Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 276
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 333
  • Total: 334
  • Leon

The Illusion of conscious will

Ξεκίνησε από Atma, Νοεμβρίου 13, 2004, 08:55:52 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

freak

κ εγω το ιδιο πιστευω ατμα.... αυτοι που με την δυναμη των οπλων μπουκαρουν οπου να 'ναι ως τρομοκρατες, γιατι στην ουσια αυτο ειναι, ξαφνικα στεναχωρηθηκαν που σκοτωθηκαν καποιοι δικοι τους. δυστυχως την πληρωσαν αθωοι ανθρωποι κ στο λονδινο, οπως κ στο ιρακ, οπως κ στη μαδριτη, οπως κ στις ΗΠΑ, οπως οπως....τωρα ποσο αθωος ειναι ενας αγγλος που ψηφισε τον μπλαιρ ειναι μεγαλη ιστορια.... ισως αν χτυπαγαν καποιο στρατοπεδο η την αγγλικη βουλη να ηταν κοντινοτερα στην δεοντολογια του πολεμου......... αλλα κ οι μεν κ οι δε τα ιδια σκτα ειναι......η αλλη οψη του ιδιου νομισματος.... κ επι της ευκαιριας περνουν κ καποιους νομους με το αλλοθι της τρομοκρατιας κ ο φοβισμενος κ τρομαγμενος κοσμος στο ονομα της προφυλαξης απο εναν ανυπαρκτο τελικα εχθρο υοθετει κ ψηφιζει τα παντα.... κ το απολυταρχικο αυταρχικο κρατος θριαβευει με το να ελεγχει ολες τις επικοινωνιες...κ καταπιεζει τους ''πολιτες'' του. ενα ιταλικο κομικ ειχε την απολυτη περιγραφη της δημοκρατιας που οραματιζονται: εγω κατασκοπευω, εσυ μαγνητοφωνεις, αυτος χαφιεδιζει, εμεις φακελωνουμε, εσεις εκβιαζεται, αυτοι διαψευδουν τα παντα. κλιση του ρηματος 'υπερασπιζομαι την δημοκρατια'.. αληθεια, ποια ειναι αυτη η αλ καιντα κ οι στρατοι που την πολεμουν? μαζι εχουν εκπαιδευτει, μαζι εχουν δουλεψει....δεν ειναι αρκετα υποπτο αυτο?

Nikos28

Atma,
Η ευκαιρία αυτή δε μου έχει δοθεί υπο την έννοια ότι, για διάφορους λόγους, δεν έχω μπορέσει (ακόμα) να ''πολεμήσω'' οργανωμένα το όλο σύστημα... ίσως αυτό να γινόταν μέσω κάποιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, ίσως πάλι μέσω ενός ''μανιφέστου'' που θα συσπείρωνε κάποιους και θα οδηγούσε κάπου... δεν ξέρω, όμως, αν η εποχή προσφέρεται για ''μανιφέστα''. Από ένα σημείο και μετά, τα όρια ανάμεσα στην ιδεολογία και τη γραφικότητα γίνονται δυσδιάκριτα... αυτό που, προς ώρας, μπορώ να κάνω (και κάνω) είναι να διαδίδω κάποιες ιδέες, για τις οποίες είμαι πεπεισμένος, όπου κι όπως μπορώ. Με τελικό γνώμονα, μια καλύτερη ζωή για όλους, μια ζωή που θα στηρίζεται σε στέρεα φιλοσοφικά και ανθρωποκεντρικά θεμέλια... το όνειρο μου είναι, κάποια στιγμή, να περιγράψω με λεπτομέρειες και να δημοσιεύσω μια ιδεατή κοινωνία, μια ουτοπία. Δε μ' ενδιαφέρει αν αυτά που θα γράψω αγνοηθούν ή δώσουν ερεθίσματα για κάτι καλύτερο 100 χρόνια μετά το θάνατό μου... αρκεί να τα δω τυπωμένα και να ξέρω ότι κάποιος, κάπου, κάποτε θα τα λάβει υπόψη του, θα επηρεαστεί και θα επηρεάσει και άλλους... έτσι, θα νοιώσω κι εγώ δικαιωμένος γιατί θα ξέρω ότι δεν ήρθα σε αυτόν τον κόσμο απλώς και μόνο για να καταναλώσω οξυγόνο και να παράγω διοξείδιο του άνθρακα! Θα έχω εξασφαλίσει την υστεροφημία μου προσφέροντας μια σημαντική υπηρεσία στους ανθρώπους... ίσως όλα αυτά να ακούγονται πολύ ρομαντικά και δονκιχωτικά αλλά (ευτυχώς ή δυστυχώς) αυτός είμαι και δε μπορώ να ξεφύγω από τη φύση μου, ακόμα κι αν το ήθελα. Οι ευκαιρίες είναι γεννήματα των καιρών και προυποθέτουν πάντα ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει... εξ άλλου, κάτι που είναι να γίνει θα γίνει. Τίποτα δε σταματά τη ροή των πραγμάτων... Πάντως, σ' ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία, αν όχι να πραγματοποιήσω αυτά που ονειρεύομαι, τουλάχιστον να τα εκφράσω μέσα από αυτό το forum. Να είσαι καλά  :)

