Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 791
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 736
  • Total: 736

Τριχόπτωση : μύθοι και αλήθειες

Ξεκίνησε από voliwtisa, Νοεμβρίου 13, 2006, 02:26:53 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

voliwtisa

Συνήθως, στο άκουσμα της λέξης «τριχόπτωση» οι άνδρες είναι αυτοί που ανατριχιάζουν. Δυστυχώς, όμως δεν πρόκειται για ένα αμιγώς ανδρικό πρόβλημα, όπως πολλοί πιστεύουν. Μάλιστα, σύμφωνα με τους γιατρούς, η τριχόπτωση στις γυναίκες είναι τόσο συχνή όσο και στους άνδρες, αλλά εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα, οι άνδρες συνήθως χάνουν τα μαλλιά τους μεταξύ 30 και 40 ετών, ενώ η τριχόπτωση ξεκινάει μετά τα είκοσι. Στις γυναίκες, αντίθετα, ξεκινάει μετά τα τριάντα, ενώ εκδηλώνεται πιο έντονα μεταξύ 40 και 50 ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους νωρίτερα.
Ο μέσος όρος του αριθμού των τριχών σε ένα φυσιολογικό ενήλικα είναι περίπου 100.000 τρίχες και συνήθως 50-100 τρίχες πέφτουν καθημερινά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του χρόνου αυξομειώνεται ο ρυθμός απώλειας τριχών, με χειρότερη περίοδο τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Κάποιοι γιατροί υποστηρίζουν ότι μία στις πέντε γυναίκες θα παρουσιάσουν κάποιο βαθμό τριχόπτωσης που συνήθως προκαλείται από τη γήρανση, κάποια ασθένεια ή ορμονικές αλλαγές μετά την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες συνήθως παρουσιάζουν ελαφρά αραίωση των μαλλιών σε όλο το κεφάλι και όχι κατά τόπους απώλεια των μαλλιών όπως συνηθίζεται στους άνδρες. Ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης σε γυναίκες και άνδρες ονομάζεται Ανδρογεννετική Αλωπεκία και προκαλείται από τρεις παράγοντες: την ηλικία, την κληρονομικότητα και την ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία, αν και θεωρείται "ανδρική ορμόνη", παράγεται και στο γυναικείο οργανισμό, σε ποσότητα όμως μικρότερη.
Η αύξηση του αριθμού των γυναικών που αντιμετωπίζουν σταδιακή αραίωση της τριχοφυΐας οφείλεται μερικές φορές και στον τρόπο χτενίσματος και καλλωπισμού. Για παράδειγμα, οι βαφές, τα σκευάσματα για κατσάρωμα μαλλιών και ορισμένα σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν παροδικό αποχωρισμό των κυττάρων που περιβάλλουν την τρίχα. Έτσι, η ουσία εισχωρεί στο εσωτερικό της τρίχας, με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται πιο εύθραυστη. Για να διορθωθεί το πρόβλημα, ορισμένες γυναίκες φορούν περούκα ή extensions. Άλλες χρησιμοποιούν με επιτυχία κάποιο φάρμακο που χορηγείται με συνταγή γιατρού και τοποθετείται τοπικά. Η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Τέλος, η χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα όσων δεν είναι ικανοποιημένοι με οποιαδήποτε από αυτές τις δύο εναλλακτικές λύσεις.
Απώλεια μεγάλου αριθμού τριχών σημειώνεται πολλές φορές μετά την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της οποίας τααυξημένα ποσοστά ορμονών κάνουν τα μαλλιά να μεγαλώνουν περισσότερο απ’ότι κανονικά. Μετά τον τοκετό, οι ορμόνες επιστρέφουν στα κανονικά τους επίπεδα και δύο με τρεις μήνες αργότερα υπάρχει μία αύξηση της τριχόπτωσης. Για την επιλόχεια τριχόπτωση δεν χρειάζεται θεραπεία.

736 Επισκέπτες, 0 Χρήστες