Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 214
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 182
  • Total: 182

Αγαπάτε τους Εχθρούς Υμών...

Ξεκίνησε από pixie, Οκτωβρίου 07, 2010, 10:22:39 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Ναι... Η αλήθεια είναι πως τα έχω λίγο με τους υποτιθέμενους χριστιανούς και φυσικά υπάρχει βάση στη λογική μου και δεν έχει καταγραφεί τυχαία ο λόγος της αμφισβήτησής μου, αλλά ζώντας στην ελληνική κοινωνία.

Πώς είναι δυνατόν να ανήκουν στην θρησκεία της αγάπης και της ανιδιοτέλειας και συγχρόνως να είναι τόσο ατομιστές, μικρόψυχοι, μικρόμυαλοι και τόσο λαμόγια?
Γιατί δεν είναι χριστιανοί και επί της ουσίας εφόσον υποστηρίζουν το θρησκευτικό συναίσθημα - πλην των εξαιρέσεων βέβαια για να μην αδικήσω κάποιους - και γιατί δεν το εκφράζουν με μια ανάλογη ζωή?

'Ασε τους εχθρούς τους! Τον εαυτό τους γιατί δεν τον αγαπούν?

larus audouinii

Τον εαυτό τους γιατί δεν τον αγαπούν?

Μα είναι ο εγωισμός / αλλά και πως βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα
Δεν νομίζω πως 'ο χριστιανός΄είναι απαραίτητα αυτός που το γράφει η ταυτότητά του, ή επειδή έχει ντε και καλά έχει βαπτιστεί σε μικρή ηλικία ή γιατί το δηλώνει ή γιατί ανελειπώς κάνει μεγάλους σταυρούς και πηγαίνει κυριακές γιορτές στην εκκλησία (και την κυριακή του Πάσχα στο τραπέζι δεν είναι οι γονείς του π.χ γιατί είναι μαλωμένοι για ασήμαντες αφορμές)
pixie οι μουσουλμάνοι για παράδειγμα είναι όλοι καλοί μωαμεθανοί ή δεν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα στο όνομα της θρησκείας
Και νομίζω πως είναι εγωιστικό κάπως να κρίνονται οι άλλοι Προτιμώ να κρίνω τον εαυτό μου μόνο

pixie

Ο Μωαμεθανισμός, ναι, σωστά... μια από τα ίδια και τα στοιχεία εξίσου αλληλοσυγκρουόμενα.

Χρόνια τώρα επιβάλλονται οι προφήτες του θεού χωρίς να γνωρίζουμε καν αν υπήρξαν αυτοί οι προφήτες ή είναι κομμάτι του συστήματος ή δημιουργήθηκαν στο ευρύ παρελθόν από επινοήσεις κάποιων θρησκόληπτων...
Πιθανόν όλα αυτά που διαβάζουμε στα σχολικά βιβλία δεν είναι τίποτα άλλο από βολική μυθογραφία ή προπαγάνδα!

Καλές αυτές οι θεωρήσεις, αλλά δεν γνωρίζω πόσο δυσοίωνη μπορεί να είναι αυτή η επίδραση όταν γύρω μας υπάρχουν πολίτες πιστοί, φοβικοί και κρυμμένοι πίσω απ' το θρησκευτικό συναίσθημα να ψάχνονται ή να αυτομαστιγώνονται από τύψεις για πράγματα που, μέχρι σήμερα, δεν είναι ούτε καν ιστορικά τεκμηριωμένα!

black_velvet

[quote user="pixie" post="343108"]Ναι... Η αλήθεια είναι πως τα έχω λίγο με τους υποτιθέμενους χριστιανούς και φυσικά υπάρχει βάση στη λογική μου και δεν έχει καταγραφεί τυχαία ο λόγος της αμφισβήτησής μου, αλλά ζώντας στην ελληνική κοινωνία.

