Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 192
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 324
  • Total: 324

*ΡΟΔΟΣ*

Ξεκίνησε από junkie, Μαΐου 22, 2006, 02:39:10 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

junkie






Παραλίες

Η Καλλιθέα, το Φαληράκι, το Αφάντου, τα Κολύμπια, η Τσαμπίκα, η Αγία Αγάθη, το Χαράκι
και το Πλημμύρι είναι μερικές από τις πανέμορφες παραλίες της Ρόδου.




Άθληση

Μπορείτε να παίξεται τέννις ή γκόλφ ή να διασκεδάσετε κάνοντας διάφορα θαλάσσια σπόρ όπως σκι η σέρφινγκ. Αν δεν έχετε μαζί σας σανίδα μπορείτε να νοικίασετε μία από την Ρόδο.





Νυχτερινή διασκέδαση
Οτιδήποτε και να ζητήσετε υπάρχει. Μπαράκια, ντισκοτέκ διάφορα κέντρα και ένα πολυτελές καζίνο είναι στη διάθεση σας για την νυχτερινή σας διασκέδαση.



Ιστιοπλοία
Μανδράκι]

junkie

[/color]




Δυτική Ακτή

Πολυσύχναστα παραθεριστικά κέντρα, παραλίες, σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, γραφικά χωριά είναι ορισμένα από αυτά που θα συναντήσουμε στην Δυτική Ακτή της Ρόδου.

Ακολοθώντας την διαδρομή στην Δυτική ακτή, διανύουμε τη μεγάλη παραλιακή ζώνη όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία, και φτάνουμε στην δεντρόφυτη παραλία Τριάντα (8 χλμ.) ή Ιαλισό όπως αλλιώς ονομάζεται.
Στην παραλία της Ιαλισού τελειώνει η αλυσίδα των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, που αρχίζει από την παραλία της πόλης της Ρόδου.
Αξίζει μία επίσκεψη στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Ακολουθώντας τον ελικοειδή γραφικό δρόμο αριστερά περνάμε το πευκόφυτο δάσος και καταλήγουμε στην Ακρόπολη της Ιαλισού. ( 6 χλμ.) Πρόκειται για την αρχαία Δωρική πόλη κτισμένη στο βουνό Φιλέρημος, σε στρατηγικό σημείο που επιβλέπει όλο το νησί.
Άλλα αρχαιολογικά ευρήματα είναι ο ναός της Πολιάδας Αθηνάς (3ος αιώνας π.Χ.), βαπτηστήριο πρωτοχριστιανικής εκκλησίας, η αναπαλαιωμένη εκκλησία της Παναγίας της Φιλερήμου, το μοναστήρι, τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου, η Δωρική Κρήνη και η αρχαία νεκρόπολη.

Συνεχίζοντας στην Δυτική ακτή, μετά την Kρεμαστή και το Παραδείσι, στρίβουμε αριστερά για να φτάσουμε στην καταπράσινη περίφημη κοιλάδα με τις Πεταλούδες (25 χλμ.), μοναδική σε όλη την Ελλάδα.
Εκατομμύρια πεταλούδες συγκεντρώνονται εδώ το καλοκαίρι. Με τον παραμικρό θόρυβο ξεπετάγονται σε σμήνη από τις φυλλωσιές των δέντρων και δημιουργούν σπάνιο θέαμα.

Επιστρέφοντας στην παραλιακή οδό συναντάμε την παρακαμπτήριο για την Αρχαία Κάμειρο, τρίτο σπουδαίο εμπορικό κέντρο στην αρχαιότητα. (34 χλμ.) Η πόλη ήταν ξεχασμένη επί αιώνες και ανακαλύφθηκε το 1928 από αρχαιολόγους.
Διακρίνονται τμήματα από σπίτια και κτήρια, η Αγορά, με την Δωρική Στοά (3ος αιώνας π.Χ.), ο Δωρικός Ναός, ερείπια από το υδραγωγείο και τμήματα από τον ναό της Καμειράδας Αθηνάς.
Πίσω από αυτά τα ευρήματα υπάρχει το Μοναστήρι της Παναγίας, και μία πρωτοχριστιανική κατακόμβη.
Ο δρόμος συνεχίζει λίγο ακόμη μέχρι το χωριό Σκάλα Καμείρου (51 χλμ.), πριν στρίψει στα μεσόγεια. Από το χωριό αυτό με τους γραφικούς ανεμόμυλους και την πανοραμική θέα, μπορούμε να περάσουμε στην Χάλκη με καίκι.

