Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 584
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 570
  • Total: 570

Για χορτοφάγους....!

Ξεκίνησε από Teo, Ιανουαρίου 23, 2006, 10:13:22 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Οι ζωικές και λιπαρές τροφές είναι υπεύθυνες για την παχυσαρκία. Μπορεί ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο, που στερείται ζωικών προϊόντων, να είναι πλούσιο σε λιπαρά;
Η απάντηση είναι "ναι". Τα γλυκά, τηγανητά, λιπαρά φαγητά, βαριές σάλτσες, κλπ., καταναλώνονται και από χορτοφάγους. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα του αυξημένου βάρους και της παχυσαρκίας είναι πιθανό να υπάρχει και στην ειδική αυτή κατηγορία διατροφικής συμπεριφοράς. Ωστόσο η κάλυψη σε πρωτεΐνες και σίδηρο θα πρέπει να είναι επαρκής. Η παρακάτω δίαιτα χορτοφαγίας είναι ενεργειακής απόδοσης 1.450 θερμίδων με ποσοστιαία αναλογία θρεπτικών συστατικών: 55% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνες και 30% λίπη.

ΔΕΥΤΕΡΑ
ΠΡΩΙ: 1 ποτ. γάλα 1,5%, 1 φρούτο, 2 κουτ. κορν φλέικς.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 κομ. τυρί, 2 φρυγανιές.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερ. μπάμιες, 1 φέτα ψωμί, σαλάτα, 1 φρούτο.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 γιαούρτι 2%.
ΒΡΑΔΥ: 1 μερ. πουρέ πατάτας με λάδι, σαλάτα, 1 φρυγανιά.

ΤΡΙΤΗ
ΠΡΩΙ: 1 τοστ με τυρί, ντομάτα, 1 φρούτο.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 ποτ. χυμός, 2 φρυγανιές.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερ. τυρί, σαλάτα, 1 μερ. μακαρόνια με σάλτσα.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 φρούτο.
ΒΡΑΔΥ: 1 μερ. αρακάς, σαλάτα εποχής, 1 φρυγανιά, 1 μερ. τυρί.

ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΡΩΙ: 1 γιαούρτι 2%, 1 φρυγανιά, 1 ποτ. χυμός.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 φρούτο, 1 γιαούρτι.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερ. όσπρια, σαλάτα, 1 μερ. τυρί, 1 φέτα ψωμί.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 ποτ. γάλα.
ΒΡΑΔΥ: 1 μερ. μπάμιες, σαλάτα εποχής, 1 φέτα ψωμί, 1 φρούτο.

ΠΕΜΠΤΗ
ΠΡΩΙ: 1 κομ. τυρί, 1 φέτα ψωμί, 1 ποτ. χυμός.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 γιαούρτι, 1 φρούτο.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερ. φασολάκια σαλάτα, 1 φέτα ψωμί, 1 φρούτο.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2 φρυγανιές.
ΒΡΑΔΥ: 1 μερ. ρύζι βραστό, 1 μερ. τυρί, σαλάτα εποχής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΙ: 1 γιαούρτ, 1 φρούτο, 1 φρυγανιά.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 τοστ, 1 ποτ. χυμός.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερ. όσπρια, σαλάτα εποχής, 1 μερ. τυρί, 1 φέτα ψωμί.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 ποτ. χυμός.
ΒΡΑΔΥ: 1 γιαούρτι, 1 μερ. ρύζι, σαλάτα εποχής, 1 μερ. τυρί.

ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΡΩΙ: 1 ποτ. γάλα, 2 κουτ. μούσλι.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2 φρούτα.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερ. λαδερό, σαλάτα, 1 φέτα ψωμί, 1 μερ. τυρί.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2 φρυγανιές.
ΒΡΑΔΥ: 1 μερ. γεμιστά, 1 φρυγανιά, σαλάτα εποχής, 1 μερ. τυρί.

ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΡΩΙ: 1 τοστ, 1 ποτ. γάλα 1,5%.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 φρούτο, 1 φρυγανιά.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερ. μακαρόνια, σαλάτα, 1 φρυγανιά, 1 μερ. τυρί.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 γιαούρτι.
ΒΡΑΔΥ: 1 μερ. λαχανικά, σαλάτα εποχής ,1 φρυγανιά, 1 φρούτο.

Argiro

Καλό θα είναι οι χορτοφάγοι να καταναλώνουν και σόγια, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Η σόγια περιέχει κάποια αμινοξέα που έχει το κρέας, τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Βέβαια τα αμινοξέα αυτά δημιουργούνται και από συνδυασμούς, όπως φασόλια με τυρί, ρεβίθια με ρύζι και ψωμί με τυρί, αλλά καλό θα είναι να προσλαμβάνονται και αυτούσια από τη σόγια, η οποία έχει και μεγάλη ποσότητα λεκιθίνης.

riaghul

Τελικα αυτά τα τοπικ με φαγητα
δεν τα διαβαζω ποτέ...
Ισως επειδη μου αρεσει η μαγειρικη (ασχετα αν μαγειρευω σπανια)
και θέλω να χρησιμοποιώ τη δική μου φαντασία... :)

Αυτό όμως το τοπικ  περι χορτοφαγίας ...του έριξα μια ματιά..
ισως επειδή είμαι χορτοφάγος..για πανω απο 35 χρονια...
Σογια ..αρχικα ..χρησιμοποιούσα..μετα όμως τις μεταλλάξεις ..
την εγκατέλειψα...

