Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 392
  • Total: 392

ΠΙΣΤΗ

Ξεκίνησε από star77, Ιουλίου 07, 2007, 09:41:42 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

star77

Πιστεύω = αποδέχωμαι μια θεωρία ή κάτι χωρίς να το εξετάσω ;

Nikos28

Το εντελώς αντίθετο.

Η πίστη, σα λέξη, βγαίνει απο το ''πείθομαι'' - άρα πιστεύουμε πραγματικά σε κάτι όταν έχουμε πειστεί για την αξία, την ύπαρξη ή τη σημασία του.
Κι έχουμε πειστεί για όλα αυτά μόνο όταν τα έχουμε εξετάσει και τα έχουμε βάλει στο κόσκινο της λογικής κρίσης.

Αν δεν περάσουν απο αυτό το κόσκινο, τότε δε μιλάμε για πίστη αλλά, μάλλον, για (αυθ)υποβολή...

samorc

ειναι καποιες περιπτωσεις τις οποιες δεν μπορουμε να εξηγησουμε αλλα εξακολουθουμε να πιστευουμε....

ολοι οι τομεις/θεματα τις ζωης μας εχουν πολλες πτυχες και δεν ειναι δυνατον να ξερουμε ολες τις παραμετρους..οποτε παλι πιστευουμε χωρις να το εχουμε ερευνησει 100%..........

Christina:-)

Τοτε ¨εικαζουμε¨οτι ειναι ετσι οπως μας λενε....δε πιστευουμε!

Nikos28

Παράθεση από: "Christina:-)"Τοτε ¨εικαζουμε¨οτι ειναι ετσι οπως μας λενε....δε πιστευουμε!

Αυτό ισχύει σε πρώτη φάση.

Πιστεύουμε (με την πραγματική σημασία της λέξης) μόνο όταν έχουμε πρώτα αμφιβάλει γι' αυτό που πιστεύουμε.

Και αμφιβάλουμε όταν κάνουμε (πρώτα) στον εαυτό μας ερωτήματα του τύπου:

''Γιατί είναι αληθινό αυτό που πάω να πιστέψω;'' ''Σε ποιά περίπτωση δεν θα ήταν αληθινό;'' ''Μήπως το βλέπω σαν αληθινό επειδή έχω επηρεαστεί απο (τους) άλλους; Ή επειδή ταιριάζει με την κοσμοθεωρία μου;'' κλπ κλπ

Βέβαια, για να υποβάλλει κανείς στον εαυτό του τέτοια ερωτήματα, χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη και ικανότητα αυτοκριτικής και αυτοβελτίωσης.

Όμως, οι άνθρωποι είναι, τις περισσότερες φορές, αδύναμα όντα...

Κι όταν η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τη γνώμη τους...τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!   :P  :P  :P

energizer

:shock:

...Κι όταν η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τη γνώμη τους...τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!

:roll:

...θα θεωρησω την εκφραση & τοποθετηση σου τουτη ως μη εφεσιμη τελεσιδικια περι της ανθρωπινου φυσεως...
 :twisted:

...αδυναμα οντα , ιδιοτελη & αλλαζονικα , ανικανα να διαχειριστουν την σχετικοτητα & τον πολυπαραγοντισμο...
 :salut:

Nikos28

Περίπου έτσι...  :roll:

Τις περισσότερες φορές πιστεύουμε σε κάτι επειδή έτσι μας βολεύει.

Επειδή έτσι συνηθήσαμε, επειδή νοιώθουμε την ανάγκη να ανήκουμε κάπου (σε μια ομάδα με την οποία μοιραζόμαστε κοινές απόψεις ή ιδέες), επειδή μια άποψη ή ιδέα ικανοποιεί άλλες ψυχολογικές ανάγκες (π.χ της ενεργητικότητας), επειδή συχνά μας υποβάλλει η άποψη των ''ισχυρών'' ή της πλειοψηφίας κλπ κλπ κλπ...

Είναι λίγες οι φορές που κάποιος πιστεύει σε κάτι έχοντας πρώτα αμφιβάλλει συνειδητά γι' αυτό.

Και είναι ακόμα πιο λίγες οι φορές που κάποιος ''σκοτώνει'' την ιδέα με την οποία ζυμώθηκε, για να ζυμωθεί απ' την αρχή με κάποια άλλη!

Δύσκολα όλα αυτά. Το ψυχολογικό τίμημα που απαιτούν είναι μεγάλο και η ζωή είναι μικρή...

Μόνο αυτοί όμως που πιστεύουν επειδή πείθονται, πιστεύουν πραγματικά.

Διότι η πίστη η δική τους δεν εξαρτάται απο τυχαία βιώματα ή γνωριμίες, απο τη γοητεία των όπλων ή του πλήθους, απο ανεκπλήρωτους πόθους ή ορμέμφυτα...
Εξαρτάται μόνο απο τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες της λογικής κρίσης και της αφηρημένης σκέψης.

Και γι' αυτό το λόγο, μια τέτοια πίστη δεν την ''κουνάει'' τίποτα!   :wink:

Athinoula

niko ti ora pou ta les me ti asxoleise? :D

Nikos28

Όλα είναι στο προφίλ μου...  :wink:

Athinoula

Παράθεση από: "Nikos28"Όλα είναι στο προφίλ μου...  :wink:

8es na me pedepseis e?...pao na do!

Athinoula

Παράθεση από: "lila"
Παράθεση από: "Nikos28"Όλα είναι στο προφίλ μου...  :wink:

8es na me pedepseis e?...pao na do!

sofronistikos ipallilos ti simenei??????????????

Nikos28

Με απειλείς;  :P  :P   :lol:

Δες, γιατί απ' την πολλή επισκεψιμότητα που έχει κοντεύει να βγάλει αράχνες!

Θα γίνει web-site κι εγώ θα γίνω ο Spiderman...

:lol:  :P

Υ.Γ Αναφέρομαι στην προτελευταία σου δημοσίευση.
Πάλι ξέχασα να κάνω quote και θα μπερδέψουμε τα μπούτια μας!  :P

Athinoula

Παράθεση από: "Nikos28"Με απειλείς;  :P  :P   :lol:

Δες, γιατί απ' την πολλή επισκεψιμότητα που έχει κοντεύει να βγάλει αράχνες!

Θα γίνει web-site κι εγώ θα γίνω ο Spiderman...

:lol:  :P

Υ.Γ Αναφέρομαι στην προτελευταία σου δημοσίευση.
Πάλι ξέχασα να κάνω quote και θα μπερδέψουμε τα μπούτια μας!  :P

volontier to berdema boution.......an kai me tosi zesti..mono me ac allios ..apo septembre...

Nikos28

Ο καλό ο μύλος όλα τα αλέθει!

Είμαστε επι παντός καιρού εμείς...

:lol:  :lol:  :P  :P

Athinoula

Παράθεση από: "Nikos28"Ο καλό ο μύλος όλα τα αλέθει!

Είμαστε επι παντός καιρού εμείς...

:lol:  :lol:  :P  :P

all weather... :24: :24: :24:

392 Επισκέπτες, 0 Χρήστες