Μία ευχάριστη έκπληξη είναι η αμφιθεατρικά κτισμένη Kρητινιά (55 χλμ), με το μεσαιωνικό κάστρο, τα Σιάνα, (69 χλμ), με τα παλιά πέτρινα σπίτια και ο Mονόλιθος, κτισμένος στην πευκόφυτες πλαγιές του Αττάβυρου.

Νοτιότερα υπάρχουν η Απολακκιά (84 χλμ.), γνωστή για τους παραδοσιακούς του γάμους και τέλος από την απέναντι πλευρά η Κατταβία. (102 χλμ.)






Ενδοχώρα
Η Ρόδος δεν αξίζει όμως μόνο για τις παραλίες της. Γι΄αυτό μία εξόρμηση στην ορεινή ενδοχώρα με τα πανέμορφα και εντελώς παραδοσιακά χωριά που επιβιώνουν παρά τις επιδράσεις των κοσμοπολίτικων παραθεριστικών κέντρων επιβάλλεται. Με ορμητήριο το πνιγμένο σε πεύκα και οξιές Μοναστήρι του Αγίου Σύλλα και μετά από μία μαγευτική και καταπράσινη διαδρομή φτάνετε στον Προφήτη Ηλία (υψόμετρο 720 μ.) με το ομώνυμο μοναστήρι και με πανοραμική θέα προς την θάλασσα.

Στη συνέχεια θα ανακαλύψετε ειδυλλιακα χωριά άλλα σκαρφαλωμένα στις κορυφές λόφων, άλλα χτισμένα σε απαλές πλαγιές, με σπιτάκια πέτρινα, ασβεστωμένα ή περασμένα με ώχρα.
Χωριά όπως τα Απόλλωνα, ο Άγιος Ισίδωρος, η Έμπωνα, τα Λάερμα, το Ασκληπιό, ο Μεσαναγρός, η Ψίνθος και η Σάλακος καθένα με τη δική του χάρη θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας μαζί με τα καλωσηνάτα και φιλόξενα πρόσωπα των κατοίκων.

junkie

Τα ενδιαφέροντα

    * Η παλιά πόλη της Ρόδου, ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο που προστατεύεται από την UNESCO.
    * Η Λίνδος, ένα ρομαντικό χωριό με μια υπέροχη αμμουδιά και υπέροχα διατηρημένη Ακρόπολη.
    * Η κοιλάδα με τις πεταλούδες, στην ενδοχώρα του νησιού, την άνοιξη.
    * Οι παραλίες με την γκρίζα άμμο στην ανατολική ακτή του νησιού.
    * Τα μοντέρνα ξενοδοχεία στα περίχωρα της Ρόδου, κυρίως στην περιοχή της Ιξιάς.


[size=18]Συνιστούμε
[/size]
    * Επισκεφθείτε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και το μουσείο.
    * Περιπλανηθείτε στην παλαιά πόλη, ειδικά νωρίς το πρωί, πριν καταφτάσουν τα πλήθη των τουριστών.
    * Περάστε τη μέρα στις παραλίες μπροστά από τα μεγάλα ξενοδοχεία στην Ιξιά και το Φαληράκι, που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και προσφέρονται για κοινωνική ζωή και διασκέδαση.
    * Επισκεφθείτε τις ερημικές παραλίες της νότιας Ρόδου, από το Πρασονήσι έως το Πλυμήρι, που προσφέρονται για απομόνωση και ηρεμία.





Δε συνιστούμε


    * Τα καφέ της παλαιάς πόλης της Ρόδου, με τους "κράχτες" που έχουν μετατρέψει την Πλαταία Εβραίων Μαρτύρων σε παζάρι με τις φωνές τους, στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν πελάτες.
    * Εστιατόρια με φωτογραφίες των προσφερόμενων πιάτων στο μενού. Η ποιότητα του φαγητού είναι σχεδόν πάντα μέτρια, αν και οι τιμές είναι χαμηλές.

junkie

Η Πλατεία των Εβραίων Μαρτύρων
The Square of Jewish Martyrs in Rhodes.
Η Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.


