Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 276
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 346
  • Total: 347
  • Leon

The Illusion of conscious will

Ξεκίνησε από Atma, Νοεμβρίου 13, 2004, 08:55:52 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Atma

Αργυρώ,
Κάποιος έγραψε: η ελεύθερη βούληση δεν είναι παρά ένα κατασκεύασμα του νου για να πειστεί ο ίδιος ότι έχει τα ηνία των πράξεων του. Κάτι όμως που είναι μια ψευδαίσθηση.

Ίσως γιατί αν πιστέψουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο να οδηγηθούμε σε
κατάθλιψη ή και ακόμη σε κατάπτωση.

Argiro

ΠαράθεσηO freak έγραψε:
Τελος δεν θεωρω οτι ειναι μομφη το να σε αποκαλεσει καποιος αναρχικο (γιατι κατι τετοιο αντιληφθηκα απο τα γραφομενα σου Αργυρω). ισα ισα που θεωρω πως ειναι η πιο τιμια πολιτικη σταση που μπορει να κρατησει ενα πολιτικο υποκειμενο την δεδομενη στιγμη.

Όχι, δεν το θεωρώ μομφή. Θεωρώ πως το να κατηγορήσουν κάποιον ως αναρχικό, με την ευρεία έννοια της λέξης πάντα και όχι αναφερόμενη σε σχετικούς πολιτικούς χώρους, είναι μάλλον κομπλιμέντο. Γι αυτό άλλωστε ανέφερα πως για να πει κανείς πως κάνει την επανάσταση του θα πρέπει να λειτουργεί αναρχικά, σε σχέση πάντα με αυτό που αμφισβητεί, γιατί διαφορετικά τι είδους επανάσταση θα κάνει, όταν κανείς δεν τον θεωρεί αναρχικό; Και γι αυτό είναι απαραίτητη και η θέληση, γιατί θα πρέπει να έχει υπόψη του πως θα έχει να παλέψει με πολύ κόσμο για να επιβάλλει τις επιλογές του, που σίγουρα θα βρουν αντιδράσεις απ' όσους δεν τους βολεύει κάτι τέτοιο.

Όσο για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όπως όλες οι θεωρίες έτσι και η θεωρία του Αναρχισμού υπέστη πολλές μεταβολές από τότε που διατυπώθηκε και καμία σχέση δεν έχει η σημερινή θεώρηση με την αρχική. Για όποιον ξέρει την αρχική διατύπωση, αυτό είναι δεδομένο.

Argiro

ΠαράθεσηH Atma έγραψε:
Ίσως γιατί αν πιστέψουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο να οδηγηθούμε σε
κατάθλιψη ή και ακόμη σε κατάπτωση.

Άλλο πράγμα το να είναι η ελεύθερη βούληση μια πραγματικότητα και άλλο πράγμα να έχουμε τον έλεγχο, δηλαδή να χρησιμοποιούμε την ελεύθερη βούλησή μας. Το ότι οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν την ελεύθερη βούληση που διαθέτουν, δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυτή δεν υπάρχει. Μάλλον επειδή δεν έχουμε το θάρρος να παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε την απαραίτη δύναμη και το κουράγιο να κινηθούμε αυτοβούλως, γι αυτό το λόγο λέμε πως η ελεύθερη βούληση είναι κατασκεύασμα του νου. Δικαιολογούμε δηλαδή στον εαυτό μας τα αδικαιολόγητα και θεωρητικοποιούμε την αδυναμία μας.

Βέβαια χρειάζεται θάρρος και μεγάλη αυτοκριτική από μέρους κάποιου και σωρεία λαθών κατά τη διάρκεια της ζωής του, για να έρθει κάποια στιγμή και να εξετάσει τις επιλογές του με κριτικό μάτι και να διαπιστώσει, αν έχει το θάρρος να δει την αλήθεια, πόσα διαφορετιικά πράγματα θα μπορούσε να έχει κάνει στη ζωή του, αν δεν σκόνταφτε στα πρέπει και στα θέλω των άλλων, αλλά χρησιμοποιούσε την ελεύθερη βούλησή του για να κάνει αυτά που πραγματικά θα ήθελε, χωρίς να υπολογίσει τους άλλους και τους περιορισμούς που του επέβαλλαν. Τότε θα διαπίστωνε με έκπληξη πως κανείς δεν φταίει για τις "χαμένες ευκαιρίες" που υπήρξαν γι αυτόν, παρά μόνο η δειλία του...

