Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 192
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 221
  • Total: 222
  • Leon

Cogito ergo sum

Ξεκίνησε από Atma, Ιουλίου 12, 2004, 07:57:32 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Atma

Cogito ergo sum
Σκέφτομαι άρα υπάρχω

Ορόσημο για τον δυτικό πολιτισμό
που ανέκαθεν έδινε έμφαση στην σκέψη και τον ορθολογισμό.

Με το πέρασμα των αιώνων
υπήρξαν και άλλες 'φιλοσοφικές' και μη τοποθετήσεις που ίσως να σηματοδοτούν την ύπαρξη μας.

Σήμερα από την επιστήμη του μάρκετινγκ ακούμε το:
ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ

Άλλοι προτιμούν το
ΑΓΑΠΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ

και άλλοι το
ΝΙΩΘΩ ΜΑΧΙΤΙΚΟΣ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ

Ο καθένας λέει αυτό που τον εκφράζει και δίνει ζωντάνια στην δική του ζωή.

Ποιο είναι λοιπόν το στοιχείο που δίνει ζωντάνια και νόημα στην δικιά σας ζωή?
Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που σας αποδικνύει ότι είστε ζωντανοί?
Πως θα συνοψίζατε εσείς την δικιά σας φιλοσοφία

mE_kiNkY

και λεω εγω τωρα, με το φτωχο μου μυαλο...
μηπως ολα αυτα που θα γραψουμε και που πιθανοτατα εκφραζουν ολα τα ανωτερω ερωτηματα δεν ιχσυουν μονο για το περασμα μας σε αυτη τι ζωη ??

μηπως μετα θανατον ζουν ακομα πολλοι περισσοτεροι ??
τι να μας πει το σκευτομαι αρα υπαρχω ?? οταν με το να το λεμε και μονο αναφερομαστε σε καποιον που μας εχει αφησει χροοονια τωρα !!!

:idea:

Atma

Θα μιλήσουμε για την ζωή

την μεταθάνατον δεν την ξέρουμε

ίσως να μην μας απασχολούν τέτοια

εκεί πιθανολογούμε

εδώ έχουμε και μια άποψη παραπάνω

Pappas10

Το ότι αναπτύσσομαι. Νομίζω ότι αν δεν υπάρχει ανάπτυξη (σωματική, ψυχική, πνευματική, ηθική) δεν υπάρχει ζωή.

Οσο για τις αναγεννησιακές θέσεις του Ντεκάρ (αν ενθυμούμαι ορθώς) περί σκέψης και ύπαρξης... λυπάμαι αλλά από τη στιγμή που δεν μπορεί να ορισθεί μία ανύπαρκτη σκέψη τότε μάλλον ισχύει το αντίστροφο. Υπάρχω άρα σκέφτομαι.

Με την λογική του Ντεκάρ (εξακολουθώ να μην είμαι σίγουρος για το αν ενθυμούμαι ορθώς) μία αμοιβάδα (που χου) δεν υπάρχει - εφ όσον δεν σκέφτεται.

Κλασικό παράδειγμα αναγεννησιακής ανεπάρκειας, μεταφραζόμενης στην ανικανότητα αντίληψης του Πλατωνικού "Είσαι ό,τι κάνεις" ή του Αριστοτελικού "Κάνεις ό,τι είσαι". Προσπάθησαν οι κακομοίρηδες να το επεκτείνουν και κατέληξαν σε παπαριές (συγνώμη για το χυδαίον της έκφρασης) του στυλ "Σκέφτομαι άρα υπάρχω". Κάτι σαν την εξέλιξη της θεωρίας του Ατόμου του Δημόκριτου από τον Οπενχάιμερ... που κατέληξε στην πιο θανατηφόρα βόμβα.

ΕΛΛΑΣ - ΕΥΡΩΠΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Ασχετο)

Συγνώμη... δεν νομίζω ότι κατάλαβε κανείς τι λέω και για να είμαι ειλικρινής ούτε εγώ είμαι σίγουρος.

Παρακαλώ τους λοιπούς συμμετέχοντες να μου πουν αν δεν θέλουν να ξανασυμμετάσχω σε φιλοσοφικό θέμα.

Με εκτίμηση

Παππάς10... Την Ευλογία μου αδέλφια.  :D  :D  :D  :shock:  :shock:  :shock:
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

Anonymous

Παράθεση από: "Pappas10"....
......