Αν υπάρχουν χορτοφάγοι..που ενδιαφέρονται να μαθουν...
θα παραθέσω τα δικά μου ...απαραίτητα γεύματα....:)
(Υπ' όψη, ότι μεχρι τώρα τουλάχιστον ....δεν έχει παρατηρηθεί
κάτι με την υγεία μου....και οι φίλοι αποδίδουν τις αντοχές  μου και
την ανθεκτικοτητά μου στη χορτοφαγία...οχι όμως εγώ..που θεωρώ
ότι είναι θέμα γενικώτερης ψυχολογίας...λέγοντας ότι..
ό,τι επιτρέπουμε μας συμαβαίνει...)
 :)

Argiro

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όλα είναι θέμα ψυχολογίας και ό,τι έχουμε στο μυαλό μας πως θα πάθουμε το παθαίνουμε. Κι εγώ τα τελευταία δέκα χρόνια δεν τρώω σόγια, γιατί έχει διαδικασία για να γίνει και δεν έχω χρόνο συνήθως. Δεν ξέρω όμως αν αυτό είναι καλό μακροπρόθεσμα, αν και δεν έχω παρατηρήσει κάτι στον οργανισμό μου. Ίσως τελικά να μην είναι και τόσο απαραίτητη, αλλά είναι το μόνο τρόφιμο που περιέχει σχεδόν τα πάντα.

ChEf

Παράθεση από: "Ntama"ΨΗΤΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ  

Όχι μόνο τέλειο πρώτο πιάτο, αλλά και από τα πιο χαρακτηριστικά φθινοπωρινά απογευματινά πιάτα, ιδίως για μικρά παιδιά. Όχι, δηλαδή, ότι τα μεγαλύτερα παιδιά δεν θα το εκτιμήσουν!!!

4 μεγάλα, ώριμα καλαμπόκια
3 κουτ. της σούπας βούτυρο, μαλακωμένο
1 κουτ. του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι
φυλλαράκια μαϊντανού και κόκκινες πιπερίτσες για το γαρνίρισμα

Αφαιρούμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα από τα καλαμπόκια, αφήνοντας μόνο λίγα εσωτερικά που είναι και τα πιο τρυφερά. Τα γυρνάμε προς τα πίσω και αφαιρούμε τις μεταξωτές κλωστές του καλαμποκιού.
Ρίχνουμε τα καλαμπόκια σε μία λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά. Στο μεταξύ, ανάβουμε τα κάρβουνα στο μπάρμπεκιου ή την ψησταριά.
Βγάζουμε τα καλαμπόκια από το νερό και τα σκουπίζουμε καλά με καθαρή και στεγνή πετσέτα.
Αναμιγνύουμε το μαλακωμένο βούτυρο, το κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μικρό μπολ. Ανακατεύουμε και αλείφουμε το κάθε καλαμπόκι καλά με τη βοήθεια ενός μικρού πινέλου. Κατεβάζουμε τότε τα φύλλα των καλαμποκιών που έχουμε τραβηγμένα πίσω τόση ώρα και τα ενώνουμε στην κορυφή, αν θέλουμε, με μεταλλικά συνδετηράκια για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Τοποθετούμε τα καλαμπόκια στη σχάρα. Τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 20 έως 25 λεπτά, γυρίζοντάς τα συχνά.

ChEf

Παράθεση από: "Ntama"ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ  

2 κιλά σπανάκι
200 γρ. ρύζι
200 γρ. ελαιόλαδο
4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 λεμόνια
1 κουτ. της σούπας τοματοπελτέ
αλάτι και πιπέρι

1. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα νερό και λίγο αλάτι και όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να πάρει δύο, τρεις βράσεις. Το στραγγίζουμε καλά, το στύβουμε με τα χέρια μας και το κάνουμε μια μάζα που την κόβουμε με μαχαίρι σε 3 έως 4 κομμάτια και την αφήνουμε κατά μέρος.
2. Ρίχνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και, όταν κάψει, σοτάρουμε εκεί τα ξερά κρεμμύδια, ανακατεύοντας συχνά με μία ξύλινη κουτάλα. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαραθούν και αυτά.
3. Προσθέτουμε το σπανάκι, τον τοματοπελτέ διαλυμένο με λίγο νερό και το ανάλογο αλατοπίπερο και σιγομαγειρεύουμε. Όταν το σπανάκι μαλακώσει, ρίχνουμε το ρύζι καθαρισμένο και πλυμένο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το χυμό του ενός λεμονιού.
4. Σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι. Αδειάζουμε το σπανακόρυζο σε μία μεγάλη πιατέλα και σερβίρουμε, διακοσμώντας με το δεύτερο λεμόνι, κομμένο σε φετούλες.

570 Επισκέπτες, 0 Χρήστες