Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 618
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 515
  • Total: 515

...ποσα ριχτερ;

Ξεκίνησε από energizer, Ιανουαρίου 08, 2006, 01:40:34 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

minoraki

ο σεισμος του '81 δεν συγκρινεται με κανεναν αλλον! μην ξεχναμε οτι ηταν 7 ριχτερ!
αλλά και του '99 δεν πηγε πισω....
παντως ο,τι και εαν λεμε, ο σεισμος ειναι κατι που πανικοβαλει ολον τον κοσμο.....δεν μπορω να πω οτι δεν φοβαμαι.....αντιθετα....φοβαμαι και πολυ μαλιστα!

riaghul

Μα γιατί δεν καταλαβαίνω κανένα σεισμό?? :roll:

Τόσο σταθερές βάσεις έχω στα πόδια μου???
 :lol:
Πάντα το συνδυάζω με κάτι...και εκ των υστέρων
ακούω ότι έγινε σεισμός.... :roll:

Πάντως στους προαναφερθέντες μεγάλους...
δεν ήμουν ποτέ εδώ.... :)

'Οταν όμως γίνονται νύχτα...ε! ..τότε με ξυπνούν..
και η περιοχή μου ..ταράζεται με μικροσεισμούς γενικώς...
αλλά έχω μάθει να αφήνομαι στα ταρακουνήματα της φύσης..
γιατί τότε κατανοώ την αδυναμία μου....και τη δυναμή της...

.

spellbound

Το 81 ημουν τυχερη γιατι ελειπα εξωτερικο για σπουδες.....
Το 99 τα ειδα ολα που λενε!!! Μια εβδομαδα εκανα να πατησω ξανα στο σπιτι μου ..
Ο χθεσινος με αφησε ψιλοαδιαφορη μιας και φορεσα το αλεξιπτωτο μου (10ος οροφος γαρ  :? ) :P

Οσο για αυτο που ειπες Σοφια μου, και ο δικος μου ο γατος ουτε που πηρε χαμπαρι τιποτα  :evil:

papi

[το 81]σε εμενα αγκαλιασε η μια πολυκατοικια την αλλη!!!ειδα το δωματιο να γερνει σε κλιση προς την διπλανη πολυκατοικια!!!μπορω να πω οτι ηταν ο χειροτερος σεισμος για τα παιδικα μου χρονια και ειμαι και στον εκτο οροφο!!

spellbound

Παράθεση από: "papi"[το 81]σε εμενα αγκαλιασε η μια πολυκατοικια την αλλη!!!ειδα το δωματιο να γερνει σε κλιση προς την διπλανη πολυκατοικια!!!μπορω να πω οτι ηταν ο χειροτερος σεισμος για τα παιδικα μου χρονια και ειμαι και στον εκτο οροφο!!

τουλαχιστον ειχες καμμια καλη γειτονισσα??   :lol:

yoda

εκεινη την βραδυα (του  σεισμου του 81 εννοω) καταφερα να ξεγλυστρισω απο τα χερια της μητερας μου και να περπατησω λιγο στους δρομους του μοσχατου.εκει ειδα γκρεμισμενους τοιχους,μονοκατοικιες που γιναν υπογεια,δρομους που ξαφνηκα ανοιξαν στα 2 και μεσα στο σχισιμο χωρουσε αμαξι, καθως και το ξεκολλημα μιας γωνιας ταρατσας απο πολυκατοικια που αν δεν την ειχα παρει χαμπαρι και δεν ειχα κρυφτει πισω απο ενα δεντρο μπορει τα θραυσματα της να μου καναν μεγαλη ζημια.ολα αυτα στην μικρη ηλικια των 8 ετων.ακομα θυμαμαι τις φωτιες που ειχαν αναψει στην μεση των δρομων (πολυ λιγοτερα αυτοκινητα τοτε)οι "πληγεντες" για να περασουν την νυχτα μιας και κανεις δεν ξαναεμπαινε σπιτι του απο τον φοβο νεου σεισμου.και απο τοτε καταλαβα οτι ο ελληνας ειναι μεγαλη ψυχαρα τελικα οταν ακουσα τον 40χρονο "κυρ-μητσο"να κοροιδευει την φοβισμενη γυναικα του (που παρεπιπτωντως ειχε βγαλει το γλυκο κερασακι μεσα απο την ΜΙΣΟΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΗ κουζινα και κερναγε τον κοσμο γυρω απο την φωτια!!!)λεγοντας της γελωντας="αν μου εκανες και συ τετεια κουνηματα θα σου ειχα κανει 17 παιδια"  :lol:  :lol: και δεν σας λεω σε τι κατασταση ηταν το σπιτι του.
οταν γυρισα σπιτι μου το πρωι (με την κυρα-σουλα να εχει παθει αμοκ απο την τρομαρα της μολις ανακαλυψε πως ελειπα.ακομα ποναει ο πισινος μου :lol:  :lol: )μπορω να πω οτι ειχα μαθει περισσοτερα σε μια νυχτα παρα στα 12 χρονια σχολειου που πηγα.λυπηθηκα για τις ζημιες και τους ανθρωπους που χαθηκαν τοτε αλλα αυτην την εμπειρια δεν την αλλαζω με καμια.

sonia

ax vre foda..esy kai oi palies kales istories sou :D

papi

Παράθεση από: "spellbound"
Παράθεση από: "papi"[το 81]σε εμενα αγκαλιασε η μια πολυκατοικια την αλλη!!!ειδα το δωματιο να γερνει σε κλιση προς την διπλανη πολυκατοικια!!!μπορω να πω οτι ηταν ο χειροτερος σεισμος για τα παιδικα μου χρονια και ειμαι και στον εκτο οροφο!!

