Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 300
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 197
  • Total: 198
  • Leon

Τι εστι φιλοσοφια;

Ξεκίνησε από Andreas, Νοεμβρίου 30, 2003, 12:52:20 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

riaghul

Αγαπητε μου     Theodore     Καλη σου Μερα
Ακουστηκαν ομορφα ,στα αυτια μου, τουτα τα λογια...
Ναι ειμαι ΕΓΩ....εκει να βλεπω ποια ειμαι, τι ειμαι καθε φορα...
ΟΥφ!!!! παλι ορια βαζω..Καχυποψιες?
Οχι θα σε ακουσω...Ειμαι Εγω...
Καλη σου μερα...και να εισαι ΕΣΥ....

Teo

Παράθεση από: "riaghul"Αγαπητε μου     Theodore     Καλη σου Μερα
Ακουστηκαν ομορφα ,στα αυτια μου, τουτα τα λογια...
Ναι ειμαι ΕΓΩ....εκει να βλεπω ποια ειμαι, τι ειμαι καθε φορα...
ΟΥφ!!!! παλι ορια βαζω..Καχυποψιες?
Οχι θα σε ακουσω...Ειμαι Εγω...
Καλη σου μερα...και να εισαι ΕΣΥ....


ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ! .......ΟΛΗ ΜΕΡΑ! ......ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ! ........ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΑΥΡΙΟ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ!


 8)

MouLinRouge

apo ta legomena ths SAPFO agapi einai h mideniki uperboli
to anti8eto ths filosofias pou uperbalei akoma kai to miden

kap

όπως πολύ σωστά αναφέρει ο ΚώσταςΔ33, αν η φιλοσοφία  και τα παράγωγά της (ιδέες, θεωρίες κα.) δεν έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα τότε είναι ...αλακία.

Καθαρα Μαθηματικά, αν μια θεωρία δεν έχει πρακτική εφαρμογή παύει να υφίσταται.

Nikos28

Για τη Φιλοσοφία μπορούν να δοθούν διάφοροι ορισμοί... Ετυμολογικά, είναι η αγάπη για τη Σοφία και, ως τέτοια, είναι μια κινητική έννοια και όχι στατική (όπως η σοφία). Από μια άποψη, είναι η γέφυρα μεταξύ επιστήμης και θρησκείας...από μια άλλη, είναι η αλχημεία του Νου, η μόνη δύναμη που μπορεί να μας απελευθερώσει από τη φυλακή που μας έκλεισαν τα βιώματα και τα γονίδιά μας...η φιλοσοφία, τελικά, είναι το μόνο όπλο που έχει ο άνθρωπος απέναντι στην αυθαιρεσία της ζωής. Όταν, βέβαια, μετουσιώνεται κάθε φορά σε πράξη...

freak

Παράθεση από: "Νίκος"Για τη Φιλοσοφία μπορούν να δοθούν διάφοροι ορισμοί... Ετυμολογικά, είναι η αγάπη για τη Σοφία και, ως τέτοια, είναι μια κινητική έννοια και όχι στατική (όπως η σοφία). Από μια άποψη, είναι η γέφυρα μεταξύ επιστήμης και θρησκείας...από μια άλλη, είναι η αλχημεία του Νου, η μόνη δύναμη που μπορεί να μας απελευθερώσει από τη φυλακή που μας έκλεισαν τα βιώματα και τα γονίδιά μας...η φιλοσοφία, τελικά, είναι το μόνο όπλο που έχει ο άνθρωπος απέναντι στην αυθαιρεσία της ζωής. Όταν, βέβαια, μετουσιώνεται κάθε φορά σε πράξη...

θα ηθελα να διατυπωσω δυο ενστασεις.
η πρωτη στο οτι δεν θεωρω την σοφια, την ικανοτητα καποιου να συνδεει πειρα κ γνωσεις για να σχηματισει τις καθ' αυτων ορθες κρισεις κ να λαμβανει τις σωστες αποφασεις, στατικη διαδικασια οπως ισχυριζεσαι.
η δευτερη εχει να κανει με το ''η φιλοσοφια ειναι η γεφυρα μεταξυ επιστημης κ θρησκειας''. θεωρω οτι επιστιμη κ φιλοσοφια (κ τα δυο σχετικα με την σοφια κ την γνωση), η γραμματικη κ η αναγνωση τους, αντιμαχονται την θρησκεια (σχετικη με επιβαλλομενη γνωση κ σοφια) αντι να γεφυρωνουν το χασμα μεταξυ τους.

