Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 409
  • Total: 409

Κόσμος και Ψυχή: Μια απλή ερώτηση συνειρμών

Ξεκίνησε από Nikos28, Δεκεμβρίου 21, 2005, 04:12:39 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Nikos28

Η ανθρώπινη ψυχή διαιρείται, σύμφωνα με το Φρόυντ, σε 3 μέρη: Το Εγώ, το Υπερεγώ και το Εκείνο (id).
Το Υπερεγώ περιλαμβάνει όλους τους κοινωνικούς, θρησκευτικούς κλπ κανόνες που επηρεάζουν τη ζωή ενός ανθρώπου, κατά προσέγγιση αυτό που λέμε ''συνείδηση'' ή ''ηθική''.
Το Εγώ είναι, κατά προσέγγιση πάλι, το ''πρόσωπο'' που βγάζει ένας άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή και στις συναλλαγές του, ο ''ορατός άνθρωπος'' σα να λέμε.
Το Εκείνο περιλαμβάνει όλες τις ενδόμυχες (ή και καταπιεσμένες) επιθυμίες, τα πάθη και τα ένστικτα (σεξουαλικά, ιεραρχικά κλπ).

Ο άνθρωπος, λοιπόν, διαιρείται στα 3. Το ίδιο, όμως, ισχύει και με το φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει: Διαιρείται κι αυτός στα 3- ουρανός, γη και θάλασσα.

Πώς θα αντιστοιχούσατε σε ζευγάρια αυτά τα 6, συνολικά, στοιχεία; Σε ποιό μέρος της ψυχής σας παραπέμπει συνειρμικά η θάλασσα, σε ποιό ο ουρανός και σε ποιό η γη;

Η ερώτηση είναι συνειρμική. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και, αν έχετε χρόνο και όρεξη, αιτιολογήστε την απάντησή σας... Thanks  :)

Argiro

Ουρανός είναι το Υπερεγώ, λόγω της πνευματικής του υπόστασης. Γη το Εγώ, λόγω της υλικής του φύσης και Θάλασσα Εκείνο, λόγω της υγρής, συναισθηματικής φύσης του. Οι τρεις αντιστοιχίες που αναφέρεις είναι αέρας, γη και νερό. Ο Φρόυντ ανέφερε το συνειδητό το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο -ή αλλιώς Εγώ, Υπερεγώ και Εκείνο, όμως ο Γιουγκ είπε πως υπάρχει και το συλλογικό ασυνείδητο, το οποίο η επιστήμη το αναφέρει ως κυτταρική μνήμη. Τι συμβολίζει αυτό άραγε, μαζί με τη φυσική του αντιστοιχία, που είναι η φωτιά; Νομίζω πως συμβολίζει την ανώτερη οκτάβα του Υπερεγώ, δηλαδή την πνευματικότητα η οποία είναι ανώτερη Νόηση, με την καθαρά πνευματική έννοια. Ή αλλιώς, η ικανότητα που έχει κάποιος να αντιλαμβάνεται υψηλής συχνότητας πνευματικές δονήσεις.

Anonymous

Πάλι το 3 βγήκε και μάλιστα δυο φορές το 3 δηλαδή 3 και 3 ήτοι 33
Και αφού έχουμε και τον Φρόιντ ως τον πατέρα της ψυχολογίας μπορούμε να τον ορίσουμε ως η βασική αρχή το A δηλαδή.
Ενδιαφέρον όλα αυτά κι από σημειολογικής άποψης εκτός από ψυχολογικής.

Νίκο..  πέραν της σημειολογίας όμως, είμαι άσχετος από θεωρία της ψυχολογίας οπότε την κάνω ελαφρά εκτός.

