Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 172
  • Total: 172

Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ...

Ξεκίνησε από kuria, Νοεμβρίου 14, 2005, 08:59:05 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

kuria

επειδη η ρουτινα της καθημερινοτητας μας εχει πνιξει, το μονο που μας απασχολει ειναι πως θα αποδρασουμε... κανουμε σχεδια μεσοπροθεσμα ακομα και μακροπροθεσμα για το πως θα περασουμε καλυτερα... δυστυχως ομως οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια οι θεοι γελανε...
ζουμε πιστευοντας οτι η συμφορα ειναι κατι που προοριζεται μονο για την πορτα του γειτονα λες κι ειναι ο μοναδικος συνδρομητης... σαν τις εφημεριδες ενα πραμα...
να ομως που σε δεδομενη χρονικη στιγμη ερχεται να σου υπενθυμισει πως τιποτα δεν σε διαφοροποιει απο τους αλλους... και τοτε... παρε να χεις που λενε...
τοτε ειναι που τρεμει η γη κατω απο τα ποδια σου και η καλοστημενη ζωουλα σου σωριαζεται σαν πυργος απο τραπουλοχαρτα...
τοτε μονο καταλαβαινεις τι θα πει πονος, τρομος, απελπισια, απογνωση...
και εκει που προσπαθεις να μαζεψεις τα κουραγια σου και να προσπαθησεις να παλεψεις με οτι οπλα διαθετεις... εκει βλεπεις το δραμα του αλλου που ειναι χειροτερο απο το δικο σου και αν εισαι αληθινος ανθρωπος δεν παρηγοριεσαι αλλα πληγωνεσαι περισσοτερο...
αν ειναι κατι που δεν αντεχω ισως λογω της ηλιθιας περηφανειας μου <αλλοι το λενε αξιοπρεπεια> ειναι ο οικτος...

συνεχιζεται....
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

apol

καλη μου εβαλες  ενα απο τα πιο σοβαρα συγχρονα προβληματα.....
δυστυχως κατα κανονα  ο συγχρονος ανθρωπος   δεν ασχολειται με τη δυστυχια και το πονο του συνανθρωπου ακομη ουτε και αν εχει ζησει παρομοια κατασταση.....
αναζητουμε βοηθεια, συμπαρασταση,καταννοηση και δε δινουμε τιποτα....
μια λυση υπαρχει δωστε  αγαπη στους γυρω σας .......
ο,τι δινεις   παιρνεις.....

minoraki

μαρακι μου ελπιζω ολα να πανε καλα τωρα πλεον για σενα και οτιδηποτε ειναι αυτο που σε απασχολει να φυγει γρηγορα!
το εχω ξαναγραψει και σε ενα αλλο θεμα αυτο που θα πω και εδω! δυστυχως εμεις οι ανθρωποι δεν εχουμε καταλαβει οτι τα παντα βρισκονται εξω απο την πορτα μας! νομιζουμε οτι, οτιδηποτε συμβαινει δεν αφορα εμας αλλά τους αλλους! και ομως οι κινδυνοι δεν ειναι παρα ενα βημα και παραμονευουν!
αρρωστιες-ναρκωτικα-δακρυα-πονος ειναι λιγο πιο εξω απο την πορτα μας....απλως εμεις εθελοτυφλουμε!
παντως πιστευω οτι ειμαστε αρκετα δυνατοι για να ανταπεξελθουμε.....
μια παροιμια λεει : <<μη μου δωσεις οσα μπορω να αντεξω..>>! αντεχουμε πολλα! αρκει να περνουν και να φευγουν!
ελπιζω να ειναι ολα περαστικα! φιλια πολλα απο μενα! Π Ο Λ Λ Υ!

kuria

και συνεχιζω...