Nikos28

Φίλε freak,
χαίρομαι που συμφωνούμε στο τελικό μου περί ''τεράτων'' συμπέρασμα...νομίζω ότι αυτό είναι πιο σημαντικό από τις επιμέρους διαφωνίες μας. Ωστόσο, θέλω να παρατηρήσω τα εξής: Με τον όρο ''ατόνηση των ιδεολογιών'' εννοώ όχι την παύση τους αλλά τον κατακερματισμό τους, την έλλειψη συνοχής μεταξύ τους, την απουσία μιας σύγχρονης, ενιαίας κοσμοθεωρίας που να καλύπτει όλο το φάσμα της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής ζωής (όπως ήταν ο κομμουνισμός), την υπερίσχυση κατά κράτος του ατομισμού έναντι της συλλογικότητας και το γενικότερο, σημερινό κλίμα απαξίας και αδιαφορίας, που διαφαίνεται και στα υψηλά ποσοστά αποχής από τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, αυτό που βλέπω είναι ότι το πολιτικό σύστημα στηρίζεται σε ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων (βόλεμα στο δημόσιο, ευνοική μετάθεση στο στρατό κ.ο.κ, με τα πολιτικά γραφεία να έχουν μετατραπεί σε γραφεία ευρέσεως εργασίας...) Κι αυτό ισχύει αν όχι για το σύνολο, τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Που είναι η ιδεολογία;
Για το θέμα του Ιράκ, τώρα, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να εντάξουν και άλλες χώρες στο συνασπισμό τους όχι γιατί τις είχαν ανάγκη (στην πραγματικότητα, δεν είχαν ανάγκη ούτε τους Βρετανούς) αλλά για να περιβάλλουν την επιχείρησή τους με ένα μανδύα νομιμότητας, στα μάτια τόσο της δικής τους όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης... οπότε, γυρίζουμε πάλι στα περί εικόνας και υποβολής που έλεγα προηγουμένως. Ο αιφνιδιασμός (παρά την, εν προκειμένω, συντριπτική αμερικανική υπεροπλία) αποτελεί πλεονέκτημα για κάθε επιτιθέμενη δύναμη. Θα μπορούσαν οι Ιρακινοί στο μεσοδιάστημα να προμηθευτούν όπλα από τη Ρωσία μέσω Ιράν ή και από το ίδιο το Ιράν (που ανήκει κι αυτό στον ''Άξονα του Κακού'') και να φέρουν τους Αμερικανούς προ εκπλήξεων...δε γνωρίζω γιατί, τελικά, δεν το έκαναν, υποθέτω ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε και να είχε συμβεί...
Στο θέμα της θρησκείας, τέλος, η μόνη ένσταση που έχω είναι στον ετεροχρονισμένο παραλληλισμό μεταξύ Ισλάμ-Χριστιανισμού. Ουδείς αντιλέγει στις τόσες και τόσες μελανές κηλίδες του χριστιανισμού (Ιερά Εξέταση, κυνήγι μαγισσών, σκοταδισμός κλπ)... Ωστόσο, καλό είναι να μη συγκρίνουμε κουλτούρες διαφορετικών εποχών γιατί, πολύ απλά, οι εποχές αλλάζουν...βλέπω, π.χ., τους Άραβες να στηλιτεύουν συνεχώς το αποικιοκρατικό παρελθόν της Ευρώπης αλλά δεν τους έχω δει ποτέ να κάνουν λόγο για τις επιθετικές τους εκστρατείες και κατακτήσεις σε Ισπανία, Σικελία, Γαλλία (Πουατιέ), Βυζάντιο κ.ο.κ, που εγκαινίασαν και τις σχέσεις τους με την Ευρώπη...στο κάτω-κάτω η Ευρώπη ξεπέρασε το φονταμενταλιστικό της παρελθόν. Το Ισλάμ;
Αυτά...φιλικά, Νίκος