Προτιμώ την διερεύνηση της μαζικής ψυχολογίας, η οποία μπορεί  και να μπει κάποια στιγμή σε μαθηματικές σταθερές (και αυτό είναι η μεγάλη δυστυχία της Ιστορίας υποθέτω)

riaghul

Ας μιλησω με φαντασία:)
Κατ΄αρχάς Κωστα...ειχα αναφέρει μαλλον το ιδιο με σένα σε κάποιο
παλιό θέμα σχετικα με το τι να σημαίνει το Α33 :)..(Πως σε πιάνω.. :wink: )

Εγώ ,Υπερεγώ,Εκεινο
Γη , Ουρανός , Θάλασσα..
Γη, Αέρας,  Νερό
αλλά και
Στόμα, Μύτη , Μάτια
Σώμα, Ψυχή , Πνευμα

Όπως και να τα προσεγγίσεις το ίδιο αποτέλεσμα θα φέρει.
Αλληλένδετη Τριάδα που απαρτίζουν την Μια και Αδιάιρετο Μονάδα.
Ετσι όπως ένα μηχάνημα (σώμα) δεν υπάρχει χωρίς τη μπαταρία ή το ρεύμα (ψυχή)  και  το πομπό ή το μετατροπέα (Πνευμα)
για να λειτουργήσει αρμονικά και αποτελεσματικά , και η φύση ολόκληρη και ο άνθρωπος ειναι αυτη η οντότητα με τριπλή υπόσταση.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι απο αυτά ξεχωριστά γιατί
η τριάδα αυτή αποτελεί ένα Ισοσκελές τριγωνο...που θέλει αρμονική και
Σύμμετρο ανάπτυξη.
Εχουμε ανάγκη ενα Υγιές Σώμα
Τόλμη μέσω της Ψυχής
Καθοδήγηση μέσω του Πνεύματος
Υπέρμετρος σημασία σε ένα απο αυτά επιφέρει ανισορροπία.
Καταρρέει το ισοσκελές τρίγωνο.

:)

energizer

...κυτταρικη μνημη...ή συλλογικο ασυνειδητο...  :?:
...αυτο μου αρεσε  :!:
...βεβαια διαφωνω στο μεταφυσικο,συναισθηματικο της προσεγγισης...
...θετω εαυτον σε 1 καθαρα βιολογικο-γονιδιακο υποβαθρο που προδιαθετει ημας ποικιλοτροπως στην τριπλη μας υποσταση...
...διανοητικο , ψυχολογικο & βιολογικο-οργανικο επιπεδο...
...ουρανος(αερας) , θαλασσα(νερο) , γη ...
 :roll:
...μονο να προσθεσω την ταπεινη μου προσεγγιση...η φωτια δεν αντιπροσωπευει καποιο τμημα του τριγωνου αλλα την ιδια την "ζωη" μεσα απο την παραγωγη-διαχειρηση ενεργειας , κινησης , δρασης ...
 :salut:

