Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 177
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 479
  • Total: 479

Χρήσιμες συμβουλές για την Κουζίνα ...

Ξεκίνησε από KiSSeS, Ιουλίου 01, 2005, 12:57:56 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Labelle

oute o tselementes den exei toses plirofories,mpravo!!!

gon

Τα μυστικά του τηγανιού    
 
 Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, αλλά έχει τα μυστικά του. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για τηγανιτά τραγανά, χωρίς πολλά λάδια. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, μια τρυπητή κουτάλα και λίγο ψωμί για θερμόμετρο!

Τηγάνισμα:

Το νερό κάνει το καυτό λάδι να "πετάει". Έτσι πρέπει να σιγουρευτείτε πως το φαγητό που θα τηγανίσετε είναι όσο πιο στεγνό γίνεται. Αφήστε τα να στραγγίξουν καλά και σκουπίστε τα και με μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.
Το τηγάνι δεν πρέπει να το γεμίζετε με λάδι πάνω από το 1/3 του. Αν βάλετε πιο πολύ λάδι, μπορεί όταν βάλετε το φαγητό να κάνει φουσκάλες και να πέσει έξω από το τηγάνι.
Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι γύρω στους 180 - 185°C. Μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο κουζίνας, αλλά αν δεν έχετε, η λύση είναι ένα κομματάκι ψωμί. Στους 180°, το ψωμί θα αρχίσει να τσιγαρίζεται ελαφριά και θα γίνει χρυσοκάστανο σε 30''.
Βάλτε το φαγητό στο τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα. Το φαγητό θα κάνει τη θερμοκρασία του λαδιού να πέσει ελαφρώς. Έτσι μη βάζετε μεγάλη ποσότητα με τη μία, γιατί η θερμοκρασία θα πέσει πολύ και το φαγητό θα ρουφήξει πολύ λάδι.
Όταν το φαγητό γίνει, βγάλτε το με την τρυπητή κουτάλα και αφήστε το για λίγη ώρα πάνω σε ένα χαρτί κουζίνας. Αυτό θα απορροφήσει το έξτρα λάδι.
Το λάδι που έμεινε
Το λάδι που μένει μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Αφήστε το να κρυώσει τελείως. Πάρτε ένα βάζο, βάλτε στο στόμιο ένα σουρωτήρι στο οποίο έχετε βάλει και ένα τούλι και χύστε προσεκτικά το λάδι στο βάζο. Κλείστε το και φυλάξτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.
Το είδος του φαγητού που τηγανίσαμε καθορίζει και το πόσες φορές μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Εάν τηγανίσαμε ψάρια, τότε το πετάμε αμέσως. Τα λαχανικά δεν το κάνουν να μυρίζει τόσο. Για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά και τη γεύση από το χρησιμοποιημένο λάδι, τηγανίστε πρώτα μια καθαρισμένη και χοντροκομμένη πατάτα.

Άλλες συμβουλές:

Εάν το λάδι σας αρχίσει να καπνίζει, σημαίνει ότι ζεστάθηκε πάρα πολύ. Σε αυτή τη θερμοκρασία το λάδι παίρνει άσχημη γεύση και απελευθερώνει τοξίνες.  Κατεβάστε το από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το ξανά στη φωτιά.
Οι 180° είναι καλοί για τα περισσότερα φαγητά. Πολλές φορές όμως άλλα φαγητά έχουν διαφορετικές οδηγίες. Οι τηγανιτές πατάτες ας πούμε, μπορούν να τηγανιστούν πρώτα σε χαμηλότερη θερμοκρασία για να μαγειρευτούν μέσα και μετά σε υψηλότερη για να γίνουν τραγανές απ' έξω.
Εάν δε σερβίρετε αμέσως το τηγανισμένο σας φαγητό, βάλτε το σε πολύ χαμηλό φούρνο για να διατηρηθεί ζεστό.

gon

Έμεινε φαγητό!    
 