Nikos28

Ο συνδυασμός πείρας και γνώσεων για τη σωστή λήψη αποφάσεων σχετίζεται περισσότερο με την έννοια της φρόνησης ή σύνεσης...Η φρόνηση ασφαλώς δεν είναι στατική έννοια, εφόσον αναφέρεται στην (καθημερινή) ζωή η οποία εκ φύσεως υπόκειται σε αλλαγές και μεταβολές. Τώρα για το θέμα της γέφυρας...όταν αναφέρω θρησκεία εννοώ θρησκευτικότητα, δηλαδή το αίσθημα ψυχικής ευφορίας και κατάνυξης που αισθάνεται κάποιος όταν έρχεται σε επαφή με το Θείο. Η διαβάθμιση, δηλαδή, έχει ως εξής: Γνώση (με βάση την εμπειρική και την επαγωγική λογική) :arrow: Συνδυασμός γνώσεων σε ένα σύστημα (επιστήμη) :arrow: Συνδυασμός συστημάτων γνώσης ή επιστημών (φιλοσοφία) :arrow: Μετουσίωση του τελικού συνδυασμού σε θρησκευτική συγκίνηση, σε προσωπική κοσμοθεωρία και, συνακόλουθα, βιοθεωρία...Η θρησκευτικότητα στηρίζεται στη μεταφυσική αλλά η μεταφυσική είναι αυτό που είναι μετά τη φυσική, κάτι δηλαδή που υπερβαίνει τη γνώση για το φυσικό κόσμο (φυσική) χωρίς να την παραβιάζει...

freak

Παράθεση από: "Νίκος"Γνώση (με βάση την εμπειρική και την επαγωγική λογική)

ισως δεν το αντιλαμβανομαι οπως το λες γιατι δεν ειμαι υποστηρικτης του επαγωγικου συμπερασμου (γενικο συμπερασμα τεκμαιρομενο απο μερικες/ενικες εννοιες) αλλα του παραγωγικου συλλογισμου (οπου η αληθεια των προκειμενων εγγυαται την αληθεια του συμπερασματος, υπο την εννοια οτι το συμπερασμα περιεχεται ηδη στις προκειμενες).
Ναι μεν η επαγωγη διευρυνει το γνωστικο μας περιεχομενο, κι αυτο σημαινει οτι το συμπερασμα υπερβαινει τα δεδομενα στις προκειμενες, τα δεδομενα δηλαδη της εμπειριας μας -εν αντιθεση με τον παραγωγικο συλλογισμο- αλλα πως μπορει να κατοχυρωθει λογικα το αλμα απο τις εμπειριες που ειχαμε ως τωρα στις μελλοντικες μας εμπειριες; πως μπορουμε, με λιγα λογια, να ειμαστε βεβαιοι οτι οι μελλοντικες μας εμπειριες θα ειναι ομοιες με εκεινες που ειχαμε ως τωρα; Γιατι το μελλον μπορει να ειναι διαφορετικο απο το παρελθον.

Οσο για την εμπειρικη γνωση θεωρω οτι εχει αποτελεσμα μονο οταν αποτελει κομματι μιας ορθολογιστικης διαδικασιας.

KostasD33

Freakkkkkkk......για να μη φρικάρω
[size=18]τι είπες τώρα??[/size]

Δοκίμασε να το πεις με απλά λόγια (όχι κατ ανάγκη απλοϊκά φυσικά)

--AIXMHROS--

Παράθεση από: "KostasD33"Freakkkkkkk......για να μη φρικάρω
[size=18]τι είπες τώρα??[/size]

Δοκίμασε να το πεις με απλά λόγια (όχι κατ ανάγκη απλοϊκά φυσικά)


μα ηταν σαφεστατος!!!!
ρε μιλατε ελληνικα κ για μας τους αγραμματους
που μας κανετε εδω περα διαλεξεις πανεπιστημιου....

freak

καταρχας δεν μιλαω καθ'εδρας... οποτε αν τα λογια μου φαινονται ετσι ζητω συγνωμη. λοιπον.... ο νικος μιλησε για γνωση με βαση την εμπειρικη κ επαγωγικη λογικη. η δικη μου ενσταση ηταν στην χρηση αυτων των δυο.

η επαγωγη ειναι ενας τροπος εκδοσης συμπερασματος οπου απο τα μερικα καταληγουμε σε ενα γενικο συμπερασμα. πχ. αν δουμε οτι οι κυκνοι στην ελλαδα ειναι ασπροι τοτε επαγωγικα μπορουμε να ισχυριστουμε πως ολοι οι κυκνοι ειναι ασπροι. ομως αυτο ειναι λαθος μιας κ στην νεα ζηλανδια υπαρχουν μαυροι κυκνοι. με λιγα λογια απο ενα μερικο η συγκεκριμενο περιστατικο, χρωμα κυκνων στην ελλαδα, βγαλαμε ενα γενικο κανονα για να ισχυει παντου, χρωμα κυκνων παγκοσμια, που τελικα απεδειχθει λαθος. μια σωστη λοιπον εκδοχη του συγκεκριμενου παραδειγματος θα ηταν πως οσους κυκνους εχω παρατηρησει ειναι ασπροι.

η επαγωγικη διαδικασια λοιπον δεν ειναι ταυτολογικη (αληθης αναλυτικη προταση), δεν επαναλαμβανει το ιδιο πραγμα αφου το συμπερασμα δεν εμπεριεχεται στις προυποθεσεις (απο την στιγμη που ειναι ορθες οι προυποθεσεις το συμπερασμα ειναι λογικο να εμπεριεχεται μεσα στις προυποθεσεις που το αποτελουν). περιεχουν κατι καινουργιο που λογικα δεν μπορει να διασφαλιστει.