Nikos28

Κι εμένα μου άρεσαν πολύ τα περι κυτταρικής μνήμης και συλλογικού ασυνείδητου! :!:  Αργυρώ, γράψε κι άλλα...  8)
Διαβάζοντάς τα, θυμήθηκα κάτι παρεμφερή που είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια στους Δράκους της Εδέμ (Καρλ Σαγκάν). Ο συγγραφέας εξέταζε το γιατί όλα τα παιδιά αναφέρουν αυθόρμητα ιστοριούλες για δράκους, τέρατα κλπ κι επίσης το ενδεχόμενο να υπήρχαν ''άνθρωποι'' τον καιρό που εξαφανίστηκαν τα πραγματικά, πάλαι ποτε τέρατα, οι δεινόσαυροι... Δεν είχε πει, όμως, τίποτα για συλλογικό ασυνείδητο ή κυτταρική μνήμη. Ίσως ο δεύτερος όρος να μην υπήρχε ακόμα τότε...
Ωραία και η σκέψη του ένερτζι για τη φωτιά, η οποία ''δεν αντιπροσωπεύει κάποιο τμήμα του τριγώνου αλλά την ίδια τη ζωή''. Σα να λέμε, δηλαδή, ότι ο κόσμος αυτός είναι τριγωνικός και το εμβαδόν του είναι η φωτιά, δηλαδή αλληγορικά η ζωή. Το ότι ο κόσμος είναι τριγωνικός φαίνεται και απο το ότι όλα διαιρούνται στα 3:
Ο χρόνος: Παρελθόν, παρόν, μέλλον
Ο χώρος: Μήκος, πλάτος, ύψος
Η ύλη: Στερεά, υγρά, αέρια
Ο άνθρωπος γενικά: Γυναίκα, Άντρας, Παιδί
Ο άνθρωπος ειδικά: Σώμα, Πνεύμα, Ψυχή
Το άυλο μέρος του ανθρώπου: Εγώ, Υπερεγώ, Εκείνο (κατά Φρόυντ)-Λογιστικόν, Επιθυμητικόν, Θυμοειδές (κατά Πλάτωνα)
Ο φυσικός κόσμος: Ουρανός, Γη, Θάλασσα
Και φυσικά, Πατήρ-Υιός και Άγιο Πνεύμα...
Ο Πλάτων θεωρούσε ότι τα ελάχιστα σωματίδια της ύλης είναι τρίγωνα (Τίμαιος). Και, πράγματι, το τρίγωνο είναι το ελάχιστο σχήμα που απαιτείται για να υπάρξει εμβαδόν, με άλλα λόγια για να οριοθετηθεί μια έκταση και να ξεχωρίσει απο τις άλλες...
Το Τρίγωνο συμβολίζει το αυθυπόστατο και αυτοτελές Ον.
Και το εμβαδόν του είναι μια φωτιά, που όπως είπε και ο Ηράκλειτος ''ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο'', πάλλεται σαν την καρδιά και το Σύμπαν και δίνει Ζωή...
Άλλωστε, ό,τι υπάρχει έστι και ό,τι είναι εστί. Και οι δύο λέξεις θυμίζουν την εστί-α, δηλαδή τη φωτιά.

Μαρία, ανάλυσε αν θες λίγο περισσότερο τη σκέψη σου για το Πνεύμα σαν πομπό ή μετατροπέα... Πώς συνδέεται ακριβώς το Πνεύμα με την Ψυχή;

Κώστα, ούτε καν είχε πάει το μυαλό μου στον Α33 όταν έγραφα για τα τριάρια...  :lol:  :lol:  :lol:
Αλλά δεν έπεσα κι έξω... Πάντως, το πώς προέκυψε ο Α με τα δύο 3, δεν το έχω ξεχάσει. Κάποια μέρα θα μου πεις, είμαι πολύ περίεργος!  :?

Argiro

Τι άλλα να σου πω, φίλε Νίκο; Φαντάστηκα πως έχεις διαβάσει Γιουγκ ή τουλάχιστον Άντλερ. Είναι γενικώς παραδεκτό πως ο Γιουγκ συμπλήρωσε τον Φρόυντ και δεν ήταν ούτε μεταφυσικός ούτε για δράκους μιλούσε, ψυχαναλυτής ήταν ο άνθρωπος...

riaghul

Eχω την εντύπωση πως και ο Γιουνγκ και ο Αντλερ δεν συμπληρωσαν τον Φροϋντ .. ..αλλα διαφωνησαν και συνέχισαν διαφορετικούς δρόμους...
(μπορει και να κανω λάθος)

Νικο..Ας παρομοιασουμε τον ανθρωπο με ενα κοινό μηχανημα..
γνωστο σε όλους μας, το ραδιόφωνο.
Το περιβλημα ειναι η εικόνα του Σώματος..
Το μηχάνημα όμως τουτο..χρειάζεται ρεύμα για να μεταδώσει...
Τούτο ειναι η εικόνα της ζωής η Ψυχή
Μα και πάλι δεν θα μπορέσουμε να ακούσουμε τιποτα αν δεν υπάρχει
και ενα τρίτο συστατικό ..ο σταθμός...αυτό που θα μεταδώσει το ζητούμενο...
Ο Σταθμός..ειναι ο πομπός εκείνος  που παριστάνει την εικόνα του
Πνέυματος

