Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 191
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 266
  • Total: 267
  • Leon

Χρήσιμες συμβουλές για την Κουζίνα ...

Ξεκίνησε από KiSSeS, Ιουλίου 01, 2005, 12:57:56 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

KiSSeS

Χρήσιμες συμβουλές για τα αβγά

  • Όταν χρησιμοποιείτε αυγά στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Για να τα φέρετε γρήγορα σε αυτή τη θερμοκρασία, μόλις τα βγάλετε από το ψυγείο, βουτήξτε τα σε χλιαρό νερό.

  • Ποτέ μην τα πλένετε πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο γιατί λεπταίνει το κέλυφος και απορροφά μυρωδιές. Πλύνετέ τα προσεκτικά με μια βρεγμένη πετσέτα.

  • Εάν πέσει στο πάτωμα, ρίξτε πάνω του μπόλικο αλάτι ώστε να το απορροφήσει.

  • Εάν τα αυγά είναι κολλημένα στη χάρτινη συσκευασία, τότε βρέξτε το χαρτί μέχρι να ξεκολλήσουν.

  • Τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για τα ωμά αυγά, πρέπει πάντα να πλένονται με κρύο νερό πριν, ποτέ χλιαρό και μετά με ξίδι ώστε να μην κρατήσουν μυρωδιές.

  • Εάν σας πέσει λίγος κρόκος στα ασπράδια για τη μαρέγκα, πρέπει να τον αφαιρέσετε ώστε να χτυπηθούν σωστά. Αφαιρέστε τον κρόκο με μια νωπή πετσέτα.

  • Εάν είναι ραγισμένα και θέλετε να τα βράσετε, τυλίξτε τα με αλουμινόχαρτο.

  • Για να ξεφλουδίσετε εύκολα το κέλυφος από ένα βραστό αυγό, ραγίστε το γύρω γύρω και καθαρίστε κάτω από κρύο νερό.

  • Για τα αυγά ποσέ, μερικές σταγόνες ξίδι θα εμποδίσουν τα αυγά από το να απλωθούν στην κατσαρόλα.

  • Μπορείτε να διατηρήσετε τα ασπράδια των αυγών για μήνες στην κατάψυξη. Τοποθετήστε τα ένα ένα σε παγοκυψέλες και όταν παγώσουν βάλτε τα όλα μαζί σε πλαστική σακούλα.

  • Για να χτυπήσετε αυγά σε μαρέγκα, τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και τα εργαλεία εντελώς στεγνά. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι για να την κάνετε πιο αφράτη.

  • Τα κροκάδια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο, εφόσον δεν έχουν σπάσει, εάν τα καλύψετε με νερό ή γάλα. Για να τα καταψύξετε, ανακατέψτε με μια πρέζα αλάτι ή ζάχαρη για κάθε κρόκο, ανάλογα με το που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε στο μέλλον και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία όπως και με τα ασπράδια.

KiSSeS

Προέρχεται από την Ιταλική λέξη που σημαίνει "στο δόντι" (κρατάει). Χρησιμοποιείται κυρίως για τα ζυμαρικά αλλά μερικές φορές και για τα λαχανικά. Χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύονται τα ζυμαρικά ή τα λαχανικά, δεν πρέπει να είναι παραμαγειρεμένα, αλλά έτσι ώστε να κρατάνε, να είναι φρέσκα και τραγανά.

KiSSeS

Άνοιγμα τροφίμων (μπούτι αρνίσιο, στήθος κοτόπουλου, γαρίδες) στη μέση, κόβοντας σχεδόν, αλλά όχι τελείως, το κρέας. Τα δύο μισά στη συνέχεια ανοίγονται και μοιάζουν σαν πεταλούδα.

