Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 286
  • Total: 287
  • Leon

Γενική απαγόρευση του καπνίσματος από το 2010

Ξεκίνησε από heinrich, Μαΐου 18, 2008, 01:24:50 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

heinrich

Τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από την 1η Ιανουαρίου 2010 προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που έχει ήδη περάσει από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο υπουργείο εκτιμούν ότι τα μέτρα μερικής απαγόρευσης του καπνίσματος που ελήφθησαν το 2002, δεν ήταν αποτελεσματικά και με το νέο νομοσχέδιο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους που είναι κλειστοί ή στεγασμένοι.

Σε αυτούς τους χώρους περιλαμβάνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης.

Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεώνονται να διαθέτουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές, πλήρως διαχωρισμένους από τους υπόλοιπους. Όσοι δεν συμμορφώνονται, θα πληρώνουν πρόστιμο 3.000 ευρώ.[/b][/i][/color]

«Καμπάνα» 300 ευρώ θα επιβάλεται στους «θεριακλήδες» που καπνίζουν σε «απαγορευμένες ζώνες».

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την απαγόρευσης πώλησης προϊόντων καπνού σε ανήλικους και της εισόδου σε μπαρ όσων είναι μέχρι 18 ετών.

....και αναρωτιέμαι: αν τα μέτρα μερικής απαγόρευσης δεν είχαν αποτέλεσμα τότε αυτά τα μέτρα τι είναι? Και τότε έκαναν λόγο για διομορφωμένους χώρους και για πρόστιμα...
Με τη νοημοσύνη μας παίζουν? Πρόστιμα για την βλακεία τους θα υπάρξουν ποτέ?

Rakendytos

να κατεβω στο στεκι μας.. στο τσιπουραδικο στον Κορυδαλο..
στο Λιμανακι Περαμα.. στην Κλιματαρια στην Αθηνας..
και να μου απαγορευσουν το καπνισμα.. αυτο δεν παιζει.. εδω ειναι Βαλκανια..

KostasD33

Παράθεση από: "heinrich"....
Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεώνονται να διαθέτουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές, [size=18]πλήρως διαχωρισμένους[/size] από τους υπόλοιπους. Όσοι δεν συμμορφώνονται, θα πληρώνουν πρόστιμο 3.000 ευρώ.[/b][/i][/color]
.....
.....

....αυτά τα μέτρα τι είναι? Και τότε έκαναν λόγο για διομορφωμένους χώρους και για πρόστιμα...
.......

Με βάση εμπειρία από άλλες χώρες (Ιταλία) που το μέτρο της αυστηρής απαγόρευσης έπιασε όλο το κουμπί είναι εδώ
πλήρως διαχωρισμένους
και όχι εδώ
διομορφωμένους χώρους που ισχύει τώρα

Διότι λέγοντας πλήρη διαχωρισμό θα μπουν ειδικές διατάξεις κατασκευής του χώρου.
Θα πρέπει να είναι πλήρως διαχωρισμένος ή με τοίχο ή με υαλοπετάσματα με ξεχωριστή είσοδο και ανεξάρτητο αερισμό από τον υπόλοιπο χώρο.
Πρακτικά ανεφάρμοστο για το κάθε μαγαζί, με μεγάλο κατασκευαστικό κόστος και μεγάλο πρόστιμο στο μαγαζί που δεν το έχει και επιτρέπει το κάπνισμα.
Στην πράξη μετατίθεται η αστυνόμευση μεταξύ των ιδίων των πολιτών.

Nemesis

Παράθεση από: "KostasD33"Πρακτικά ανεφάρμοστο για το κάθε μαγαζί, με μεγάλο κατασκευαστικό κόστος και μεγάλο πρόστιμο στο μαγαζί που δεν το έχει και επιτρέπει το κάπνισμα.
Στην πράξη μετατίθεται η αστυνόμευση μεταξύ των ιδίων των πολιτών.