Atma

φρικ
στο όνομα ποιας δημοκρατίας, ελευθερίας, ισότητας γίνονται όλα;;

την απάντηση την ξέρω..

ΥΣ για την αλ κάιντα κάτι έγραψα στον πόλεμο των άστρων..
μου έκανε φοβερή εντύπωση..όταν το διάβασα..

Atma

Νίκο,
το σύστημα πολεμιέται και προτιμώ να το πολεμώ κάνοντας την δική
μου επανάσταση..δεν εφησυχάζομαι...αντιδρώ..δεν αποδέχομαι..αμφισβητώ..
Όσον αφορά τα ''μανιφέστα'' ή την ''Μη κυβερνητική Οργάνωση''
ούτε με το τελευταίο τα χω καλά..είναι πολύ εύκολο να μπλέξεις, σε
ομάδες προσυλητισμού, παιδιά πάνε γιατί τους παρουσιάζουν μια ωραία ζωή,
ή ''ελάτε να αντιδράσουμε στο σύστημα'' και βρίσκονται μπλεγμένα
σε γρανάζια που εξυπηρετούν σκοπούς οργανώσεων..( βλέπε παλιότερα
Ν. Ακρόπολη ) και από τις οποίες είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις..

Ανταποδίδω τα ευχαριστώ :lol:

freak

εμενα παλι ορισμενες μη κυβερνητικες μου φερνουν στο νου την γραφειοκρατια...το μονο που καταφερνουμε ειναι να μενουν ανενεργες....ποσο μαλλον οταν επερχεται εκφυλισμος του ορου κ καταληγουν να αποτελουν κομματικα παρακλαδια... υπαρχουν ομως κ μερικες με αξιολογο εργο. αλλα το θεμα ειναι να πολεμησεις το συστημα? αυτο που σε γεννησε ως μορφη αντιδρασης, μιας κ αν ολα ηταν αλλιως, αλλιως θα ησουν κ εσυ. κ πως να το πολεμησεις? τι να βαλεις μπροστα στους τελεια εξοπλισμενους στρατους τους κ στην αστυνομια τους? να προταξεις τα στηθια σου. την αλληλεγυη κ την συντροφικοτητα μεταξυ μας. οπως λενε κ καποιοι ''το παθος για την λευτερια, ειναι δυνατοτερο απο ολα τα κελια''...... μου 'ρχετε κ στο μυαλο ο φιλιππικος του William Wallace στο Braveheart........''they can take our lives, but they can never take our freedom''. μια πραξη συνηδητης αρνησης/αντιδρασης αρκει για να αναψει η σπιθα (ειτε αυτο ειναι προπαγανδιση θεσεων η ακομα κ ενοπλη παλη/ανταρτικο πολεων).....αν ειναι δε κ μαζικο κ οχι καποιοι σκορπιοι ονειροπωλοι ακομα καλυτερα.... το παν ειναι η ιστορικη πραξη.... το δρασε τοπικα σκεψου παγκοσμια. αλληλεγυη κ σεβασμο σε οσους αντιστεκονται.

οσο για την δημοκρατια που ρωτας ατμα, η λεγομενη ''αστικη'' δημοκρατια δεν ομοιαζει στο ελαχιστο στην αμεση δημοκρατια που, εγω τουλαχιστον, ουτοπικα/ιδεολογικα (πες το οπως θες, δεν με απασχολει) επιθυμω.