Πώς είναι δυνατόν να ανήκουν στην θρησκεία της αγάπης και της ανιδιοτέλειας και συγχρόνως να είναι τόσο ατομιστές, μικρόψυχοι, μικρόμυαλοι και τόσο λαμόγια?
Γιατί δεν είναι χριστιανοί και επί της ουσίας εφόσον υποστηρίζουν το θρησκευτικό συναίσθημα - πλην των εξαιρέσεων βέβαια για να μην αδικήσω κάποιους - και γιατί δεν το εκφράζουν με μια ανάλογη ζωή?

'Ασε τους εχθρούς τους! Τον εαυτό τους γιατί δεν τον αγαπούν?[/quote]

Αν λοιπόν ζούσες σε μια μωαμεθανική χώρα, θα εκφραζόσουνα ανάλογα για εκείνη την κοινωνία και θρησκεία. Σωστά;
Όπως και όταν ζούσες (αν θυμάμαι καλά) στο Ισραήλ, αντίστοιχες απορίες εξέφραζες και για τους εβραίους.

Αλήθεια, εκεί μπορούσες να μιλάς τόσο ελεύθερα όπως εδώ; Και να τους κατηγορείς ανεξέλεγκτα; Βάζοντας μάλιστα τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι;
Για μια μωαμεθανική χώρα πάντως πολύ αμφιβάλλω. Ούτε εσύ, ούτε εγώ, ούτε καμία γυναίκα δεν θα μπορούσε να ζει τόσο ελεύθερη.

Όσο μικρόψυχοι και μικρόμυαλοι και ατομιστές κι αν είμαστε οι Έλληνες, λοιπόν, σου προσφέρουμε αυτή τη σημαντικότατη ελευθερία. Να εκφράζεσαι όπως θέλεις και να μας βρίζεις ασύστολα. Θεωρώ λοιπόν πως οφείλεις να τη σεβαστείς. Και να προσέχεις πώς εκφράζεσαι για τη χώρα που σε φιλοξενεί και τους κατοίκους της. Λίγο τακτ και κάμποσο νεράκι στις εκφράσεις μας, δεν βλάπτει πού και πού!  ;-)
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

larus audouinii

[quote user="pixie" post="343135"]
Χρόνια τώρα επιβάλλονται οι προφήτες του θεού χωρίς να γνωρίζουμε καν αν υπήρξαν αυτοί οι προφήτες ή είναι κομμάτι του συστήματος ή δημιουργήθηκαν στο ευρύ παρελθόν από επινοήσεις κάποιων θρησκόληπτων...
Πιθανόν όλα αυτά που διαβάζουμε στα σχολικά βιβλία δεν είναι τίποτα άλλο από βολική μυθογραφία ή προπαγάνδα!

Καλές αυτές οι θεωρήσεις, αλλά δεν γνωρίζω πόσο δυσοίωνη μπορεί να είναι αυτή η επίδραση όταν γύρω μας υπάρχουν πολίτες πιστοί, φοβικοί και κρυμμένοι πίσω απ' το θρησκευτικό συναίσθημα να ψάχνονται ή να αυτομαστιγώνονται από τύψεις για πράγματα που, μέχρι σήμερα, δεν είναι ούτε καν ιστορικά τεκμηριωμένα![/quote]

