Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 579
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 575
  • Total: 575

Γκερνίκα

Ξεκίνησε από isabella, Απριλίου 06, 2006, 08:00:24 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

isabella

Η Γκερνίκα, το αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο που συμβολίζει τη βαναυσότητα του πολέμου, ενδέχεται να εκτεθεί στη Χώρα των Βάσκων για πρώτη φορά. Η Πολιτιστική Επιτροπή της Ανω Ισπανικής Βουλής ενέκρινε με ψηφοφορία την πρόταση να επιστρέψει ο πίνακας στην περιοχή.

Σύμφωνα με Το Βήμα, οι βάσκοι εθνικιστές και η συντηρητική αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος σχημάτισαν μια απρόσμενη συμμαχία, για να ζητήσουν από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση να εγκρίνει τουλάχιστον την προσωρινή έκθεση του διάσημου πίνακα στη Χώρα των Βάσκων.

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός από την ΕΤΑ, τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση, ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο υπάρχει περίπτωση να θεωρήσει ότι μια συμβολική χειρονομία θα είχε υπολογίσιμο αποτέλεσμα στη γεφύρωση παλαιών ρηγμάτων ανάμεσα στη Μαδρίτη και στη Χώρα των Βάσκων.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας Κάρμεν Κάλβο υποστήριξε ωστόσο ότι «πολλές τεχνικές αναφορές» επισημαίνουν δυσκολίες στη μετακίνηση του έργου από το Μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης. O γερουσιαστής του αριστερού βασκικού κόμματος Eusko Alkartasuna Χοσέ Ραμόν Oυρουτία διαφώνησε με την κ. Κάλβο επικαλούμενος άλλες αναφορές οι οποίες, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι ο πίνακας μπορεί να μετακινηθεί.

«Αν στέλνουμε πολύτιμους πίνακες σε άλλες χώρες για περιοδικές εκθέσεις» ρώτησε ο κ. Oυρουτία «γιατί δεν μπορούμε να στείλουμε την Γκερνίκα στο Μπιλμπάο;».

Πηγή έμπνευσης για τον πίνακα αποτέλεσε ο βομβαρδισμός της βασκικής πόλης Γκερνίκα, το 1937, από τη γερμανική Λεγεώνα του Κόνδορα, προς υποστήριξη του στρατηγού Φράνκο, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου. O βαρύς βομβαρδισμός κόστισε τη ζωή σε 1.650 ανθρώπους και κατέστρεψε την πόλη.

Στην Ισπανία, η Γκερνίκα αποτελεί σύμβολο της δημοκρατίας, επειδή ο Πικάσο αρνήθηκε να αφήσει το αριστούργημά του να επιστρέψει στην Ισπανία όσο ο Φράνκο βρισκόταν στην εξουσία. Τελικά, ο πίνακας επέστρεψε στην Ισπανία το 1981, έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Φράνκο, καθώς η χώρα βρισκόταν σε διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία μετά μια δικτατορία που διήρκεσε 36 χρόνια.

Αν η κυβέρνηση επιτρέψει τη μεταφορά της Γκερνίκα στη Χώρα των Βάσκων, το γεγονός αυτό θα συμπέσει με την 25η επέτειο της επιστροφής του πίνακα στην Ισπανία.

news.in.gr

575 Επισκέπτες, 0 Χρήστες