συντροφικα.

freak

μηπως ομως καταληγουμε σε αυτο που ελεγε κ ο βαρετος Γκυ (λογοπαιγνιο σχετικο με το ονομα του καταστασιακου Γκυ Ντεμπορ -Guy The Bore) πως οι ''αναρχικοι'' παιζουν τον ρολο του αντιστεκομενου σε αυτην την κοινωνια? ειναι ολα τελικα θεμα ρολου? μηπως κ ο αντι-αναρχισμος, στην λογικη της αρνησης του δογματισμου του συγκεκριμενου χωρου, ειναι κ αυτος αλλος ενας ρολος? τελικα τι δεν ειναι ρολος? μηπως δεν υπαρχει ελευθερια? η μηπως δεν θα επρεπε να μας απασχολει το αν παιζουμε τον ρολο μας αλλα το αν θα σταματησει η συγκεκριμενη παρασταση?

συντροφικα κ αυτονομα.

Nikos28

Φίλε freak,
Με αφορμή την τελευταία σου δημοσίευση, σου απαντώ και στο ζήτημα της Επιβολής, επι του οποίου διαφωνήσαμε...λίγο ετεροχρονισμένα αλλά ελπίζω να μην πειράζει. Ουδείς αντιλέγει ότι η Επιβολή υπάρχει... ούτε οι στρατοί εξέλειπαν, ούτε οι αστυνομικοί, ούτε οι πόλεμοι ούτε και τα κάθε λογής κατασταλτικά μέτρα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η Επιβολή και οι κάθε λογής παραφυάδες της βρίσκονται σε ύφεση και μετατρέπονται σιγά-σιγά σε ασύμφορους και αναποτελεσματικούς τρόπους ελέγχου των ανθρώπων... την πραγματική εξουσία σήμερα δεν την ασκούν οι αστυνομίες και οι στρατοί (όσο τέλεια εξοπλισμένοι κι αν είναι) ούτε καν οι πολιτικοί... την ασκούν τα Μ.Μ.Ε, με αιχμή του δόρατος την τηλεόραση και μοχλούς τον καταναλωτισμό, την πλύση εγκεφάλου και την περιβόητη (όσο και ελεγχόμενη) ''κοινή γνώμη''. Οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, που ανέφερες, αντλούν τη δύναμή τους, κατά βάσιν, απο τα Μ.Μ.Ε... όσο περισσότερο τους έχει δει ο κόσμος, τόσο περισσότερη ισχύ έχουν για να διαπλέκονται και να διαπλέκουν. Σε ό,τι αφορά τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, υπάρχουν μεν αλλά σιγά-σιγά γίνονται αντιδημοφιλή. Απόδειξη γι' αυτό είναι και μια παρατηρούμενη σειρά μεταρρυθμίσεων: Πάρε σαν παράδειγμα την Αίγυπτο (την ισχυρότερη αραβική χώρα), το Κοινοβούλιο της οποίας ενέκρινε πρόσφατα τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να υπάρχουν παραπάνω από μια υποψηφιότητες στις προεδρικές εκλογές (βλ. in.gr, !0/05/05) αλλά και το ζωντανό απολίθωμα, τη Σαουδική Αραβία, που αποφάσισε για πρώτη φορά να δεχθεί γυναίκες υπαλλήλους στο ΥΠ.ΕΞ (in.gr 10/05/05)... ίσως όλα αυτά να ακούγονται λίγο επιφανειακά, ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν κάποια βήματα και να δείχνουν κάποια δυναμική που, κάποια στιγμή στο μέλλον, θα δημιουργήσει προηγούμενο... φυσικά, τα ίδια (και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό) ισχύουν και για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν προβεί σε σειρά μεταρρυθμίσεων με την Υποβολή που τους ασκεί το δυτικοευρωπαικό και εν γένει δυτικό μοντέλο (Υποβολή, διότι οι χώρες αυτές επιθυμούσαν διακαώς να μπουν στη Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ χωρίς να τους έχει ασκηθεί κάποια πίεση). Άλλο παράδειγμα για την τεράστια δύναμη που έχουν τα Μ.Μ.Ε, καθώς και για την περιοριστική τους ισχύ επι των δυνάμεων της Επιβολής, είναι και η πορεία των Η.Π.Α τα τελευταία 15 χρόνια καθώς και ο πόλεμος στο Ιράκ, τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής και τα γεγονότα στο Αμπου Γράιμπ και στο Γκουαντάναμο... η ψαλίδα ισχύος που χωρίζει τις Η.Π.Α από τις υπόλοιπες χώρες την τελευταία δεκαπενταετία είναι άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη ιστορία. Και ναι μεν η Αμερική έχει κάνει (άδικους και αρπακτικούς) πολέμους όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ωστόσο έχω την εντύπωση ότι, θεωρητικά, θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ περισσότερους και με πολύ περισσότερα θύματα...