Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 252
  • Total: 252

Φοβίες...

Ξεκίνησε από pixie, Νοεμβρίου 14, 2009, 03:04:13 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Δυνάστης ο φόβος και πολλές φορές η μεγαλύτερη τροχοπέδη στη ζωή!

Λένε όμως πως είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, αφού πηγάζει ενστικτωδώς από την αυτοσυντήρηση και σκοπό έχει την προστασία μας από τους κινδύνους.

Η φοβία, τώρα, είναι ο παράλογος, διαρκής φόβος μπροστά σε πραγματικές καταστάσεις ή φανταστικές σκέψεις, που στην πραγματικότητα δεν εμπεριέχουν κανένα κίνδυνο!

'Εχει αποδειχτεί ότι οι φοβίες βασανίζουν πολλούς ανθρώπους και, με την μορφή της αγχώδους διαταραχής, διογκώνονται αποτρέποντάς τους από μια φυσιολογική ζωή ακόμα κι όταν η ίδια η λογική τους βεβαιώνει για το αντίθετο.

Υπάρχουν πολλά είδη φοβικών διαταραχών, ας ξεκινήσω από τις δικές μου : Αραχνοφοβία - αίσθημα πνιγμού - υψοφοβία... και, σε μικρότερο βαθμό, κλείσιμο στο ασανσέρ!  :razz:

Εσείς? 'Ολα καλά?  :mryellow:

Κι αν κάποιος έχει ερευνήσει την αιτία του προβλήματος, ας αλληλοβοηθηθούμε... ;-)

kataigida

Έναν φόβο έχω και μόνο που τον σκέφτομαι φοβάμαι :sad:
Τα επιληπτικά άτομα.Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο κι όμως για μένα είναι πολύ δύσκολο να βρεθώ μπροστά σε άτομα που παθαίνουν κρίση.Το έχω βιώσει από μικρή στο πετσί μου.Ίσως κάποια στιγμή το ξεπεράσω δεν ξέρω πως... :???:  :sad:

pixie

Εγώ πάλι... Αυτό που ανέφερα ως αραχνοφοβία, έχει να κάνει γενικότερα με τον ιστό!

Εννοείται πως έχω ένα θέμα και με τις αράχνες ως ζωάκια, αλλά η βασική φοβία μου είναι με την παγίδα και τα δόλια δίχτυα που ψυχρά στήνονται, δλδ. με τη μεταφορική έννοια αναφέρομαι στην πλεκτάνη... ;-)

pixie

Διάβασα κάπου ότι η αεροφοβία πλήττει το 25% εξ ημών! Τόσο μεγάλο ποσοστό!
'Ενα στα δέκα άτομα δεν μπαίνει καν σε αεροπλάνο!
Και μόνο στη σκέψη ότι θα μπούν σε ένα αεροπλάνο αισθάνονται άβολα, νιώθουν ναυτία ή τελικά μπαίνουν στο σκάφος, σωματοποιούν βέβαια τον φόβο και φτάνουν ημιλιπόθυμοι στον προορισμό τους. ;-)

Οδηγίες προς ναυτιλομένους, κοινώς τεχνικές αποβολής αυτής της φοβίας:

''Πριν από την πτήση το άτομο πρέπει να αποβάλει τις αρνητικές σκέψεις και να εστιάσει στον προορισμό του και στο τι θα κάνει μετά την πτήση. Μπορεί να προμηθευτεί περιοδικά με έγχρωμες και ζωηρές εικόνες, ενώ καλό είναι να έχει συσκευή αναπαραγωγής ήχου (π.χ. γουόκμαν, MP3 player) αφού η μουσική αποσπά την προσοχή.

