Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 180
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 158
  • Total: 158

Θυμος

Ξεκίνησε από Jezebell, Μαΐου 05, 2006, 02:39:53 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Jezebell

Θυμος?
Γκρρρρρρρρρρρ
:arrow: Τι ειναι θυμος?
:arrow: Πως εχουμε μαθει να τον εκφραζουμε?
:arrow: Τον εκφραζουμε?
:arrow: Ποσο καταστροφικος γινεται οταν τον πνιγουμε?
:arrow: Ποσο υπευθυνος ειναι για τις επιλογες τις αποφυγες τα ψυχοσωματικα μας?
Το εψαξα και σας παραθετω καποια κειμενα σχετικα αλλα αυτο που με ενδιαφερει ειναι η γνωμη σας η αντιμετωπιση σας
Τι είναι ο θυμός;

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο θυμός και όλοι τον έχουμε νιώσει, είτε ως παροδικό εκνευρισμό είτε ως έντονη οργή. Ο θυμός αποτελεί ένα φυσιολογικό, συνήθως υγιές, ανθρώπινο συναίσθημα. Όταν, όμως, ξεφεύγει από τον έλεγχό μας και γίνεται καταστροφικός, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα – στον εργασιακό χώρο, ή στις προσωπικές μας σχέσεις– και γενικώς σε επιβάρυνση της συνολικής ποιότητας της ζωής μας. Επιπλέον, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε στο έλεος ενός απρόβλεπτου και ισχυρού συναισθήματος.

Σύμφωνα με τον Charles Spielberger, έναν ψυχολόγο που ειδικεύεται στη μελέτη του θυμού, ο θυμός είναι μια ʽʽσυναισθηματική κατάσταση που
ποικίλλει σε ένταση από τον ήπιο εκνευρισμό ως την έντονη οργή και μανίαʼʼ. Όπως και άλλα συναισθήματα, συνοδεύεται από φυσιολογικές και σωματικές αλλαγές: όταν θυμώνουμε, η καρδιά μας χτυπά πιο δυνατά και η πίεση του
αίματός μας αυξάνεται, όπως αυξάνονται και τα επίπεδα των ορμονών αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη.

Ο θυμός γεννιέται από εξωτερικά ερεθίσματα αλλά και από ανησυχία ή από συνεχή ενασχόληση με τα προσωπικά μας προβλήματα. Κάποιες μνήμες τραυματικών ή εξοργιστικών γεγονότων μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν συναισθήματα θυμού.

Εκδηλώνοντας το θυμό σας

Ο ενστικτώδης, φυσικός τρόπος να εκδηλώσουμε το θυμό μας είναι να
αντιδράσουμε επιθετικά. Ο θυμός είναι μια φυσική, προσαρμοστική απάντηση σε κάποια απειλή. Συχνά υποκινεί έντονα συναισθήματα και συμπεριφορές, που μας επιτρέπουν να παλέψουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, όταν δεχτούμε επίθεση. Επομένως, ως ένα σημείο, η έκφραση θυμού είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι επιτρεπτό να επιτιθέμεθα φραστικά ή σωματικά σε κάθε πρόσωπο ή αντικείμενο που μας προκαλεί ή μας
ενοχλεί. Οι νόμοι, οι κοινωνικοί κανόνες, και η κοινή λογική θέτουν όρια στο πόσο μακριά μπορεί να μας οδηγήσει ο θυμός.

Η διαχείριση του θυμού

Η διαχείριση του θυμού αποσκοπεί στη μείωση τόσο των συναισθημάτων θυμού όσο και της φυσιολογικής διέγερσης που αυτά προκαλούν. Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα σε θέση να αλλάξουν ή να ξεφύγουν από τα
πράγματα ή τα πρόσωπα που τους κάνουν να θυμώνουν. Αυτό όμως που μπορούν να κάνουν είναι να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους απέναντι σε αυτά που τους προκαλούν θυμό.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια πληθώρα συνειδητών αλλά και ασυνείδητων διεργασιών για να διαχειριστούν τα συναισθήματα θυμού τους. Οι τρεις κύριοι τρόποι διαχείρισης του θυμού είναι οι εξής: έκφραση, απώθηση, και χαλάρωση. Όπως τονίζει ο Charles Spielberger, ʽʽόταν καμιά από αυτές τις τεχνικές δεν αποδίδει, τότε σίγουρα κάποιος ή κάτι βρίσκεται σε κίνδυνοʼʼ.