οπως πολλοι απο εσας γνωριζετε, εργαζομαι σε κρατικο νοσοκομειο με αποτελεσμα να ειμαι σε συνεχη επαφη με τον ανθρωπινο πονο τον οποιο θελω να πιστευω πως τον σεβαστηκα δεοντως και προσπαθησα με τα μεσα που διεθετα να τον απαλυνω...
τιποτα ομως δεν με ειχε προετοιμασει για τα συναισθηματα που θα μου γεννουσε  ενα παιδιατρικο ογκολογικο τμημα...
ε λοιπον ειναι καταπληκτικο το ποσο μοιαζουν ολα αυτα τα αγγελουδια μεταξυ τους...
τεραστια ματια που οταν ειναι παραπονεμενα σε καρφωνουν ισαμε την ψυχη σου και χειλακια που οταν σκανε ενα χαμογελο σε ανεβαζουν στα ουρανια...
αυτα λοιπον τα παιδια αντι να ζουν ανεμελα τα καλυτερα τους χρονια παιζοντας αμεριμνα με τα συνομηλικα τους, ειναι παγιδευμενα μεσα σε ενα βαρια αρρωστο κορμακι, που βομβαρδιζεται επιπλεον απο σκληρα χημειοθεραπευτικα φαρμακα, τα οποια απο τη μια χτυπανε τον καρκινο κι απο την αλλη ρημαζουν τα αιματολογικα τους και οχι μονο...

και εμεις εκει τι κανουμε; λεμε πως λυπομαστε πραγματικα αλλα ειναι κατι που δε μας αφορα αμεσα οποτε και το προσπερναμε με τα συνηθη ευχολογια ή ευαισθητοποιουμαστε και προσπαθουμε να συμβαλουμε στον αγωνα τους για επιβιωση;
τροπος υπαρχει αρκει να υπαρχει και θεληση...

