέννων, σ' ολόκληρο τον κόσμο, τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους και περιμένουν με λαχτάρα τον Αϊ-Βασίλη...

 Προικισμένος με εξαιρετικές δυνάμεις, δεν έχει τους ανθρώπινους περιορισμούς, μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου μέσα σε μία και μόνη νύχτα και δεν έχει καμια δυσκολία να βρίσκεται ταυτόχρονα σε αμέτρητα μέρη.

 Γνωστός ως Πατέρας Χριστούγεννα στους Aγγλους, Περ Νοέλ στους Γάλλους, Σίντερκλάους στους Ολλανδούς.Οι Γερμανοί τον ονομάζουν Χριστκίντλ. Οι Κινέζοι έχουν το δικό τους Λαμ Κουνγκ Κουνγκ, που σημαίνει Καλός γερο-Πατέρας, και οι Ιάπωνες έχουν τον Χοτέισο, που έχει μάτια και μπροστά και πίσω από το κεφάλι του και φέρνει μια μεγάλη σακούλα με παιχνίδια.  Στην Ιταλία, την παραμονή των Επιφανείων, η καλή μικρή μάγισσα Μπεφάνα κατεβαίνει από την καμινάδα καβάλα σε μια σκούπα και γεμίζει με παιχνίδια τα παπούτσια των καλών μικρών Ιταλών και Ιταλίδων.


[size=9]Μάριαν Φρενς, από το Οι Χαρές των Χριστουγέννων [Από το βιβλίο Χριστούγεννα] [/size]

junkie

ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
'Αγιος Βασίλης


"... Αη Βασίλης έρχεται από την Καισαρείαν...".
Πολύ σωστά, τα κάλαντα του λαού μας, προσδιορίζουν τον τόπο καταγωγής του Αγίου Βασίλη που έγινε παγκόσμιο σύμβολο, αγάπης και προσφοράς, και χάρις σε αυτόν οι άνθρωποι όλου του κόσμου έχουν μια ευκαιρία να δείξουν έλεος και φιλανθρωπία και τα παιδιά του κόσμου να "δουν" τις επιθυμίες τους να γίνονται πραγματικότητα. Χάρις στον Αγιο Βασίλη, η ανθρωπότητα για λίγες ημέρες αλλάζει ύφος, γίνεται πιο ανθρώπινη, πιο χαρούμενη, ο Αη Βασίλης λοιπόν ΥΠΑΡΧΕΙ με την έννοια ότι αν και δεν ζει σωματικά το πνεύμα του περιτρυγυρίζει τις καρδιές μας κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.
Ο Μύθος του Αη Βασίλη και ο Santa Claus Παραδόξως στον πλανήτη μας στη διανομή των δώρων στα παιδιά, εμπλέκονται δύο ορθόδοξοι Αγιοι, δύο διαφορετικά πρόσωπα, που και οι δύο ήταν επίσκοποι και έχουν χριστιανική καταγωγή.
Για τις χώρες της δύσης αυτός που φέρνει τα δώρα στους φτωχούς και τα παιδιά είναι ο Αγιος Νικόλαος ή Santa Claus, που εμείς στην Ελλάδα γιορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου και τον θεωρούμε προστάτη των Ναυτικών.
Στην Ιστορία του Αγίου Νικολάου ως προστάτη των φτωχών και των παιδιών, οι λαοί του βορρά Ολλανδοι, Φιλανδοί κ.λπ. ανάμιξαν και στοιχεία από αρχαιότερους μύθους, όπως τα ξωτικά, το άστρο του βορρά, το έλκυθρο. Ετσι, με τον καιρό έφθασε και στη χώρα μας, ο μύθος του Αγιου Βασίλη, ενός ευτραφούς τύπου με στρογγυλά γυαλιά λευκο γένι, με κόκκινη στολή και μαγικές ικανότητες που κατοικεί στον Βορειο Πόλο και περιστοιχίζεται από νεράιδες του χιονιού και ξωτικά. Είναι μια πραγματικά γοητευτική ιστορία.
Ο Αη- Βασίλης με τα δώρα δεν περιορίζεται μόνο μέσα στα στενά όρια της Χριστιανοσύνης, αλλά τα ξεπέρασε και κατέκτησε τις καρδιές όλων των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα. Το έθιμο με τα δώρα του Αγιου Βασίλη είναι το πιο αγαπητό από όλα την Πρωτοχρονιά ειδικά για τα παιδιά που ανυπόμονα περιμένουν τα δώρα!

junkie

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Ή ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ
Όλοι από μικρά παιδάκια ξέρουμε τον Άγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα κάθε Πρωτοχρονιά κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο!
Για να δούμε τώρα την πραγματική ιστορία σύμφωνα με την Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Βασιλείου]


Όταν, από τον Πόντο, γύρισε ο Βασίλειος στην Καισαρεία, χειροτονήθηκε διάκονος, έπειτα πρεσβύτερος και μετά το θάνατο του επισκόπου Ευσέβιου έγινε επίσκοπος της Καισάρειας.

Υπήρξε ένας πραγματικά μεγάλος επίσκοπος. Ζούσε λιτά, μια απλή ζωή ηθική και χριστιανική, γεμάτη αγαθοεργίες, που έμεινε παραδειγματική. Πούλησε όλη τη μεγάλη περιουσία του, τίποτε δεν κράτησε για τον εαυτό του και ο,τι εισέπραξε απ’ αυτήν το διέθεσε για το κοινό καλό. Με τα χρήματα εκείνα ίδρυσε μια σειρά φιλανθρωπικών ιδρυμάτων για τους φτωχούς και τους άρρωστους. Ένα μεγάλο πτωχοκομείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα νοσοκομείο, ένα γηροκομείο, κι ένα λεπροκομείο, μια ολόκληρη συνοικία φιλανθρωπική, που πήρε το όνομα «Βασιλειάδα», δεχόταν για περίθαλψη τους φτωχούς και τους αρρώστους όλης της περιοχής.

Ο Μ. Βασίλειος ως επίσκοπος καταπολέμησε τον αρειανισμό με τόλμη, χωρίς να φοβηθεί τις απειλές των ισχυρών της εποχής του.

Ο Μ. Βασίλειος έγραψε πολλές επιστολές και ομιλίες για θρησκευτικά ζητήματα και αρκετά συγγράμματα ασκητικά, δογματικά και παιδαγωγικά. Μέσα στα τελευταία ξεχωρίζει μια ομιλία του στους νέους, στην οποία τους συμβουλεύει να μελετούν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και πώς να ωφελούνται από τη μελέτη τους. Ο ίδιος έγραψε και τη “Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου”,που γίνεται στην εκκλησία μας δέκα φορές το χρόνο]

909 Επισκέπτες, 0 Χρήστες