 Έκφραση.

Το να εκφράσετε το θυμό σας με θετικό τρόπο – και όχι επιθετικό– είναι η καλύτερη λύση στη διαχείριση και εκδήλωση αυτού του συναισθήματος. Για να το επιτύχετε, πρέπει να μάθετε να ξεκαθαρίζετε τις ανάγκες σας και τους τρόπους ικανοποίησής τους, χωρίς την πρόκληση βλάβης σε τρίτους. Το να εκφράζετε το θυμό σας θετικά δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνεστε πιεστικοί ή απαιτητικοί. Αντίθετα, σημαίνει να δείχνετε σεβασμό στον εαυτό σας και στους άλλους.

Απώθηση.

Ο θυμός μπορεί, επίσης, είτε να καταπιεστεί είτε να αλλάξει μορφή ή κατεύθυνση. Αυτό συμβαίνει όταν συγκρατείτε το θυμό σας, σταματάτε να σκέφτεστε για αυτόν και επικεντρώνεστε σε κάτι θετικό. Στόχος σας στην περίπτωση αυτή
είναι ο περιορισμός ή η απώθηση του θυμού και η μετατροπή του σε πιο δημιουργική συμπεριφορά. Ο
κίνδυνος που ελλοχεύει στην
αντίδραση αυτού του τύπου είναι ο εξής: Αν ο θυμός σας δεν εκφραστεί εξωτερικά, μπορεί να στραφεί εσωτερικά προς τον εαυτό σας και να οδηγήσει σε υπέρταση, υψηλή αρτηριακή πίεση ή κατάθλιψη.

Θυμός που δεν εκφράζεται μπορεί να δημιουργήσει και άλλου τύπου
προβλήματα. Μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές εκδηλώσεις, όπως είναι η παθητική-επιθετική συμπεριφορά (η έμμεση επίθεση σε άτομα, χωρίς αυτά να γνωρίζουν το λόγο, και όχι η άμεση πρόσωπο με πρόσωπο αντιμετώπιση) ή μια προσωπικότητα διαρκώς κυνική και επιθετική. Τα άτομα που συνεχώς ταπεινώνουν τους άλλους, κριτικάρουν τα πάντα και κάνουν κυνικά σχόλια
είναι τα άτομα που δεν έχουν μάθει να εκφράζουν το θυμό τους εποικοδομητικά. Είναι, επίσης, αναμενόμενο να μην έχουν συνάψει πολλές υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Χαλάρωση.

Ένας άλλος τρόπος ελέγχου του θυμού είναι η χαλάρωση. Η χαλάρωση δεν αφορά τον έλεγχο της εξωτερικής συμπεριφοράς αλλά τον έλεγχο των εσωτερικών αντιδράσεων του οργανισμού, τη μείωση των καρδιακών παλμών και την απομάκρυνση των άσχημων συναισθημάτων.

Είναι καλό να εκδηλώνουμε το θυμό μας;

Οι ψυχολόγοι σήμερα λένε πως η άποψη αυτή αποτελεί έναν επικίνδυνο μύθο. Μερικά άτομα χρησιμοποιούν αυτή την άποψη για να δικαιολογήσουν το ότι πληγώνουν τους γύρω τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι η έντονη
εκδήλωση του θυμού μας τις περισσότερες φορές προκαλεί κλιμακωτή αύξηση του θυμού και της επιθετικότητας και σε εμάς και στους άλλους. Αυτό δε βοηθάει ούτε εμάς ούτε το άτομο με το οποίο είμαστε θυμωμένοι ώστε να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης. Είναι καλύτερο να βρούμε αρχικά τι είναι αυτό που προκαλεί το θυμό μας και έπειτα να αναπτύξουμε στρατηγικές, ώστε να κρατήσουμε το θυμό μας σε επίπεδο τέτοιο που να μη μας οδηγήσει σε ακραίες αντιδράσεις.