Τι κάνουμε αν μαγειρέψαμε ένα πεντανόστιμο φαγητό, αλλά ήταν εντέλει πολύ και μας περίσσεψε;
Αν μείναν φαγητά από το Χριστουγεννιάτικο ή το γιορτινό τραπέζι μας;
Σε καμία περίπτωση δεν το πετάμε. Μπορούμε να το φάμε και την επομένη ή να το βάλουμε στην κατάψυξη για άλλη φορά, αλλά πάντα υπάρχουν αυτοί που αρνούνται να φάνε χτεσινό φαϊ. Υπάρχουν τρόποι να ξαναχρησιμοποιήσουμε το φαγητό, φτιάχνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό, ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι.

Υπάρχουν φαγητά που φτιάχνονται πολύ εύκολα με ό,τι μας έχει περισσέψει.

Πίτσα (χρησιμοποιούμε τη σάλτσα που φτιάξαμε για τη μακαρονάδα μας και έμεινε, αλλά και κομμάτια κρέατος, λαχανικών ή ό,τι άλλο φανταστούμε)

Κρέπες (φτιάχνουμε γέμιση με σχεδόν τα πάντα)

Ομελέτα

Σάντουιτς (εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κρέας από τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, φέτες από το ρολό που μας έμεινε κλπ)

Σαλάτες (κόβουμε μικρά κομμάτια το χοιρινό μας ή το μοσχάρι ή τα πουλερικά και τα βάζουμε σε σαλάτα. Επίσης τα ζυμαρικά που μας περίσσεψαν γίνονται θαυμάσια σαλάτα)

Αλλά υπάρχουν και πολλές συνταγές που γίνονται εξαιρετικές, χρησιμοποιώντας το χτεσινό φαγητό:
Διάφορες πίτες, όπως κοτόπιτα, κρεατόπιτα, πίτα του βοσκού (μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρέας που αναφέρεται στη συνταγή με άλλου είδους κρέας)
Γιουβετσάκια με χυλοπίτες (αν το κρέας μας δεν είναι κοκκινιστό, προσθέτουμε εμείς λίγη σάλτσα. Βράζουμε τις χυλοπίτες, προσθέτουμε το κρέας, τη σάλτσα και τυρί τριμμένο και το βάζουμε στο φούρνο)

Μαγειρεμένο με κινέζικο στυλ (κόβουμε το κρέας λωρίδες και το περνάμε από το wok με διάφορα λαχανικά και σάλτσα της προτίμησής μας)

Το προσθέτουμε στο τηγανιτό ρύζι.

Και βέβαια υπάρχουν πολλές ακόμα ιδέες για ό,τι μας έχει περισσέψει.

Με λίγη φαντασία τίποτα δεν πάει χαμένο.

gon

Μην αλατίζετε το νερό μέχρι να αρχίσει να βράζει. Το αλατισμένο νερό έχει υψηλότερο βαθμό βρασμού, έτσι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βράσει.

gon

Ποτέ μην τηγανίζετε μανιτάρια σε αλουμινένιο τηγάνι. Αντιδρούν με το αλουμίνιο και μαυρίζουν.

gon

Αμέσως μετά το κόψιμο του σκόρδου, τρίψτε το χέρι σας με το κυρτό ενός ανοξείδωτου κουταλιού κάτω από τη βρύση. Στη συνέχεια πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι. Το μέταλο εξαφανίζει τη μυρωδιά του σκόρδου.

tristana

Γκον, ατελείωτε συμβουλάτορα! Ανεξάντλητη πηγή μαθήσεως!
Πες τα στον Κώδικα αυτά!!  

elix

Παράθεση από: "gon"Το σωστό ψήσιμο στη σχάρα      


Όταν ψήνετε μπριζόλα στο μπάρμπεκιου, "σφραγίστε" την και από τις δύο πλευρές.
....
Μερικά κρέατα χρειάζονται μόνο ένα καλό σφράγισμα. Αν είστε αναγκασμένοι όμως να τα ψήσετε από νωρίς, τότε χαμηλώστε τη φωτιά αμέσως μετά το σφράγισμα.

Αν βάζαμε, μια γνώμη λέω τώρα, και λίγο βουλοκέρι πάνω στο σφράγισμα, μήπως είναι καλύτερα;

479 Επισκέπτες, 0 Χρήστες