pixie από ότι γνωρίζω, επιστημονικά έχουν τεκμηριωθεί  και αποδειχτεί ότι υπήρχαν, αλλά και το αντικειμενικό νόημα των γραφών τους Έχουν γίνει τουλάχιστον ανάλογες δημοσιεύσεις και ντοκυμαντερ  
Το πως και όντως χωρίστηκε η θάλασσα στα δυο για παράδειγμα , οι δέκα πληγές του φαραώ
Η έννοια του να χαρακτηριστεί κάποιος θρησκόληπτος, αφορά την ατομική του προσωπικότητα και όχι  το δόγμα μιας θρησκείας Γεγονός είναι πως στην ιστορία μέσω της εξουσίας θρησκευτικών δοξασιών έχουν καπατατηθεί οι ελευθερίες των λαών και ατομικά δικαιώματα  Αυτό όμως δεν αφορά το θέμα εδώ
Αυτά που διδαχτήκαμε στα σχολεία, της διαδακτέας ύλης δεν είναι ποτέ αρκετά Και η σκέψη, ο άνθρωπος, η επιστήμη συνεχώς εξελίσσονται  Διαφορετικός ο τρόπος θεώρησης σε κάθε ηλικία αλλά και ο τρόπος του μέσου που μεταδίδεται η γνώση Δεν γίνεται να αναφέρεται η λέξη προπαγάνδα, αφου η ορθή πληροφόρηση είναι ελεύθερη και προσβάσιμη για τον αναζητή της αντικειμενικής αλήθειας
Τουλάχιστον στην χώρα που ζούμε Σε άλλους τόπους έχει απαγορευτεί και η χρήση του διαδικτύου, της πληροφόρησης, κάποιων βιβλίων και του τύπου
Όσο για το αυτομαστίγωμα τι να πω... Θα επαναλάβω πως το βασικότερο στοιχείο της χριστιανικής θρησκείας είναι η ελευθερία...από κει πηγάζει και το αγαπάτε αλλήλους Θα συμφωνίσεις μαζί μου για το βαθύτερο νόημα που περικλείεται φιλοσοφικά αυτό Να μην το εξηγώ περισσότερο ... :grin:
Και να συμπληρώσω μια παρατήρηση εδώ Έχει γίνει λόγος για την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών
Δεν έχω πειστεί πως αν κοπεί το μάθημα θα είναι για το καλό του αυριανού πολίτη, και το αν οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης δεν έχουν την λάθος άποψη όπως ενός θρησκόληπττου ας πούμε  ;-)

KostasD33

Εγώ λέω αυτή την εβδομάδα να είμαι με τον Μανιτού των Ινδιάνων οπότε όλοι οι ατομιστές εκδικητικοί μοναχοφαγάδες μονοθεϊστές να πάτε να κουρευτείτε
[cell class=spoiler]
[align=center]Όλα τα πράγματα στον κόσμο είναι δυο. Στο μυαλό μας είμαστε δυο - καλοί και κακοί. Με τα μάτια μας βλέπουμε δυο πράγματα - πράγματα που είναι ωραία και πράγματα που είναι άσχημα... Έχουμε το δεξί χέρι που χτυπάει και κάνει το καλό και το αριστερό χέρι γεμάτο καλοσύνη, κοντά στην καρδιά. Το ένα πόδι μπορεί να μας οδηγήσει σε πονηρό μονοπάτι, το άλλο πόδι μπορεί να μας οδηγήσει σε καλό. Έτσι είναι όλα τα πράγματα δυο, όλα δυο.
Letakots-Lesa Pawnee

Όταν ήμουν παιδί και η μητέρα μου μου έμαθε τους θρύλους του λαού μας, μου έμαθε τον ήλιο και τον ουρανό, το φεγγάρι και τ' αστέρια τα σύννεφα και τις καταιγίδες. Μου έμαθε επίσης να γονατίζω και να προσεύχομαι στον Usen για δύναμη, υγεία, σοφία και προστασία, ποτέ δεν προσευχόμαστε για το κακό κάποιου, όμως αν είχαμε κάτι εναντίον κάποιου παίρναμε μόνοι μας εκδίκηση. Μαθαίναμε ότι ο Usen δεν ενδιαφέρεται για τους ασήμαντους καυγάδες των ανθρώπων.
Geronimo (Goyathlay) - Chiricahua Apache[/align][/cell]
[align=center]
  [/align]

pixie

[quote user="black_velvet" post="343143"]Αλήθεια, εκεί μπορούσες να μιλάς τόσο ελεύθερα όπως εδώ; Και να τους κατηγορείς ανεξέλεγκτα; Βάζοντας μάλιστα τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι;
Για μια μωαμεθανική χώρα πάντως πολύ αμφιβάλλω. Ούτε εσύ, ούτε εγώ, ούτε καμία γυναίκα δεν θα μπορούσε να ζει τόσο ελεύθερη.