 

Στρατηγικές για να ελέγξετε το θυμό σας

 

Α. Χαλάρωση

Απλές τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές και η χρήση της
φαντασίας, μπορούν να σας βοηθήσουν να κατευνάσετε τα συναισθήματα θυμού. Υπάρχουν βιβλία και μαθήματα πάνω στη διδασκαλία τεχνικών
χαλάρωσης, τις οποίες, αφού μάθετε, μπορείτε να επιστρατεύετε σε κάθε
περίσταση. Αν εμπλέκεστε σε σχέσεις που και τα δύο μέλη τους είναι ευ έξαπτα, ίσως να αποτελούσε καλή ιδέα και για τους δύο να μάθετε αυτές τις τεχνικές.

Μερικά απλά βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε

Αναπνεύστε βαθιά από το διάφραγμα: αναπνέοντας απλά από το στήθος δε θα σας χαλαρώσει. Φανταστείτε την αναπνοή σας να ανεβαίνει από την κοιλιά σας.

Επαναλάβετε αργά μια ήρεμη λέξη ή φράση όπως "χαλάρωσε", "ηρέμησε".
Κάντε το ενώ αναπνέετε βαθιά.
Χρησιμοποιήστε τη φαντασία. Βιώστε νοερά μια χαλαρωτική εμπειρία είτε από τη μνήμη είτε από τη φαντασία σας.
Ασκήσεις γιόγκα χαμηλής έντασης μπορούν να χαλαρώσουν τους μυς σας και να σας κάνουν να αισθανθείτε πιο ήρεμοι.
Εφαρμόστε αυτές τις ασκήσεις καθημερινά. Μάθετε να τις χρησιμοποιείτε αυτόματα όταν βρίσκεστε σε καταστάσεις που προκαλούν ένταση.

Β. Γνωστική αναδόμηση

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ʽʽαλλαγή του τρόπου σκέψηςʼʼ. Οι θυμωμένοι άνθρωποι τείνουν να καταριούνται, να βρίζουν και να μιλούν με παραστατικούς όρους που αντανακλούν τις εσώτερες σκέψεις τους.

Όταν κάποιος είναι θυμωμένος, η σκέψη του μπορεί να γίνει υπερβολική και δραματική. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε αυτές τις σκέψεις με άλλες περισσότερο λογικές. Για παράδειγμα, αντί να πείτε στον εαυτό σας ʽʽαυτό που συνέβη είναι απαίσιο, φοβερό, τώρα όλα καταστράφηκανʼʼ, πείτε του
ʽʽείναι ενοχλητικό και δικαιολογημένα είμαι θυμωμένος γιʼ αυτό, αλλά δεν
είναι το τέλος του κόσμου και με το να θυμώνω δεν μπορώ να διορθώσω
τίποταʼʼ.

Η λογική αντιμάχεται το θυμό, επειδή ο θυμός, ακόμα και αν είναι δικαιολογημένος, μπορεί αμέσως να γίνει παράλογος. Γιʼ αυτό, λοιπόν, προσπαθήστε να σκεφτείτε με την ψυχρή λογική. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο κόσμος ʽʽδεν υπάρχει για να σας κατατρέχειʼʼ, ʽʽαπλά ζείτε κάποιες από τις δυσκολίες της καθημερινής ζωήςʼʼ.

Πείτε αυτά τα λόγια στον εαυτό σας κάθε φορά που νιώθετε το θυμό να σας αποδυναμώνει, και θα σας βοηθήσουν να δείτε τα πράγματα από μια πιο ισορροπημένη προοπτική. Υπενθυμίστε, ακόμη, στον εαυτό σας ότι με το να θυμώνει δε διορθώνεται τίποτα και ούτε πρόκειται αυτό να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα (στην πραγματικότητα, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε χειρότερα).