γιατί δεν τους έκανε, απλώς και μόνο για επίδειξη ισχύος; Μήπως έχουν ηθικούς φραγμούς αυτοί που την κυβερνούν; Όχι βέβαια, απλώς έχουν καταλάβει ότι η έλξη (δια της Προπαγάνδας/Υποβολής από τα Μ.Μ.Ε και τις νέες τεχνολογίες) που ασκούν οι έννοιες της ''δημοκρατίας'', της ''ελευθερίας'', του ''φιλελευθερισμού'' κλπ καθιστούν κάτι τέτοιο περιττό... και έκαναν μεν τον πόλεμο στο Ιράκ, αφού όμως πρώτα προετοίμασαν κατάλληλα την ''κοινή γνώμη'' (τη δική τους, τουλάχιστον...θα είχε γίνει άραγε ο πόλεμος αυτός αν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών ήταν σταθερά και σθεναρά εναντίον του;) Τα όσα είδαν και βλέπουν, κατά καιρούς, το φως της δημοσιότητας για έκτροπα του τύπου Αμπού Γράιμπ, Γκουαντάναμο κλπ δείχνουν ότι η ισχύς των κρατών (μυστικών υπηρεσιών, πολιτικών κλπ) έχει και όρια... το γεγονός ότι αποδείχθηκε η μη ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ (με ανυπολόγιστες, μακροπρόθεσμα, γεωπολιτικές επιπτώσεις για την αμερικανική πολιτική) το πιστοποιεί. Εκεί που, εν ολίγοις, θέλω να καταλήξω είναι ότι η Επιβολή υπάρχει μεν αλλά περιορίζεται και ''υπονομεύεται'' από τις δυνάμεις της Υποβολής... η εξάπλωση των οποίων θα την ''υπονομεύσει'' στο μέλλον ακόμα περισσότερο. Γενικά, ο σημερινός κόσμος δεν προσεγγίζει κάποιον οργουελικό Μεγάλο Αδελφό (και ναι, υπάρχουν κάμερες στους δρόμους...αλλά, νομίζω, ότι αν κάποιος, σήμερα, μας χτυπήσει την πόρτα ξημερώματα, θα είναι ο γαλατάς και όχι κάποιος αστυνομικός...εκτός αν μιλάμε για περιπτώσεις κοινών εγκληματιών). Δεν κινδυνεύουμε πια (κατ' εμέ πάντα) από κάποιο Θάλαμο 101, παρόλο που οι σκιές του δεν έχουν σβήσει ακόμα οριστικά...τουναντίον, ο κόσμος οδεύει προς έναν Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο, παρόμοιο με αυτόν που περιέγραψε ο Άλντους Χάξλευ στο ομώνυμο βιβλίο του: Τυποποίηση των πάντων, χαπακοποίηση, πλύση εγκεφάλου (υπνοπαιδεία), ακραίος σεξισμός εν απουσία συναισθήματος, διασκέδαση που στερείται πραγματικού νοήματος κλπ κλπ. (και παραδόξως, το βιβλίο αυτό δεν ακούγεται τόσο όσο το 1984 του Όργουελ...γιατί άραγε;) Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι η σημερινή κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται πλέον με επαναστάσεις (εναντίον τίνος;) αλλά με ένα νέο πολιτισμό που θα στηρίζεται σε στέρεα, ανθρωποκεντρικά και φιλοσοφικά θεμέλια...οι επαναστάσεις γεννούν αντεπαναστάσεις και, τελικά, αμφότερες δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο όπου οι μεν εκμεταλλεύονται τους δε και δε παλεύουν να ανατρέψουν τους δε για να τους εκμεταλλευθούν αυτοί! Από μέσα μας πρέπει να ξεκινήσουμε την επανάστασή μας...να προσπαθήσουμε, κλιμακωτά, να βελτιώσουμε την ανθρώπινη φύση μας και, στη συνέχεια, τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει κλιμακωτά. Κι αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από κάποια επανάσταση... διότι μια επανάσταση μπορεί να γίνει και πάνω στην παρόρμηση της στιγμής, με τη συνεργασία ενός όχλου...η υγιής κλιμάκωση, όμως, προυποθέτει υπομονή, επιμονή, συνοχή/συνέχεια και, το κυριότερο, πίστη...ό,τι, δηλαδή, σπανίζει στη σημερινή εποχή. Σ' ευχαριστώ για την υπομονή σου να με διαβάσεις...

freak

νικο διαβασα ευχαριστα την δημοσιευση σου. προσωπικα το μεγεθος της δεν με κουρασε στο ελαχιστο.