papi

Ετσι ειναι καλη μου Μαρια οπως το ειπες το προσπερνανε!Βλεπουν να ποναει καποιος καποια...βεβαια συγκινουντε..προσπαθουν να κανουν κατι...ααααα τι επαθε?να του συμπαρασταθουν......το μονο οτι ειναι λογια του αερα αυτα και οχι κοντινη στοργη.Θα θεσω ενα παραδειγμα με μια παλια μου φιλη δικηγορος στο επαγγελμα.Εδω και 10 χρονια ειναι αναπηρη απο τροχαιο...επεσε ενας στοκος επανω της και τις εκανε το αμαξι...αστα να πανε....το αποτελεσμα ηταν να μην μπορει να μιλαει σωστα και να εχει αναπηρια στα ποδια.Πουλησε τα παντα.Πηρε δανεια με την ελπιδα να περπατισει...δεν τα καταφερε!
Τον πρωτο χρονο ειχε την βοηθεια του κοσμου,μετα εξαφανιστηκανε ολοι,λες και επεσε σημα σε ολους "παιδια δεν θα ξανα παμε εκει"Ακομα και ο αντρας της δεν την ηθελε αλλο και τις ζητησε διαζηγιο!Εγω οταν επαθε το τροχαιο δεν την ηξερα ακομη,την γνωρισα σε ενα τσατ.Επεσα σε ενα τεστακι ερωτησεων απο αυτην χωρις να μου πει οτι ειναι σε αναπηρια.Μου εστελνε διαφορες φωτος τις και ελεγα απο μεσα μου ΠΟΠΟ ΜΙΑ ΘΕΑ!Μου λεει μια μερα,αυτη την κοπελα που βλεπεις  ηταν καποτε θεα,τωρα ειναι αναπηρη!αντε γειααα και εφυγε απο το ρουμ!Εκεινη την ωρα αρχιζω και μιλαω με τα παιδια να βρω τηλεφωνο ή να παω με καποιον που την ξερει απο το σπιτι της.Τελικα τα καταφερα και πηγα με μια κοπελα που το αγορι της ειναι αναπηρο.Οπως καταλαβατε το τσατ εκει ειχε σχεση με ανθρωπους με ειδικες αναγκες,αλλα το τοπικ δλδ η ονομασια του τσατ ελεγε "ονειρο και ζωη" αν θυμαμε καλα.Ανεβηκαμε στο σπιτι και την ειδα στο καροτσακι...επεσα στα γονατα και την αγκαλιασα..ακομα δεν ηξερε ποιος ειμαι...μου λεει ποιος εισαι?σσσσστ τις κανω ειμαι ενας αγγελος που εστειλε ο Θεος που εκει πανω ψηλα εχει και ιντερνετ καφε και απο εκει μιλουσαμε πριν απο μια ωρα και εφυγες με ενα αντε γεια!Ακομα την ειχα αγκαλια και μου λεει..Μπιλακο εσυ εισαι...μονο εσυ θα μπορουσες να ερθεις..αγορι μου γλυκο ξερω ποσο εχεις πονεσει και εσυ με την κοπελα σου που εχασες στο τροχαιο...και τις κανω σουτ ματια μου ολα θα πανε καλα και με εσφιξε πιο πολυ στην αγκαλια της.
Προσπαθουσα να την βοηθησω οσο μπορουσα,να τις κανω μασαζ στα ποδια στα χερια παντου για να κινητε καλυτερα το αιμα.Ειχε παει στου κοσμου τουσ γιατρους ακομα και στο εξωτερικο αλλα...τιποτα.Για πρωτη φορα τις ειπα σηκω στα ποδια σου με την βοηθεια του πι(εκεινο τον καιρο ασχολιομουν πολυ με γυμναστηρια και ηξερα καποιες ασκησεις)τελικα δεν τα καταφερε.Μια μερα την περνω τηλεφωνο και την προετοιμαζω για να παμε για καφε εξω.Μου ελεγε φοβαμαι.Η ψυχολογια της ηταν ισοκλειστη μεσα στο σπιτι της..μονο εκει ενιοθε ασφαλεια(οπως και εγω με τα διαφορα που περναω με την υγεια μου,μονο στο σπιτι νιωθω ασφαλεια)μα δεν θα το αντεξω βρε Μπιλακο...δεν μπορω!Την αφησα να το σκεφτη καλυτερα αυτο το θεμα και μετα απο μια εβδομαδα με περνει τηλεφωνο και μου λεει σου εχω μια εκπληξη!Παω και την βλεπω ορθια στο πι και φορουσε ενα πανεμορφο συνολακι!Εμεινα!Πετουσα απο την χαρα μου οτι εγεινε θαυμα...την αγκαλιασα..την φιλησα και μου ειπε δυνατα οσο μπορουσε Μπιλακο μουυυυυυυυυ παμεεεεεεεεεεεεεεεεεεε για καφεεεεεεεεε(η φωνη εβγαινε απο ενα μηχανακι στον λαρυγγα),οποτε ξεκινησαμε για να βγουμε απο την ποληκατοικια.Απο την εισοδο μεχρι το αμαξι αντε να ηταν 10 μετρα περιπου και πιο λιγο!Μια ωρα καναμε για να φτασουμε!Καπου μου λεει δεν αντεχω!Αλλα την κρατουσα συνεχεια..τις λεω εδω ειναι η ευκαιρια να πιουμε εναν καφε εξω ψυχη μου...εχω το πιο ομορφο πλασμα του κοσμου..δεν σε αφηνω να πας και παλι πισω στο σπιτι.Τελικα τα καταφεραμε και πηγαμε σε μια καφετερια και βλεπαμε ολοι την Αθηνα απο ψηλα.Μου λεει απο εδω ψηλα μου ηρθες Μπιλακο μου?εισαι ο αγγελος μου αγορι μου γλυκο...τι ομορφα που ειναι εδω που με εφερες.Εβλεπα αυτα τα πανεμορφα ματια να ειναι ευτυχισμενα στα τοσα πολλαπλα χρωματα που εβλεπε.Το τραπεζι ηταν κλεισμενο με τριανταφυλλα επανω με αψογο σερβις απο τον μετρ του μαγαζιου και ολα ηταν τοσο ονειρικα που τις αρεσε παρα πολυ...γιατι ηταν το μεγαλυτερο δωρο στο να βγει εξω με τον καλο αγαπημενο φιλο της μετα απο τοσο καιρο.

Αν εχετε φιλους φιλες παιδια βοηθηστε τους οσο μπορειται και περναει απο το χερι σας.Θελουν την δικη σας αγαπη και στοργη.

Παπι
Μπιλακος

apol

Μπιλακο   πραγματικα μας συγκλονισες με την ιστορια που μας διηγηθηκες και με την οποια ξυπνας τις ευαισθησιες μας ,ελπιζω δε οτι μας εδωσες ερεθισμα να γινουμε περισσοτερο ανθρωποι.............