Nikos28

Προς Atma: Γράψε, αν θέλεις, περισσότερα για την Κοινωνική Μηχανική και κάνε κάποια παραπομπή σε βιβλίο ή σε ιστοσελίδα (σε βιβλίο καλύτερα)...Να είσαι καλά  :)

Atma

Αργυρώ καλησπέρα :lol:  :lol:

Τι γίνετε στην περίπτωση που θέλω να κάνω κάτι επειδή
είμαι ελεύθερος, θέληση έχω, αλλά δεν μπορω;
Κατά πόσο δρούμε με ελεύθερη βούληση ή κατά πόσο οι πράξεις μας
επιβάλλονται από το περιβάλλον μας ή τα γονίδια ή και από εξωγενής
παράγοντες; Όλες οι πράξεις μας είναι συνειδητές;

Atma

Κάπου Κων/νε γράφεις για το πως κέρδισαν τις εκλογές στην Αμέρικα.

Προσπαθώντας να διατηρήσουν τους εκλογικούς καταλόγους
λευκότερους από το λευκό. 'Εστησαν τις εκλογές του 2000 και αφού παρέμειναν ατιμώρητοι στρώθηκαν στην δουλειά για να κάνουν το ίδιο το 2004.

Το ξεφλούδισμα των εκλογών στην Φλόριδα..

Atma

Παράθεση από: "Nikos28"Προς Atma: Γράψε, αν θέλεις, περισσότερα για την Κοινωνική Μηχανική και κάνε κάποια παραπομπή σε βιβλίο ή σε ιστοσελίδα (σε βιβλίο καλύτερα)...Να είσαι καλά  :)


Νίκο, βιβλίο ή ιστοσελίδα δεν γνωρίζω αν υπάρχει...
χαζοί είναι να επιτρέψουν την κυκλοφορία του;; χεχεχε
ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει...
σε περιοδικό τα διάβασα..
αν θέλετε να γράψω...

freak

οπως το λες ατμα... λευκοτερο απο το λευκο....... στην φλοριντα απεκλεισαν οσους εχουν παει φυλακη απο τους εκλογικους καταλογους, κατα συνεπεια μεγαλο ποσοστο των αφροαμερικανων (παραδοσιακα υπερ των δημοκρατικων) δεν ψηφισαν, αν θυμαμαι καλα απεκλεισαν κ συγγενεις τους (θα πρεπει να ξαναδιαβασω το βιβλιο για να σιγουρευτω)... επισης απεκλεισαν κ οποιον τυγχανε να εχει το ιδιο ονοματεπωνυμο με καποιον απο αυτους που εχουν παει φυλακη... ετσι το εκλογικο σωμα μειωθηκε αισθητα σε αυτο που χρειαζοταν για να βγει ο γιωργακης ο θαμνος (bush that is). κατι αναλογο με κατι προσφατες εκλογες σε μια δημοκρατια της μπανανιας οπου πολλοι μεταναστες απο ανατολικη ευρωπη ψηφισαν δυο κ τρεις φορες (θυμαμαι συγκεκριμενα ειχα δει ενα ρεπορταζ για εναν απο αυτους στην του βου οπου ειχε ψηφισει τρεις φορες σε τρεις διαφορετικες πολεις της μπανανιας αυτης, με παραδοση απο εκλογες βιας κ νοθειας).