Παρακαλώ τους λοιπούς συμμετέχοντες να μου πουν αν δεν θέλουν να ξανασυμμετάσχω σε φιλοσοφικό θέμα.
....
.........
Παππάς10... Την Ευλογία μου αδέλφια.  :D  :D  :D  :shock:  :shock:  :shock:

μη φοβού τέκνο μου........
Ούτε ο (πως τον είπες) Ντεκαρ έχει κάνει προφίλ εδώ ούτε ο Πλάτωνας

Στο σημαντικό ζήτημα όμως που έβαλες σχετικά με
Ελλάς Ευρώπη Βαζελοι.. ( ]
κινδυνεύεις  να πετύχεις αρκετούς γαύρους και χανουμάκια

Επί της ουσίας τώρα του θέματος
Προσωπικά προτιμώ ως πρώτο παράγωγο το υπάρχω και όλα τα άλλα έπονται (κι ας μη ξέρω ποιος το είπε αυτό)

Atma

Papas

ναι, καλά θυμάσαι ντεκάρτ ονομαζόταν.

Αλλά δεν θα ήθελα να αναφερθούμε σε διάφορους φιλοσόφους και στα όσα είπαν..

Σηκώθηκε με σκοπό να ακούσω την προσωπική γνώμη του καθενός σας.

Ας παραθέσουμε ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ο καθένας και ας αφήσουμε τον όποιον έχει πει ότι έχει πει στην ησυχία του.
Αυτοί τα είπανε, εμείς τι έχουμε να πούμε ;
Αν έχουμε !

Pappas10

Παράθεση από: "Atma"Σηκώθηκε με σκοπό να ακούσω την προσωπική γνώμη του καθενός σας.

Ας παραθέσουμε ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ο καθένας  !

Το ότι αναπτύσσομαι. Νομίζω ότι αν δεν υπάρχει ανάπτυξη (σωματική, ψυχική, πνευματική, ηθική) δεν υπάρχει ζωή.

Αν δεν κάνω λάθος έτσι ξεκινάει η απάντηση μου. Η συνέχεια στην φράση με την οποία υπογράφω.

Φιλικά

Παππάς10
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

Atma

papas

ατυχέστατο το παράδειγμα μου αλλά τα ζώα πχ δεν έχουν πνευματική ανάπτυξη και όμως είναι ζωντανοί οργανισμοί ..( όσον αφορά την ψυχή τους έχω αμφιβολίες )
Αν θες να το φιλοσοφήσουμε λιγάκι ακόμη :D
===

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ...
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ......
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ ΖΕΙΝ...

Pappas10

Παράθεση από: "Atma"papas

ατυχέστατο το παράδειγμα μου αλλά τα ζώα πχ δεν έχουν πνευματική ανάπτυξη και όμως είναι ζωντανοί οργανισμοί ..( όσον αφορά την ψυχή τους έχω αμφιβολίες )

Μίλησα για κάθε είδους ανάπτυξη, σωματική και πνευματική. Τα ζώα - όπως και όλοι οι ζώντες οργανισμοί - φυτά, μικρόβια κλπ - αναπτύσουν νύχια, τρίχες, ακόμα και δεξιότητες / εμπειρίες (γι' αυτό τα περισσότερα σκοτωμένα γατιά στο δρόμο είναι συνήθως μικρής ηλικίας για παράδειγμα). Το ίδιο τα φυτά (φύλα, ρίζες) το ίδιο τα μικρόβια (πολλαπλασιάζονται, αναπτύσουν διαδόχους).

Οπως και να έχει, ύπαρξη και ζωή είναι 2 διαφορετικές έννοιες. Μία καρέκλα υπάρχει αλλά δεν ζει. Ενας αγνοούμενος ζει αλλά δεν υπάρχει. (Ασχετο)

Φιλικά

Παππάς10
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

mE_kiNkY

ΑΧ ΠΑΛΊ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΕΠΕΣΕ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΚOΛΗΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ....

ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ, ΣΥΝΘΗΜΑ, MOTO, LOGO... Η ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΕΛΟΥΤΕ ΠΕΙΤΕ ΤΟ....

[size=18][/size]ΚΑΝΩ ΤΗΝ ...ΑΥΛΑ ΜΟΥ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ !!

ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ...LIFE IS AN ON GOING EXPERIENCE..AND WE ARE TO GET AS MANY (EXPERIENCES) AS WE CAN AFFORD BEFORE OUR IMMORTAL SPIRIT MOVES ON TO THE NEXT LEVEL OF ITS UNENDING VOYAGE !

ΕΛΛΑΣ -  ΕΥΡΩΠΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Atma

Με την ίδια λογική και η δικιά σου άποψη για κάποιους λανθασμένη...

Σεβαστή όμως...

Η-δονή

Ο-δύνη

:wink:

Pappas10

Παράθεση από: "mE_kiNkY"ΑΧ ΠΑΛΊ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΕΠΕΣΕ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΚOΛΗΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ....

ΕΛΛΑΣ -  ΕΥΡΩΠΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Δεν βλεπω πουθενά καμμία λανθασμένη ερμηνεία Κίνκαρε....

Οπως παλιάαααα.... με μακρια μαλλιάαααα.... μακριά μαλλιά, σκουλαρικιά στ' αυτιά και ναρκωτικά....