Anonymous

kuria

συνεχιζοντας...
τροποι οπως προανεφερα υπαρχουν πολλοι...
και αρχιζουμε απο τον απλουστερο που ειναι η εθελοντικη αιμοδοσια...
οταν ενα παιδι χρειαζεται συχνα κατα τη διαρκεια της θεραπειας του να μεταγγιστει τουλαχιστον 1-2 φορες εβδομαδιαιως με ερυθρα αιμοσφαιρια, καταλαβαινουμε πως δεν μπορουν να καλυφθουν οι αναγκες του με μοναδικη προσφορα αιματος απο τους γονεις ή τους πλεον κοντινους συγγενεις του αν φυσικα υπαρχουν και αν ειναι σε θεση να δωσουν αιμα... αιμα μπορουμε να δινουμε 3-4 φορες ετησιως αναλογα με τη φυσικη μας κατασταση...
επισης ακομα μεγαλυτερη αναγκη υπαρχει στην ευρεση αιμοπεταλιων... οι αιμοπεταλιοδοτες εχουν τη δυνατοτητα να προσφερουν ακινδυνα αυτα τα πολυτιμοτατα εμμορφα συστατικα του αιματος τους πολυ συχνοτερα...
το μονο που απαιτειται ειναι να μπουμε στη διαδικασια να παμε στην αιμοδοσια ενος νοσοκομειου κατα τη διαρκεια της ημερας και να αφιερωσουμε λιγο απο το χρονο μας...

kuria

το επομενο βημα που μπορουμε να κανουμε ειναι να γινουμε δοτες μυελου των οστων...
παραθετω τις πληροφοριες που πιθανον θα θελατε παρμενες απο τον εθνικο οργανισμο μεταμοσχευσεων (πλουταρχου 3 αθηνα, 2107249371, www.eom.gr )

Τι είναι η Μονάδα Αναζήτησης Εθελοντών Δοτών Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων (Μυελού των Οστών);

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων καταρτίζει το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, σύμφωνα με τον Νόμο 2737/99, το οποίο είναι ενιαίο για όλη τη χώρα και στο οποίο τηρούνται τα στοιχεία των εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η Μονάδα Αναζήτησης Εθελοντών Δοτών Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων (Τμήμα Γ΄ του Ε.Ο.Μ.) αναζητά δότες για ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού, αλλά δεν υπάρχει γι' αυτούς κατάλληλος συγγενής δότης, συντονίζει τις ενέργειες για συλλογή και τη μεταμόσχευση του μυελού και προωθεί την καταγραφή νέων εθελοντών δοτών. Σήμερα το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών έχει 12.000 Έλληνες εθελοντές δότες. Η αναζήτηση του κατάλληλου δότη γίνεται στη Διεθνή Δεξαμενή (Bone Marrow Donors Worldwide-BMDW) η οποία περιλαμβάνει 8.000.000 εθελοντές δότες από όλο τον κόσμο. Επειδή μερικές φορές είναι πιθανότερο να βρεθεί συμβατός δότης ανάμεσα σε ομοεθνείς, λόγω ιστικών ομοιοτήτων (κοινά αντιγόνα ιστοσυμβατότητας), ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών πρέπει να αυξηθεί. Γι' αυτό και αποτελεί και κύριο μέλημα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Τι είναι μυελός των οστών;

Ο μυελός είναι ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά του σώματος και κυρίως στα οστά της λεκάνης και του στέρνου. Περιέχει αρχέγονα κύτταρα τα οποία όταν ωριμάσουν μετατρέπονται σε λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Αρχέγονα κύτταρα υπάρχουν και στο αίμα σε μικρή ποσότητα. Αυτά τα κύτταρα όταν μεταμοσχεύονται σε ασθενείς δημιουργούν νέο υγιή μυελό.

Τι είναι μεταμόσχευση μυελού των οστών;

Μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι η αντικατάσταση του πάσχοντος μυελού των οστών με κύτταρα από ένα υγιή δότη, τα οποία μεταγγίζονται ενδοφλέβια στον ασθενή, ακριβώς όπως μια μετάγγιση αίματος. Ο μυελός εγκαθίσταται μέσα στα οστά του λήπτη, όπου αντικαθιστά τον ανεπαρκή μυελό του και αρχίζει να παράγει φυσιολογικά υγιή κύτταρα.

Ποιος χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών;

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών γίνεται για θεραπεία ασθενών που έχουν μυελική απλασία (ανεπάρκεια του μυελού να φτιάξει τα κύτταρα του αίματος), λευχαιμία (παραγωγή παθολογικών κυττάρων), κληρονομικά αιματολογικά νοσήματα, ή μυελική καταστροφή (από ακτινοβολία ή φάρμακα). Παλαιότερα, αυτοί οι ασθενείς ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο, σήμερα μπορούν να σωθούν αν λάβουν μυελικό μόσχευμα.