προς νικο:
κοσμοθεωρειες οπως αυτες που περιγραφεις υπαρχουν, κ καλως η κακως ακομα κ ο καπιταλισμος ειναι μια απο αυτες. η πρεπει να εισαι μεσα στο πεδιο της ιδεολογικης ζυμωσης κ δημιουργιας για να τις διακρινεις η να εισαι πολιτικοποιημενος. ιδεολογικοι πυρηνες υπαρχουν. απλα ο κοσμος εχει παψει να ενδιαφερεται για την ιδεολογια κ τεινει προς τα εφημερα του '' που θα φαμε σημερα, τι θα βαλουμε, ποιο γκομενακι θα κυκλοφορησουμε'' (καταχρηστικο κ απλοικο παραδειγμα)... ο καπιταλισμος νικησε. βεβαια η συγκεκριμενη απαξιωτικη σταση ειναι μια πολιτικη σταση απο μονη της. απλα προσωπικα θεωρω οτι οταν διακυβεβονται τοσα πολλα η απαθεια γινεται συνενοχη. τωρα πως γινεται κανεις/καμια ενεργος/η ειναι μεγαλη κουβεντα... αλλα δεν καταλαβαινω την αναγκη για κοσμοθεωρειες/μεγαλες αφηγησεις. ναι, εξ ορισμου η ιδεολογια προυποθετει μια μεγαλη αφηγηση περι του πως φτασαμε εδω που ειμαστε, ενα τροπο δρασης, μια γραμματικη, κατι να κατευθυνουμε προς κ να αναμενουμε. αλλα η ιδεολογια αποτελει κ σκλαβια στον βαθμο που ενεργει ως περιοριστικος παραγων σκεψης κ δρασης, ως μια ταμπελα, ως εμποδιο για μια πολυσχιδη προσωπικοτητα. νομιζω οτι η αληθεια ειναι καπου στη μεση. καλυτερα πολυσυλεκτικος μαλλον, οσον αφορα ιδεολογιες κ ταυτοτητες...τα κριτηρια επιλογης βαραινουν τον καθενα κ την καθεμια. στην προηγουμενη δημοσιευση μου ειχα αναφερθει κ στο κινημα κατα της παγκοσμιοποιησης οπως λανθασμενα λεγεται κ τις ιδεολογιες/κοσμοθεωρειες/ταυτοτητες που εμπεριεχει. τωρα οσον αφορα τον ατομισμο... θα συμφωνησω πως πρεπει να τονισθει η συντροφικοτητα κ η αλληλεγυη. για τις εκλογες που σχολιαζεις δεν συμφωνω. απο τη μια η αποχη ειναι ενα ξεκαθαρο μηνυμα. απο την αλλη η εξουσια εχει τοση πια ισχυ που δεν το περνει το μηνυμα αυτο, οι πελατιακες σχεσεις να ειναι καλα (οπως πολυ σωστα επισημαινεις κ εσυ). παντως στο ψευδοδιλημα μεταξυ ποιου κομματος να κυβερνησει προτιμω την αποχη, μακαρι να ηταν μαζικη (κ να πεφτε το κομμα σε κωμα). διοτι αν οι εκλογες της αστικης δημοκρατιας αλλαζαν κατι θα ηταν κ παρανομες. ενα τραγουδι λεει οτι στο σχολιο δεν μας εμαθαν τα δικαιωματα μας... ουτε πως να τα διεκδικουμε συμπληρωνω εγω...κ μεσα σε αυτο το κλιμα σπερνουν μισος κ φυτρωνουν στρατοπεδα. οπως μου ειχε ομολογησει κ ενας στρατιωτικος παλιοτερα, ο στρατος σε κανει ωφελιμο πολιτη....μεχρι τοτε εισαι ανθρωπος.  
θα ηθελα ομως να διαφοροποιηθω σε κατι. δεν θεωρω οποιον εκμεταλευεται το πελατειακο συστημα ως απολιτικ. πολλοι δεν εχουν αλλο τροπο (υπαρχει αλλος?). το γεγονος οτι κοματι της κοινωνιας σιγονταρει αυτο το συστημα αντι να το αποριπτει παντως με κανει κ εμενα να ανησυχω.