Όσο μικρόψυχοι και μικρόμυαλοι και ατομιστές κι αν είμαστε οι Έλληνες, λοιπόν, σου προσφέρουμε αυτή τη σημαντικότατη ελευθερία. Να εκφράζεσαι όπως θέλεις και να μας βρίζεις ασύστολα. Θεωρώ λοιπόν πως οφείλεις να τη σεβαστείς. Και να προσέχεις πώς εκφράζεσαι για τη χώρα που σε φιλοξενεί και τους κατοίκους της. Λίγο τακτ και κάμποσο νεράκι στις εκφράσεις μας, δεν βλάπτει πού και πού!  ;-)[/quote]

Κωνσταντίνα, έχεις αυτή την γνωστή παρόρμηση και την διάθεση να κρίνεις τους πάντες με έρεισμα τα προσωπικά σου βιώματα, αλλά βιάζεσαι και πάλι να αποδώσεις άκυρα σχόλια ή μομφές που δεν ισχύουν!

Δεν με φιλοξενείτε εσείς οι Έλληνες, είμαι Ελληνίδα και ζω στη χώρα μου συμμετέχοντας και δίνοντας το έμψυχο δυναμικό μου στα κοινά και προσπαθώντας μάλιστα πάρα πολύ!

Όσο για την ελευθερία - του λόγου και του τρόπου υποθέτω πως εννοείς - αυτή ζει στο πνεύμα του καθενός - θα μπορούσε να είναι ενσωματωμένη ως μέγιστη αξία και στο μυαλό ενός έγκλειστου ισοβίτη. Και θάταν αφελές να δεχτούμε πως η ελευθερία δεν κερδίζεται σε επίπεδο ατομικής συνείδησης, αλλά προσφέρεται αφειδώς ειδικά από τους Έλληνες! :roll:  :smile:

KostasD33

OFF TOPIC
Όταν ήμουν μικρός στα 5 μου περίπου οι γονείς μου είχαν πάει μετανάστες στην Γερμανία.
Εκεί εγώ με πολλές δυσκολίες κατάφερα να μάθω τα γερμανικά, κατάφεραν οι γονείς μου να με γράψουν σε σχολείο παρ ότι ορθόδοξος και όλα τα σχόλια ήταν με βάση αν είσαι καθολικός ή προτεστάντης.....
Αυτό που δεν κατάφερα μέχρι που φύγαμε να βγάλω την ρετσινιά που μου αμάλαγαν τα άλλα γερμανάκια....  Έλληνα

Όταν γύρισα Ελλάδα, δημοτικό ακόμα είχα πάλι προβλήματα προσαρμογής διότι εκεί που μιλούσα μου ξέφευγαν συχνά λέξεις και Γερμανικές, είχα και παιχνίδια  από Γερμάνια πχ τα Lego που τα άλλα παιδιά δεν τα γνώριζαν καν και λογικά επειδή είχα πολλά βιώματα από Γερμανία ανέφερα καταστάσεις κι από εκεί
Αυτό που έκανα πολλά χρόνια να ξεπεράσω στην Ελλάδα ήταν να βγάλω την ρετσίνια ..... Γερμανέ

Πλάκα έχει ε..........

μόνο όποιος το έχει βιώσει αυτό μπορεί να το καταλάβει

pixie

[quote user="larus audouinii" post="343148"] Θα επαναλάβω πως το βασικότερο στοιχείο της χριστιανικής θρησκείας είναι η ελευθερία...από κει πηγάζει και το αγαπάτε αλλήλους Θα συμφωνίσεις μαζί μου για το βαθύτερο νόημα που περικλείεται φιλοσοφικά αυτό Να μην το εξηγώ περισσότερο ... :grin:
Και να συμπληρώσω μια παρατήρηση εδώ Έχει γίνει λόγος για την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών
Δεν έχω πειστεί πως αν κοπεί το μάθημα θα είναι για το καλό του αυριανού πολίτη, και το αν οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης δεν έχουν την λάθος άποψη όπως ενός θρησκόληπττου ας πούμε  ;-)[/quote]

Γειά σου larus...