Ποιες οι πιθανότητες να ταιριάζουν δότης και λήπτης;

Η ανεύρεση συμβατού δότη μεταξύ των μελών της οικογένειας του ασθενούς, που είναι και η περισσότερο επιθυμητή, είναι δυνατή μόνο στο 30% των περιπτώσεων. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις πρέπει να αναζητηθεί εθελοντής μη συγγενής δότης. Η πιθανότητα να ταιριάζει δότης με τον ασθενή είναι πολύ μικρή και εξαρτάται από το πόσο συχνός ή σπάνιος είναι ο ιστικός τύπος του ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ένας δότης μπορεί και να μην κληθεί ποτέ. Είναι απαραίτητη λοιπόν η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εθελοντών, για να αυξάνονται ουσιαστικά οι πιθανότητες ανεύρεσης συμβατού δότη.

Πως μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει την επιθυμία του να γίνει δότης μυελού των οστών;

Η δήλωση για την εθελοντική δωρεά μπορεί να γίνει από άτομα ηλικίας μεταξύ 18-50 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων. Με την δήλωση ένα μικρό δείγμα αίματος λαμβάνεται από τον εθελοντή δότη για να προσδιοριστούν τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας. Τα αποτελέσματα, μαζί με τα στοιχεία του δότη, τη δήλωσή του για επιθυμία εγγραφής του στο αρχείο δοτών και το ιατρικό ιστορικό καταχωρούνται στο αρχείο δοτών που τηρείται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Ποια η διαδικασία εφόσον βρεθεί κατάλληλος δότης;

Εφόσον οι εργαστηριακές εξετάσεις δείξουν πως ένας δότης είναι συμβατός με ένα ασθενή, τότε ο δότης θα πληροφορηθεί για τη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών ή περιφερειακών κυττάρων. Εφόσον ο δότης ενημερωθεί πλήρως και αφού πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση του δότη τότε θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει με την διαδικασία της δωρεάς και επομένως με την λήψη του μοσχεύματος.

Μπορεί ο δότης να αλλάξει γνώμη;

Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον δότη να δωρίσει μυελό των οστών. Γι' αυτό θα πρέπει κανείς να είναι αρκετά βέβαιος πριν εγγραφεί στην δεξαμενή. Σκεφτείτε πόση αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει στον άρρωστο και την οικογένειά του αν βρεθεί κάποιος που είναι συμβατός και τελευταία στιγμή αρνηθεί. Αν επιθυμείτε να αρνηθείτε σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αυτό είναι δεκτό. Καλό θα ήταν να έχετε ενημερωθεί σχετικά με την διαδικασία για να μπορέσετε να πάρετε μια συνειδητή απόφαση εφόσον έχετε σκεφτεί σοβαρά το θέμα. Διαβάστε, ρωτήστε, συζητήστε το θέμα με επαγγελματίες υγείας, την οικογένειά σας, με φίλους και με το προσωπικό του Οργανισμού.

Πως γίνεται η λήψη μυελού των οστών;

Η λήψη του μυελού γίνεται με οστική παρακέντηση κάτω από γενική ή ραχιαία αναισθησία από ειδικούς αιματολόγους που ασχολούνται με την μεταμόσχευση. Ο δότης εισέρχεται στο νοσοκομείο και εξετάζεται από γιατρούς μία ημέρα πριν από τη λήψη και εξέρχεται την επόμενη ημέρα της λήψης. Το ποσό του μυελού που συλλέγεται, αποτελεί το 3-5% του συνόλου του μυελού των οστών του δότη, το οποίο και αναγεννιέται πλήρως σε 4-6 εβδομάδες, χωρίς να επηρεάζεται η γενική κατάστάση του. Η διαδικασία της λήψης μυελού είναι ανώδυνη, αφού γίνεται υπό αναισθησία. Για τις επόμενες ημέρες, όμως, και έως περίπου μια εβδομάδα υπάρχει ελαφρύς μυοσκελετικός πόνος στο σημείο της παρακέντησης (λεκάνη), που μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες.