Οι θυμωμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να ζητούν: δικαιοσύνη, σεβασμό, συμφωνία, επιθυμία να γίνονται τα πράγματα με το δικό τους τρόπο. Σαν
μέρος της γνωστικής τους αναδόμησης, τα άτομα που θυμώνουν πολύ θα
πρέπει να συνειδητοποιήσουν την απαιτητική τους φύση και να μεταφράσουν τις προσδοκίες τους σε επιθυμίες. Με άλλα λόγια, το να πουν ʽʽθα ήθελαʼʼ
κάτι, είναι υγιέστερο από το να πουν ʽʽαπαιτώʼʼ ή ʽʽπρέπει να έχωʼʼ κάτι.

Γ. Λύση προβλημάτων

Μερικές φορές ο θυμός και η σύγχυση προκαλούνται από πολύ αληθινά και αναπόδραστα προβλήματα της ζωής μας. Ο θυμός συχνά είναι σωστός και αποτελεί μια υγιή αντίδραση στις δυσκολίες αυτές. Υπάρχει επιπλέον μια πεποίθηση ότι κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του και αυτό επιτείνει την
απογοήτευσή μας, όταν διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα. Η καλύτερη αντίδραση για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση είναι να επικεντρωθούμε όχι στη λύση του προβλήματος αλλά στον τρόπο που θα χειριστούμε και θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Δ. Βελτίωση της επικοινωνίας

Τα άτομα που θυμώνουν εύκολα έχουν την τάση να καταλήγουν γρήγορα σε συμπεράσματα, τα οποία, όμως, μπορεί να είναι ανακριβή, και να δρουν σύμφωνα με αυτά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν βρίσκεστε σε μια έντονη συζήτηση είναι να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε σε βάθος τις απαντήσεις σας. Μην πείτε το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο νου, αλλά ηρεμήστε και σκεφτείτε προσεκτικά τι θέλετε να πείτε. Την ίδια ώρα, ακούστε προσεκτικά το συνομιλητή σας και σκεφτείτε πολύ πριν μιλήσετε.

Επιπλέον, προσπαθήστε να αντιληφθείτε τι είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από το θυμό σας. Για παράδειγμα, εσείς επιθυμείτε ελευθερία και προσωπικό χώρο ενώ το άτομο που είναι σημαντικό για σας επιθυμεί μια ζεστή και στενή σχέση. Αν αυτός/ή αρχίζει να παραπονείται για τις δραστηριότητές σας, μην ανταποδίδετε κατηγορώντας τον/την ως δεσμοφύλακα ή ως θηλιά στο λαιμό σας.

Ε. Χρήση του χιούμορ

Το απλό χιούμορ μπορεί να εξουδετερώσει την οργή με πολλούς τρόπους. Μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα πιο ισορροπημένα. Ωστόσο, υπάρχουν δύο στοιχεία που θα πρέπει να πάρετε υπόψη σας σχετικά με το χιούμορ. Πρώτον, μην προσπαθείτε να αποφύγετε τα προβλήματά σας και να τα υποτιμήσετε αστειευόμενοι με αυτά. Αντιθέτως, χρησιμοποιείστε το χιούμορ για να βοηθηθείτε να τα αντιμετωπίσετε περισσότερο
εποικοδομητικά. Δεύτερον, μην ενδίδετε στο δριμύ και σαρκαστικό χιούμορ, γιατί και αυτό αποτελεί άλλη μία μορφή μη υγιούς έκφρασης θυμού.

Στ. Αλλάξτε το περιβάλλον σας

Πολλές φορές το άμεσο περιβάλλον μας αποτελεί αιτία εκνευρισμού και σύγχυσης. Διάφορα προβλήματα και υποχρεώσεις μπορούν να σας επιβαρύνουν και να σας κάνουν να θυμώσετε με τα εμπόδια που σας έχουν τύχει και σχετίζονται με πρόσωπα και πράγματα του περιβάλλοντός σας.