Ναι, είναι πολύ σωστό να μην υπάρχει το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία με την μορφή που διδάσκεται σήμερα, γιατί είναι σκέτο χάσιμο χρόνου!

Λοιπόν, το έχω ξαναπεί αρκετές φορές, δεν έχω πρόβλημα ούτε με τον Χριστιανισμό, ούτε με τις θρησκείες γενικότερα. Γνωρίζω πως, ακόμα κι αν πρόκειται για μυθεύματα, είναι κομμάτια μιας παράδοσης που κρατάει αιώνες κι αυτό γίνεται σεβαστό.
Το πρόβλημά μου είναι με όσους διαστρέφουν την εσωτερική αξία αυτών των θρησκειών ή χρησιμοποιούν την πίστη των ανθρώπων προς εκμετάλλευση.

Για μένα ευσέβεια δεν είναι η σεμνοτυφία ή η υποταγή σε έναν θρησκευτικό δρόμο με κανόνες. Ευσέβεια είναι ο προσωπικός σεβασμός με επέκταση στους γύρω μου, το αίσθημα της συνυπευθυνότητας. Να συνεχίσω να σέβομαι τη ζωή πέρα από δογματισμούς και εθνικές ιδιαιτερότητες... πέρα από τις αστικές σαχλότητες...

kapoia_za

[quote user="black_velvet" post="343143"]
Όσο μικρόψυχοι και μικρόμυαλοι και ατομιστές κι αν είμαστε οι Έλληνες, λοιπόν, σου προσφέρουμε αυτή τη σημαντικότατη ελευθερία. Να εκφράζεσαι όπως θέλεις και να μας βρίζεις ασύστολα. Θεωρώ λοιπόν πως οφείλεις να τη σεβαστείς. Και να προσέχεις πώς εκφράζεσαι για τη χώρα που σε φιλοξενεί και τους κατοίκους της..[/quote]

πέραν του ότι το κείμενο αυτοαναιρείται,
έχω την αίσθηση πως υπερτονίζοντας  το ¨εσείς¨,  
μίλα για μια ελευθερία χάρη, κι όχι δικαίωμα

larus audouinii

καλό βράδυ και από μένα pixie
Δεν γνωρίζω την ύλη τα τελευταία χρόνια και δεν μπορώ να έχω άποψη
Ανέφερα "το μέσο", τον εκπαιδευτικό, τον δάσκαλο, τον πνευματικό έστω εδώ μια και είναι ένα μέσο για να μεταδώσει την γνώση, την κριτκή σκέψη
Εύστοχα τοποθετήθηκε και ο κώστας Κατά την άποψη μου, και μάλλον θα συμφωνήσουμε, οι σκέψεις πνευματικών ανθρώπων σήμερα δεν διαφέρουν με την φιλοσοφία του Μανιτού χαχα
Στο μυαλό μας είμαστε δυο - καλοί και κακοί/ καλοί κακοί λογισμοί-γέροντας Παίσιος κλπ

Το ίδιο και στο επόμενο

Εύστοχα τοποθετήθηκε και στο δεύτερο κείμενό του Οι αντιλήψεις, ειδικά στις μικρές κοινωνίες, είναι δύσκολο να αλλάξουν Αναμφίβολα έτσι μαθαίνουμε Είναι μεγάλο θέμα αυτό και δεν αφορά φυσικά τον τρόπο σκέψης σε θρησκευτικά ζητήματα, το ποιες πράξεις έχουν νόημα κλπ