Το Σώμα δεν ζει αν δεν εισέλθει σε αυτό η Ψυχή ουτε δύναται να κυβερνηθεί αν απουσιάσει το Πνεύμα. Διότι η Ψυχή ειναι η αιτία και η αρχή
κίνησης της ζωής, το δε Πνεύμα της τάξης και της αρμονίας....
Κατανοούμε έτσι οτι η Ψυχή ειναι ο συνδετικός κρίκος του υλικού Σώματος και του αύλου Πνεύματος..

tristana

Ρία, εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Ευτυχώς! Ελήφθης! 'Οβερ!

(Πομπός... εξ ου και Ψυχοπομπός που ευελπιστώ ότι θα μας επισκεφτεί
σε καμιά 150αριά χρόνια.  :lol:  :twisted: )

Argiro

Ο Γιουγκ δεν διαφώνησε με τον Φρόυντ. Στην αρχή εργαζόταν με τις μελέτες του Φρόυντ, όμως στην πορεία τού έτυχαν κάποιες περιπτώσεις ασθενών του, οι οποίοι έπασχαν από κάποιες νευρώσεις για τις οποίες δεν μπορούσε να βρει το αίτιο, σύμφωνα με αυτά που ήξερε, δεν υπήρχαν δηλαδή επιρροές ούτε στο υποσυνείδητό τους. Όταν έγιναν αρκετές αυτές οι περιπτώσεις άρχισε δικές του έρευνες και κάποια στιγμή δήλωσε πως υπάρχει το συλλογικό ασυνείδητο, το οποίο είναι υπεύθυνο για κάποιες μορφές νευρώσεων. Αυτό συγκεντρώνει υπό μορφή συμβόλων κληρονομικές μνήμες, οι οποίες, αν είναι ισχυρές, μπορεί να επηρεάσουν ψυχολογικά το άτομο, χωρίς να έχει επηρεαστεί από κάτι που του συνέβει τώρα. Με αυτό δεν αναίρεσε τον Φρόυντ, απλώς πρόσθεσε και αυτές τις περιπτώσεις.

Βέβαια δεν έχει  πει μόνο αυτά, αλλά είναι λίγο δύσκολο να μιλήσει κανείς για τον Γιουγκ σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο, όπως άλλωστε και για τον Φρόυντ. Ο Γιουγκ έκανε περισσότερες μελέτες πάνω στο θέμα του συλλογικού ασυνειδήτου και υπάρχει βιβλίο του το οποίο λέγεται "Ο Άνθρωπος και τα σύμβολά του", στο οποίο αναφέρεται εκτενέστερα, πέρα από τις νευρώσεις, για τις οποίες υπάρχει άλλο βιβλίο.

Nikos28

Παράθεση από: "Argiro"Τι άλλα να σου πω, φίλε Νίκο; Φαντάστηκα πως έχεις διαβάσει Γιουγκ ή τουλάχιστον Άντλερ. Είναι γενικώς παραδεκτό πως ο Γιουγκ συμπλήρωσε τον Φρόυντ και δεν ήταν ούτε μεταφυσικός ούτε για δράκους μιλούσε, ψυχαναλυτής ήταν ο άνθρωπος...

Μα εγώ δε μίλησα για Γιούνγκ ή Άντλερ!
Για το Σαγκάν έκανα λόγο και το (εξαιρετικό κατά τη γνώμη μου) βιβλίο του ''Οι δράκοι της Εδέμ''...

sonia

loipon....
yperegw=ouranos( giati gia mena o ouranos symvolizei to apeiro )
egw=gh( dioti sth gh sketomai gera sta podia mou )
ekeino=thallasa(giati h thallasa exei mysthrio,galhnh kai fourtounes, kryvei polla sto vytho ths )

409 Επισκέπτες, 0 Χρήστες