Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 369
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 376
  • Total: 377
  • Leon

Μοιρα...τυχη...πεπρωμενο...επιλογες

Ξεκίνησε από Jezebell, Νοεμβρίου 05, 2006, 07:43:32 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Jezebell

Παρολο που συνηθως δεν φιλοσοφω...μαλλον σκεφτομαι πανω στην πρακτικη των καταστασεων και των γεγονοτων, εντουτοις περναει συχνα απο το μυαλο μου η σκεψη αν υπαρχει οντως μοιρα,πεπρωμενο η ειναι καθαρα θεμα επιλογων.Και αν υπαρχει μεχρι ποιο σημειο ειναι γραμμενες οι ζωες μας και ποσο εμεις ειμαστε υποχρεωμενοι και-βασικα ικανοι-να συμμετεχουμε σε αυτο το κατεστημενο.
Μπορουμε, εχουμε την ικανοτητα το δικαιωμα την επιλογη να αλλαξουμε την μοιρα μας αν και εφοσον υπαρχει ?
Αν δεν υπαρχει τι ειναι τοσο βαθεια μεσα μας ριζωμενο και απο που πηγαζει που μας ωθει να πιστευουμε σ αυτην ?
Αν υπαρχει εχουμε τροπους να το αποδειξουμε?
Αν ολα ειναι αποτελεσμα επιλογων ποσο θα διευκολυνε η οχι την ζωη μας?
Kαι για να καταθεσω τι προσωπικα πιστευω να πω πως θεωρω πως οι ανθρωποι που συνανταμε στην ζωη μας ειναι θεμα μοιρας αλλα το τι θα κανουμε ειναι επιλογη, χωρις να ειμαι σιγουρη γιατι αλλα ετσι το νιωθω.

Enia

Ήμουν αρκετά μικρή (στο γυμνάσιο ακόμα) όταν ξεκαθάρισα μέσα μου αυτό το θέμα περί μοίρας, πεπρωμένου κλπ... Και συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που πιστεύω στο Θεό.
Δεν ξέρω αν μπορώ να το εξηγήσω με λόγια, γιατί ακούγεται παράλογο και δύσκολο, την ίδια στιγμή όμως μέσα μου είναι τόσο απλό και σαφές...

Ο Θεός είναι πάνω απ'όλα... Δεν έχει χρόνο, δεν έχει τόπο... Δεν έχει παρελθόν, παρόν ή μέλλον.
Γνωρίζει τι συνέβει, τι συμβαίνει, και τι θα συμβεί.
Αυτό είναι η 'μοίρα' μας.

Την ίδια στιγμή όμως, έχουμε και ελεύθερη βούληση. Εμείς κάνουμε τις επιλογές.

purple

nai emeis kanoume tis epiloges omws opoia epilogi kai an kanoume, an einai kati na ginei tha ginei.

Jezebell

Παράθεση από: "Enia"Ήμουν αρκετά μικρή (στο γυμνάσιο ακόμα) όταν ξεκαθάρισα μέσα μου αυτό το θέμα περί μοίρας, πεπρωμένου κλπ... Και συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που πιστεύω στο Θεό.
Δεν ξέρω αν μπορώ να το εξηγήσω με λόγια, γιατί ακούγεται παράλογο και δύσκολο, την ίδια στιγμή όμως μέσα μου είναι τόσο απλό και σαφές...

Ο Θεός είναι πάνω απ'όλα... Δεν έχει χρόνο, δεν έχει τόπο... Δεν έχει παρελθόν, παρόν ή μέλλον.
Γνωρίζει τι συνέβει, τι συμβαίνει, και τι θα συμβεί.
Αυτό είναι η 'μοίρα' μας.

Την ίδια στιγμή όμως, έχουμε και ελεύθερη βούληση. Εμείς κάνουμε τις επιλογές.

Το γεγονος οτι ξερει σημαινει πως καθοριζει :?:

Enia

Μα όχι! αν καθόριζε άλλος για εμάς δεν θα είμασταν ελεύθεροι.
οι επιλογές όλων μας συνολικά καθορίζουν τι θα συμβεί στον κόσμο ολόκληρο, και απλά αυτό συμβαίνει να το γνωρίζει κάποιος -σαν προφητεία ας πούμε.