Πάντως εδώ και λίγο καιρό έγινε ρουτίνα το να χωρίζουν φιλικά ζευγάρια ύστερα από πολλά χρόνια συμβίωσης
Ίωση...κάποιοι πάνω που θα γινόταν παππούδες Δεν αρμόζει να κάνω χιούμορ,  ...αλλά μήπως ταιριάζει ο τίτλος του τόπικ ;  :lol:  :roll:

pixie

[quote user="kapoia_za" post="343159"][quote user="black_velvet" post="343143"]
Όσο μικρόψυχοι και μικρόμυαλοι και ατομιστές κι αν είμαστε οι Έλληνες, λοιπόν, σου προσφέρουμε αυτή τη σημαντικότατη ελευθερία. Να εκφράζεσαι όπως θέλεις και να μας βρίζεις ασύστολα. Θεωρώ λοιπόν πως οφείλεις να τη σεβαστείς. Και να προσέχεις πώς εκφράζεσαι για τη χώρα που σε φιλοξενεί και τους κατοίκους της..[/quote]

μίλα για μια ελευθερία χάρη, κι όχι δικαίωμα[/quote]

Θα μπορούσε απλά να θεωρηθεί ένα - άκρως υποτιμητικό για την ελευθερία του λόγου - κομμάτι από εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσης... για όποιον τολμά να είναι αυτόνομος και να σκέφτεται ''αριστοκρατικά'' εν τω μέσω των αξιώσεων της καθημερινής βιοσοφίας.  ;-)

black_velvet

[quote user="pixie" post="343154"]

Κωνσταντίνα, έχεις αυτή την γνωστή παρόρμηση και την διάθεση να κρίνεις τους πάντες με έρεισμα τα προσωπικά σου βιώματα, αλλά βιάζεσαι και πάλι να αποδώσεις άκυρα σχόλια ή μομφές που δεν ισχύουν!

Δεν με φιλοξενείτε εσείς οι Έλληνες, είμαι Ελληνίδα και ζω στη χώρα μου συμμετέχοντας και δίνοντας το έμψυχο δυναμικό μου στα κοινά και προσπαθώντας μάλιστα πάρα πολύ!

Όσο για την ελευθερία - του λόγου και του τρόπου υποθέτω πως εννοείς - αυτή ζει στο πνεύμα του καθενός - θα μπορούσε να είναι ενσωματωμένη ως μέγιστη αξία και στο μυαλό ενός έγκλειστου ισοβίτη. Και θάταν αφελές να δεχτούμε πως η ελευθερία δεν κερδίζεται σε επίπεδο ατομικής συνείδησης, αλλά προσφέρεται αφειδώς ειδικά από τους Έλληνες! :roll:  :smile:[/quote]

Μα κι εσύ κρίνεις με έρεισμα τα προσωπικά σου βιώματα! Και όλοι, νομίζω. Πολύ φοβάμαι πως δεν πρωτοτυπώ σ' αυτόν τον τομέα.  :razz:  ;-)

Δεν σου αρέσουνε τα άκυρα σχόλια ή οι μομφές, ε; Τότε εσύ γιατί τις κάνεις;
Γιατί ζητάς τον λόγο που δεν κάνουνε οι άλλοι κάτι που δεν κάνεις ούτε κι εσύ;
Δεν ζητάω απάντηση. Ποτέ δεν ζήτησα απάντηση σε αυτό. Θα με υποχρέωνες όμως αν καθόσουνα λίγο να σκεφτείς το λόγο που αντιδρώ έτσι σε ορισμένα κείμενά σου. Ίσως κάποτε να δεις πως με ενοχεί να σε βλέπω να κάνεις στους άλλους αυτό ακριβώς που δεν σου αρέσει να σου κάνουνε.  ;-)

Όσο για την ελευθερία που ανέφερα, νόμιζα πως ήμουνα πιο σαφής και κατανοητή: αναφέρθηκα στον περιορισμό έκφρασης που έχουνε οι γυναίκες σε χώρες που ισχύουν ακόμη και λιθοβολισμοί, ή στον περιορισμό έκφρασης ιδεών και απόψεων που ισχύει σε γειτονικές μας προς ανατολάς χώρες κλπ. Όπου μπορεί το πνεύμα να είναι ελεύθερο, δεν δύναται όμως να εκφραστεί δημόσια λόγω άλλων πολιτευμάτων. Τέλος πάντων. Δεν θα μπω πάλι σε ανώφελες συζητήσεις. Είναι τουλάχιστον άσκοπο.