Έχεις απόλυτο δίκαιο Κώστα, ανεφάρμοστο πραγματικά λόγω μεγάλου κόστους και έτσι αν θέλεις να πας κάπου πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι θα βγαίνεις έξω να καπνίζεις, οπότε καλύτερα λες μένω σπίτι μου... ή μαζευόμαστε σε διάφορα σπίτια και κάνουμε "του νόου ας μπέτε" (που έλεγε μια παλιά ελληνική ταινία) χιχιχι
Πέρα από την πλάκα όμως είναι μεγάλη πίκρα να έχει κρύο, να χιονίζει και να αναγκάζεσαι να βγαίνεις έξω να καπνίζεις γιατί απαγορεύεται στο γραφείο σου να καπνίσεις... (τώρα τελευταία μας έκαναν ένα μικρό χώρο σαν στάση λεωφορείου... κάτι είναι κι αυτό)

Πάντως αυτό που εμένα με εκνευρίζει, είναι ότι φτάσαμε σε έναν άκρατο ρατσισμό προς τους καπνιστές, λες και η ατμόσφαιρα που αναπνέουμε είναι τόσο μα τόσο καθαρή που φταίει το δικό μου το τσιγάρο που τη ρυπαίνει... τέλος πάντων, φτάνει η γκρίνια μου πρωί πρωί Δευτέρας...

Όσο για την αστυνόμευση μεταξύ των πολιτών, αυτό ισχύει ήδη και όχι μόνο για το κάπνισμα, αλλά ακόμα και για το αν έβγαλα έξω τα σκουπίδια μου στον σωστό κάδο π.χ.  :?

heinrich

ακριβώς! και με 3.000 ευρώ πρόστιμο δεν νομίζω πως θα πολυιδρώσουν τα αυτιά των ιδιοκτητών. Το μέτρο είναι ανεφάρμοστο όπως ήταν και το πρωτο άλλωστε. Τα μεγάλα εστιατόρια ίσως να μπορέσουν να το εφαρμόσουν. Αλλά για τις ταβέρνες  - αναψυκτήρια οι οποίες είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των εστιατορίων το βλέπω επιεικώς γελοίο.
Το καπνισμα ή το απαγορεύεις τελείως ή όχι. Οσο οι εισπράξεις των φόρων είναι περισσότερες από την νοσηλεία των ασθενών με πνευμονολογικά αίτια, τόσο θα βλέπουμε μέτρα σαν και αυτό.

jcdenton

Κι αυτό τι σημαίνει; Ότι αντικαπνιστές, όπως και ο γράφων, πρέπει να υπομένουμε τον καπνό εθισμένων (για να μην πω κάτι πιο βαρύ, αλλά εξίσου αληθινό), επειδή το θεωρούν δικαίωμά τους να καπνίζουν, δικαίωμά τους να φυσούν πάνω μου τον καπνό, αλλά ο αντικαπνιστής ΔΕΝ ΕΧΕΙ δικαίωμα να πιει καφεδάκι/ουζάκι/άλλο χωρίς να καπνίζει. Αίσχος
Ακτιβιστής δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρώμικο.
Ακτιβιστής είναι αυτός που καθαρίζει το ποτάμι.
Ross Perot (1930 - ...)

Nemesis

Για μένα η λύση είναι να γίνουν μέρη που να πηγαίνουν μόνο αυτοί που καπνίζουν και μέρη μόνο για αυτούς που δεν καπνίζουν (άρα jcdenton μάλλον δεν θα τα πιούμε παρέα χιχιχι).

Χμμμμ τώρα που το διαβάζω δεν ξέρω αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί, ρατσισμός δεν θα είναι και αυτό?

:roll:

κώστας

Ας μην το θέτουμε το ζήτημα ως καπνιστές εναντίον αντικαπνιστών]
eLe

lucretia

To θεμα μας δεν ειναι καπνιστες εναντιον μη καπνιστων.

Το θεμα μας ειναι οτι το κρατος μας αφηνει να βγαλουμε μονοι μας το φιδι απο την τρυπα, να τσακωνομαστε προκειμενου να λυθει ενα θεμα που θα επρεπε να ειχε λυθει απο καιρο πριν.

Δεν ειναι δικο μου προβλημα να τσακωνομαι και με τους 150 πελατες που καπνιζουν  σε  ενα εστιατοριο και δεν μπορω να απολαυσω το γευμα μου, που το εχω ακριβοπληρωσει κιολας.