KiSSeS

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το τραγανό, πικρό λαχανικό σε σαλάτες ή να το μαγειρέψετε σαν συνοδευτικό πιάτο. Τα εξωτερικά φύλλα είναι πράσινα και κάπως πικρά – τα ωχρά εσωτερικά φύλλα είναι περισσότερο τρυφερά και γλυκά. Μην το μπερδεύετε με το Βελγικό αντίδι, που οι Άγγλοι ονομάζουν ραδίκι και οι Γάλλοι αντίδι.

KiSSeS

Γαλλικός όρος που σημαίνει "ανάμεσα στα πλευρά" (μπριζόλα) και δηλώνει μαλακό κομμάτι βοδινού που γίνεται συνήθως στη σχάρα ή σοτέ.

KiSSeS

Ένας τύπος σούπας στην οποία αναμειγνύεται αλεύρι και λίπος μαζί με ζωμό, λαχανικά και μπαχαρικά. Το μείγμα βράζεται, ξαφρίζεται και περνιέται από σουρωτήρι ή υγροποιείται και ολοκληρώνεται με ένα συνδυασμό από κρόκο αυγού και κρέμα γάλακτος.

KiSSeS

Για τρυφερό κρέας, μαρινάρετε στο ψυγείο όλη νύχτα μέσα σε κρασί και μπαχαρικά ή ακόμα και σε γάλα.

KiSSeS

  • Για να τις ξεφλουδίσετε εύκολα, χαράξτε ένα σταυρό στην βάση της ντομάτας, βουτήξτε τις για 3 λεπτά σε ζεστό ή βραστό νερό και μετά κατευθείαν σε κρύο νερό.

  • Για να κάνετε σάλτσα ντομάτας, θα πρέπει να αφαιρέσετε τους σπόρους γιατί συνήθως έχουν πικρή γεύση και συχνά προκαλούν δυσπεψία.

  • Εάν τις αγοράσετε άγουρες, τυλίξτε τις σε χαρτί και αποθηκεύστε σε δροσερό και φωτεινό μέρος για περίπου 4–5 μέρες ή μέχρι να ωριμάσουν.

  • Διατηρούνται καλύτερα εάν τις τοποθετήσετε με το μίσχο να βλέπει προς τα κάτω.

  • Για μια σάλτσα, 1 κούπα κονσερβοποιημένα ντοματάκια αντιστοιχεί σε περίπου 1 ½ κούπα φρέσκιας, αποφλοιωμένης και χωρίς σπόρια ντομάτας.


KiSSeS

Μαλακό άσπρο τυρί από κατσικίσιο γάλα που παράγεται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα.

Με την ελαφρώς υπόξινη γεύση του είναι ιδανικό για μείγματα τυριών τόσο για αλμυρά πιάτα (τάρτες ή γέμιση κρέατος και λαχανικών) όσο και για γλυκά πιάτα.

KiSSeS

  • Όταν μαγειρεύεται το χρώμα του αλλάζει σε μπλε. Προσθέστε λίγο ξίδι για να ξαναβρεί το αρχικό του χρώμα.

  • Το λευκό λάχανο που έχει παραμείνει για πολύ καιρό στο ψυγείο και δεν είναι πια σφικτό, βράστε το με αλάτι.

  • Για να αποφύγετε τις μυρωδιές στο σπίτι όταν βράζετε λάχανο, τοποθετήστε μια φέτα ψωμιού στην κατσαρόλα ή σκόρδο και ξίδι.

  • Διατηρήστε το κομμένο λάχανο στο ψυγείο τυλιγμένο σε διαφανή μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για μία εβδομάδα.

KiSSeS

  • Εάν κιτρινίσει από τον καιρό, βράστε το με χυμό λεμονιού, ζάχαρη και αλάτι.

  • Εάν είναι πολύ αλμυρό, βουτήξτε το σε νερό που κοχλάζει για 3 λεπτά.