οσον αφορα το Ιρακ πιστευω οτι οι αμερικανοι ειχαν αναγκη οχι μονο τους βρετανους αλλα κ αλλους. δεν σου φαινεται περιεργο πως μεταψυχροπολεμικα (αλλα κ παλιοτερα ισως) η αμερικη δεν εχει επεμβει πουθενα μονη της? στη βοσνια δεν πατησαν καν το ποδι τους στο εδαφος της. σε ολες τις επεμβασεις της ειχε παντα συμμαχους στο πλευρο της.... υπαρχει βεβαια κ το δογμα πως δεν πρεπει να πεθανει κανενας αμερικανος στρατιωτης σε τετοιες μαχες, καποτε το χαρακτηριζαν κ ως ''chicken doctrine'' (το δογμα ''κοτοπουλο'' κοινοβαρβαριστη). στην τελικη ποια νομιμοτητα νομιζεις οτι τους νοιαζει? στο Κοσοβο χρησιμοποιησαν το Ν.Α.Τ.Ο (το οποιο βαση καταστατικου χρειαζοταν εντολη απο τον ΟΗΕ για να δρασει) αδιαφορωντας για το αν ο ΟΗΕ θα δωσει εντολη η οχι (που τελικα δεν εδωσε). ποια νομιμοτητα λοιπον λες? χρειαστηκε κοσμος για να περασει η ιδεα οτι ''εμεις κυνηγαμε την τρομοκρατια'' αντι του ''παμε να διωξουμε τους γαλλογερμανους'' (κ την ευρωπαικη ενωση κατεπεκταση) απο τα πετρελαια κ την ανακατασκευη του Ιρακ απο τον πρωτο πολεμο του κολπου κ να αναλαβουμε εμεις οι αγγλοαμερικανοι τα σχετικα. το διλημα μεταξυ ευρωπαιστων κ ατλαντιστων διχαζει χρονια την ευρωπη.
το ιραν κ το ιρακ (εχω ενα κενο μνημης τωρα σχετικα με αυτο κ δεν ειμαι σιγουρος) δεν εχουν τις πλεον αγαστες σχεσεις μετα τον μεταξυ τους πολεμο για να παρεχει κ οπλισμο το ενα στο αλλο. ποσο μαλλον οταν το ιραν εχει δηλωθει ως επομενος στοχος.. ποσο μαλλον ακομα οταν προσπαθει να βγαλει απο πανω του την ταμπελα του ''κακου'' (rogue state), αυτου που φτιαχνει πυρινικα οπλα κ που ειναι κ υπεθυνο για την πιθανη διασπορα τους. βρισκεται κ κατω απο την επιτηρηση διεθνων οργανισμων οπως η Ε.Ε σχετικα με το οπλοστασιο του. αρα λιγο αδυνατο, αλλα οχι απιθανο, να παρεχει οπλισμο στη γειτονικη του χωρα. θρησκευτικα επισης οι μεν ειναι σουνιτες (νομιζω Ιρακ) κ οι δε σιητες (νομιζω Ιραν - αν τα λεω αναποδα προκαταβολικα ζητω συγνωμη), οι δυο αντιμαχομενες πλευρες του ισλαμ. ας μην ξεχναμε οτι κ οτι ο σανταμ ευνοουσε τους σουνιτες (οπως αυτος) που ελεγχαν το Ιρακ εις βαρος του σιητων. η ρωσια ισως θα μπορουσε να παρεχει οπλισμο, κ ισως να το εκανε. αλλα η ρωσια του πουτιν δεν θεωρω οτι εχει καποιον αλλο σκοπο απο την αμερικη του μπους, τον σκοπο που εχει καθε κρατος.... την αποκτηση εξουσιας κ την διατηρηση της. το να παει λοιπον κοντρα σε ολους την δεδομενη στιγμη ο πουτιν, οταν υπηρχε τετοια συμπνοια αποψεων θα ηταν λιγο περιεργο. αλλωστε εχει κ τους δικους του φονταμελιστικους δαιμονες να κυνηγησει στην τσετσενια, κ οποιαδηποτε κινηση του εναντια στο Ιρακ θα ξεσηκωνε νεο κυμα ισλαμιστων μουτζαχεντιν που θα κατεφθαναν να πολεμησουν στην τσετσενια εναντιον του....

