Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 414
  • Total: 414

Oνειρα...τι πιστεύετε;Πως δημιουργούνται;

Ξεκίνησε από aiollus, Φεβρουαρίου 28, 2006, 04:04:02 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

aiollus

Oνειρα...τι πιστεύετε;Πως δημιουργούνται;

Τα ονειρα...ειναι γνωστο μεν φαινομενο στον ανθρωπο αλλα τοσο απομακρο απο ολους ...και λεω απο ολους γιατι κανενας μα κανενας δεν μπορει να δωσει ερμηνεια ...αλλα μες τις ακρες....

Πως δημιουργουνται τα ονειρα????

Εινα το πολυ και βαρυ φαγητο??

Ειναι καποια κακία που καναμε...!!!! και μας τρωει ?????

Ειναι μια καταγραφη του υποσυνειδητου ...που δεν καλυφθηκε και μας το θυμιζει???

Ειναι προφητικά ???? ειναι ???? ειναι?? τι ειναι ????

Τι αλλο ειναι αυτο που μπορει να δημιουργησει ενα ονειρο...???

xhmeia

Απο τα λιγα που εχω διαβασει .......Θα προσπαθησω να τα πω απλα οπως εγω τα καταλαβαινω.
Οσα βλεπουμε ,ακουμε, σκεφτομαστε,επιθυμουμε,οσα μας στρεσαρουν η κ οχι  και οσα ακομη ειναι στο υποσυνειδητο ,ολα μαζι,μπερδευονται σαν αφηρημενη τεχνη ,την ωρα που ο εγκεφαλος υπολειτουργει για να ξεκουραστει ,κ ερχονται σαν ονειρα .
Μπερδεμενες σκηνες, γ αυτο κ δεν βγαζουμε ακρη συνηθως .
Τωρα αν ειναι προφητικα καποια απ αυτα ?Η μαλλον σκηνες απ αυτα ? Πιστευω πως ναι .Μαλλον εκει παιζει ρολο κ η διαισθηση ? το ενστικτο? το προαισθημα ?
Αυτο ετσι κ αλλιως ,σε καποια ατομα ειναι πιο ανεπτυγμενο κ λειτουργει κ οταν δεν κοιμομαστε, αρα γιατι οχι κ στον υπνο ?

fortune

Ξερετε πως αντιμετωπιζε η ΚGB τους καθεστωτικους  αντιπαλους;;……Τους  οδηγουσαν και τους εκλειναν σε ιδρυματα ψυχιατρικα....Και ξερετε τι τους εδιναν;;…Μα  φαρμακα ,που καταστελλουν την ονειρικη δραστηριοτητα.....Και οταν αυτοι μετα απο μερικα χρονια εβγαιναν απο αυτα τα ιδρυματα ,.....ξερετε πως εβγαιναν;..Χωρις προσωπικοτητα ,η καλυτερα  ,με προσωπικοτητα εντελως ισοπεδωμενη και συνεπως δεκτικη...σε νεες ιδεολογιες....

Εκανα  την προηγουμενη αναφορα Φιλοι και Φιλες, για να δειξω την σημασια των ονειρων στην υπαρξη μας.Και ειναι πραγματι πολυ μεγαλη.

Εχουν γινει μετρησεις ,που δειχνουν οτι 100 περιπου λεπτα την ημερα ο ανθρωπος, την  περνα ονειρευομενος.

Ας δουμε λιγο μαζι τι συμβαινει στον υπνο μας:

O Yπνος χωριζεται σε δυο διαφορετικες καταστασεις:

Η πρωτη ,ονομαζεται υπνος βραδεων κυματων.Την ωρα εκεινη, αν καναμε ενα εγκεφαλογραφημα ,θα βλεπαμε δηλαδη, οτι καταγραφονται βραδεα και μεγαλου ευρους κυματα. Δραστηριοτητα εκεινη την ωρα στα ανωτερα εγκεφαλικα κεντρα ,δεν παρατηρειται.

Η δευτερη κατασταση, ονομαζεται παραδοξος υπνος και εμφανιζεται κατα την διαρκεια του υπνου βραδεων κυματων και σε διαφορα χρονικα διαστηματα.Καθε νυχτα εχουμε 4 εως 5 περιπου τετοιες φασεις παραδοξου υπνου ,που κρατα 20 λεπτα η καθε μια.

