Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 256
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 230
  • Total: 231
  • Kopelia

Πλατωνικός Έρως & Χριστιανική Αγάπη...

Ξεκίνησε από pixie, Ιουνίου 05, 2010, 12:57:31 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Τον Πλατωνικό έρωτα θα μπορούσαμε να τον ορίσουμε ως μια ανάταση ψυχής μέσα σε συνθήκες ιδανικής ομορφιάς. Ένα εξαιρετικό βίωμα, μια εμπειρία συγκλονιστική που σε καμιά περίπτωση δεν σταματά στην αισθησιακή σαρκική απόλαυση.
Είναι μια αρμονία ψυχών που γεννά το υψηλό, το ονειρικό, το ιδανικό, το ιδεώδες.

Όμως, ο Πλατωνικός έρωτας στο βάθος του είναι αριστοκρατικός! Στηρίζεται στην επιλογή ανάλογα με την αξία. Το αγαπημένο είναι ανώτερο του αγαπώντος. Αντίθετα, η Χριστιανική αγάπη είναι μίμηση της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο. Δεν βασίζεται στην κοινωνική σκοπιμότητα, την αλληλεγγύη, τους δεσμούς συγγένειας ή φιλίας. Ο πλησίον αγαπιέται όχι λόγω των αρετών ή της κοινωνικής του θέσης. Όσο, μάλιστα, πιο αδικαιολόγητη είναι η αγάπη τόσο είναι πιο αληθινή και άδολη.
Η αγάπη στρέφεται προς όλους, ο έρως ποτέ!

Η χριστιανική ηθική βασίζεται στην ταπείνωση και στην παραίτηση απ' τη "δήθεν αξιοπρέπεια"! Η αρχαία Ελληνική ηθική βασίζεται στην ατομική αξιοπρέπεια, στην εσωτερική αυτονομία και στην εξωτερική αυτάρκεια.
Ο 'Ερως υπακούει σε μια φυσική και λογική αναγκαιότητα. Το ωραίο δεν μπορείς παρά να το αγαπάς! Ο Έρως στρέφεται προς το ωραίο όπως το φυτό προς τον ήλιο. Η αγάπη όμως προς τον διπλανό μας είναι προσταγή "αντίθετη προς τη φύση"! Δεν είναι φυσικό και λογικό να αγαπάς κάποιον που έχεις σοβαρούς λόγους να μισείς.

Ο Πλάτων είναι κατά βάθος νομοθέτης. Σημασία γι' αυτόν έχει η επίτευξη του σκοπού του έρωτος, που είναι ο εμπλουτισμός και η βελτίωση του Εγώ! Συνεπώς, θα μπορούσε ο άνθρωπος ακόμη και να υποχρεωθεί να γίνει ηθικός. Ο Χριστός, όμως, είναι "αλιεύς ψυχών"!

Έξω από την ελευθερία, χωρίς ελευθερία τίποτε δεν έχει ηθική αξία...

''Φιλοσοφούμεν άνευ Μαλακίας!''

ΥΓ. Αλήθεια, μπορεί να μου πει κάποιος πού εφαρμόστηκε η χριστιανική αγάπη?

NoName

Το "άνευ" σχήμα οξύμωρο?
Υ.Γ. Αλήθεια, μπορείς να μου πεις που "εφάρμοζε" ο Πλάτωνας τον έρωτα του και ονομάστηκε Πλατωνικός έρωτας?

aiollus

εσυ μπορεις να μας πεις τα αυγα μελατα τα θελεις η σφιχτα??? :mryellow:  :mryellow:  :mryellow:  :mryellow:

black_velvet

[quote user="pixie" post="338334"]

''Φιλοσοφούμεν άνευ Μαλακίας!''

ΥΓ. Αλήθεια, μπορεί να μου πει κάποιος πού εφαρμόστηκε η χριστιανική αγάπη?[/quote]

Εσύ τελικά έχεις τεράστιο πρόβλημα/κόλλημα με τον Χριστιανισμό!!!

