Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 332
  • Total: 332

Μήπως είσαι ματαιόδοξος ?

Ξεκίνησε από pixie, Ιουνίου 18, 2009, 06:15:01 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Αμέσως μόλις ένας στόχος ή μία επιδίωξη για αναγνώριση πάρει διαστάσεις, ο άνθρωπος αισθάνεται δύναμη και υπεροχή νιώθοντας ακόμα ισχυρότερη την ώθηση.
Η ζωή του γίνεται αναμονή ενός μεγάλου θριάμβου!

'Ισως αυτός ο άνθρωπος, στη συνέχεια, γίνεται υποκειμενικός αφού τον απασχολεί διαρκώς το ζήτημα τι είδους εντύπωση προκαλεί στους άλλους και τι σκέφτονται οι άλλοι γι' αυτόν. Και ή δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η εκτίμηση των άλλων ή την κυνηγάει με βουλιμία θέλοντας να τη στρέψει προς όφελός του.
Περιορίζεται μέσα στη δική του λογική, η ελευθερία κινήσεων και δράσης του γενικά παρεμποδίζεται, αρχίζει να λειτουργεί μέσα του ένας εγωκεντρικός μηχανισμός σκέψης και ενώ το εκλαμβάνουμε ως υγιή φιλοδοξία, μάλλον πρόκειται για ματαιοδοξία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ματαιοδοξία, έστω και ελάχιστα, υπάρχει σε κάθε άνθρωπο. Μπορεί όμως να είναι τόσο καλά κρυμμένη, ώστε και πίσω από μια στάση μετριοφροσύνης, να υπάρχει χροιά ματαιοδοξίας.

Ο ματαιόδοξος προχωρεί χωρίς συνάφεια με τη ζωή. Προχωρεί χωρίς κατανόηση των ανθρωπίνων σχέσεων.
Θεωρώ ότι η ματαιοδοξία είναι τροχοπέδη στην ελεύθερη εξέλιξη του ανθρώπου, ο οποίος φτάνει στο τέλος να σκέφτεται μόνο αν υπάρχει πλεονέκτημα για τον εαυτό του σε ό,τι κάνει!

Πολλές φορές, λοιπόν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λέξη φιλοδοξία αντί για ματαιοδοξία, γιατί ηχεί πιο ευχάριστα! Δεν είναι λίγοι αυτοί που καμαρώνουν για το πόσο φιλόδοξοι είναι!

pixie

κώστας

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ματαιοδοξία, έστω και ελάχιστα, υπάρχει σε κάθε άνθρωπο.

...Το λέμε;
Κάνω υπόθεση εργασίας
ότι το λέμε.
Ώστε εγώ με ψήγματα ή κοτρώνες ματαιοδοξίας
να μην αισθάνομαι μειονεκτικά απέναντί σου:
είσαι κι εσύ ματαιόδοξη.

Επομένως, μας αφορούν εξίσου όσα γράφεις.
Τι γράφεις;
"Εγκαλείς" τη ματαιοδοξία
...που υπάρχει σε κάθε άνθρωπο.
Εγκαλείς κάθε άνθρωπο
εσένα, εμένα, όλους!

Ας πούμε ότι αυτό γίνεται δεκτό
από μένα τουλάχιστον.
Όμως, διαβάζοντας, αρχίζει να γίνεται σαφές ότι
υπάρχει μία προσπάθεια να εμφανιστούν οι πάντες
ως ματαιόδοξοι.
Μέσα από λογικά άλματα και συχνές υποθέσεις.
Π.χ.

...Πολλές φορές, λοιπόν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λέξη φιλοδοξία αντί για ματαιοδοξία, γιατί ηχεί πιο ευχάριστα! Δεν είναι λίγοι αυτοί που καμαρώνουν για το πόσο φιλόδοξοι είναι!...

Εξάγεται το συμπέρασμα εμμέσως πλην σαφώς ότι
ο φιλόδοξος είναι ένας κρυφο-ματαιόδοξος!
Γεγονός που δεν ισχύει.

Έτσι, ενώ έχει ήδη ειπωθεί ότι
λίγο-πολύ είμαστε όλοι ματαιόδοξοι
στη συνέχεια,
διαφαίνεται μία προσπάθεια
να εξηγηθεί αυτό
η οποία αποτυγχάνει.

