Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 579
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

Μανιτάρι, δηλητήριο για τον καρκίνο

Ξεκίνησε από Teo, Μαΐου 26, 2004, 07:57:33 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Είστε λάτρεις της καλής κουζίνας, αλλά θέλετε να ευθυγραμμίζετε τις γαστριμαργικές σας ορέξεις με τους κανόνες της υγιεινής διατροφής; Μόλις βρήκατε αυτό, που εναγωνίως αναζητάτε… το μανιτάρι σιιτάκε, που φημίζεται όχι μόνο για τις μοναδικές στιγμές ευχαρίστησης, που προσφέρει στον, όταν αγγίζει τον ουρανίσκο αλλά και για τις αντικαρκινικές και ανοσοδιεγερτικές του ιδιότητες. Η ιδιαίτερη αξία του στο χρηματιστήριο των τροφίμων ήταν γνωστή στους ασιατικούς λαούς από αρχαιοτάτων χρόνων και στις μέρες μας καταναλώνεται μαζικά σε Αμερική, Κίνα και Ασία. Στη χώρα μας το βρίσκετε προς το παρόν μόνο στα καλά κινέζικα εστιατόρια, ενώ παράλληλα προωθείται η μαζική του παραγωγή από Έλληνες επιστήμονες …

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες


Το "θαυματουργό" σιιτάκε φυτρώνει μόνο σε ξύλο οξιάς και καλλιεργείται εργαστηριακά σε άχυρο και πριονίδια. Η ευεργετική του δράση είχε ανακαλυφθεί από Ασιάτες γιατρούς γύρω στο 1500, οι οποίοι σε γραπτά τους ανέφεραν, ότι δίνει ενέργεια, θεραπεύει τα κρυολογήματα και εξαφανίζει τα παράσιτα από τον οργανισμό .

Στα χρόνια, που πέρασαν μέχρι σήμερα, φάνηκε, ότι τα "χαρίσματα" του σιιτάκε είναι περισσότερα και πολύ πιο σημαντικά. Έτσι, σήμερα, μετά από σειρά μελετών γνωρίζουμε, ότι το εν λόγω μανιτάρι λόγω του πολυσακχαρίτη lentinan, που διαθέτει μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά και να επιβραδύνει σημαντικά τις ηπατικές μεταστάσεις.

Επίσης, φαίνεται να έχει, εξίσου θεραπευτικές ιδιότητες και στις περιπτώσεις καρκίνου του πεπτικού συστήματος, του προστάτη, του μαστού και του τράχηλου της μήτρας, ενώ δε λείπουν και αναφορές, που το θέλουν να δρα και ως αντιθρομβωτικός παράγοντας. Μάλιστα, ο lentinan έχει εγκριθεί ως αντικαρκινικό φάρμακο, ενώ στην Ιαπωνία χορηγείται ήδη σε ενέσιμη μορφή και είναι το όγδοο σε πωλήσεις στην κατηγορία του.

Το πολύ καλό "βιογραφικό" του έχει οδηγήσει στη μαζική καλλιέργειά του στην Κίνα και την Ιαπωνία, όπου οι σχετικές επιχειρήσεις κάνουν τζίρο εκατομμυρίων δολαρίων. Η ετήσια παγκόσμια παραγωγή του ανέρχεται σε 826.000 τόνους και αντιστοιχεί στο 17% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής εδώδιμων μανιταριών.


 Που μπορείτε να το βρείτε


Και στη χώρα μας τι γίνεται; Που μπορούμε να βρούμε αυτό το ιαματικό "μάννα"; Προς το παρόν το συναντάται στα πολύ καλά κινέζικα εστιατόρια και σας προειδοποιούμε, ότι θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω. Ωστόσο μπορεί σύντομα να φτάνει πιο εύκολα και πιο φθηνά στο τραπέζι σας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, που διεξάγει ένα πρόγραμμα πειραματικής καλλιέργειας του σιιτάκε σε σακούλες με υπόστρωμα λιγνοκυτταρικά υπολείμματα, όπως το πριονίδι το βελανίδι και το άχυρο. Ψυχή και εμπνευστής της προσπάθειας είναι ο Κλεάνθης Ισραηλίδης, διευθυντής σήμερα του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έφερε στην Ελλάδα το διάσημο μανιτάρι, πριν από 30 χρόνια, όταν έκανε το μεταπτυχιακό του.

Το πρόγραμμα καλλιέργειας χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ώστε να ερευνηθούν οι δυνατότητες σύστασης μιας εταιρίας, που θα παρέχει μαζικά το μανιτάρι αυτό.

Ό ίδιος ο κ Ισραηλίδης επεσήμανε, ότι το σιιτάκε έχει πολλές και σημαντικές ιδιότητες, οι οποίες αν ήταν ευρέως γνωστές θα τα αναζητούσαμε μανιωδώς.

Πεινάσατε ε; Υπομονή και ας ελπίσουμε, ότι σύντομα όλοι θα έχουμε στο πιάτο μας ένα λαχταριστό και υγιεινό γεύμα με σιιτάκε.

548 Επισκέπτες, 2 Χρήστες