Στην διαρκεια του παραδοξου υπνου ονειρευομαστε.

Τα σημαντικοτερα ,που πρεπει να επισημανουμε εδω φιλοι και φιλες ειναι.

Κατα την διαρκεια του παραδοξου υπνου,που ονειρευομαστε δηλ ,καταγραφονται εγκεφαλικες δραστηριοτητες, αναλογες με την εγρηγορση.Επισης κατα τον παραδοξο υπνο παλι,εχουμε μια σχεδον πληρη μυοχαλαρωση.Ακομη, τα ερεθισματα των αισθησεων απομονωνονται και δεν φτανουν στον εγκεφαλο.

Τελος κατα τον παραδοξο υπνο βλεπουμε οτι ο μοναδικος μυικος τονος ,που παρατηρειται ειναι αυτος των μυων των οφθαλμων.Ετσι βλεπουμε οτι την ωρα ,που ονειρευομαστε, τα ματια κινουνται συνεχως δεξια και αριστερα και εμφανιζεται εδω αυτο ,που αποκαλουμε υπνο REM(Rapid eye movements δηλ)εξ αιτιας των γρηγορων κινησεων των ματιων.

Ειναι λοιπον ευκολο να καταλαβουμε ποτε καποιος ,που κοιμαται ,ονειρευεται μεσω των Ηλεκτρογραφηματων και των οφθαλμικων κινησεων.

Η εδρα των ονειρων εχει βρεθει οτι ειναι το μερος του εγκεφαλου ,που ονομαζεται στελεχος.Αυτο ειναι το κατωτερο τμημα ,του εγκεφαλου,που τον συνδεει με τον νοτιαιο μυελο.Απο εκει τα σηματα μεταφερονται στον ινιακο φλοιο του εγκεφαλου,που επεξεργαζεται τα νευρικα ερεθισματα απο τα ματια  και τα μεταφραζει σε εικονες.Φαινεται εδω καθαρα οτι η οραση δεν πραγματωνεται απο τα ματια αλλα απο τον ινιακο φλοιο του εγκεφαλου.Τα ματια δηλ αποτελουν απλα τις κεραιες.τη αισθησης ,που ονομαζεται οραση.

Αλλα συνεπαγεται και κατι αλλο φιλοι και φιλες....Οτι τα ονειρα μας ειναι αληθινα ....Τα βλεπουμε δηλ πραγματι,....αφου ειναι κανονικες εικονες ,που προβαλονται στον ινιακο φλοιο ,οπως και οι εικονες ,που φτανουν απο τα ματια οταν ειμαστε ξυπνιοι.Η μοναδικη διαφορα ειναι το απο που, πηγαζουν οι εικονες στην εγρηγορση σε σχεση με τις ονειρικες ,αφου οι μεν ερχονται απο το εξωτερικο περιβαλλον ,οι δε...εχουν εσωτερικη προελευση.

Ετσι ακομα και οι τυφλοι βλεπουν ονειρα

Φαινεται οτι  τα ονειρα εχουν πολυ σπουδαια σημασια για την ζωη μας ,αφου περναμε το 7% περιπου αυτης , *τα 100 λεπτα ,που προαναφεραμε* ,ονειρευομενοι.

Κατι ,που εχει καταμετρηθει ειναι oτι η ενεργεια του εγκεφαλου κατα την διαρκεια του παραδοξου υπνου αυξανεται  στα ιδια επιπεδα με εκεινα της εγρηγορσης.

Αυτο μας κανει να αντιληφθουμε ,οτι αυτη η μεγαλη εκλυση της ενεργειας , σε τι θα μπορουσε να χρησιμευσει , αν τα ονειρα δεν επιτελουσαν καποιο σημαντικο σκοπο;;

Aλλες μελετες και μετρησεις δειχνουν δειχνουν οτι ο υπνος των βραδεων κυμματων προετοιμαζει  το σωμα για τον ερχομο του παραδοξου υπνου.Φαινεται οτι τα ονειρα ερχονται μονο οταν μεγαλα ενεργειακα αποθεματα εχουν συγκεντρωθει κατα την διαρκεια του υπνου των βραδεων κυματων και με τον παραδοξο υπνο τα ονειρα καταναλωνουν αυτη την ενεργεια.