Οπότε, τι μένει;
Είμαστε ή δεν είμαστε όλοι ματαιόδοξοι;
Και αν δεν είμαστε όλοι,
εγώ αρχίζω να νοιώθω μειονεκτικά.
Βλέπω και τον τίτλο να με κατακεραυνώνει
και σκύβω το κεφάλι
απέναντί σου.
eLe

katinaki

:shock:  παραλίγο να αποκαλυφθώ    :oops:

pixie

Τελικά, ναι, μερικά ψηγματάκια ματαιοδοξίας υπάρχουν μέσα στον καθένα μας, με τον ίδιο τρόπο όμως που υπάρχουν κι άλλα ανθρώπινα στοιχεία, όπως υπάρχουν και τα ελαττώματα, ας μην γελιόμαστε!
Καμιά φορά γεννιούνται - έστω και για να ανατραπούν στη συνέχεια - πολύ φιλόδοξες σκέψεις ως κομμάτια της προόδου του εαυτού μας, της προσωπικής μας ικανοποίησης ή απλά από ανάγκη ενίσχυσης του ''εγώ'' μας.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι απαραίτητα τα αφήνουμε να εξελίσσονται και να οδηγούνται στην επιφάνεια με τη μορφή του ερρωμένου ή με τρόπο υπερτιμημένο!

'Ολα χρειάζονται ένα μέτρο...
Η υπερβολική προσπάθεια στο να κυνηγάμε το εφήμερο, την κοινωνική επίφαση και θέσεις ζωής ανάλογες... κι αυτό τελικά να μας γίνει τρόπος ζωής, ενώ μέσα μας παραμένουμε κενοί τω πνεύματι, είναι κάπως ανορθόδοξο!

Τα άγρια παιχνίδια δύναμης ή η επιδίωξη της αναγνώρισης με κάθε τρόπο μέχρι σημείου αδιαφορίας για την ουσιαστική αποδοχή και την εκτίμηση των άλλων, εκφράζει βουλιμία και πάθος αγιάτρευτο!
Κι όμως πολλοί πατούν επί πτωμάτων προκειμένου να αναδειχθούν, διοχετεύοντας και δαπανώντας το σώμα και την ψυχή τους στο γλυκύτατο αίσθημα μιας εγωιστικής υπεροχής!  ;-)  :grin:

Ματαιόδοξος, λοιπόν, είναι αυτός που στοχεύει στην κορυφή, κι όταν φτάσει εκεί χάνει το μέτρο της ισότητας και της δικαιοσύνης πολλές φορές απέναντι στους άλλους και, υπερεκτιμώντας εαυτόν, παύει να είναι χαρισματικός προς τους συνανθρώπους του θεωρώντας πως κατέχει μια εξέχουσα θέση στο κέντρο του κόσμου!

ΥΓ. Κάπως έτσι, ώστε να μην το ισοπεδώσαμε το θέμα... :cool:

pixie

κώστας

...Η υπερβολική προσπάθεια στο να κυνηγάμε το εφήμερο, την κοινωνική επίφαση και θέσεις ζωής ανάλογες... κι αυτό τελικά να μας γίνει τρόπος ζωής, ενώ μέσα μας παραμένουμε κενοί τω πνεύματι, είναι κάπως ανορθόδοξο!...

Σε χαρακτηρίζει τέτοιου είδους προσπάθεια;
eLe

pixie

Δεν γνωρίζω πού απευθύνεσαι, Κώστα, με την ερώτηση αυτή και πόσο διφορούμενη είναι... ;-)  :smile:

Αλλά μπορώ να απαντήσω για μένα ότι, μετά από προσωπικές μάχες, βρίσκομαι ορκισμένα πια ακριβώς στην αντίθετη θέση!

Εννοώντας πως εδώ και χρόνια το θεωρώ χάσιμο χρόνου να ασχολείται κάποιος με κοινωνικές ετικέτες και άλλα φευγαλέα ''εξωτερικά'' κι έφτασα να χαρίζω πλέον θέσεις ζωής, γιατί δεν μου λένε απολύτως τίποτα!!!
Θέσεις που τις είχα κερδίσει με αίμα στο όνομα της προσωπικής εξέλιξης υποτίθεται [ τόσο μου έκοβε ]!

Ξέρεις πόσο ηδονικά εύκολα σκορπίζεται η γελοία ''πασπατόσκονη'' στους 5 ανέμους?
Αλλά ύστερα ανασαίνεις διάπλατα...