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να κάνει ένα διάλειμμα. Εξασφαλίστε προσωπικό χρόνο σε εκείνες τις στιγμές της ημέρας που γνωρίζετε ότι είναι οι πιο στρεσογόνες.

Έπειτα από αυτό το σύντομο, ήρεμο διάλειμμα, αισθάνεστε καλύτερα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις των καταστάσεων, χωρίς να ξεσπάτε πάνω τους.

Μερικά ακόμη μυστικά για να βοηθήσετε τον εαυτό σας

Χρονική συγκυρία:

Αν εσείς και ο/η σύντροφός σας μαλώνετε όταν συζητάτε το βράδυ – ίσως γιατί είστε κουρασμένοι ή έξαλλοι ή απλά γιατί σας έχει γίνει συνήθεια– προσπαθήστε να αλλάξετε τη χρονική στιγμή που συζητάτε σημαντικά θέματα, έτσι ώστε αυτές οι συζητήσεις να μην μετατραπούν σε καυγάδες.

Αποφυγή:

Αν η ακαταστασία του δωματίου του συγκατοίκου σας, σας κάνει να θυμώνετε κάθε φορά που την αντικρίζετε, απλά κλείστε την πόρτα. Αποφύγετε γενικά να παρατηρείτε πράγματα που σας εξοργίζουν. Μην πείτε ʽʽο συγκάτοικός μου θα έπρεπε να καθαρίσει το δωμάτιό του για να μη με εξοργίσειʼʼ. Δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι να προσπαθήσετε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας.

Εύρεση εναλλακτικών λύσεων:

Αν το κυκλοφοριακό πρόβλημα σας ενοχλεί αφόρητα, μάθετε μια
διαφορετική διαδρομή χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση και περισσότερο όμορφη. Διαφορετικά, βρείτε άλλη εναλλακτική λύση, όπως το να πάρετε
ποδήλατο ή να πάτε με τα πόδια.

Χρειάζεστε συμβουλευτική υποστήριξη;

Αν νιώθετε ότι ο θυμός σας είναι τελείως ανεξέλεγκτος και επιδρά στις καθημερινές σας σχέσεις και σε σημαντικούς τομείς της ζωής σας, ίσως να
πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε κάποιον για να
μάθετε πώς να διαχειρίζεστε καλύτερα το θυμό σας.

Πηγή:
Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης

Jezebell

Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D.
Κλινική Ψυχολόγος, Νευροψυχολόγος
Ο θυμός προσδιορίζεται από την αίσθηση του ατόμου ότι δεν έχει τον έλεγχο των πραγμάτων και των καταστάσεων. Ο θυμός που νιώθει ένας άνθρωπος όταν τον βρίζουν, όταν κάποιος παρεμποδίζει την οδήγησή του, όταν δεν παίρνει μια αύξηση την οποία ανέμενε, δημιουργείται από την αίσθηση πως δεν ελέγχει και είναι αδύναμος απέναντι σε παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικές αξίες του, όπως της δικαιοσύνης.


Ο άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από υπερηφάνεια και συνέπεια εκνευρίζεται όταν δεν παίρνει αυτό που θέλει. Ο θυμωμένος άνθρωπος συνήθως νομίζει πως ξέρει τι δημιούργησε το πρόβλημα. Έτσι, ο θυμός του έχει ένα συγκεκριμένο στόχο. Πιστεύει ότι ένα ξέσπασμα θυμού θα ελευθερώσει, κατά κάποιο τρόπο, ενέργεια και θα σπάσει το φράγμα που στέκεται ανάμεσα σε αυτόν και στις επιθυμίες του.


