Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 791
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 775
  • Total: 776
  • Leon

Έρχονται τα κινητά ντεντέκτιβ

Ξεκίνησε από Teo, Μαΐου 07, 2004, 12:28:59 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Φανταστείτε, ότι βρίσκεστε για ταξίδι σε μια μακρινή πόλη και ενώ περιπλανιέστε ως οφείλεται αμέριμνα στους δρόμους σαν ξέγνοιαστος τουρίστας, ξαφνικά ανακαλύπτετε, ότι έχετε χαθεί. Τι κάνετε τώρα; Χάρτη μαζί σας δεν έχετε, τη γλώσσα δεν τη γνωρίζετε και σιγά σιγά νυχτώνει και πρέπει να επιστρέψετε στο ξενοδοχείο. Όχι, όχι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε. Η λύση είναι απλούστατη… θα τραβήξετε με το κινητό σας μια φωτογραφία της περιοχής στην οποία βρίσκεστε και στέλνοντας ένα μόνο MMS, σύντομα θα ενημερωθείτε για το που ακριβώς έχετε χαθεί και πως θα μπορέσετε να επιστρέψετε πίσω! "Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;" αναρωτιέστε. Οι Ρομπέρτο Τσίπολα και Ντάνκαν Ρόμπερτσον, ερευνητές στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Cambridge, θα σας απαντήσουν, σίγουρα καταφατικά!

 Ένα λογισμικό ...απεριόριστες δυνατότητες


Οι Τσίπολα και Ρόμπερτσον ισχυρίζονται, ότι σύντομα θα τελειοποιήσουν ένα λογισμικό σύστημα, το οποίο αφού λάβει τη φωτογραφία, που εσείς θα του στείλετε θα τη συγκρίνει με άλλες φωτογραφίες από τη βάση δεδομένων, που διαθέτει, ώστε να την ταιριάξει με την κατάλληλη. Η βάση αυτή ουσιαστικά προσφέρει μια τρισδιάστατη παρουσίαση του δρόμου, όπου βρίσκεστε, κι έτσι το λογισμικό θα μπορεί να σας εντοπίσει.
 
Εσείς το μόνο, που θα πρέπει να κάνετε, είναι, όταν το σύστημα κυκλοφορήσει στην αγορά, να πληρώνετε μια μικρή συνδρομή, ώστε να έχετε δικαίωμα στη χρήση της υπηρεσίας αυτής.

Το σύστημα αυτό είναι πιο προηγμένο και κατά συνέπεια πιο ακριβές από τα υφιστάμενα. Ο εντοπισμός της τοποθεσίας μέσω του συστήματος GPS, που πραγματοποιείται με τη βοήθεια δορυφόρων δεν παρέχει μεγάλη ακρίβεια. Επίσης, μπορεί να αποδειχθεί εντελώς άχρηστο σε πόλεις, που έχουν πολύ ψηλά κτήρια, τα οποία λειτουργούν ως "παρεμβολές" στην προσπάθεια του χρήστη να έρθει σε επαφή με το δορυφόρο.

Ωστόσο, το νέο λογισμικό των Βρετανών επιστημόνων μπορεί να σας ενημερώσει άμεσα για όχι μόνο για το που είστε αλλά και τι ακριβώς βλέπετε απέναντί σας, Οπότε έχει τη δυνατότητα να σας κατευθύνει δίνοντάς σας σαφείς εντολές για το πώς πρέπει να κινηθείτε ή να σας ενημερώσει λεπτομερώς για το "ποιόν" του κτηρίου, που του στείλατε στη φωτογραφία.

 Σημασία στη λεπτομέρεια


Το σύστημα των Τσίπολα και Ρόμπερτσον προκειμένου να επιτύχει τη σύγκριση και την ταύτιση των φωτογραφιών εστιάζει κυρίως σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως οι πόρτες, τα παράθυρα όσον αφορά τα κτήρια ή σε διάφορα άλλα διακριτά στοιχεία κατά περίπτωση, ενώ αποδυναμώνει την ένταση των χρωμάτων.
 
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αντιστοίχισης χρησιμοποιεί, πάντοτε ως οδηγό το σταθμό από όπου ήρθε το σήμα του κινητού τηλεφώνου. Τέλος, όταν ταυτίσει τη εικόνα, επικεντρώνει στις μεταξύ τους διαφορές για να εντοπίσει το χρήστη.

Οι δυνατότητες του αυτές, του επιτρέπουν να ταυτίσει δυο φωτογραφίες κτηρίων ακόμα και αν έχουν τραβηχτεί με μεγάλη χρονική απόσταση η μια από την άλλη ή από διαφορετικές γωνίες λήψης. Τα καταφέρνει δε μια χαρά και στην περίπτωση, που στη μια υπάρχουν στοιχεία, όπως άνθρωποι ή οχήματα, που στην άλλη απουσιάζουν.

 Βγαίνει στην αγορά;


Ακόμα, πάντως, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την πρακτική του εφαρμογή, αφού βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, υπάρχουν ακόμα δυο μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το νέο λογισμικό: Πόσα χρήματα θα είναι διατεθειμένοι οι χρήστες να πληρώσουν για ένα τέτοιο "εργαλείο" και πόσο συχνά θα το χρησιμοποιούν;

Ωστόσο, οι Τσίπολα και Ρόμπερτσον είναι αισιόδοξοι. Άλλωστε, μόλις το Μάρτιο έλαβαν την πρώτη χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν να εντάσσουν στο σύστημά τους τα κτήρια στο κέντρο του Cambridge.

LaStDrIvE

Den nomizw na bgei pote stin agora. Etsi kai allios mporeis na entopisis tin thesi sou stin gh me to kinito sou logo tis kipselis pou vriskese me terastia arkivia. afou mporoume na poume apla oti leitourgei san GPS..mono pou  oi sintetagmenes einai me basi tis kerres kai oxi tous doryforous.

filika
Alexandros

775 Επισκέπτες, 1 Χρήστης