Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 180
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 285
  • Total: 285

Αυτοεκτίμηση και Αυτοϋποτίμηση...

Ξεκίνησε από pixie, Νοεμβρίου 12, 2009, 05:25:26 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Η αναφορά γίνεται στην αντίθεση των δυο εννοιών. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για αυτοπεποίθηση από τη μια και αυτοαμφισβήτηση ή αυτομαστίγωμα από την άλλη, και να λέμε το ίδιο πράγμα!  ;-)

Οι άνθρωποι συχνά παθαίνουν τέτοιες κρίσεις, είναι μέσα στα ανθρώπινα στοιχεία η διαδικασία αυτή, όπως και το να επαναπροσανατολιζόμαστε στη ζωή.

ΥΓ. Έγινε η διόρθωση κώστα, αν και η λέξη ''αυτοϋποτίμηση'' δεν είμαι σίγουρη ότι υπάρχει, γι' αυτό και είχε γραφεί με τον τρόπο αυτό!  ;-)

pixie

Πολλές φορές το σχέδιο της ζωής μας αναθεωρείται, επιχειρώντας αλλαγές και διορθώσεις στην πορεία της...

Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά και βρίσκεται στο εξής σημείο: εκείνος που σέβεται αυτό που είναι, σίγουρα θα κάνει μια θετική θεώρηση, θα καταλήξει στη θετική πλευρά ενώ, στο μυαλό κάποιου που του λείπει η σχετική αυτοεκτίμηση, θα κυριαρχήσει η σκέψη ότι υστερεί, δεν έχει τα προσόντα, είναι πολύ λίγος.

Με απλά λόγια, αποφεύγει διαρκώς την οπτική της καλής πλευράς του ή δεν έχει καν αντίληψη ότι υπάρχει, κατακλύζεται από συναισθήματα αδυναμίας, ανεπάρκειας ή κατωτερότητας, κι αυτό που βλέπει για τον εαυτό του είναι μόνο μια ελλιπής εικόνα!

κώστας

Καλά, μην τραγικοποιείς κιόλας.
Το πιθανό.
Σκιαγραφείς μία συνειδητά λάθος
αλλαγή και διόρθωση, από τις πολλές
αλλαγές και διορθώσεις.
eLe

pixie

[quote user="κώστας" post="336621"]
Σκιαγραφείς μία συνειδητά λάθος
αλλαγή και διόρθωση...[/quote]

Αν αναφέρεσαι σ' εμένα - στο ότι άλλαξα ορθογραφικά τη λέξη που μου υποδείχτηκε - αυτό έγινε από εκτίμηση στην εκδοχή του ''συμπαίκτη''...  :razz:  :lol:

Αν αναφέρεσαι γενικά - στις αλλαγές θέσεων και στάσης σε πορεία ζωής - αυτό νομίζω ότι, κάθε άνθρωπος επιχειρεί [το κατά βάση ανώφελο] συνειδητά, από τη στιγμή που πάντα θα υπάρχουν αυταπάτες νέας κοπής...

rain

[quote user="kataigida" post="329366"]Noμίζω για να βρεις πραγματικά τον εαυτό σου και να τον εκτιμήσεις θα πρέπει να ταπεινωθείς να τον χάσεις και μετά να ξεπροβάλλει καινούριος και αναγεννημένος από τα σιντρίμια. :???:  :shock:  :smile:[/quote]Σαν να λέμε σφάξε με αγά μου ν αγιάσω. :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

kuria

οταν φτασουμε και στην αυτοϊκανοποιηση τοτε θα εχουμε μια ολιστικη προσεγγιση του θεματος...  :lol:
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

pixie

Δεν ξέρω πώς ακριβώς το λες, αλλά η έννοια της αυτοϊκανοποίησης κρύβει μια ευέλικτη φιλοσοφία!  ;-)  :smile:

Προϋποθέτει κατ' αρχήν αυτοαποδοχή - δλδ. άνευ όρων αποδοχή του εαυτού μας - με τα ελαττώματα και τα δυνατά ή αδύνατα σημεία του, κι έτσι, αντί να προσπαθούμε διαρκώς να αλλάξουμε κάτι, νιώθουμε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας στο σύνολό του και ό,τι αυτό μας προσφέρει...

rain

πολύ "αυτό" παίζει  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

black_velvet

[quote user="pixie" post="336699"]Δεν ξέρω πώς ακριβώς το λες, αλλά η έννοια της αυτοϊκανοποίησης κρύβει μια ευέλικτη φιλοσοφία!  ;-)  :smile:

Προϋποθέτει κατ' αρχήν αυτοαποδοχή - δλδ. άνευ όρων αποδοχή του εαυτού μας - με τα ελαττώματα και τα δυνατά ή αδύνατα σημεία του, κι έτσι, αντί να προσπαθούμε διαρκώς να αλλάξουμε κάτι, νιώθουμε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας στο σύνολό του και ό,τι αυτό μας προσφέρει...[/quote]

Μα τι λες τώρα;

Έτσι όπως το παρουσιάζεις είναι λες και παραμένει στάσιμος και εντελώς βαλτωμένος αυτός που αποδέχεται τον εαυτό του.
Αυτό όμως είναι το μεγαλύτερο ψέμα που θα μπορούσε να πει κανείς.