Πως γίνεται η λήψη αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα;

Εκτός από τη διαδικασία της λήψης μυελού των οστών υπάρχει και μια άλλη μέθοδος συλλογής των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων: από το περιφερικό αίμα. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται στο δότη ένα φάρμακο (GCSF) με υποδόρια ένεση για τέσσερις συνεχείς ημέρες πριν τη συλλογή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Μετά τη λήψη του φαρμάκου ακολουθεί η διαδικασία της συλλογής των κυττάρων που είναι παρόμοια με αυτή της αιμοδοσίας. Το αίμα του δότη περνάει από ένα μηχάνημα το οποίο διαχωρίζει και συγκρατεί μόνο τα αρχέγονα κύτταρα του αίματος.

Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα του δότη;

Όλα τα έξοδα του δότη πληρώνονται από το λήπτη ή το ταμείο του λήπτη, καθώς επίσης τα έξοδα μετακίνησης και μη-ιατρικά έξοδα.

Ποιοι οι κίνδυνοι και ποια είναι τα οφέλη από τη δωρεά μυελού των οστών;

Από την εμπειρία ετών η δωρεά μυελού των οστών και αρχέγονων κυττάρων από το περιφερικό αίμα είναι ασφαλής. Στην περίπτωση δωρεάς μυελού των οστών υπάρχει ένας πόνος στο σημείο της παρακέντησης για μερικές ημέρες μετά τη λήψη. Μοναδικό όφελος της δωρεάς μυελού των οστών είναι η ανεκτίμητη ηθική ικανοποίηση του δότη γνωρίζοντας ότι βοήθησε τον συνάνθρωπό του στον αγώνα με τον θάνατο.

riaghul

Ενα γλυκο φιλι στο παπάκι μου :53:
για την ανθρώπινη συμπεριφορά του...
Να εχεις πάντα αυτή την ομορφιά στη ψυχή σου...
:):):)

Κυρία μου...
ε λοιπον ειναι καταπληκτικο το ποσο μοιαζουν ολα αυτα τα αγγελουδια μεταξυ τους...
τεραστια ματια που οταν ειναι παραπονεμενα σε καρφωνουν ισαμε την ψυχη σου και χειλακια που οταν σκανε ενα χαμογελο σε ανεβαζουν στα ουρανια...

έχω να θυμάμαι πολλές τέτοιες στιγμές..
Τα μάτια ενός παιδιού που με κοιτούσε με βλέμμα αθώο και φοβισμένο...
ενώ έβλεπε το μικρό μπουκαλάκι στα χέρια μου .....
Η αρδιά μου ράγισε..του μίλησα γλυκά..μα εκίνο δεν άκουγε...
Το βλέμμα ήταν στο μπουκάλι...
Κι αργότερα το απόγευμα ένας παππούς..
Με το ξερακιανό δέρμα..Ηθελε ενα κολλύριο για τα μάτια..
Το βλέφαρο μια πέτσα λεπτή..Δεν άντεχε, δεν είχε τη δύναμη να ανοίγει..
Αγγίζω με το χέρι μου το μάτι με απαλή κίνηση να το ανοιξω..
στην επαφή με το πρόσωπο του ένοιωσα εκείνο  το σκελετωμένο
μετωπο..σαν να είχε εξαϋλωθει...
Πάγωσα...
Στο νού μου ήρθε η εικόνα του παιδιού..με τα πονεμένα ματάκια
κι απο την άλλη το απλανές βλέμμα ..που δεν ήξερε τι ηθελε να δει..

Και ο πόνος συνεχίζεται...
και η ανθρωπιά χάνεται
Οι άνθρωποι κλείνονται στο καβούκι τους..
Ειναι πιο ασφαλές εκεί..

Και με τα μέσα ενημερωσης να σε βομβαρδίζουν με διασημότητες και
τις σχέσεις τους...
Να μη προβάλλουν ουτε μια σχέση αγάπης...

Ο πόνος ..πουλάει..
Ενα βομβαρδισμένο παιδί...
Ενα τεμαχισμένο σώμα...
Χμ!! καλή ειδηση...
Κι ο ανθρωπος..βλέπει...
Τα συναισθήματα αμβλύνονται...
χανονται...