τελος ο ετεροχρονισμενος παραλληρισμος μεταξυ Ισλαμ κ Χριστιανισμου εγινε απο μερους μου για να δειξω πως κ οι δυο θρησκειες εχουν φονταμελιστικη πλευρα. απλα η μια εκδηλωθηκε νωριτερα γιατι ετυχε να αποτελει κ την θρησκεια των ισχυρων, των απεικιοκρατων. εννοειτε δε πως δεν παραβλεπω τον επεκτατισμο του Ισλαμ κατα τον μεσαιωνα κ πρωθυστερα. βεβαια δεν τον θεωρω τοσο βιαιο οπως του χριστιανισμου εκεινα τα χρονια, αλλα δεν τον παραβλεπω. μεχρι την ιβηρικη χερσονησο φτασαν οι αραβες, πως να τους αγνοησεις...προσεφεραν δε κ πολλα στις επιστημες - οπως η αλγεβρα - στην λογοτεχνια κ στην διατηρηση της αρχαιας ελληνικης φιλολογιας κ φιλοσοφιας.
η ευρωπη εχει ξεπερασει το φονταμελιστικο της παρελθον γιατι εχει γινει σε μεγαλο της κομματι ο χωρισμος μεταξυ κρατους κ εκκλησιας κ γιατι σε κομματι της επικρατησε κ ο κομμουνιστικος αθεισμος (αν κ τελευταια ακουγονται κ αποψεις του στυλ: ''η Ε.Ε. ειναι χριστιανικο club κ δεν μπορει να γινει μελος μια μουσουλμανικη χωρα οπως η τουρκια). στην αμερικη που ο χριστιανικος φονταμεταλισμος ειναι εκδηλος ακομα βλεπεις την διαφορα με την ευρωπη.

συντροφικα.

Argiro

ΠαράθεσηΗ Atma είπε:
Τι γίνετε στην περίπτωση που θέλω να κάνω κάτι επειδή
είμαι ελεύθερος, θέληση έχω, αλλά δεν μπορω;
Κατά πόσο δρούμε με ελεύθερη βούληση ή κατά πόσο οι πράξεις μας
επιβάλλονται από το περιβάλλον μας ή τα γονίδια ή και από εξωγενής
παράγοντες; Όλες οι πράξεις μας είναι συνειδητές;

Αν θέλεις κάτι και εκ των πραγμάτων δεν γίνεται, μπορείς κάλλιστα να κάνεις κάτι άλλο παρεμφερές. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, φτάνει να μπορούμε να τις δούμε και, το κυριότερο, να ξέρουμε τις ικανότητες και τους περιορισμούς μας. Επίσης είναι πολλές φορές στη ζωή μας που νομίζουμε πως μας καλύπτει αυτό που θέλουμε να κάνουμε, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτι άλλο αυτό που θα ήταν το καλύτερο για εμάς, απλώς είμαστε εστιασμένοι σε αυτό που δεν γίνεται εκ των πραγμάτων και δεν μπορούμε να δούμε τις εναλλακτικές λύσεις. Και σίγουρα όταν ξεκινάμε να προγραμματίσουμε κάποια πράγματα στη ζωή μας, δεν προγραμματίζουμε αυτά που είναι ανέφικτα, γιατί τότε πρόκειται περί λάθος επιλογών ή κακής εκτίμησης των δυνατοτήτων μας.

Και για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοούσα όταν έλεγα πως δεν έχουμε τη θέληση να χρησιμοποιήσουμε την ελεύθερη βούλησή μας από δειλία αλλά μας καθορίζει το περιβάλλον τις περισσότερες φορές, θα πω ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε πως είσαι κατά του γάμου. Θέλεις όμως πάρα πολύ να κάνεις παιδί. Αν χρησιμοποιούσες την ελεύθερη βούλησή σου θα το έκανες χωρίς να παντρευτείς. Όμως, επειδή δεν θα τη χρησιμοποιήσεις στο παράδειγμά μας, ή θα παντρευτείς για να κάνεις το παιδί και θα χωρίσεις στην πορεία ή θα συμβιβαστείς και κατά συνέπεια δεν θα είσαι ευτυχισμένη, ή δεν θα παντρευτείς καθόλου και δεν θα κάνεις παιδί και θα αισθάνεσαι στην υπόλοιπη ζωή σου ανεπαρκής, επειδή ακριβώς η φύση σου θέλει τόσο πολύ αυτό το παιδί για να νιώσεις ολοκλήρωση σαν άνθρωπος.