δεν συμφωνώ ακριβώς μαζί σου purple όπως το λες.
αν δεν μπω εγώ στο τρένο, δεν θα φτάσω στον προορισμό μου... μπορεί να επιλέξω να μην πάω. μπορεί να επιλέξω να πάω με άλλο τρόπο, ή σε άλλο χρόνο... δεν θα φτάσω όμως με κανένα μαγικό τρόπο πουθενά.
αλλά μπορεί να μου βγει σε καλό το ότι δεν ανέβηκα στο τρένο, γιατί τελικά πήγα με λεωφορείο και βρήκα τον έρωτα της ζωής μου (λέμε τώρα..!). οπότε μπορεί να μη γίνει αυτό που ήθελα, έγινε όμως κάτι άλλο καλό... αυτό είναι η μοίρα!

κάθε μας κίνηση έχει συνέπειες, σε κάθε δράση υπάρχει και αντίδραση... από κάπου ξεκινάμε και κάπου καταλήγουμε...
δεν χρειάζεται να ξέρουμε τη διαδρομή όσο έχουμε πίστη -όχι στο Θεό ή τη μοίρα, αλλά στον εαυτό μας, ότι θα κάνουμε τις καλύτερες επιλογές.
πολλές φορές κοιτώντας πίσω, μου έχει τύχει να καταλαβαίνω γιατί πέρασα όσα πέρασα, ότι έπρεπε να βιώσω κάποια πράγματα για να φτάσω εδώ που είμαι...

Κάποιος ξέρει που πάω... όχι εγώ... εγώ κάνω σχέδια, ονειρεύομαι και προχωράω... Κι αν δεν φτάσω εκεί που είχα φανταστεί στην αρχή, ξέρω πως ό,τι έκανα ήταν επιλογή μου... Ακόμα κι αν η 'μοίρα' δεν έφερε τα πράγματα όπως τα ήθελα (γιατί οκ, δεν περνάνε όλα από τα χέρια μας) μπορώ τουλάχιστον να έχω την σιγουριά πως έκανα ότι καλύτερο μπορούσα...

Nikos28

Είναι ανάγκη να επιλέγουμε με βάση όσα κάποτε μας έτυχαν.

anastasia

Sara

Θα συμφωνήσω με την Ενια ως προς τον Θεό..
Θα συμπληρώσω ότι εδωσε μυαλό στον ανθρωπο για να αξιολογει καταστασεις..
Σαφως και υπάρχουν άνθρωποι,που αν εξιστορησουν τη ζωη τους νομιζει κανεις οτι ηρθαν στη ζωη για να δυστηχησουν.
Αν φανταστουμε πως εχουμε στα χερια μας ενα βιβλιο με την αρχη και το τελος μονο γραμμενα και πως εχουμε απεριοριστες σελιδες ενδιαμεσα για να διαμορφωσουμε την πλοκη,τη δραση..

Jezebell ,νομιζω πως δεν υπαρχει καθορισμενη απαντηση..(για μενα τουλαχιστον)
Απλά.. Ζεις.
Κι αγαπάς το να ζεις..

energizer

...απειρες επιλογες...σε ενα πολυπαραγοντικο & ακατανοητο για την ανθρωπινη διανοηση πλαισιο...οπου ντετερμινιστικα (αιτιο - αιτιατο) καταληγουμε σε συνεπειες...
 :twisted:
...το δικο μου ερωτημα...εχει να κανει με το μεριδιο...
 :roll:
ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
 :evil:

Enia

γιατί το δίλλημα energizer? σαφέστατο είναι...: ο καθένας για τον εαυτό του φέρει ευθύνη και μόνο...

σαν γονιός ίσως μόνο κανείς να νιώθει ευθύνη και για τα παιδιά του (και θα έπρεπε να είναι έτσι), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να κατηγορήσουν τους γονείς ότι δεν έκαναν το καθήκον τους.

ακόμα και αν υπάρχει γραμμένο, δεν έχει νόημα να τα ρίχνουμε όλα στην άδικη τη μοίρα και να επαναπαυόμαστε, γιατί τότε πάλι σε εμάς πέφτει το φταίξιμο!