Ουφ!! ας αλλάξουμε  κανάλι, σελίδα....

tristana

Αυτό το θέμα, παρακαλώ, να μείνει στην επιφάνεια και πρώτο ει δυνατόν. ΟΚ;

chriastina

ένα μέρος της εργασίας μου (νοσοκομιακά είδη) με φέρνει πολύ κοντά στην σκληρή πραγαμτικότητα...ανάπηρα παιδιά,νέοι με σκλήρυνση κατά πλάκας κ.τ.λ όσο κι αν έχω προσπαθήσει να κρατώ μακριά απο το σπίτι τις ιστορίες τους το δυσκολότερο απο όλα είναι να ξεχνώ τα μάτια τους.... όσο κι αν χαμογελούν,τα μάτια τους πάντα "κλαίνε" βουβά....
δεν θα σας μιλήσω για τις δικές μου εμπειρίες, η χειρότερη όμως όλων ήταν με ένα πολύ καλό φίλο που έφυγε απο AIDS, η απώλειά του με πόνεσε όσο και των υπόλοιπων που έχω χάσει απο ατυχήματα ή καρκίνο κ.τ.λ, αυτό που με κουρέλιαζε ήταν η απομόνωσή του, η απομάκρυνση όλων, το δήθεν ενδιαφέρον ......εξ αποστάσεως,πάντα.Δεν του άξιζε κάτι τέτοιο κι ενώ είμαστα 3 άτομα σταθερά που τον βλέπαμε καθημερινά, μπροστά στα τοοοοοσα που εξαφανίστηκαν είμασταν λίγοι....ξέρω ότι χαιρόταν με τις επισκέψεις μας αλλά τον πονούσε διπλά η απουσία των άλλων.....
μερικά χρόνια μετά μου πρότειναν να επισκέπτομαι εθελοντικά ίδια άτομα για να τους κάνω παρέα ή να τους εξυπηρετώ σε απλά θέματα όπως λίγα ψώνια απο το souper-market κ.α....... το λέω και δεν νοιώθω καθόλου περήφανη γι αυτό...... αρνήθηκα.

kuria

αληθεια... οταν απανταμε σε ερωτηματα τυπου : "τι θα θελαμε να μας φερει ο αγιος  βασιλης" σκεφτομαστε αραγε εστω και στιγμιαια οτι ο νικολακης, ο δημητρακης, η αγγελικουλα και αλλα πολλα παιδακια θα ηθελαν να τους φερει εναν ιστοσυμβατο δοτη μυελου, που θα τα κρατησει ζωντανα;

freak

συμφωνω σε ολα αυτα που ειπε η kuria περι εθελοντων αιμοδοτων κ δωρητων μυελου των οστων οπως κ με αυτα που ειπε το παπι αλλα διαφωνω με το τελευταιο σχολιο σου μαρια.
δεν αντιλαμβανομαι την σχεση μεταξυ των επιθυμιων που μπορει να εχουμε απο τον αγιο βασιλη (εγωιστικες η μη) με οσους εχουν αναγκη  δωρητων οργανων, μυελου των οστων η αιμοδοτων.. δεν ειναι η επιθυμια μας (οσον αφορα τον αγιο βασιλη) συνιφασμενη με τον πονο τους.
πρεπει να σκεφτομαστε ολους τους δοκιμαζομενους συνανθρωπους μας, οχι μονο σε περιπτωσεις γιορτων η σε περιπτωσεις προσωπικης μας δυσκολιας αλλα παντοτε...για αυτο κ σε ευχαριστω μαρια για τις πληροφοριες που παρεθεσες. ειδικα για το μυελο του οστου.. ενω εθελοντης αιμοδοτης υπηρξα καποτε στο παρελθον στο θεμα του μυελου των οστων ειχα καποιες αναστολες λογω του πονου που προκαλει (τωρα που διαβασα την δημοσιευση σου καταλαβα ποσο ηλιθιος ηταν ο φοβος μου).

συντροφικα.

kuria

γλυκε μου freak
η αναφορα μου στον αγιο βασιλη δεν ειχε σκοπο να καυτηριασει τις επιθυμιες μας οποιες κι αν ειναι... ανθρωποι ειμαστε και ειναι φυσικο να τις εχουμε...
απλα ηθελα να μας παρακινησω να μην σκεφτομαστε μονο τι θα θελαμε να μας δωθει, αλλα και το τι θα μπορουσαμε να προσφερουμε εμεις στους αλλους... κι οπως πολυ σωστα ειπες πρεπει να το κανουμε καθημερινα κι οχι μια-δυο φορες το χρονο ισα για να ειμαστε μεσα στο κλιμα των εορτων...

172 Επισκέπτες, 0 Χρήστες