Και να μεθώ.... παντα να τραγουδώωωωωω ΠΑΟ Σ' ΑΓΑΠΩ ΠΑΟ Σ'ΑΓΑΠΩ ΠΑΟ Σ'ΑΓΑΠΩ

ΕΔΩ ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΜΑΣ (ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ (ΕΙΤΕ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ) ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ή ΕΣΤΩ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΨΙΓΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ) ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΚΙΝΚΑΡΕ...

ΠΑΝΑΘΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΤΡΕΛΑ ΣΕ ΑΓΑΠΩ
ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΘΑ Σ' ΑΚΟΛΟΥΘΩ
ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΩ... ΠΑΟ ΟΛΕ ΟΛΕ
ΤΡΙΦΥΛΛΑΡΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΕΝΟΜΑΙ

ΣΕ ΑΓΑΠΑΩ... Σ' ΑΚΟΛΟΥΘΑΩ...
ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΑΩ
ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΧΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ..
ΤΡΙΦΥΛΛΑΡΑ ΜΟΥ ΣΕ ΑΓΑΠΩ...

ΦΕΡΤΕ ΜΑΣ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ...
ΠΑΟ ΟΛΕ ΟΛΕ
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
ΠΑΟ ΟΛΕ ΟΛΕ
ΝΑ ΤΟΝ ΤΡΕΛΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟΝ
ΠΑΟ ΟΛΕ ΟΛΕ
ΚΑΙ ΒΑΖΕΛΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ...
ΠΑΟ ΟΛΕ ΟΛΕ

ΠΑΟ ΟΛΕΟ ΠΑΟ ΟΛΕΟ... ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΤΡΙΦΥΛΛΟ ΒΑΡΒΑΤΟ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ
ΠΑΟ ΟΛΕΟ.. ΠΙΝΩ ΚΑΙ ΛΕΩ.. ΠΑΟ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕΟ...

Αυτα για την ώρα...  :D  :cheers:
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

Atma

χμμμμ παπας

και ξανα χμμμμμμμμ

καλά λέει ο οραματιστής κίνκι :P

τι δουλεία έχει ο παο
εδώ μέσα?

τι να πει κανείς για τα γούστα του παπά :P  :P  :P  :?

Pappas10

Παράθεση από: "Atma"τι δουλεία έχει ο παο
εδώ μέσα?quote]

C/P από το μήνυμα. (ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ (ΕΙΤΕ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ) ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ή ΕΣΤΩ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΨΙΓΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ)

Μ' αρέσει να προλαβαίνω τις ερωτήσεις των άλλων.  :shock:  :wink:  :shock:  :shock:  :shock:

Πέρα από την πλάκα, ο Παναθηναϊκός, ως εξαίρεση αθλητικού σωματείου, αποτελλεί μέγα φορέα φιλοσοφίας. Οχι μόνο γιατί υπήρξε ο πρώτος εν Ελλάδι εμπνευστής και - το κυριώτερο γιατί στα λόγια όλοι είναι πρωτοπόροι - υλοποιητής της έννοιας "αθλητική ακαδημία" (η Παιανία έχει επιστημονικά επιτηρούμενα τμήματα ανηλίκων ποδοσφαιριστών από τη 10ετία του 80) αλλά πολύ περισσότερο γιατί ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ εξακολουθεί να είναι ο φορέας ιδεών όπως το fair play (πρώτος στη σχετική βαθμολογία της ΕΠΟ & της ΕΠΑΕ από την αρχή της χρονιάς έως το τέλος).

Δεν σκοπεύω να ανοίξω οπαδική αντιπαράθεση γιατί δεν με ενδιαφέρει και γιατί δεν είμαι οπαδός αλλά υποστηρικτής. Για εμένα - και δεν κάνω πλάκα - ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αλήτες στις τάξεις των οπαδων του συλλόγου. Αλλά - συγκριτικά πάντα - η ΙΔΕΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ στέκεται πολύ ψηλά στην εκτίμηση κάθε φιλάθλου.

Για να τελειώνω και να μη σε κουράζω, αφού φαίνεται να σου αρέσει η φιλοσοφική προσέγγιση των πραγμάτων, προσπάθησε να δεις τη φιλοσοφία που απορρέει κάθε αθλητικό σωματείο. Αν καταφέρεις να τη συγκρίνεις κι όλας, θα δεις την αξία της ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗΣ Φιλοσοφίας. Οσο κι αν σου φαίνεται περίεργο... δεν σου κάνω πλάκα.

Με εκτίμηση, και θα προσπαθήσω να μη ξαναγράψω για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ σ' αυτό το Forum

Παππάς10
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

Jake_E_Lee

[size=24]ELA RE PANATHAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!![/size]

221 Επισκέπτες, 1 Χρήστης