Αν σκεφτουμε λιγο  περισσοτερο τα παραπανω ,θα δουμε οτι κοιμομαστε για να ονειρευομαστε...

Γιατι γινεται αυτο.;;Φαινεται οτι ο νομπελουχος Francis Crick δινει μια ερμηνεια:

To Oνειρο λεει , ειναι ενα ειδος γομας ,σβηνει δηλ επιλεκτικα ολες τις αχρηστες για τον εγκεφαλο πληροφοριες,που αν εμεναν θα μπλοκαριζαν το συστημα  ,απο τον μεγαλο ογκο των πληροφοριων  ,που δεχεται καθημερινα και θα το οδηγουσαν σε καταρρευση.

Τα ονειρα κατα τον Crick ειναι μια διαδικασια ,που διευκολυνει την περεταιρω μαθηση και την αφομοιωση της , αφου αδειαζει την …..βιβλιοθηκη....απο τα αχρηστα βιβλια της.....και δημιουργει χωρο για νεα γνωση....

Ολες οι νεοτερες θεωρησεις για τα ονειρα ,λιγο πολυ, σχετιζονται με αυτη του Crick.

Σβηνεται λοιπον απο την μνημη μας ,οτιδηποτε ερχεται αντιμετωπο με την μεχρι τωρα θεωρηση της ζωης μας....Οτιδηποτε δεν συμφωνει με τα δεδομενα της προσωπικοτητας μας και ,που πιθανα θα δημιουργουσε προβλημα στο βαθος της υπαρξης μας αν θα συνεχιζε την παρουσια του.

Τα ονειρα αποδεικνυεται Φιλοι και Φιλες ,οτι ειναι ο αγρυπνος φρουρος της Υπαρξης  μας.....Πραγματι ειμαστε κατασκευαςμενοι...χωρις να ξερουμε πως, και  με  συστηματα ,που χρησιμευουν για την διαιωνιση του ειδους μας.

Και το κανουν με τετοια Σοφια....,που αποδεικνυνουν  , οτι αυτοι οι μηχανισμοι ,που τιθενται σε δραση...χωρις καν την δικη μας  αποδοχη , ειναι φτιαγμενοι απο καποια ανωτερη υπαρξη ,που θελει την παρουσια του ειδους μας σαν αγρυπνο φρουρο ,σε ενα πλανητη, που δημιουργηθηκε για εμας  και εμεις γιαυτον!

fortune.

Nikos28

Ωραίος ο fortune. Απ' τα πιο χρήσιμα και πιο ενδιαφέροντα post που έχω δει!
Μόνο γράψε σε παρακαλώ (αν δε σου είναι μπελάς) κάτι παραπάνω για ό,τι έγραψες α) για την KGB και τα ονειροκατασταλτικά φάρμακα που έδινε και β) για τη σχέση μεταξύ ονείρων-εγκεφαλικού στελέχους. Πώς τα γνωρίζεις όλα αυτά; Μπορείς να με παραπέμψεις στις πηγές σου;
Thanks

Τελικά, τα όνειρα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) είναι ο δείκτης του πόσο ζωντανός είναι ένας άνθρωπος.
''Ονειρεύομαι άρα υπάρχω''...

fortune

Φιλε Νικο,

Eνα απο τα πολλα αξιολογα βιβλια ,που κυκλοφορουν  αυτη τη στιγμη  και σχετικα με το παραπανω θεμα ειναι αυτο με τον τιτλο> {Ο υπνος και το ονειρο},
Του καθηγητη νευροβιολογιας Michel Jouvet.

Μπορει να χρησιμοποιουνται οροι Βιοχημειας ,φυσιολογιας και ανατομιας ,αλλα δεν απαιτουνται εξειδικευμενες γνωσεις για να γινει κατανοητο.

Απο τις εκδοσεις κατοπτρο.

Φιλικα,

fortune.

Nikos28

Να' σαι καλά fortune.

Γράψε μου, μόνο και για τα φάρμακα της KGB... Αναφέρεται κι αυτό στο βιβλίο που μου είπες ή το' χεις διαβάσει κάπου αλλού; (έχει σημασία, γι'αυτό επιμένω να μου πεις).
Σ' ευχαριστώ

tristana

Νίκο, μπορώ να ρωτήσω γιατί αυτή η επιμονή;

*Δημιουργείς δική σου μυστική υπηρεσία;;;*

Φόρτσουν, μην του πεις!!!!!!!