Αυτα τα θεματα θα επρεπε να ειχαν λυθει απο καιρο πριν, οχι να φτανουμε στο σημειο να ψαχνουμε να βρουμε αν ειναι επαρκως διαχωρισμενος ο χωρος των καπνιζοντων, η απλα διακριτος.

Τωρα, ρε παιδια πραγματικα, το ειπχειρημα "γιατι σας ενοχλει το τσιγαρο και  δεν σας ενοχλει η μολυσμενη ατμοσφαιρα", ειναι επιχειρημα;;;;;;;;

Επειδη καταπεζονται οι καπνιστες;
Ε, τοτε και οι καημενοι οι παραγωγοι γιατι καταπιεζονται και δεν τους αφηνουμε να ριχνουν λιγα αντιβιοτικα στα γελαδια τους παραπανω, αλλωστε το κανουν για να μην εχουν απωλειες, αλλωστε κανεις δεν πεθαινει απο αντιβιοτικα. Και αφου παιρνεις μια καρτελα αμοξιλ κυρα μου, οταν εχεις συναχι, η πενικιλλινη στο γαλα σε χαλαει;
Και ο κακομοιρης ο βιομηχανος, γιατι τον καταπιεζουμε και τον βαζουμε να φτιαξει βιολογικο καθαρισμο και να μην ριχνει τα λυματα στην θαλασσα; Σιγα δλδ, θα ερθει το χρωμιο εκει που κολυμπας να σου κανει επιθεση; Δεν  εχει πετρελαιοκηλιδες απο τα διαφορα πλοια που περνανε;

Και οι κακομοιρηδες οι Ουκρανοι, γιατι τους πηραμε απο τα μουτρα; Επειδη εβαλαν λιγη βαλβολινη στο ηλιελαιο; Πεθανε ποτε κανεις απο ορυκτελαιο στο λαδι; Ελατε ρε παιδια, ειστε υπερβολικοι! Αφου τρωτε τρια κιλα χοληστερινη καθε πασχα, δεν εχετε αφησει αρτηρια για αρτηρια, τα parts per bilion που ανιχνευθηκαν σας πειραξαν;

Εγω λεω, στο ονομα της ελευθεριας, να ενεργουμε ο καθενας οπως γουσταρει και οποιον παρει ο χαρος.

Τελεια δεν θα ειναι;

cna

Αν έχω αντιληφθεί σωστά το πνεύμα του νόμου αφ' ης στιγμής δεν υπάρχει χωριστός χώρος για τους καπνίζοντες στα κέντρα διασκεδάσεως και υγειονομικού ενδιαφέροντος τότε απαγορεύεται γενικώς το κάπνισμα.-

katinaki

μακάρι να γίνει όπως τα λες cna.  :?

Για την ώρα έχω περιορίσει στο ελάχιστο τις εξόδους το χειμώνα, επειδή με πνίγει ο καπνός και βγαίνω στα καλοκαιρινά μπαράκια.
Άλλη λύση δε βρήκα

Enia

...και καλά ρε παιδιά για τα εστιατόρια, ή θα καταφέρουν να κάνουν δυο χώρους, ή θα γίνουν του αντικαπνιστικού.

Αλλά τα μπουζούκια? Γίνονται μπουζούκια χωρίς τσιγάρο? Ε, δεν γίνονται!

heinrich

στα μπουζούκια πάνε οι ήδη καμμένοι...

Enia

Εσύ σε ποιούς ανήκεις? Σε αυτούς που αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους?  :P  :lol:

sevenseas

νομιζω
πως σας διεφυγε
το προστιμο, που προβλεπεται για τους καπνιζοντες σε απαγορευμενους χώρους
κι αυτο ειναι 300 ευρώ .

μανιώδης  καπινστής
εχω μεν δικαιωμα να μπορω να καπνίζω οσο μπορω ελευθερα

αλλα αναγνωριζω και το δικαιωμα οσων ενοχλούνται από τον καπνο να απαιτουν ¨καθαρους χώρους¨

286 Επισκέπτες, 1 Χρήστης