Και δεν χρειάζεται πια το ''μαστίγιο'' με τις 9 ουρές γιατί έχεις σαν όπλο τον εαυτό σου ολόκληρο...

rain

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά εγώ είμαι αισιόδοξα ματαιόδοξος

black_velvet

[quote user="κώστας" post="318621"]....
εγώ αρχίζω να νοιώθω μειονεκτικά.
Βλέπω και τον τίτλο να με κατακεραυνώνει
και σκύβω το κεφάλι
απέναντί σου.
[/quote]

Δεν βρίσκω λόγο σκυψίματος κεφαλιού, απέναντι σε κανέναν και για τίποτα.

Μπορώ να καταλάβω την υπερβολή προκειμένου να τονίσει κάποιος την τοποθέτησή του. Αρκεί να είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για κάτι τέτοιο.
Δεν μπορώ να δεχτώ την ισοπέδωση των πάντων κι επί παντός επιστητού. Ως εκ τούτου, δεν δέχομαι τη συνεπαγωγή φιλοδοξία => ματαιοδοξία. Αλοίμονο αν δεν είχαμε φιλοδοξίες και στόχους σ' αυτή τη ζωή. Θα καταλήγαμε να είμαστε κενά ανθρωπάκια που περιπλανώνται άσκοπα.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

[quote user="rain" post="318656"]Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά εγώ είμαι αισιόδοξα ματαιόδοξος.[/quote]

Εσύ δεν παίζεσαι όμως!!!  :mrgreen:  :razz:  :lol:

'Αλλωστε κι εγώ δηλώνω ματαιόδοξα αισιόδοξη... ;-)  :grin:

Και μην πάει ο νους μας στον ορισμό της τρελής αμεριμνησίας, έτσι? :roll:  :mrgreen:

black_velvet

[quote user="pixie" post="318661"][quote user="rain" post="318656"]...

Και μην πάει ο νους μας στον ορισμό της τρελής αμεριμνησίας, έτσι? :roll:  :mrgreen:[/quote]

Μα γιατί όχι; Είναι τόση η ελευθερία ενός αμέριμνου ανθρώπου!  ;-)  :mryellow:
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

tziger

Την χρυσή τομή πρέπει να βρούμε ,πιστεύω, ανάμεσα στην ματαιοδοξία που είναι στην ανθρώπινη φύση αλλά παράλληλα έχουμε την υποχρέωση να κοιτάμε μέσα μας να γνωρίσουμε τον εαυτό μας!

pixie

[quote user="tziger" post="318667"]Την χρυσή τομή πρέπει να βρούμε ,πιστεύω, ανάμεσα στην ματαιοδοξία που είναι στην ανθρώπινη φύση αλλά παράλληλα έχουμε την υποχρέωση να κοιτάμε μέσα μας να γνωρίσουμε τον εαυτό μας![/quote]

Εσύ να προσέχεις! Οι Ινδουιστές λένε πως όλος ο κόσμος εξωτερικά είναι μια ΜΑΓΙΑ, μια αυταπάτη.  ;-)  :grin:  :mrgreen:

'Εχεις τη σκέψη μου και τη στοργή μου... Σου στέλνω μια αγκαλίτσα! :mrgreen:

Μάγια

κώστας

Δεν γνωρίζω πού απευθύνεσαι, Κώστα, με την ερώτηση αυτή και πόσο διφορούμενη είναι...
Χρησιμοποιώντας ένα απόσπασμα
από αυτά που έγραψες
είναι -νομίζω- σαφές ότι
απευθύνομαι σε σένα.

Αλλά μπορώ να απαντήσω για μένα ότι, μετά από προσωπικές μάχες, βρίσκομαι ορκισμένα πια ακριβώς στην αντίθετη θέση!
Επομένως η χρήση των]
κυνηγάμε
μας γίνει
μέσα μας παραμένουμε
είναι πράγματι ανορθόδοξη.
eLe

pixie

κώστας

Όταν λοιπόν
στη θέση τοϋ "είστε" ή τού "είναι" (γ'πληθυντικό) [και εδώ ήδη διαφαίνεται ποιος είναι διφορούμενος]
βάζεις το "είμαστε",
πιστεύεις ότι μπορείς
να γίνεις εύκολα πιστευτή ότι
απαντάς για σένα;
eLe

332 Επισκέπτες, 0 Χρήστες