Nikos28

:lol: :lol: :lol: :lol:

Your imagination is galloping, dear!   :lol: :lol: :lol:

Χωρίς πλάκα τώρα, ρωτάω γιατί θέλω κάποια στιγμή να δημοσιεύσω μια μελέτη πάνω στο ''1984'' του Όργουελ. Είναι στα πλαίσια των ουτοπικών μου ερευνών... ;-)

tristana

'Ακρως ενδιαφέρον. Σφύριξέ μου να την διαβάσω. Αγαπημένος και ο 'Οργουελ.  *Και αν η φαντασία δεν καλπάζει ποιος ο λόγος να την διαθέτεις;*

Nikos28

Σωστό το περι φαντασίας! Μ' αρέσει που' το πες και υπο μορφή ατάκας! Το οικειοποιούμαι, οκ; ;-)

Πράγματι, το 1984 είναι και για μένα απο τα πιο συναρπαστικά βιβλία που' χω διαβάσει... ιδιαίτερα στο τέλος, με το θάλαμο 101 και τους αρουραίους.

Ποιάν έκδοση έχεις διαβάσει; Του Κάκτου ή άλλη;

tristana

Του ΚΑΚΤΟΥ και μία στο πρωτότυπο που παρήγγειλα στο ΑΜΑΖΟΝ.

Nikos28

Κι εγώ του Κάκτου έχω διαβάσει και πρόσεξα μάλιστα ότι έχει γίνει και πολύ ωραία μετάφραση...

Θυμάμαι όταν διάβαζα το βιβλίο, έκανα κάπου ένα συνειρμό και τον σημείωσα αμέσως δίπλα στο κείμενο... λίγες γραμμές παρακάτω, ο συγγραφέας έκανε σχεδόν την ίδια παρομοίωση! :idea:
Ήταν η πιο έντονη συγκίνηση που έχω νοιώσει μέχρι τώρα, διαβάζοντας λογοτεχνία...

Bijoux

Τα όνειρα είναι μια εξισορροπημένη λειτουργία για τον ανθρώπινο
ψυχισμό..και αποτελούν μια νευροφυσιολογική λειτουργία μας.

• επεξεργάζονται και πολλές φορές λύνουν καταστάσεις και προβλήματα
  • υποδεικνύουν συναισθηματικά φορτία που υπάρχουν μέσα μας
  • φέρνουν στην επιφάνεια κρυφούς πόθους συγκρούσεις και υποβόσκουσες εντάσεις
  • καταδεικνύουν συγκεκριμένες τάσεις και συμπεριφορές
  • μας προετοιμάζουν για το άγνωστο

Η ύπαρξη τους είναι μια θεραπευτική λειτουργία του οργανισμού
μια βαλδίδα ασφαλείας σύμφωνα με τον φρόυντ

spellbound

Εκανα εργασια στο κολλεγιο (στα νειατα μου)  πανω στο 1984 του Οργουελ  Νικολα,  αμερικανικη εκδοση μεν, τσακιστηκα δε μεσα σε δυο μερες να το διαβασω και να γραψω τα σχολια μου (ε, τοξοτης τωρα, μην τρελλαθουμε, παντα στη τουρλα του Σαββατου) .  
Το θυμαμαι ομως πολυ καλα, αμα θες ζε σουι  ισι!

Μπαι δε γουει... ξυπνησα απο ενα ονειρο....  με ανετρεξε στο παρελθον..
τελικα δεν ειμαι να κοιμαμαι  :?

Nikos28

Να' σαι καλά Κατερινάκι...

Καλά, πώς τη θυμάσαι κοτζάμ εργασία μετά απο τόσο καιρό;!!!

Βεβαίως και θέλω να μου πεις... ;-)

Τα όνειρα αυτά μη σε προβληματίζουν, είναι απαραίτητα. Ξαναζείς με αβλαβή τρόπο κάτι δυσάρεστο που έζησες στο παρελθόν. Είναι κάτι σαν εμβολιασμός...

''Πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο παρελθόν'' (Ι. Γιάλομ)

414 Επισκέπτες, 0 Χρήστες