Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 356
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 344
  • Total: 344

Μοιρα...τυχη...πεπρωμενο...επιλογες

Ξεκίνησε από Jezebell, Νοεμβρίου 05, 2006, 07:43:32 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Enia

το closing doors λες...

μου είχε κάνει εντύπωση η εναλλαγή καλής επιλογής με κακό αποτελέσματα, ή κακής επιλογής με καλό αποτέλεσμα...

πολύ καλή ταινία, ακριβώς στο θέμα που συζητάμε...

Shadowlord

Ο ανθρωπος κανει οτι μπορει για να διαμορφωσει τη μοιρα του..μεχρι αυτη να του αποκαλυφθει..

Jezebell

Παράθεση από: "Shadowlord"Ο ανθρωπος κανει οτι μπορει για να διαμορφωσει τη μοιρα του..μεχρι αυτη να του αποκαλυφθει..

Για σπαστο σε διγραφκα

Shadowlord

Ο ανθρωπος αποφασιζει τι θα κανει στη ζωη του..Εκεινος παιρνει τις αποφασεις..Και ετσι του αποκαλυπτεται η μοιρα του..

Nikos28

Το ερώτημα του αν υπάρχει μοίρα δεν έχει κανένα νόημα. Διότι δεν μπορεί ν' αποδειχθεί ούτε η ύπαρξη ούτε η μη ύπαρξή της!

Βέβαια, το οτι δεν αποδεικνύεται οτι υπάρχει, δε σημαίνει οτι δεν υπάρχει. Απουσία της απόδειξης δεν είναι απόδειξη της απουσίας...

Η δική μου άποψη είναι οτι είμαστε μαριονέτες, με νήματα που κινούνται απο δυνάμεις που χάνονται στα βάθη του ουρανού.
Μόνο που τα νήματα αυτά είναι αόρατα, κι έτσι οι μαριονέτες νομίζουν οτι κινούνται μόνες τους.

energizer

...ειναι λιγο "μοιρολατρικο" & απαισιοδοξο...να θεωρησουμε ως δεδομενο...την προκαθορισμενη μοιρα μας...προσωπικα & στα πλαισια της ελευθεριας της εκφρασης...αρνουμαι την υπερκοσμια νομοτελεια των δρασεων μου...
 :twisted:
...ωστοσο αποδεχομαι την νομοτελεια των επιλογων μου...
 :wink:
...αναρωτιεμαι για το μεγεθος της ευθυνης μου για οιαδηποτε καλη ή κακη συνεπεια...των δρασεων μου...αφου αδυνατω να συλλαβω το μεγεθος της νομοτελειας που τις διεπει...
 :roll:
...σιγουρα καποιο ποσοστο αναλογει σε εκαστο ημων!
 :salut:

Jezebell

Παράθεση από: "Nikos28"Το ερώτημα του αν υπάρχει μοίρα δεν έχει κανένα νόημα. Διότι δεν μπορεί ν' αποδειχθεί ούτε η ύπαρξη ούτε η μη ύπαρξή της!
Γι αυτο το φιλοσοφω Νικολα μου
Βέβαια, το οτι δεν αποδεικνύεται οτι υπάρχει, δε σημαίνει οτι δεν υπάρχει. Απουσία της απόδειξης δεν είναι απόδειξη της απουσίας...
Σωστοτατα γι αυτο κι αλλωστε οσα εμπιπτουν σε αυτη την λογικη μπερδευουν την ανθρωποτητα χρονια...βλ.ψυχη θεος κτλ

Η δική μου άποψη είναι οτι είμαστε μαριονέτες, με νήματα που κινούνται απο δυνάμεις που χάνονται στα βάθη του ουρανού.
Μόνο που τα νήματα αυτά είναι αόρατα, κι έτσι οι μαριονέτες νομίζουν οτι κινούνται μόνες τους.
Εδω θα συμφωνησω με τον ενερτζαιζερ...πολυ μοιρολατρικο

xhmeia

Παράθεση από: "Jezebell"Nατασακι μου θυμιζεις μια ταινια με την Γουινεθ Παλτροου που εδειχνε τι θα ειχε συμβει αν ειχε διαλεξει τον εναν η τον αλλον δρομο...ποτε δεν ξερεις

Φυσικα κ δεν ξερεις ποτε ποιο θα ειναι το αποτελεσμα.Δεν εννοουσα οτι επιλεγουμε, γνωριζοντας απο πριν (εξαλλου θα ηταν πληκτικο )Μονο που παντα ευελπιστεις αισιο αποτελεσμα των επιλογωνσου.
Απλα, αποφασιζεις ΕΣΥ, ρισκαρεις ΕΣΥ, επιλεγοντας καποιο απο τα μονοπατια της μοιρας σου, συνειδητα ή  ασυνειδητα, ενστικτωδως ή οχι, ωριμα ή ανωριμα........
Δεν ξερω αν εκφραζομαι σωστα κ αν εγινα κατανοητη
Θεωρω αλληλενδετα τη  μοιρα και την ελευθερια επιλογης.
Πιστευω στη μοιρα, στο πεπρωμενο αλλα δεν πιστευω  οτι ειναι ενας μονοδρομος που δεν μας αφηνει περιθωρια, αρα εμεις θα αναγκαστουμε  να την ακολουθησουμε  τυφλα.