δεν συμφωνω στην αναλυση που κανεις για τα ΜΜΕ. οχι τοσο για την ιδιοτητα τους ως μεσα επιβολης κ ενθαρυνσης συγκεκριμενων συμπεριφορων αλλα ως αυτονομων φορεων δρασης. θεωρω οτι εχουν αμεση διαπλοκη με την εξουσια κ οτι αποτελουν το τελειο μεσο προπαγανδισης της ιδεολογιας των κ κατεπεκταση της ψευδης συνειδησεως. αλλωστε κατ' εμε παντα, ποτε δεν φταιει το μεσο αλλα ο χρηστης. δεν θεωρω οτι το κουμαντο εχει χαθει απο τους πολιτικους γιατι δεν ξερω αν το ειχαν κ ποτε. υπαρχει μια διαπλοκη στην εξουσια, ελιτ/κεφαλαιο/αρχουσα ταξη (οπως θες πες το, λιγη σημασια εχει) η οποια χρησιμοποιει ολα τα μεσα που διατεθονται.
διαφωνω επισης σε αυτα που αναφερεις για τα κρατη που εκδημοκρατιζονται. σταχτη στα ματια ειναι. κατι αναλογο με τον διαχωρισμο κρατους κ εκκλησιας στην ελλαδα. σου λενε πως θα βγαλουμε το θρησκευμα απο τις ταυτοτητες για να σε καθυσηχασουν πως ολα μπαινουν σε ενα δρομο αλλα το κρατος συνεχιζει να συνδιαλεγεται με τους παππαδες (ενδεικτικο το οτι σε καθε κρατικη εκδηλωση ειναι παρον κ ενας ορθοδοξος παππας).... κ δεν καταλαβαινω γιατι τοση πρεμουρα να εκδημοκρατιστει η σαουδικη αραβια? μηπως η γυναικα στην δυση αμοιβεται αναλογα με τον ανδρα η εχει την ιδια αντιμετωπιση στην αγορα εργασιας? μηπως στην δυση δεν υπαρχουν μουλαδες παπαδες που κανουν πολιτικο κυρηγμα (δες τον χριστεμπορα παρασκευαιδη) μεσα σε εκκλησιες οπως οι μουλαδες? η μηπως το οτι διαβαζουν την βιβλο πριν απο καθε υπουργικο συμβουλιο στις ΗΠΑ ειναι δημοκρατικο? η ειναι πιο ασφαλες να εχει πυρηνικα η Αγγλια κ οι ΗΠΑ αντι για το Ιραν κ την Σαουδικη Αραβια? ειναι πιο σταθερα καθεστωτα τα πρωτα λες? αρκει να δεις τον τροπο εκλογης του μπους για να καταλαβεις το ποσο ψεμα ειναι....αν ψαξεις θα βρεις απιστευτες ομοιοτητες. αλλωστε αν δεν υπηρχε η αναγκη επιβολης γιατι να υπηρχε το φαινομενο της υποβολης?