  • Για να αποφύγετε τις οσμές στο σπίτι, πετάξτε το πρώτο νερό αφού βράσει για 5 λεπτά ή βυθίστε μια πετσέτα σε νερό και ξίδι (3 προς 1) και καλύψτε με αυτή την κατσαρόλα.



gon

Ρύζι      
 Συμβουλές για ένα καλό πιάτο ρύζι...
Αν αρπάξει το ρύζι σας:
Παίρνετε το επάνω μέρος με ένα κουτάλι και συνεχίζετε το μαγείρεμα προσθέτοντας ζεστό νερό στην καινούρια κατσαρόλα.
Για να εξαλείψετε τη μυρωδιά του καμένου, αφού μαγειρευτεί, βάζετε πάνω στο ρύζι 2 φέτες ψωμί. Σκεπάζετε το καπάκι για 10' και μετά τις αφαιρείτε.

Για να κρατήσετε ζεστό το ρύζι χωρίς να λασπώσει:
Σκεπάστε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας, διπλωμένο σε 3 στρώσεις και καπακώστε. Με αυτό τον τρόπο θα απορροφηθεί όλη η υγρασία από το χαρτί και όχι από το ρύζι.

Πως ξαναζεσταίνουμε το ρύζι:
Βάζετε το ρύζι σε αντικολλητικό σκεύος και προσθέτετε 3 κ.σ. νερό ή ζωμό για κάθε κούπα ρυζιού που θέλετε να ζεστάνετε. Αφήνετε σε σιγανή φωτιά σκεπασμένο για λίγο μέχρι να κάψει. Εναλλακτικά ζεσταίνετε  στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή συχνότητα για 2' περίπου.

Μαγειρέψτε ρύζι στο φούρνο ενώ ψήνετε κάποιο άλλο φαγητό:
Βάλτε το ρύζι με βραστό νερό ή ζωμό σε ταψί του φούρνου, σκεπάστε ερμητικά με αλουμινόχαρτο και μαγειρέψτε. Όταν το βγάλετε από το φούρνο, σύρτε ένα πιρούνι μέσα στο ρύζι για να απελευθερωθεί ο ατμός και να μη λασπώσει. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να είναι από 25' μέχρι 60', ανάλογα με την ποικιλία του ρυζιού και τη θερμοκρασία ψησίματος.

Πηγή:Ρύζι Uncle Ben's

gon

Ζήτω η κατάψυξη!      
 Η κατάψυξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούμε τα φαγητά μας, ώστε να κρατήσουν το φυσικό χρώμα, την υφή, τη  γεύση αλλά και τις βιταμίνες  που είχαν ως φρέσκα. Και είναι πολύ εύκολο!