Τη μοιρα την βλεπω σαν μια εθνικη με πολλες λωριδες κατευθυνσης κ αρκετες εξοδους, ετσι ωστε να  εχεις επιλογη και για να μπορεις να ελιχθεις, αν τυχον η λωριδα ή η εξοδος που διαλεξες δεν οδηγει σ αυτο που εσυ ηθελες
Και φυσικα στην "εθνικη" δεν πορευομαστε μονοι , οποτε η
ευθυνη κ το τιμημα των επιλογων βαρυνει μεν εμας αλλα  οχι μονο εμας.......

Jezebell

Νατασακι ειμαστε πολυ κοντα σε αυτο που πιστευουμε

Ventouza

Παράθεση από: "xhmeia"
Παράθεση από: "Jezebell"Τη μοιρα την βλεπω σαν μια εθνικη με πολλες λωριδες κατευθυνσης κ αρκετες εξοδους, ετσι ωστε να  εχεις επιλογη και για να μπορεις να ελιχθεις, αν τυχον η λωριδα ή η εξοδος που διαλεξες δεν οδηγει σ αυτο που εσυ ηθελες
Και φυσικα στην "εθνικη" δεν πορευομαστε μονοι , οποτε η
ευθυνη κ το τιμημα των επιλογων βαρυνει μεν εμας αλλα  οχι μονο εμας.......

Πολύ καλή η παρομοίωση χημεία :D ...Συμφωνώ κι επαυξάνω...  :thumleft:

Nikos28

Παράθεση από: "Jezebell"[Η δική μου άποψη είναι οτι είμαστε μαριονέτες, με νήματα που κινούνται απο δυνάμεις που χάνονται στα βάθη του ουρανού.
Εδω θα συμφωνησω με τον ενερτζαιζερ...πολυ μοιρολατρικο
[/quote]

Δεν είναι καθόλου μοιρολατρικό, με την έννοια που του δίνει ο κόσμος, τουλάχιστον.
 Αυτές τις δυνάμεις που κινούν τα νήματα δεν τις γνωρίζει κανείς. Οπότε, είναι αδύνατο να λατρεύει κανείς κάτι που αγνοεί. Εκτός αν θεωρήσουμε ως μοίρα τη βούληση του εκάστοτε κλήρου ή των εκάστοτε ''πεφωτισμένων''...

Εγώ (ειλικρινά) έχω παρατηρήσει σε όλες τις ανάλογες συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς μια προσπάθεια να υποτιμηθεί ο αστάθμητος παράγοντας (είτε έχει μεταφυσικό νόημα είτε όχι).
Λες και δεν υπάρχει ή λες και δεν παίζει κανένα ρόλο στη ζωή του ανθρώπου!
Μιλάμε για ''ελεύθερη βούληση'' και νομίζουμε οτι αυτό μας δίνει μια αίσθηση ελέγχου και δύναμης...

energizer

...εχεις αδικο...προλαλησας ανεφερα οτι την νομοτελεια που διεπει τις πραξεις - επιλογες μου δεν την κατανοω & μαλιστα ουτε το μεριδιο επηρεασμου & συνεπειων...
 :roll:
...αν μαλιστα δεχτουμε την "μοιρολατρια" απελευθερωνομαστε απο την ευθυνη!
 :wink:
...κατι που βολευει εξαιρετικα τις απανταχου ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ...
 :evil:
...& τους αντιπροσωπους τους , υπαλληλους τους , τα εξεφρασμενα συμφεροντα & φυσικοτατα τους διαπλεκομενους...
 :twisted:

Nikos28

Ένα μεγάλο, ίσως και το μεγαλύτερο, μέρος της πορείας και της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου, το καθορίζουν τα γονίδια και τα παιδικά του βιώματα.

Επιλέχτηκε κάτι απο αυτά τα δύο απο τον ίδιο;  :?:

Για να το θέσω διαφορετικά, η ζωή ενός ανθρώπου είναι σα να λαξεύει ένα βράχο.
Εκείνος επιλέγει το τι σχήμα θα του δώσει (αν θα του δώσει) αλλά, τελικά, εξαρτάται και απο τι βράχος του έτυχε.

Η ανθρώπινη ζωή είναι ένα τρίγωνο: Τύχη, Ανάγκη και Βούληση. Αυτές είναι οι 3 δυνάμεις που τη συνδιαμορφώνουν, νυν και αει και εις τους αιώνας των αιώνων.
Και, μάλιστα, είναι τόσο αλληλένδετες που δύσκολα διακρίνεται η μια απο την άλλη.

voliwtisa

ιστορίες που φαίνεται να μη συναντώνται πουθενά. Κι όμως, υπάρχει μεταξύ τους κάποιο κρίσιμο κοινό σημείο: ένα απρόοπτο γεγονός, μια λάθος επιλογή, μια άτυχη συγκυρία, ένα απροσδόκητο συναπάντημα...
Άραγε συμβαίνουν στον καθένα; Είναι μονάχα σημάδια που καταδεικνύουν τα παράξενα παιχνίδια της Τύχης, που βάζει το χεράκι της όταν κανείς δεν το περιμένει κι αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων για πάντα; Ή μήπως ακόμα κι εκείνη, η προσωποποίηση του απρόβλεπτου, δεν είναι η άλλη πλευρά στο νόμισμα της Μοίρας;

Jezebell

Πανω κατω λοιπον ολοι πιστευουμε σε μια χρυση τομη, σε μια ΅συνεργασια΅μοιρας και βουλησης.
Πως η μοιρα ισως ειναι το υλικο που μας δινεται για να διαμορφωσουμε..

344 Επισκέπτες, 0 Χρήστες