αν θεωρηθει συνθετικη προταση θα πρεπει να μπορει να θεμελιωθει απο την εμπειρια συμφωνα με την βασικη αρχη του εμπειρισμου. επειδη ομως προκειται για γενικη προταση (αοριστη, μη συγκεκριμενη, λανθασμενη) δεν μπορει να επαληθευθει εμπειρικα. μπαινουμε σε μια λογικη φαυλου κυκλου λοιπον οπου αυθαιρετα υποθετουμε την μια επαγωγη για να θεμελιωσουμε εμπειρικα την αλλη, κλπ.

οδηγει οχι σε αληθινα η λογικα συμπερασματα αλλα σε πιθανη. αρα απο διαδικασια συμπερασματος περνα στην λογικη πιθανοκρατικων συμπερασματων.

τελος δεν προυποθετει καποια παραπανω συμπερασματα που θα διευρυνουν την γνωση μας, μιας κ κανεις δεν μπορει να εγγυηθει πως οι μελλοντικες μας εμπειριες θα ειναι ομοιες με τις τωρινες (ουτε ακομα κ η κινητηριος δυναμη της συνηθειας, μερος της δυναμης που καταντα την εμπειρια που αναφερει κ ο νικος χρησιμη). απο την στιγμη που η γνωση που μας προσφερει το επαγωγικο συμπερασμα δεν επιδεχεται λογικης κατοχυρωσης ειναι μη ελλογη πιστη.


στον παραγωγικο συλλογισμο τωρα η αληθεια του συμπερασματος προυποθετει οτι τα δεδομενα μας ειναι σωστα. εχοντας λοιπον σωστες/αληθινες αρχικες υποθεσεις καταληγουμε σε ενα σωστο συμπερασμα.


τωρα για την εμπειρικη γνωση, που εχει κατακτηθει μεσω πειρας, απλα παρατηρησα πως για να αποτελεσει πραγματικο βοηθημα πρεπει να υποστηριζεται κ απο τον ορθολογισμο, δηλαδη κ την χρηση της νοησης περα απο την χρηση της εμπειριας.

θα ηθελα να αφιερωσω αυτο το σχολιο μου στον pappa10 (ως λογο για να εντρυφησει στον Καρλ Ποππερ) με αισθηματα συντροφικοτητος κ αλληλεγγυης.


Εκει που εχω ταξιδεψει εγω, μαζι με τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ.....

KostasD33

ξανά αποχτά βάση το βασικό ερώτημα του παρόντος θέματος από τον γιόκαμ παρ ότι πέρασαν 5 χρονάκια από τότε.......

pixie

Γνώμη μου είναι, ότι είναι εξαιρετικά τολμηρό να αναλύσουμε εμείς οι κοινοί θνητοί τι εστί Φιλοσοφία!

Λογικά είναι η έφεση προς τη σοφία, πράγμα βεβαίως που προϋποθέτει απεραντοσύνη μυαλού, τρόπο πολύπλευρης σκέψης, διαρκή οίστρο και πορεία σε ένα δρόμο που δεν τελειώνει ποτέ!


Οι εκζητήσεις της Φιλοσοφίας είναι πεδίο ύπαρξης και τρόπος ζωής για πολλούς...

Για μένα είναι απαραίτητο στοιχείο της προσωπικής ανέλιξης, νοητική άσκηση, μια βαθύτερη πραγματικότητα με την οποία προσπαθώ να διατηρώ μια μυστική ομοιογένεια...  

Μέσω της Φιλοσοφίας και τις επεκτάσεις της, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η Γη κατοικείται...


pixie

KostasD33

[quote user="pixie" post="326159"]...εμείς οι κοινοί θνητοί τι εστί Φιλοσοφία!
...
[/quote]

   
ψιτ Μαγια...
 επειδή μέχρι να αποφασίσουν να κάνουν εγγραφή στο a33 και οι αθάνατοι ας τολμήσουμε και οι κοινοί θνητοί να πούμε τι εστί φιλοσοφία....
επιφυλάσσομαι όμως για άλλη ώρα διότι τώρα έπεσε πίξιμο...




(θα έσκαγα αν δεν έλεγα κάτι για τους κοινούς θνητούς πάντως    :P )

black_velvet

[quote user="pixie" post="326159"]

Για μένα είναι απαραίτητο στοιχείο της προσωπικής ανέλιξης, νοητική άσκηση, μια βαθύτερη πραγματικότητα με την οποία προσπαθώ να διατηρώ μια μυστική ομοιογένεια...  
[/quote]

Φιλοσοφία και μυστικά;
Δε νομίζω πως συμβαδίζουν. Κάθε άλλο θα έλεγα.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

197 Επισκέπτες, 1 Χρήστης