Η Εβραϊκή κοινότητα της Ρόδου δεν αριθμεί πάνω από 40 μέλη, αλλά η ιστορία της στο ονομαστό νησί του Ανατολικού Αιγαίου έχει διάρκεια χιλίων ετών. Έχει αφήσει τα σημάδια της στην μεγαλοπρεπή παλιά πόλη της Ρόδου και ακόμη και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει ξεκάθαρα τα εβραϊκά σύμβολα στα στενά σοκάκια της γειτονιάς Τζουντεριά.

Η κοινότητα αναπτύχθηκε σημαντικά το 1280, όταν Ισπανοί Εβραίοι απο την Αραγκόν μετανάστευσαν στην Ρόδο μετά την κατάκτηση του νησιού από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Ένας Ιταλός ραβίνος που ταξίδευε στην περιοχή το 1467 έγραψε στα απομνημονεύματα του] έχουν μακριά μαλλιά και μοιάζουν με πρίγκηπες. Οι ηγέτες των Ιπποτών της Ρόδου επισκέπτονται τα Εβραϊκά σπίτια συχνά για να θαυμάσουν την τέχνη των υπέροχων κεντημάτων τους"

Στον 16ο αιώνα πολλοί Εβραίοι απελάθηκαν απο το νησί ύστερα από σχετικό διάταγμα του Συμβουλίου των Ιπποτών. Μετά την κατάκτηση του νησιού απο τους Οθωμανούς Τούρκους, μόνο 22 Εβραϊκές οικογένειες παρέμειναν και συνέχισαν τη ζωή τους, ύστερα από μια αρχική περίοδο πανικού και αντεκδικήσεων από τους νέους εξουσιαστές.

Οι Τούρκοι έφεραν νέες οικογένειες απο την Θεσσαλονίκη και η Ρόδος μετατράπηκε σε ένα σημαντικό κέντρο των Σεφαρδικών Εβραίων. Η κοινότητα διακρίθηκε στο χοδρεμπόριο υφαντουργικών και μεταξωτών, στην κατασκευή όπλων, στην βιοτεχνία, στην βιβλιοδεσία και την ύφανση. Η Ρόδος εξελίχθηκε σε διεθνή εμπορικό κόμβο.

Η άνθηση της Εβραϊκής κοινότητας οδήγησε στην επέκταση της σε δύο γειτονιές της περιτοιχισμένης πόλης και στην λειτουργία δύο συναγωγών, προκαλώντας τον θαυμασμό των επισκεπτών για την ευλάβεια και την βαθειά θεολογική μελέτη που ανθούσαν εκεί.

Το 1941 υπήρχαν δύο χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι στη Ρόδο, και λειτουργούσαν 4 συναγωγές.

Το 1944 οι Ναζί συγκέντρωσαν τους Εβραίους απο την Ρόδο και την Κω και τους μετέφεραν με πλοίο απο τον Πειραιά στο Άουσβιτς. Η Εβραϊκή κονότητα της Ρόδου αφανίστηκε εκτός απο 151 διασωθέντες. Σήμερα υπάρχουν 40 Εβραίοι στο νησί, συνεχίζοντας την παράδοση της χιλιάχρονης παρουσίας τους.

Τον Ιούνιο του 2002 οι αρχές αφιέρωσαν ένα μνημείο για να τιμήσουν τη μνήμη των Εβραίων της Ρόδου που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το μνημείο έχει στηθεί στην πλατεία των Εβραίων Μαρτύρων, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Ρόδου.

junkie


junkie

Εδώ βλέπετε την Νέα Αγορά και από πίσω μπορείτε να διακρίνετε το παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου όπου εκεί υπαρχεί στον εξωτερικό χώρο κάτι σαν θέατρο που εκεί είναι το ΗΧΟΣ και ΦΩΣ όπου ρίχνουν φως πάνω στους τοίχους του κάστρου και σύχρόνως ακούγεται και ήχος όπου σε διάφορες γλώσσες εξιστορεί τι συνέβαινε εκεί στην εποχή του Μεγάλου Μάγιστρου....

[img]http]

junkie

Εδώ βλέπετε ένα μνημείο μέσα στην Παλιά Πόλη τους Ιππόκαμπους ,όπου είναι και συντριβανάκι...(Άπειρες φωτογραφίες έχω βγάλει εκεί...)[img]http]

junkie

Παραδοσιακές φορεσιές από τη Ρόδο από χορευτικό..

[img]http]

junkie

Kαθεδρικός ναός μέσα στην Πόλη της Ρόδου στο Μαντράκι.Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

324 Επισκέπτες, 0 Χρήστες