Nikos28

Φίλε freak,
ουδείς αντιλέγει ότι υπάρχει διαπλοκή μεταξύ των Μ.Μ.Ε και της εξουσίας... το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο! Άλλωστε, αυτό ίσχυε ανέκαθεν. Ανέκαθεν η εξουσία ένοιωθε την ανάγκη και επιδίωκε να στηρίζεται από τον κλήρο και όλους εκείνους τους φορείς που διαπλάθουν συνειδήσεις (γι' αυτό και ονόμασα την Υποβολή δίδυμη αδελφή της Επιβολής)...αυτό που ισχυρίζομαι, ωστόσο, είναι ότι σήμερα οι δυνάμεις της Υποβολής είναι πολύ ισχυρότερες απ' ότι στο παρελθόν και μπορούν, πλέον, να επηρεάζουν και να κατευθύνουν τις αντίστοιχες της Επιβολής. Και λέγοντας Επιβολή δεν εννοώ την εξουσία, εννοώ τη βίαιη καταστολή, την κατασταλτικότητα (εξορίες, ξυλοδαρμοί, φυλακίσεις, εκτοπίσεις, υποχρεωτική εργασία, Ιερά Εξέταση κλπ- κατά το κοινώς λεγόμενον, τσαμπουκάς)... αν δεν ήταν έτσι, τότε γιατί οι πολιτικές δυνάμεις (στις ''δημοκρατίες'' τουλάχιστον) τρέμουν τη δύναμη των Μ.Μ.Ε, την κοινή γνώμη και τις δημοσκοπήσεις; Γιατί νοιάζονται τόσο για τη δημόσια εικόνα τους; Τι σημαίνουν όροι όπως ''ίματζ'' και ''ίματζ μέικερ''; Η τηλεόραση (παρά τη διάχυση εξουσίας που παρατηρείται στους κόλπους της) δεν είναι αυτή που καθορίζει ποιός θα εκλεγεί στις πολυκομματικές δημοκρατίες, αναλόγως του ποιός/πότε/πόσο θα προβληθεί; Η πολυκομματική (άρα τηλεοπτική) δημοκρατία, όμως, φαίνεται πως είναι σήμερα το κυρίαρχο μοντέλο (πρβλ. ό,τι προανέφερα για την Αίγυπτο)... διαπλοκή λοιπόν ναι, αλλά τον τελευταίο λόγο σήμερα τον έχουν οι καναλάρχες και οι παρατρεχάμενοί τους. Ακόμα και αν ο εκδημοκρατισμός είναι κατ' επίφασιν, στάχτη στα μάτια (όπως προανέφερες), πάλι αποδεικνύεται ότι υπάρχει κάποια ανάγκη να φαίνεται ένας εκδημοκρατισμός... κάτι που, αν μη τι άλλο, δημιουργεί προηγούμενο...σε ό,τι αφορά τον κλήρο και τη θρησκεία, άλλη επιρροή ασκεί στο Ιράν, λ.χ, ή στη Σαουδική Αραβία και άλλη στην Ελλάδα ή στις Η.Π.Α... αν αποκαλέσεις δημόσια το Χριστόδουλο ''χριστέμπορα παρασκευαίδη''  :lol:  :lol: δε θα σε ενοχλήσει κανείς... κάτι που δε θα συμβεί, νομίζω, αν κάνεις το ίδιο στο Ιράν για το Χομεινί...για τα πυρηνικά, τέλος, και τη σταθερότητα των κρατών που τα έχουν, πιστεύω ότι είναι ασφαλέστερα στη Δύση (χωρίς αυτό να νομιμοποιεί την κατοχή τους), όχι γιατί οι εκεί ηγέτες είναι συνετώτεροι (η ανθρώπινη φύση είναι, κατά βάθος, η ίδια παντού) αλλά γιατί εκεί οι εξουσίες κατανέμονται πιο ισόρροπα και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ισχυρότεροι απ' ότι σε αυταρχικά κράτη που κυβερνιούνται από ''Μεγάλους Αδελφούς''... (ένα από τα καλά των δυνάμεων της Υποβολής, ο περιορισμός της Επιβολής!). Αυτά τα ολίγα... αναμένω με ενδιαφέρον περαιτέρω σχόλια και παρατηρήσεις σου. Φιλικά, Νίκος

Atma

ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...
SYSTEM FAILURE...
SYSTEM FAILUR...
SYSTEM FAILU...
SYSTEM FAIL...
SYSTEM FAI...
SYSTEM FA...
SYSTEM F...
SYSTEM...
SYSTE...
SYST...
SYS...
SY...
S...