[quote user="pixie" post="343168"][quote user="kapoia_za" post="343159"][quote user="black_velvet" post="343143"]

μίλα για μια ελευθερία χάρη, κι όχι δικαίωμα[/quote]

Θα μπορούσε απλά να θεωρηθεί ένα - άκρως υποτιμητικό για την ελευθερία του λόγου - κομμάτι από εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσης... για όποιον τολμά να είναι αυτόνομος και να σκέφτεται ''αριστοκρατικά'' εν τω μέσω των αξιώσεων της καθημερινής βιοσοφίας.  ;-)[/quote]

Θα ξανατονίσω πως η ελευθερία καθενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.
Και θα ξαναπώ ότι δεν βρίσκω καμία ελευθερία (ούτε λόγου ούτε πνεύματος ούτε κανενός άλλου επιπέδου) στην έκφραση μομφών σαν αυτή που διάβασα για τους Έλληνες και τους χριστιανούς. Ειδικά όταν εκείνος που μέμφεται (π.χ. η pixie τους Έλληνες) δεν μπορεί ούτε για μια στιγμή να δεχθεί πως οφείλει να σεβαστεί ακόμη και αυτούς τους ίδιους που μέμφεται (δηλαδή τους Έλληνες).

Τέλος πάντων. Βαριέμαι. Ειλικρινά!

(kapoia_za, ειλικρινά δεν κατάλαβα τίποτα από αυτό που έγραψες).
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

larus audouinii

[quote user="pixie" post="343158"][quote user="larus audouinii" post="343148"] [/quote]

Γειά σου larus...

Ναι, είναι πολύ σωστό να μην υπάρχει το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία με την μορφή που διδάσκεται σήμερα, γιατί είναι σκέτο χάσιμο χρόνου!

Λοιπόν, το έχω ξαναπεί αρκετές φορές, δεν έχω πρόβλημα ούτε με τον Χριστιανισμό, ούτε με τις θρησκείες γενικότερα. Γνωρίζω πως, ακόμα κι αν πρόκειται για μυθεύματα, είναι κομμάτια μιας παράδοσης που κρατάει αιώνες κι αυτό γίνεται σεβαστό.
Το πρόβλημά μου είναι με όσους διαστρέφουν την εσωτερική αξία αυτών των θρησκειών ή χρησιμοποιούν την πίστη των ανθρώπων προς εκμετάλλευση.

Για μένα ευσέβεια δεν είναι η σεμνοτυφία ή η υποταγή σε έναν θρησκευτικό δρόμο με κανόνες. Ευσέβεια είναι ο προσωπικός σεβασμός με επέκταση στους γύρω μου, το αίσθημα της συνυπευθυνότητας. Να συνεχίσω να σέβομαι τη ζωή πέρα από δογματισμούς και εθνικές ιδιαιτερότητες... πέρα από τις αστικές σαχλότητες...[/quote]