ότι μα ότι και να μας τύχει στον δρόμο μας, πάντα έχουμε κάποια επιλογή...

Jezebell

Αν υποθεσουμε πως ειχατε επιλογη αναμεσα στο να σας καθοδηγει η μοιρα και να επαιρνε το φταιξιμο, παντα με το 50% οτι μπορει να γινοσασταν ευτυχισμενοι, ή να διαλεγατε εσεις και μονο εσεις την πορεια σας φυσικα ειτε σας καθοταν ειτε οχι, τι θα διαλεγατε :?:

Enia

Εγώ το δεύτερο ασυζητητί...
Όπως το λες τζεζάκι, στην πράξη οι περισσότεροι έχουμε ζήσει ένα αντίστοιχο δίλλημα στις πανελλήνιες.
Είχα πολλούς φίλους (με συμπαθητικούς βαθμούς και ελπίδες για ένα καλό αποτέλεσμα) που δήλωσαν όλες τις σχολές με τη σειρά των βάσεων, και δεν τους ένοιαζε αν θα περάσουν ιχθυοκαλλιέργεια ή γραφιστική, οικονομολόγοι ή νοσηλευτές... επαγγέλματα με τόσο διαφορετική φύση, τόσο διαφορετικό μέλλον και προοπτικές...
Κάποιοι, όπως η κολλητή μου, ήταν τυχεροί. Τους άρεσε η σχολή, πήγαν καλά, και τώρα έχουν ξεκινήσει μια καριέρα...
Υπήρχαν και οι άλλοι όμως, που τα βρήκαν σκούρα γιατί δεν τους άρεσε το αντικείμενο, και μια ζωή θα ρίχνουν το φταίξιμο στην άδικη τη μοίρα που τους έριξε στην παλιοσχολή και τους καταδίκασε να κάνουν κάτι που δεν αγαπούν, και μια ζωή θα είναι μίζεροι...

Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι αν δεν μπορούμε να αγαπάμε ακόμα και τα λάθη μας, και τις λάθος επιλογές μας, σαν μέρος του εαυτού μας...

Jezebell

Παράθεση από: "Enia"Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι αν δεν μπορούμε να αγαπάμε ακόμα και τα λάθη μας, και τις λάθος επιλογές μας, σαν μέρος του εαυτού μας...

Αυτο πιστευω κι εγω Λιλα αν δεν νιωσουμε υπευθυνοι για τα λαθη μας δεν θα μαθουμε απο αυτα και αν δεν ειναι οι επιτυχιες εξ ολοκληρου δικες μας δεν θα πιστεψουμε ποτε εντελως στις ικανοτητες και τις δυναμεις μας

xhmeia

μα παντα, εμεις κ μονο εμεις, δεν εχουμε την επιλογη ?
η μοιρα μας  ανοιγει μονοπατια μπρος  μας   κ εμεις  επιλεγουμε  ποιο θα διαβουμε.......κ αυτο που θα επιλεξουμε, μας οδηγει σε αλλα μονοπατια κ καλουμαστε παλι να επιλεξουμε κ παει λεγοντας.........  αν ειναι το σωστο η οχι? κρινεται εκ του αποτελεσματος κ φυσικα ηταν επιλογη μας, ασχετως αν  το παραδεχομαστε η οχι, ασχετως αν η επιλογη μας επηρρεαζεται απο βιωματα, συνθηκες κ.λ.π.
Ηταν, ειναι κ θα ειναι επιλογη.............κ αν καναμε "λαθος" επιλογες ?κραταμε τα οσα διδαχτηκαμε και
αλλαζουμε πορεια, κανοντας καλυτερες... στα μονοπατια που ανοιγει η μοιρα εμπρος μας....

Jezebell

Nατασακι μου θυμιζεις μια ταινια με την Γουινεθ Παλτροου που εδειχνε τι θα ειχε συμβει αν ειχε διαλεξει τον εναν η τον αλλον δρομο...ποτε δεν ξερεις

376 Επισκέπτες, 1 Χρήστης