τουλαχιστον ειχες καμμια καλη γειτονισσα??   :lol:

τοτε δεν ειχα...τωρα εχω πολλες! 8)

black_velvet

Υποδείξεις για επιβίωση μετά από σεισμό (αχρείαστες να 'ναι)

Αποσπάσματα από το άρθρο του Doug Copp στο "Triangle of Life", επιμέλεια έκδοσης από τον Larry  Linn  του MAA Safety Committee, 13/4/04

"Το όνομά μου είναι Doug Copp. Είμαι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης (American Rescue Team International, ARTI), η πιο έμπειρη ομάδα διάσωσης του κόσμου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ' αυτό το άρθρο θα σώσουν ζωές στο ενδεχόμενο ενός σεισμού.

Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στη πόλη του Μεχικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο.

Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ "τρίγωνο της ζωής". Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί. Την επόμενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρείστε τα "τρίγωνα" που  έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιο κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.

ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

1. Σχεδόν όλοι που απλά "βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι" όταν καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.

2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.

3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο καταρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.

4.Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλείστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν να πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν μια πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε μια μεγάλη καρέκλα.

6. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιβείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!

7. Ποτέ να μη πάτε  στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων.Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ' αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.

8.Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό τουκτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιό μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγήςσας.

9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φρανσίσκο μείνανε όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.

10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν καταρρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικό υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί.

Διαδώστε αυτό το μήνυμα και σώστε ζωές..."

[size=18][/size]
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

minoraki

:) :) μπλακ!!!! ευχαριστουμε παρα πολυ για τον κοπο που μπηκες να γραψεις τις οδηγιες σε περιπτωση σεισμου.....
διερωτωμαι ομως ποσοι απο εμας εχουμε την ψυχραιμια σε μια τετοια περιπτωση, να τις ακολουθησουμε.....τουλαχιστον ο δικος μου πανικος, με καθηλωνει.....εκεινη τη στιγμη σκεπτομαι πως θα σωσω τα παιδια μου, το μυαλο μου σταματαει αμεσως......τελος παντων.....και παλι ευχαριστω πολυ!!!!!!

black_velvet

minoraki!
πίστεψέ με, η πρώτη που θα πάθει συγκοπή σε περίπτωση σεισμού είμαι εγώ! Και μάλλον δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα μου. Το '99 γλύτωσα γιατί ήμουνα σε διακοπές (ναι!!! ναι!!!) και πριν λίγες ημέρες γιατί ήμουνα στον δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα...
Να δούμε, θα την γλυτώσω και την επόμενη φορά;  ]

aiollus

Βελιουδο μια ιδεα ειναι ολα!!!Μην ανυσηχης δεν θα παθεις τιποτα!!! :wink:  :wink:

Anonymous

Εγώ πάλι,
το 1999 ήμουν διακοπές και ήταν η πρώτη μέρα που πήγα στη δουλειά!
Δεν μπορώ να σας πω πόσο πολύ τρόμαξα και πόσο πολύ φοβάμαι... κι όπως λέω πάντα, δεν φοβάμαι που κινείται η γη αλλά να μην μου πέσει κανένα κτήριο στο κεφάλι.
:roll:  :roll:  :roll:

junkie

Συγχαρητήρια στην Black Velvet για το πολύτιμο άρθρο της!!!!  Δεν το ξερά αυτό δλδ το ότι να κάτσεις δίπλα σε ένα έπιπλο δεν θα πάθεις σε σχέση με το να κάτσεις από κάτω απ'αυτό.....Να σαι καλά λοιπόν!!!

Εγώ το '99 ήμουν μέσα στο δωμάτιο μου ξαπλωμένη,με το βουητό που ακούστηκε πριν το σεισμό σηκώθηκα ,μέχρι να βγω έξω ο σεισμός με είχε ρίξει 2 φορές κάτω επειδή έτρεχα για να βγω......

Και αυτός που έγινε επροχθές ο 6.9 ,ευτυχώς ΕΥΤΥΧΩΣ , δεν τον κατάλαβα γιατί ήμουν στο δρόμο, για την ακρίβεια είχα βγει εκείνη τη στιγμή απ'το σπίτι.......Δόξα ο Κύριος!!!!    ]

black_velvet

Παράθεση από: "aiollus"Βελιουδο μια ιδεα ειναι ολα!!!Μην ανυσηχης δεν θα παθεις τιποτα!!! :wink:  :wink:

Αν κρίνω απ'την τρομάρα που είχα πάρει το '81, ...αμφιβάλλω αίολε!!! ;-)

Ήθελα να σας πω ότι το άρθρο αυτό το έλαβα κι εγώ στη δουλειά. Κάποια πράγματα με ξάφνιασαν (όπως το να κάτσει κανείς δίπλα σ'ένα έπιπλο αντί να πάει κάτω απ'το τραπέζι ή το δοκάρι της πόρτας). Τα σκέφτηκα, όμως, λίγο και μου φάνηκε πως έχουν μια λογική. Γι'αυτό και τα έφερα κι εδώ για όλους εσάς. Τώρα, κατά πόσον ισχύουν και πραγματικά βοηθάνε... εύχομαι να μην χρειαστεί να το ανακαλύψουμε ποτέ μας!!!!

515 Επισκέπτες, 0 Χρήστες