Αν όμως κάνεις το παιδί αυτό χωρίς να παντρευτείς, θα πρέπει να ξέρεις πως δεν θα είναι καθόλου εύκολο για σένα και θα παλέψεις με όλο το περιβάλλον σου, από το οποίο οι μισοί θα σε εξοστρακίσουν και οι υπόλοιποι θα σου κάνουν ψυχολογικούς εκβιασμούς. Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να έχεις τα κότσια και ακριβώς εκεί βρίσκεται το θάρρος να το αντιμετωπίσεις.

Υπάρχουν βέβαια πολλά παραδείγματα, αλλά ανέφερα το πιο ακραίο γιατί αυτό δείχνει και κάποια αναρχική συμπεριφορά με την ευρεία έννοια της λέξης.

Bijoux

Στην αρχή ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους . Δεν ήμουν Εβραίος και δεν φώναξα.
Μετά ήρθαν να πάρουν τους Κομμουνιστές. Δεν ήμουν κομμουνιστής και δεν φώναξα.
Έπειτα ήρθε η σειρά των περιθωριακών, των αντικαθεστωτικών, των αντιρρησιών συνείδησης, των ομοφυλόφιλων. Ούτε και αυτά σκέφτηκα, με αφορούσαν.
Στο τέλος ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους. Ούτε και τότε βρήκα λόγια για να εκφράσω την αντίθεση μου.  Ο επόμενος στη σειρά ήμουν εγώ. Αλλά δεν υπήρχε κανείς για να φωνάξει..
Όλα άρχισαν από την εποχή που έγινε η πρώτη κοινωνική διάκριση.
Και από τότε μπαίνει απλά ένα λιθαράκι στον τοίχο του κατεστημένου. Και ο τοίχος ψηλώνει αργά και σταθερά. Μέχρι που φθάνουμε στην πρώτη απόφαση , επίσημη πια με την έγκριση της ΕΕ, που φυλακίζει νόμιμα κάθε είδους συνείδηση.
Είμαστε υπόδουλοι τους.
Γίναμε σιγά σιγά με το πέρας του χρόνου.
Ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος.
Και είναι ελεύθερος ξανά μετά τον θάνατο του.
Όμως έχει αποδεχθεί ότι, όταν κανείς πάει κόντρα στη φύση του, αυτή τον εκδικείται και όλοι είμαστε από την φύση μας ελεύθεροι.

Και μιλώντας για ελευθερία, δεν εννοώ την ελευθερία της σημερινής κοινωνίας.
Είσαι ελεύθερος ταπεινέ;
Έτσι νομίζεις;
Όχι.
Είμαστε σκλάβοι.
Είμαστε οι ταπεινοί υπηρέτες της μηχανής.
Εγώ προσωπικά αποτελώ ένα γρανάζι στη μηχανή διαμόρφωσης συνείδησης.
Όλος ο κόσμος περνάει από αυτήν.
Εσύ που το διαβάζεις αυτό αποτελείς ένα γρανάζι.
Η διαφορά μου είναι ότι έχω καταλάβει πως κάποτε πρέπει να σταματήσω να δουλεύω για αυτούς.
Και όταν σταματήσω, θα γίνω άνθρωπος θα βγω από το εργοστάσιο, θα σκαρφαλώσω πάνω από τον τοίχο και θα πηδήξω στην ανέμελη ζωή.
Τα όνειρα ενός νεαρού επαναστάτη,
Μόνο που παραμένουν όνειρα, θα είναι για πάντα όνειρα;
Όχι.
Αν ήταν έτσι τότε καλύτερα να έπεφτα στον βούρκο.
Υπάρχουν πολλοί επαναστάτες.
Άλλοι είναι γρανάζια, άλλοι βίδες, άλλοι τροχαλίες.
Όλοι τους καλά κρυμμένοι. Επικοινωνούν με έναν σιωπηλό κώδικα.
Επικοινωνούν με την καρδιά.
Η καρδιά τους καίει από ελευθερία.
Τι; Δεν ξέρεις τι σημαίνει;
Λοιπόν ας τα πάρουμε ένα ένα.
Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α