:D

freak

νικο οσον αφορα τα ΜΜΕ συμφωνω οτι οι καναλαρχες/μεγαλοεκδοτες εχουν μεγαλη δυναμη...αλλα εχεις σκεφτει γιατι? ας πουμε γιατι ενας μεγαλοεργολαβος εχει τηλεοπτικο καναλι, ειναι προμηθευτης του δημοσιου, εχει εφημεριδα, κλπ... γιατι ΜΟΝΟ αυτοι? η μηπως θεωρεις οτι οι εφημεριδες κ τα καναλια αυτα μπορουν να ζησουν αν απεμπολησουν την πολιτικη τους ταυτοτητα? καταρχην θεωρω οτι ελαχιστες, αν οχι καμια, εφημεριδες κ αντιστοιχα καναλια κ σταθμοι (απο αυτες που ανηκουν στους προαναφερομενους) αναφερεται σε αναγνωστες που επιζητουν την ενημερωση. θεωρω οτι απευθυνονται σε φανατικους, σε ατομα που δεν ψαχνουν την ειδηση αλλα την τονωση του κομματικου φανατισμου τους. αν καποιες απο αυτες (παραδοσιακα πλεον χαρακτηρισμενες στο ποια ειναι ποια κομματικα) προσπαθησει να αλαξει ρωτα απλα θα χασει το αναγνωστικο της κοινο... οσο για την προβολη που λες κ τους ιματζ μακερς...αυτα ειναι για τους αδαεις (δεν υπονοω εσενα, απλα εννοω αυτους που εντυπωσιαζονται απο το φαινεσθαι κ οχι απο το ειναι τηλεθεατες/ακροατες/αναγνωστες)... το οτι υπαρχει κοσμος που ασχολειται με το το φαινεσθαι του ιματζ κ αποφασιζει αναλογα δειχνει ποσο πολυ εχουν καταφερει να διαβρωσουν τις συνειδησεις μας (απλοικο παραδειγμα, η κυριαρχια των παρακμιακων μεσημεριανων εκπομπων στα μεγαλα καναλια κ οι κλωνοι τους). επισης δεν καταλαβαινω πως η προβολη που σχολιαζεις αναδικνυει την δυναμη των ΜΜΕ... εγω προσωπικα βλεπω να προβαλονται μονο τα κομματα που ειναι στην βουλη, με πλειοψηφουντα τα δυο μεγαλα. τα υπολοιπα προβαλονται μονο πριν τις εκλογες κ αυτο γιατι το οριζει ο νομος. αρα οταν τα ιδια συγκεκριμενα προσωπα προβαλονται παντου χωρις να αφηνουν αλλους να ανελιχθουν δεν δειχνει δυναμη των ΜΜΕ (γιατι τοτε θα υπηρχε μια ποικιλια προσωπων) αλλα την δυναμη της διαπλοκης κρατους κ ΜΜΕ.
Τωρα για το αν τρεμουν οι ''δημοκρατιες'' την δυναμη των ΜΜΕ επετρεψε μου να διατηρω τις αμφιβολιες μου.

Τωρα για τον Παρασκευαιδη που λες, αν εγω βγω δημοσια κ εκφραστω αρνητικα απεναντι του μπορει να γινει καταγελλια εναντιον μου, αν κανω λαθος διορθωστε με, λογω εξυβρισης του θεσμου του αρχιεπισκοπου. επισης δεν καταλαβαινω γιατι θεωρεις οτι δεν ειναι το ιδιο ο Χομεινι στο Ιραν, με τον Χριστοδουλο εδω...αυτον που μιλαει για γραικυλους κ ευρωλιγουρηδες στην εκκλησια μεσα (οι μουλαδες στο τζαμι μιλουν για απιστους), αυτον που υψωσε τα λαβαρα της επαναστασης στην διαδηλωση για τις ταυτοτητες (περα απο τον διχασμο της κοινωνιας που συμβολιζει αυτη η πραξη δεν καταλαβα απο ποτε η ιστορια αυτου του τοπου εγινε ιδιοκτησια του καθε παπα) κ μοιραζει κειμενα που δηλωνει την υποστηριξη του ως προς ενα κομμα κ κατακεραυνωνει ολη την αντιπολιτευση (αντιστοιχα οι μουλαδες δηλωνουν την υποστηριξη τους στα μουσουλμανικα φονταμελιστικα κομματα η πολιτευονται ακομα κ οι ιδιοι, κατι που κ ο χριστοδουλος επιθυμει), αυτος που επιθυμουσε να γινει επιτιμος διδακτωρ ιατρικης  ενω ειχε δημοσιευσει αρθρο που ελεγε οτι το aids ειναι η τιμωρια του θεου ως προς τους ομοφυλοφιλους (αναλογα πιστευουν κ οι αλλοι), που ελεγε τους ομοφυλοφιλους ανθρωπους με κουσουρια κ που οι παπαδες του ελεγαν σε ολα τα καναλια πως ο θεος εστειλε αγγελους να σκοτωσουν ολους τους ομοφυλοφιλους, αυτον που μιλαγε σε ημεριδες της νεοναζιστικης εφημεριδας ''Στοχος'' κ που στην χουντα διαβαζε πολυ (αναλογη διαπλοκη με τον φασισμο ειχαν κ καποιες φονταμελιστικες οργανωσεις θεωροντας οτι οι γερμανοι θα τους βοηθησουν να απελευθερωθουν απο τους αποικιοκρατες), για τον οχλο που πηγαινε κ εκαιγε τα βιβλια του Ανδρουλακη ενω μιλαγε για το καθεστως ανελευθεριας του Ισλαμ λογω της καταδικης του βιβλιου του Ρουσντι ''Σατανικοι στιχοι΄'' (αντιστοιχου καλους με του ανδρουλακη, καλους κ οχι περιεχομενου), για αυτους που εσκιζαν τις οθονες που επαιζε τον τελευταιο πειρασμο του καζαντζακη, που περασαν νομο να περνει προστιμο οποιος φοραει παπουτσια με τον σταυρο στην σολα, για την εκκλησια με την τεραστια περισουσια, για τον μη διαχωρισμο κρατους κ εκκλησιας κ πολλα αλλα... λοιπον γιατι πιστευεις οτι αυτο ειναι λιγοτερο επικινδυνο απο το Ιραν?

