Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 606
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 593
  • Total: 593

Luis Bunuel

Ξεκίνησε από Ballader, Μαΐου 29, 2006, 10:48:26 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Ballader

Με αφορμή ένα αφιέρωμα της ΕΤ-1 στον τεράστιο αυτό Ισπανό σουρεαλιστή σκηνοθέτη, λεω να ανοίξω αυτό το θέμα, γιατί δεν είδα να υπάρχει...

Από τις γνωστότερες ταινίες του είναι:

-ο ''Ανδαλουσιανός Σκύλος'' (1929) Un Chien Andalou
-η "Χρυσή εποχή" (1930) L'age d'Or
-ο "Ναζαρίν" (1958) Νazarin
-η "Βιριδιάνα" (1961) Viridiana
-το "Ημερολόγιο μιας καμαριέρας" (1964) Le Journal d'Une Femme de Chambre
-η "Ωραία της Ημέρας (1966) Belle de Jour
-η "Τριστάνα" (1970) Tristana
-η "Διακριτική γοητεία της Μπουρζουαζίας" (1972) Le Charme Discret de la Burgeoisie
-το "Φάντασμα της ελευθερίας" (1974) Le Fantom de la Liberte
-και το "Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου" (1977) Cet Obscur Object du Desir

Συνολικά έχει γυρίσει 31 ταινίες στη Ισπανία, το Μεξικό (όπου πήγε κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου) και την Αμερική.

Εμπορικός (ενίοτε) αλλά και αιρετικός (πάντα)!

Μεγάλωσε σε πολύ αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον ενώ πήγε σε σχολείο ιερωμένων, και ποτέ δεν έπαψε να "προκαλεί" τον κλήρο, τις θρησκείες, το παπαδαριό...
Αρκεί κανείς να αναφέρει τη σκηνή (από τον Ανδαλουσιανό σκύλο) όπου μπαίνει κάποιος σε ένα δωμάτιο σπρώχνωντας σαν βόδι: δύο πιάνα, δύο κληρικούς και δυο ψόφια μουλάρια!
Σε αυτόν επίσης, ανήκει, η φράση "Δόξα τον Θεό, εγώ είμαι άθεος."

Εντυπωσιακά ανύσηχο πνεύμα, με τρομερό χιούμορ, που έζησε το ρεύμα του σουρεαλισμού στον κινηματογράφο από τις αρχές μέχρι και το άδοξο τέλος του (όπως ο Jim Morrison προς το τέλος του έλεγε "Rock is dead", έτσι και ο Μπουνιουέλ υποστηρίζει ότι ο Σουρεαλισμός δεν μπορούσε να κρατήσει πολύ λόγω της ίδιας του της ιδεολογίας, και ξέφτισε νωρίς. Στην πραγματικότητα, ως ρεύμα, προτείνει το... χάος, την παντελή έλλειψη πειθαρχίας και συμβατικότητας με τη λογική.)

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι ήταν στενός φίλος με πολλούς πνευματικούς φωστήρες της εποχής, μεγάλους διανοούμενους, αλλά και τεράστιους καλλιτέχνες, όπως Salvador Dali, Federico Garcia Lorka, Rafael Alberti, Pedro Garfias, κα...

Αν δεν έχετε δει κάποια ταινία του, σπεύσατε!

Την επόμενη Παρασκευή παίζει στην ΕΤ-1 το " Los Olvidados " (στα ελληνικά είναι γνωστή ως "Ξεχασμένοι από την Κοινωνία"), ενώ πριν λίγες μέρες προβλήθηκε το "Nazarin". Εύκολα μπορείτε να βρείτε και στο internet τον "Ανδαλουσιανό σκύλο", που είναι η πρώτη του ταινία, και γι'αυτήν συνεργάστηκε με τον Salvador Dali. Είναι μια ταινία που παρουσιάζει πολλά όνειρα δικά του και του Dali. Στην εποχή της θεωρήθηκε όχι απλώς τρομακτική, βλάσφημη, σατανική και σοκαριστική, αλλά ακόμη και ακαταλαβίστικη. Κατά τη γνώμη μου είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να υπάρξει στην έννοια ονειροπόληση.

Κυκλοφορεί και βιβλίο με την αυτοβιογραφία του με τίτλο "Η τελευταία Πνοή".

Ballader

Δεν έπιασε το n με την περισπωμένη (ννι βλάχικο, τύπου)

Luis Bunuel (με περισπωμένη λέμε)!

tristana

Ευτυχώς που ο λατρεμένος μου διέθετε χιούμορ και θα σου συγχωρούσε
την κακοποίηση του ονόματός σου όπως όταν του είχαν απονείμει ένα βραβείο και είχαν γράψει το όνομά του λάθος -στα Ισπανικά σήμαινε Τηγανίτες-, οπότε Μ.Β. τη γλίτωσες.  :twisted:  :lol:

Υπέροχος, ανεπανάληπτος και πολυαγαπημένος με όλες του τις αντιφάσεις.

Το άλτερ έγκο μου να πω; Με πολύ τόλμη -ίσως και θράσος που θα του άρεσε- ας το πω.

Maniat

ολα καλά αλλά το ότι είναι τεράστιος με συγκλόνισε !
πιο ψηλός και πιο παχύς από το Χίτσκοκ σα να λέμε?

SoFiA24

Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω τα ακόλουθα μιας και ειμαι λάτρης και του σουρεαλισμου στην τέχνη αλλα και του Bunuel μεμονωμένα ]

tristana

Σοφία, ανέφερα ότι σε ΣΥΜΠΑΘΩ;;;; Πολύ, όμως!!!!!

Με μία λέξη ο δον Λουίς ήταν, είναι και θα παραμείνει ΥΠΕΡΟΧΟΣ!

tristana

Και το πορτραίτο που του είχε κάνει ο Νταλί όταν ήταν μαζί
στην Φοιτητική Εστία.

593 Επισκέπτες, 0 Χρήστες