Πως προετοιμάζουμε τα τρόφιμα για να μπουν στην κατάψυξη:
Κατ’ αρχάς να πούμε πως, ενώ η κατάψυξη δεν αφήνει τα βακτήρια και τη μούχλα να αναπτυχθούν, δεν τα καταστρέφει. Έτσι πρέπει να διαλέγουμε φρέσκα και καλής ποιότητας τρόφιμα για να καταψύξουμε.
Πριν βάλουμε λοιπόν κάποιο τρόφιμο στην κατάψυξη πρέπει να αποφασίσουμε:
1. Την ποσότητα που θέλουμε να καταψύξουμε. Επειδή σε γενικές γραμμές, ένα τρόφιμο που έχει αποψυχθεί, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να καταψυχθεί ξανά, πρέπει να χωρίσουμε τα τρόφιμα που έχουμε σε μερίδες. Έτσι όχι μόνο θα αποψύξουμε μόνο την ακριβή ποσότητα που χρειαζόμαστε, αλλά η απόψυξη θα γίνει και πολύ πιο γρήγορα.
2. Πως θα αποψύξουμε το συγκεκριμένο τρόφιμο. Εάν πχ. Θέλουμε να βάλουμε στην κατάψυξη σούπα ή άλλο υγρό, είναι καλό να το βάλουμε μέσα σε πυρέξ ή μεταλλικό δοχείο, το οποίο θα μπορούμε να βάλουμε μετά πάνω στο μάτι και να το αποψύξουμε έτσι κατευθείαν, χωρίς να λερώσουμε άλλο σκεύος, αλλά και πολύ πιο γρήγορα. Επίσης μπορούμε να καταψύξουμε και άλλα φαγητά μέσα σε πυρέξ (ή άλλα δοχεία τα οποία μπορούμε να βάλουμε κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο), ώστε όταν θέλουμε να τα βάλουμε κατευθείαν στο φούρνο και να τα σερβίρουμε. Συμβουλή: εάν χρησιμοποιείτε κάποιο πυρέξ συχνά και δεν θέλετε να το βάλετε στην κατάψυξη, μπορείτε να στρώσετε ένα αλουμινόχαρτο μέσα στο πυρέξ, να βάλετε από πάνω το φαγητό, να το βάλετε στην κατάψυξη και όταν παγώσει τελείως να το βγάλετε από μέσα και να πλύνετε το πυρέξ. Έτσι, όταν θελήσετε να ξεπαγώσετε το φαγητό, θα ταιριάζει τέλεια στο πυρέξ!
3. Τι συσκευασία θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως στη συσκευασία που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν πρέπει να μπαίνει αέρας μέσα. Η έκθεση στον αέρα κατά τη διάρκεια της κατάψυξης κάνει το φαγητό να χάσει τη γεύση του και το χρώμα του. Στα μαλακά ή υγρά φαγητά πρέπει να αφήνουμε όμως κενό χώρο ελεύθερο, γιατί με την κατάψυξη διογκώνονται (αν γεμίσετε ένα γυάλινο μπουκάλι με νερό και το βάλετε στην κατάψυξη, μετά από μερικές ώρες θα έχετε μια κατάψυξη γεμάτη σπασμένα γυαλιά!) Σε γενικές γραμμές για τα υγρά φαγητά είναι καλά τα τάπερ και τα γυάλινα βαζάκια, για φαγητά με μεγάλο όγκο είναι κατάλληλες οι πλαστικές σακούλες και η διαφανής μεμβράνη (αρκεί να κλείνουν καλά), ενώ επίσης κατάλληλο είναι και το αλουμινόχαρτο. Εάν αγοράσετε τάπερ, προτιμήστε τα τετράγωνα ή τα ορθογώνια, γιατί πιάνουν λιγότερο χώρο από τα στρογγυλά.
4. Πως θα το αναγνωρίσουμε μέσα στην κατάψυξη. Αν βάλουμε διάφορα τρόφιμα μέσα σε διάφορες συκσευασίες και γεμίσουμε την κατάψυξή μας με αυτά, μετά από μερικές εβδομάδες που θα θέλουμε να αποψύξουμε λίγο κοτόπουλο ας πούμε, δεν θα θυμόμαστε που το έχουμε βάλει και υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε με φρέσκα φασολάκια! Για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις, καλό είναι να βάζουμε ετικέτες στις συσκευασίες, στις οποίες θα αναγράφουμε τι φαγητό έχει μέσα και πότε το καταψύξαμε. Χρησιμοποιήστε μολύβι, κηρομπογιά ή ειδικό μαρκαδόρο, γιατί τα περισσότερα στυλό χάνουν το χρώμα τους μέσα στην κατάψυξη. Πάρτε λοιπόν ένα κομμάτι χαρτί, γράψτε πάνω τις πληροφορίες που θέλετε και κολλήστε το με σελοτέιπ πάνω στη συσκευασία ΠΡΙΝ τη βάλετε στην κατάψυξη (το σελοτέιπ δεν κολλάει πάνω σε παγωμένη επιφάνεια).

gon

Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι      

Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι;


Πριν το αγοράσουμε...
Πρέπει να έχει μάτια λαμπερά που εξέχουν.
Αν το κρατήσουμε στην παλάμη μας, πρέπει η ουρά και το κεφάλι να στέκονται προς τα πάνω .
Διατηρεί το σχήμα του.
Τα βράγχιά του είναι κόκκινα ή ροζ και υγρά.
Πρέπει να έχει το φυσιολογικό του χρώμα και να είναι λαμπερό.
Τα περισσότερα ψάρια πρέπει να είναι σφριγηλά και όταν τα πιέζουμε με το δάχτυλο, να μη επανέρχεται το δέρμα αμέσως.