Του κάνεις, όμως, και την καλύτερη διαφήμισή του. Κιπ απ δε γκουντ γουόρκ.  :mryellow:
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

[quote user="black_velvet" post="338359"]

Του κάνεις, όμως, και την καλύτερη διαφήμισή του. Κιπ απ δε γκουντ γουόρκ.  :mryellow:[/quote]

Ως καλή διαφημίστρια που είμαι...  :grin:

Το δικό σου κόλλημα μαζί μου να προσέξεις... ;-)

Αυτό είναι και το μόνο ''τεράστιο πρόβλημα'' με τον εγκέφαλό σου όμως κι όχι με τον Χριστιανισμό!

:lol:  :lol:  :lol:

NoName

Μελάτα
Υ.Γ. το δικό μου ερώτημα παραμένει ακόμα αναπάντητο.

larus audouinii

Δεν εννοώ την σύνδεση νοήματος στην αντιπαράθεσή των δυο

Η αγάπη στρέφεται προς όλους, ο έρως ποτέ!
Θυμηθηκα τον Κριαρά, της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλειου από την Θεσσαλονίκη
Στα 100 + έτη ζωής του σε μια συνέντευξη λοιπόν είχε πει, περίπου :
(από  το απόκομμα) "Ο έρωτας είναι η επιδείωξη του ιδανικού σε όλες τις εκφάνσεις Και ξεχωρίζω δυο Τον σαρκικό-πνευματικό έρωτα προς τον/την σύντροφο και τον έρωτα στην εργασία, την φιλεργία  Ο έρωτας είναι το αντίδοτο του θανάτου Ίσως είναι η ιδια η ζωή Ζεις όταν είσαι ερωτευμένος Ειδάλλως είσαι...πέτρα Δεν δίνει η ζωή χωρίς έρωτα ευτυχία
Να λέτε πάντα αυτό που πιστεύετε και να πληροφρορείτε σωστά Μην δέχεστε να είστε όργανα του οποιοδήποτε Εξαγοράζονται εύκολα πλέον οι ανθρωποι
Πριν λίγα χρόνια διάβαζα καθημερινώς και μάλιστα εμφιθρώς δυο τρεις εφημερίδες Τώρα πια με κουράζει αυτή η ελαφρότητα
Το μόνο ιδανικό που απέμεινε ίσως είναι ο έρωτας Υπό την έννοια της αέναης επιδίωξης του ιδανικού"

Βρήκα ένα απόσπασμα εδώ

black_velvet

[quote user="pixie" post="338360"][quote user="black_velvet" post="338359"]

Του κάνεις, όμως, και την καλύτερη διαφήμισή του. Κιπ απ δε γκουντ γουόρκ.  :mryellow:[/quote]

Ως καλή διαφημίστρια που είμαι...  :grin:

Το δικό σου κόλλημα μαζί μου να προσέξεις... ;-)

Αυτό είναι και το μόνο ''τεράστιο πρόβλημα'' με τον εγκέφαλό σου όμως κι όχι με τον Χριστιανισμό!

:lol:  :lol:  :lol:[/quote]

Χαχαχαχα!

Τι αστεία που είσαι.
Έως και γελοία!

Ασχολήσου λοιπόν με τον δικό σου εγκέφαλο. Ο δικός μου δεν σε έχει ανάγκη.  :cool:
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

rain

κορίτσια πάμε να δούμε τις καμπύλες στα εγκεφαλογραφήματα μας να σπάσουμε πλάκα !!!  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

κώστας

Εγώ θα συμφωνήσω ότι
το να "πετάγεται" κάποιος
"εμφανιζόμενος" μία στο τόσο
κριτικάροντας αρνητικά έναν, συνεχώς τον ίδιο,
χωρίς ο ίδιος να εκθέτει πάντα
τις δικές του απόψεις
δεν είναι και τόσο ορθό.
Θα προτιμούσα μία συνεχόμενη κριτική.

Προτιμώ το κόλλημα από τη μνησικακία.
eLe

pixie

[quote user="black_velvet" post="338760"]

Χαχαχαχα!