Επίσης πρέπει να έχει κοιμηθεί καλά και να μην καταναλώσει καφέ και αλκοόλ. Κατά την πτήση θα πρέπει να στρέψει τον κλιματισμό προς το μέρος του και να τεντώσει τα άκρα του. Στην περίπτωση που αισθανθεί δύσπνοια θα πρέπει να κρατήσει την αναπνοή του για λίγα δευτερόλεπτα στο τέλος κάθε εισπνοής και εκπνοής.''

danay

panta eixa prowlima me tin upsofowia.apo mikro paidi.thumame oti den mporousa na perpatiso dipla sta kagkela mias gefuras.akoma kai tora den mporo na koitakso kato apo ena mpakloni.kai to xeirotero einai den afino kai ta paidia mou na koitaksoun apo psula kapou pros ta kato.patheno paniko.tora teleutaia den mporo na koimitho sto spiti moni mou me ola ta fota klista.an koimate i kori mou se allo domatio den me noiazei alla stin aisthisi tou oti eimai teleios moni sto skotadi me tanikowalei.exo panta to fos anoixto.katalawa omos oti auto exei na kanei me tin psuxoligiki mou katastasi.an noitho kala kai eimai uremi den me noiazei kai toso.

pixie

Που λες, danay... η υψοφοβία ήταν και για μένα το καλύτερό μου!!  :razz:  :mrblue:

Μέχρι που είχα ένα ατύχημα το περασμένο καλοκαίρι - μια απροσδόκητη ελεύθερη πτώση από ένα μπαλκόνι του οποίου υποχώρησε το κάγκελο στο σημείο που βρισκόμουν - κι έφυγα στο κενό με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι!

Αναθεωρώ! Δεν φοβάμαι τίποτα πια... αντίθετα έγινα πολύ πιο δυνατή! :grin:

kapoia_za

ουπς..επικίνδυνη ομοιοπαθητική.. :shock:

black_velvet

[quote user="pixie" post="341353"]Που λες, danay... η υψοφοβία ήταν και για μένα το καλύτερό μου!!  :razz:  :mrblue:

Μέχρι που είχα ένα ατύχημα το περασμένο καλοκαίρι - μια απροσδόκητη ελεύθερη πτώση από ένα μπαλκόνι του οποίου υποχώρησε το κάγκελο στο σημείο που βρισκόμουν - κι έφυγα στο κενό με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι!

Αναθεωρώ! Δεν φοβάμαι τίποτα πια... αντίθετα έγινα πολύ πιο δυνατή! :grin:[/quote]

Φιλική συμβουλή προς όλους: μην το δοκιμάσετε κι εσείς ως τρόπο καταπολέμησης της υψοφοβίας σας!
(όχι τίποτε άλλο αλλά αυτό το κακόμοιρο το ποτηράκι το κρασί δεν φταίει σε τίποτα  :lol: ).
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

κώστας

Πάντως ως θεατρικό ενσταντανέ
παίρνει πολύ καλό βαθμό.
eLe

pixie

[quote user="black_velvet" post="341364"]Φιλική συμβουλή προς όλους: μην το δοκιμάσετε κι εσείς ως τρόπο καταπολέμησης της υψοφοβίας σας!
(όχι τίποτε άλλο αλλά αυτό το κακόμοιρο το ποτηράκι το κρασί δεν φταίει σε τίποτα  :lol: ).[/quote]
Xαχαχαχαχαχα!!! :mrblue:

Σωστά... και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί θεραπευτικό μέσο ένα σάλτο, εξαιρετικά επικίνδυνο μάλιστα. Ούτε καν και εγώ - που με έλκουν οι δύσκολες διαδρομές και η απώλεια ισορροπίας  :razz:  - θα το αποτολμούσα, αν δεν βοηθούσε η αλμύρα της θάλασσας πάνω στο ξύλο και η κακοτεχνία του εργολάβου βέβαια! :oops:
Α, και το κέφι μου... που όταν πίνω, δεν βλέπω την τύφλα μου!   :cool:  :mricy:

Πάντως βρε παιδιά, η φύση του φόβου - όπου κι αν αναφέρεται - είναι παράλογη. 'Ενας φαύλος κύκλος που οδηγεί σε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Και λένε ότι είναι συχνότερες οι φοβίες στις γυναίκες από ότι στους άνδρες!

katinaki

διάβασα κάπου ότι κατά τη διάρκεια μιας ύπνωσης έβαλαν στο χέρι του υπνωτισμένου ένα κέρμα στο αριστερό του χέρι λέγοντάς του ότι ήταν κρύο.
Αυτός αντέδρασε όταν του το ακούμπησαν λέγοντας ότι είναι παγωμένο και πάγωσε το δέρμα του.
Μετά από λίγο του τοποθετούν το ίδιο κέρμα στο άλλο χέρι λέγοντάς του ότι είναι καυτό.
Αντέδρασε και πάλι λέγοντας πως ένιωσε έναν οξύ πόνο. Όταν σήκωσαν το κέρμα στο δέρμα είχε δημιουργηθεί φουσκάλα...
 :?

pixie

Υπάρχει μια όχι και τόσο γνωστή μέθοδος στην Ελλάδα, η μέθοδος του βιοσυντονισμού που έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις φοβίες.