τελος για την κατανομη εξουσιων στην δυση επετρεψε μου να γελασω... αν ηταν οπως λες ισορροπα κατανεμημενες οι εξουσιες κ οι ελεγκτικοι μηχανισμοι τοτε δεν θα μακελευαν μια χωρα για να αποκτησουν τον ελεγχο των πετρελαιων της ενω ο υπολοιπος κοσμος θα κοιταζε χωρις να αντιδρα...δεν θα καναμε λογω για παραπλευρες απωλειες στο Ιρακ κ για αθωους πολιτες στο Λονδινο... για εμενα οσο επιφοβος ειναι ο Βορειοκορεατης Kim Jong Il αλλο τοσο ειναι κ ο George Bush.. δεν εχω καμια εμπιστοσυνη σε κανενα τους. αλλωστε το επειχηρημα σου, πως "είναι ασφαλέστερα στη Δύση (χωρίς αυτό να νομιμοποιεί την κατοχή τους), όχι γιατί οι εκεί ηγέτες είναι συνετώτεροι (η ανθρώπινη φύση είναι, κατά βάθος, η ίδια παντού) αλλά γιατί εκεί οι εξουσίες κατανέμονται πιο ισόρροπα και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ισχυρότεροι απ' ότι σε αυταρχικά κράτη που κυβερνιούνται από ''Μεγάλους Αδελφούς'' ειναι που τους δινει το πατημα να ισχυριζονται οτι εκδημοκρατιζουν τον κοσμο. εκτος κ αν πιστευεις οτι οντως αυτοι ειναι δημοκρατες κ οχι μια αλλη μορφη αυταρχισμου (αρκει να δεις το πως κερδισε τις εκλογες ο bush).

συντροφικα.

freak

επειδη το εγραψα λιγο βιαστικα το κειμενο αυτο εχει καποια ορθογραφικα κ εκφραστικα λαθη. ζητω την κατανοηση σου/σας.

συντροφικα.

Atma

Για την τελευταία σου απάντηση
θα μπορούσα να σου κάνω κοπλιμάντ
αλλά τα αποφεύγω..

και τώρα έχω μια απορία.
τον όρο κοινωνική  επιστήμη
τον έχετε ξανακούσει;

freak

ρωτας κατι συγκεκριμενο η απλα αν εχουμε ξανακουσει τον ορο? γιατι εγω τον εχω ξανακουσει... μαλιστα αποτελω κ μελος του ευρυτερου κλαδου των κοινωνικων επιστημων.

spell

Παράθεση από: "Atma"Κάποιος έγραψε: η ελεύθερη βούληση δεν είναι παρά  ένα κατασκεύασμα του νου για να πειστεί ο ίδιος ότι έχει τα ηνία των πράξεων του. Κάτι όμως που είναι μια ψευδαίσθηση.

Πια η γνώμη σας?

Πόσο ελεύθεροι είμαστε σήμερα;

Χειραγωγούμαστε;

Εσυ Ατμα χειραγωγεισαι???
(σορρυ, αλλα πες τη γνωμη σου να την πουμε και οι αλλοι)

:?

333 Επισκέπτες, 1 Χρήστης