Τι αστεία που είσαι.
Έως και γελοία![/quote]

Δεν ξαφνιάζομαι, δεν είσαι άλλωστε από τα άτομα που διαπραγματεύονται σημαντικές απόψεις εδώ μέσα, εκτός από κάτι τυχαίες κακεντρεχείς σφήνες στα δημοσιεύματα των άλλων - και κυρίως στα δικά μου - αυτά πασχίζεις έναν ολόκληρο χρόνο που είμαι εδώ!

Βρίζεις, κρίνεις, θίγεις, δαγκώνεις, βράζεις στο ζουμί σου που λένε... άνοιξε και κανά θεματάκι να γνωρίσουμε τη συνοχή της σκέψης σου, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε εμπνευσμένη ιδέα... ;-)  :idea:

Παρακαλώ, ας μείνουμε εντός θέματος στη συνέχεια, όποιος επιθυμεί να εκτίθεται με αρνητικά σχόλια, ας ανοίξει ένα άλλο ποστ ανάλογο και ας το διαπραγματευθεί όπως επιθυμεί!
Όχι στην ενότητα της Φιλοσοφίας!

κώστας

Φιλοσοφία; Μην τρελλαθούμε κιόλας...
Επειδή αναφέρεται το όνομα "Πλάτωνας"
φθάσαμε στην φιλοσοφία;
Ας είμεθα σοβαροί.
eLe

pixie

Η αναφορά δεν γίνεται για το συγκεκριμένο θέμα, αγαπητέ κώστα!

Υπάρχουν, ως γνωστόν, γενικές κατηγορίες - ενότητες θεμάτων στα forums συζητήσεων...

κώστας

Υπάρχουν, ως γνωστόν, γενικές κατηγορίες - ενότητες θεμάτων στα forums συζητήσεων...

Καλά, μην το δένεις και κόμπο.
Εγώ π.χ. γράφω ό,τι θέλω όπου νά 'ναι
χωρίς να το παίζω άναρχος μάλιστα,
όπως κάνεις εσύ, παραδόξως, τη στιγμή
που βγάζει μάτι ότι σου αρέσει να ρυθμίζεις την τάξη.
Σταμάτα να ψεύδεσαι δηλαδή τόσο ασύστολα
και τόσο απροκάλυπτα.
Ή, αν σου αρέσει να ψεύδεσαι έτσι,
έχε κατά νου ότι κάνει κρα, που λέμε...
eLe

pixie

[quote user="NoName" post="338336"]Αλήθεια, μπορείς να μου πεις που "εφάρμοζε" ο Πλάτωνας τον έρωτα του και ονομάστηκε Πλατωνικός έρωτας?[/quote]

Εδώ μιλάμε για ιδέα! Και είναι πολύ δύσκολη σήμερα η εφαρμογή του πλατωνισμού στην ερωτική πρακτική.
Ο Πλάτωνας αναφέρεται στον ανώτερο 'Ερωτα ο οποίος συνίσταται στην αγνότητα.
Συναντάμε την ερωτική ευδαιμονία σε ανώτερες σφαίρες νόησης, οπότε και οι αναβαθμοί του έρωτα πηγαίνουν από το σωματικό στο πνευματικό πεδίο.

Ο έρωτας βέβαια, και κατά τον Πλάτωνα, εξακολουθεί να γεννιέται στη θέα του σωματικού κάλλους, γρήγορα όμως μετουσιώνεται σε κάτι βαθύτερο, γίνεται μια πραγματικότητα που υπερβαίνει τον άνθρωπο!

Νομίζω, λοιπόν, ότι η Πλατωνική ιδέα βρήκε και ακόμα βρίσκει εφαρμογή στα δοκίμια και στον χώρο της δημιουργικής φαντασίας των ποιητών ή των φιλοσόφων, στους ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος - με την μορφή της έμπνευσης και της εξιδανίκευσης!

Βρίσκει εφαρμογή σε όποιον πιστεύει στον ''ιπποτικό έρωτα'' - έρωτας εξαγνισμένος, συναισθηματικός, εκλεπτυσμένος, όπου η σαρκική ηδονή παίζει δευτερεύοντα ρόλο, αφού οι εραστές - οπαδοί αυτής της θεωρίας - μοιράζονται τον δικό τους ιδιόμορφο εσωτερικό κώδικα.

230 Επισκέπτες, 1 Χρήστης