''Βασίζεται στην αρχή ότι ο οργανισμός μας, όπως και ολόκληρο το σύμπαν, χαρακτηρίζεται από δονήσεις και επιχειρεί να επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση τις δονήσεις που έχουν διαταραχτεί. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός μηχανήματος με ηλεκτρόδια, τα οποία εφαρμόζονται στο σώμα, διαβάζουν τις συχνότητες του οργανισμού και τις επαναφέρουν σε ισορροπία.''

black_velvet

[quote user="pixie" post="341376"][quote user="black_velvet" post="341364"]Φιλική συμβουλή προς όλους: μην το δοκιμάσετε κι εσείς ως τρόπο καταπολέμησης της υψοφοβίας σας!
(όχι τίποτε άλλο αλλά αυτό το κακόμοιρο το ποτηράκι το κρασί δεν φταίει σε τίποτα  :lol: ).[/quote]
Xαχαχαχαχαχα!!! :mrblue:

Σωστά... και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί θεραπευτικό μέσο ένα σάλτο, εξαιρετικά επικίνδυνο μάλιστα. Ούτε καν και εγώ - που με έλκουν οι δύσκολες διαδρομές και η απώλεια ισορροπίας  :razz:  - θα το αποτολμούσα, αν δεν βοηθούσε η αλμύρα της θάλασσας πάνω στο ξύλο και η κακοτεχνία του εργολάβου βέβαια! :oops:
Α, και το κέφι μου... που όταν πίνω, δεν βλέπω την τύφλα μου!   :cool:  :mricy:

Πάντως βρε παιδιά, η φύση του φόβου - όπου κι αν αναφέρεται - είναι παράλογη. 'Ενας φαύλος κύκλος που οδηγεί σε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Και λένε ότι είναι συχνότερες οι φοβίες στις γυναίκες από ότι στους άνδρες![/quote]

Χεχε! Σόρρυ που ..."αστειεύτηκα" με τον πόνο σου (τον περασμένο, ε; ), δεν μπορούσα όμως να αντισταθώ. Η όλη περιγραφή σου απλά με (προ)καλούσε να το κάνω.  :lol:  :mryellow:

Ως προς τα ποσοστά και τις συχνότητες πάντως, ίσως οι φοβίες να είναι συχνότερες στις γυναίκες. Η "ένταση" μιας φοβίας όμως θεωρώ πως είναι πολύ μεγαλύτερη στον άντρα.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

Ελεύθερα!  :mryellow:

Και επί του θέματος... εκείνο που ακούω τελευταία να επικρατεί ως φοβία είναι η κοινωνική φοβία!
Τη φοβία αυτή έχουν τα άτομα που τρέμουν την απόρριψη ή την αρνητική εκτίμηση των άλλων ακόμα και στα πιο απλά πράγματα. Βιώνουν τον υπερβολικό φόβο ότι μπορεί να τους παρατηρούν την ώρα που τρώνε ή δουλεύουν και να κάνουν λάθος ή να νιώσουν άβολα, αμήχανα έως εξευτελιστικά όταν κάνουν γενικά οτιδήποτε μπροστά σε άλλους.

Κάποιοι μάλιστα αποφεύγουν τελείως τις διαπροσωπικές σχέσεις και κάθε κοινωνική εκδήλωση για τον λόγο αυτό! Τους κόβεται η ανάσα και η ομιλία σε δημόσιο χώρο...

κώστας

Τελευταία το ακούς εσύ;
Για κοίτα εκεί καημένη μήπως
την έχεις κολλήσει κι εσύ αυτή τη φοβία
όσο προλαβαίνεις ακόμα.

Πάντως, ακόμη κι έτσι νά 'ναι
-αν την έχεις κολλήσει δηλαδή-
υπόσχομαι να μην χρησιμοποιήσω λόγο
σαδιστικά χαιρέκακο.
eLe

252 Επισκέπτες, 0 Χρήστες