pixie
πέρα από το ότι στο όνομα δοξασιών έχουν γίνει και ανθρωποθυσίες
δεν βλέπω με τα σημερινά δεδομένα την σχέση της αλήθειας και της φιλοσοφίας της χριστιανικής θρησκείας με κομμάτια παράδοσης που κρατάει αιώνες Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε, πρόκειται για διαστρέβλωση στην απλή δική μου σκέψη Δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν άλλοι  ;-)  :grin:
Το να χαρακτηρίζω "αστικές σαχλότητες" με κάνει ίδιο και όμοιο με μικρές κοινωνίες
Ποτέ δεν δίδαξε κάτι τέτοιο...ψάξε τις γραφές, ουσιαστικά δεν θα βρεις τίποτε ανάλογο
Μεταλάσσεται επιτηδευμένα η αξία και το μέγεθος της ουσίας των πραγμάτων εδώ Ισοπεδώνεται
Σέβομαι την ζωή, την αξία της ζωής, την αξία της αγάπης
Αν δεν έχεις πρόβλημα τότε εύλογα έχω την απορία γιατί αντιτίθεσαι κάθετα αρνητικά, επιθετικά ίσως  ;-)  ;-)
Σεβασμός σημαίνει σέβομαι και τα πιστευω του άλλου, όποια και αν είναι ...αγαπάτε κλπ
Το αν είναι χάσιμο χρόνου ένα μάθημα, είναι θέμα υπουργείου νομίζω Το κάθε υπουργείου κάθε χώρας Από ότι γνωρίζω διδάσκονται στην πατρίδα μας ελεύθερα και άλλες θρησκείες, υπάρχουν και άλλες εκκλησίες όπως και σε άλλες χώρες, κάτι που δεν υπάρχει, ούτε γίνεται αλλού Και αυτό σημαίνει για μένα ελευθερία και ισότητα, εκπαίδευση Με αργά βήματα έστω....ας μην επεκταθεί περισσότερο εδώ
Αυτά γιατί σέβομαι το ίδιο με σένα τα ατομικά δικαιώματα σε κάθε γωνιά

pixie

[quote user="black_velvet" post="343174"]Θα ξανατονίσω πως η ελευθερία καθενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.[/quote]

:shock:
Και τότε πώς δικαιολογείς τα λεγόμενά σου?
'Οταν δεν αφήνεις τον άλλο να εκφραστεί ελεύθερα, όταν τον πιέζεις να λειτουργήσει όπως θέλεις εσύ, να μιλήσει όπως θέλεις εσύ προκειμένου να γίνει αποδεκτός στη λογική σου, διαφορετικά του επιτίθεσαι λεκτικά! Ήρθες με γλώσσα δέκα φορές πιο επικριτική από αυτή που κατακρίνεις, ως η καθ' ην αρμόδια και έχουσα το προνόμιο να με προσβάλεις σε προσωπικό επίπεδο και να πεις λόγια που δεν λέγονται εύκολα από έναν πλήρη άνθρωπο: εν ολίγοις πως οφείλω να κάθομαι ''προσοχή'', μια φωνή φιμωμένη μέσα στην ίδια τη χώρα που με γέννησε επειδή, λες, με φιλοξενεί στην αγκαλιά της!!! :lol:  :razz:

Κι από την άλλη αναγνωρίζεις με τη σημερινή ρήση, πως έχω το δικαίωμα της ελευθερίας που αναλογεί σε κάθε ον: δλδ. μπορώ να επαναστατήσω, να αγωνιστώ καταμεσής αμφισβητήσεων και λαθών, να αναζητήσω τα υποθετικά διαμάντια μου στη ζωή ακόμα και στα απαγορευμένα δωμάτια της λογικής, από τη στιγμή που δεν καταπατώ τα όρια και το ισότιμο δικαίωμα του άλλου να εκφραστεί ελεύθερα.

'Υστερα πώς να εμπιστευτεί κανείς την ανθρώπινη κρίση... :sad:
Και πώς να ζωγραφίσει τους ανθρώπους...

Και νομίζω επίσης πως, ούτως ή άλλως, έχω το δικαίωμα να συνταχθώ και να ενώσω τη φωνή μου με όποιον θέλω: με τον Πλάτωνα ή τον Κρίσνα, με τον Ιησού ή τον Σπινόζα ή απλά με την ικανότητα της δικής μου ενσυναίσθησης ή με την κατασπατάληση του εαυτού μου ή... ή... χωρίς να πρέπει να απολογηθώ γιαυτό...

182 Επισκέπτες, 0 Χρήστες