Αφού το αγοράσουμε... (είναι πια αργά....)
Απολεπίζεται εύκολα και τα εντόσθια βγαίνουν ολόκληρα.
Τα χέρια μας δεν μυρίζουν μετά.
Ανοίγει όταν το τηγανίζουμε.
Όταν είναι ψημένο η σάρκα βγαίνει εύκολα από το κόκκαλο.

gon

Το σωστό ψήσιμο στη σχάρα      

Για να γίνετε ένας σωστός ψήστης.
Το barbeque που θα ζηλεύει όλη η γειτονιά.

Σιγουρευτείτε ότι η πλάκα ψησίματος είναι ζεστή πριν βάλετε πάνω της το κρέας. Το κρέας θα πρέπει να τσιτσιρίξει κα να αρπάξει μόλις αγγίξει το μέταλλο ώστε να "σφραγίσει" και να κρατήσει τους χυμούς του.
Όταν ψήνετε μπριζόλα στο μπάρμπεκιου, "σφραγίστε" την και από τις δύο πλευρές. Η μπριζόλα είναι έτοιμη για γύρισμα όταν ιδρώσει η άψητη επάνω πλευρά. Γυρίστε τη μόνο μια φορά. Τα πολλά γυρίσματα θα σας δώσουν μια στεγνή και σφιχτή μπριζόλα.
Μερικά κρέατα χρειάζονται μόνο ένα καλό σφράγισμα. Αν είστε αναγκασμένοι όμως να τα ψήσετε από νωρίς, τότε χαμηλώστε τη φωτιά αμέσως μετά το σφράγισμα.
Είναι σημαντικό να αφήνετε το κρέας να ξεκουραστεί λίγα λεπτά μετά το ψήσιμο ώστε να κατασταλάξουν οι χυμοί του. Αν κόψετε μια μπριζόλα αμέσως μετά το ψήσιμο, οι χυμοί θα τρέξουν και η μπριζόλα θα στεγνώσει.
Οι μαρινάτες που περιέχουν μέλι καίγονται εύκολα. Γι 'αυτό χαμηλώνετε τη φωτιά αμέσως μόλις το κρέας σφραγίσει.
Όταν ψήνετε σουβλάκια, μουλιάστε τα καλαμάκια σε νερό 1 ώρα τουλάχιστον πριν για να μην καούν στο ψήσιμο. Αν χρησιμοποιείτε μεταλλικά σουβλάκια, αλείψτε τα με λάδι για να μην κολλήσει το κρέας πάνω τους.
Χρησιμοποιήστε μακριές τσιμπίδες και πιρούνια για να μην κάψετε τα χέρια σας. Επίσης μια ποδιά, καθώς και ένα ζευγάρι γάντια φούρνου είναι απαραίτητα για ένα ψήσιμο χωρίς ατυχήματα.
Αποφύγετε να κόψετε το κρέας για να δείτε αν έχει ψηθεί, γιατί θα χάσει τους χυμούς του. Αντί γι' αυτό, πιέστε το με μια τσιμπίδα. Το ωμό είναι μαλακό. Aπ' έξω είναι ψημένο και ροδισμένο και μέσα είναι κόκκινο. Το μέτριο είναι σφιχτό. Aπ' έξω είναι καλοροδισμένο και στο κέντρο ροζ. Το καλοψημένο είναι πολύ σφιχτό. Καφέ απ' έξω και ομοιόμορφα ψημένο μέσα, χωρίς όμως να είναι στεγνό.

266 Επισκέπτες, 1 Χρήστης