Όποιος αποδέχεται τον εαυτό του έχει και όλη τη δύναμη να προχωρήσει παραπέρα. Να τολμήσει. Να δοκιμάσει. Γιατί πιστεύει στις δυνάμεις του. Έχει εμπιστοσύνη και πίστη τόσο στα δυνατά όσο και στα αδύνατα σημεία του - από τη στιγμή που τα έχει αναγνωρίσει. Σε αντίθεση με αυτόν που αμφισβητεί τις δυνατότητές του και την ίδια του την ύπαρξη!
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

[quote user="rain" post="336791"]πολύ "αυτό" παίζει  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:[/quote]

Γάτε...  :mrblue:  :mricy:

Αλλά παίζει κι από τ' άλλο...  :lol:

ΥΓ. Ελπίζω να κατάλαβες, τουλάχιστον εσύ, τι σημαίνει ''αυτοαποδοχή''... ;-)

kuria

εγω παντως εκανα αυτοκρατορικη αυτοϋποδοχη γιατι μπαινοντας διαπιστωσα οτι Registered Users: kuria μονο... και στη View complete list με ειδα να κανω επισκοπηση χρηστων υπο συνδεση...  :lol:  :lol:  :lol:

black_velvet

Η αυτοκρατορική αυτοϋποδοχή kuria μου είναι υγιέστατη.

Το καλαμοκαβάλημα κι η προσπάθεια διαστρέβλωσης, από τη μια, των γραφόμενων και μείωσης συνάμα των άλλων προκειμένου να επιβεβαιώσει κάποιος τον εαυτό του, αυτό είναι αρρώστεια και μάλιστα θανατηφόρα. Των σχέσεων.  ;-)

pixie

[quote user="black_velvet" post="336824"]

Το καλαμοκαβάλημα κι η προσπάθεια διαστρέβλωσης, από τη μια, των γραφόμενων και μείωσης συνάμα των άλλων προκειμένου να επιβεβαιώσει κάποιος τον εαυτό του, αυτό είναι αρρώστεια και μάλιστα θανατηφόρα. Των σχέσεων.  ;-)[/quote]

Θα συμφωνούσα απόλυτα με την black_velvet, αν υπήρχε όμως εδώ σχετικό θέμα!

Γιατί, μεταξύ μας, δεν πολυκαταλαβαίνω τον λόγο μιας τόσο αιχμηρής αναφοράς στο συγκεκριμένο ποστ και γενικότερα δεν θεωρώ αξιόπιστο το καυστικό ύφος [ταπεινή μου γνώμη, βέβαια].
Εννοώντας πως αν το παραπάνω παίζει τον ρόλο ''μπηχτής'', λυπάμαι αλλά είναι ακόμα χειρότερο, ως πρόθεση, από αυτό που αρχικά κατακρίνεται!  ;-)

'Ετσι λέω τουλάχιστον... Αν κάνω λάθος, διορθώστε με...

black_velvet

[quote user="pixie" post="336825"][quote user="black_velvet" post="336824"]

Το καλαμοκαβάλημα κι η προσπάθεια διαστρέβλωσης, από τη μια, των γραφόμενων και μείωσης συνάμα των άλλων προκειμένου να επιβεβαιώσει κάποιος τον εαυτό του, αυτό είναι αρρώστεια και μάλιστα θανατηφόρα. Των σχέσεων.  ;-)[/quote]

Θα συμφωνούσα απόλυτα με την black_velvet, αν υπήρχε όμως εδώ σχετικό θέμα!

Γιατί, μεταξύ μας, δεν πολυκαταλαβαίνω τον λόγο μιας τόσο αιχμηρής αναφοράς στο συγκεκριμένο ποστ και γενικότερα δεν θεωρώ αξιόπιστο το καυστικό ύφος [ταπεινή μου γνώμη, βέβαια].
Εννοώντας πως αν το παραπάνω παίζει τον ρόλο ''μπηχτής'', λυπάμαι αλλά είναι ακόμα χειρότερο, ως πρόθεση, από αυτό που αρχικά κατακρίνεται!  ;-)

'Ετσι λέω τουλάχιστον... Αν κάνω λάθος, διορθώστε με...[/quote]

Δεν είναι μπηχτή.
Είναι σαφέστατο αυτό που λέω. Τόσο σαφές που ήδη το κατάλαβες.

Κι αν θεωρείς πως είναι εκτός θέματος, τότε πάψε επιτέλους να κάνεις σχόλια και δηλώσεις για την αντίληψη των άλλων. Είναι κάτι που δεν επιτρέπεται στον α33 και στο έχω επισημάνει ξανά - με τη φόρμα εργασίας. Μην με αναγκάζεις να επαναλαμβάνομαι, σε παρακαλώ. Θα με υποχρεώσεις.

kuria

καλη η προσπαθεια αλλα... αυτοχειρας δεν γινομαι...  :lol:  :lol:  :lol:

285 Επισκέπτες, 0 Χρήστες