Δεν μπορώ να στα εξηγήσω όλα. Δεν το νιώθεις μέσα σου;
Μικρέ μου πρέπει να το καταλάβεις.
Το νιώθεις ότι όλα στο εργοστάσιο θέλουν να σπάσουν;
Να σταματήσουν να δουλεύουν και να εξεγερθούν;
Να ποδοπατήσουν τον φύλακα με το μουστάκι και τη μαύρη στολή, να σπάσουν το όπλο του και να τρέξουν.
Που να πάνε;
Ακόμα δεν το έχεις αντιληφθεί;
Να βγουν έξω, ντε
Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α

Τέρμα πια οι κακοί λύκοι. Μόνο κοκκινοσκουφίτσες από και πέρα μικρέ μου. Άντε σε αφήνω
Να κοιμηθείς τώρα. Αύριο έχει δουλειά το ξέρω.
Θα φέρουν κάτι παιδιά που έπαιζαν ανέμελα.
Μεγάλη απειλή για αυτούς.
Θα σου πω τα υπόλοιπα την επόμενη φορά….

energizer

(!)εντυπωσιακο το τελευταιο κομματι & συναμα περιγραφικο της καταστασης!
...χρησιμοποιωντας 1 ορο που μου αρεσε "εξευτελισμος πληροφοριας",φιλτατοι συγγραφοντες ζουμε στην εποχη της πληροφοριας! της παγκοσμιας,αυτοαναιρουμενης,συγκρουομενης,πολλαπλασιαζομενης,παραποιημενης πληροφοριας!
Ειναι δυνατον να αποφευχθει ο εξευτελισμος;
...ας το προχωρησουμε!Τι ειναι η βουληση;το αποτελεσμα της νοησης/σκεψης δυιλισμενο μεσα απο τα ΕΓΩ/ΥΠΕΡΕΓΩ...& η νοηση που στηριζεται;αυτο το μεγαλειωδες ανθρωπινο εργαλειο πως δουλευει;ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.
Απειρες πληροφοριες συσχετιζονται,διασταυρωνονται,συνθετονται,αναιρουνται!
...Αφου ηγγικεν ο ξεπεσμος της πληροφοριας μπορουμε στωικα να κομπιασουμε ολοι μας!
  :twisted:

Bijoux

(!)εντυπωσιακο το τελευταιο κομματι & συναμα περιγραφικο της καταστασης!

τι μόνο το τελευταίο σου άρεσε;

ο εξευτελισμός θα υφίσταται
όσο εξυπηρετεί
το θέμα είναι τι κάνει ο αποδέκτης της πληροφορίας

Argiro

Ο αποδέκτης της πληροφορίας βολεύεται με τη θεωρία πως η ελεύθερη βούληση είναι ένα παραμύθι. Και σίγουρα είναι πολύ ξεκούραστη θεωρία... και χωρίς προσωπικό κόστος...

energizer

Και καταληγουμε θεαματικοτατα..ο ελεγχομενα ΑΓΝΟΥΣ συγχρονος ανθρωπος κραδαινει τις ΕΠΙΠΛΑΣΤΕΣ αναγκες/επιθυμιες του,περα & πανω απο το κοινο καλο/συμφερον αγνοωντας την οικουμενικοτητα & αλληλεξαρτηση του κοσμου μας(ο ανθρωπος 1 τμημα αυτoυ!).
...αποτελεσμα....
%*%))4546594125
&*(*)(()*455655647
SYSTEM FAILURE

OR CONCIOUS IS DANGEROUS....

 :twisted:

346 Επισκέπτες, 1 Χρήστης