Ο θυμός, ωστόσο, συχνά έχει αρνητικές συνέπειες. Συσκοτίζει τη σκέψη και την κρίση και δημιουργεί πρόσθετο στρες. Ο θυμός και η επιθετικότητα -είτε λεκτική/συναισθηματική είτε φυσική- διαβρώνει και, τις περισσότερες φορές, καταστρέφει τις σχέσεις. Επίσης, ο μόνιμος θυμός και εκνευρισμός έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται με την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων και εμφραγμάτων.


Επιθετικότητα σημαίνει έλλειψη αποδοχής ότι ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν Όταν κάποιος κλοτσά μια σπασμένη πόρτα, βρίζει τον τροχονόμο που του έκοψε κλήση, επιμένει ότι για τα προβλήματά του φταίει το πώς τον μεγάλωσαν οι γονείς του, αρνείται να αναγνωρίσει ότι μια σχέση τελείωσε κ.λπ., είναι επιθετικός επειδή δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι ορισμένες πλευρές της πραγματικότητας δεν αλλάζουν. Επιθετικότητα σημαίνει ότι το άτομο δεν αποδέχεται την πραγματικότητα και προσπαθεί να φτάσει κάποιον στόχο που δεν είναι εφικτός.


Ελέγξτε τις σκέψεις οι οποίες παράγουν θυμό

Ο θυμός προκαλείται από αδυναμία του ατόμου να αντεπεξέλθει και να χειριστεί διανοητικά και ψυχολογικά μια κατάσταση. Αν λοιπόν νιώθετε μόνιμα θυμωμένοι ή εκνευρισμένοι, είτε έχετε σημαντικά άλυτα ζητήματα είτε δεν χρησιμοποιείτε σωστές συναισθηματικές μεθόδους στη ζωή σας.


Στρατηγικές αντιμετώπισης του θυμού

1. Διερευνήστε τα συναισθήματα του φόβου και της λύπης που βρίσκονται στη βάση του θυμού.

Μην ξεχνάτε ότι ο θυμός πηγάζει από το φόβο και την αίσθηση της αδυναμίας. Κάποιος σημαντικός στόχος ή αξία απειλείται και το άτομο νιώθει πως χάνει τον έλεγχο της κατάστασης. Συχνά, δεν παραδέχεται κανείς ένα συναίσθημα φόβου ή λύπης, επειδή πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένδειξη αδυναμίας. Όμως, αυτά ακριβώς τα συναισθήματα θα σας βοηθήσουν να διευκρινίσετε ποιες αξίες και στόχοι σας απειλούνται. Η αληθινή αιτία προφανώς δεν είναι κάτι επιφανειακό (π.χ., άργησε ο φίλος σας στο σινεμά) αλλά κάτι βαθύτερο (π.χ., ο φίλος σας δεν νοιάζεται αρκετά για εσάς).


2. Αναπτύξτε κατανόηση και� άλλη οπτική γωνία.

Αν θέλετε να μειώσετε το θυμό σας προς κάποιον, προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση από τη δική του οπτική γωνία. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, ζητήστε από το άλλο άτομο εξηγήσεις για τη στάση του, τις σκέψεις και τους παράγοντες που τον οδήγησαν στο σημείο με τη συμπεριφορά του να σας προξενήσει θυμό. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του άλλου: προσπαθήστε να φανταστείτε τι σκεφτόταν και γιατί.


3. Υποθέστε τις καλύτερες προθέσεις (όποτε αυτό είναι δυνατόν).

Όποτε κάποιος πιστεύει πως η φίλη του, που δεν απαντά αμέσως στα τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματά του, το κάνει επίτηδες για να τον πληγώσει, αυτό που καταφέρνει είναι να αυξήσει το θυμό του. Αν βασανίζεται από σκέψεις του τύπου "δεν νοιάζεται για μένα", "το κάνει επίτηδες για να με νευριάσει", "είναι εγωίστρια", "θέλει να με κάνει να ζηλέψω", τότε� ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντί για αυτό, μπορεί να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά της με άλλον τρόπο, π.χ. πως έχει τις δικές της ανάγκες και υποχρεώσεις, που ίσως δεν της επιτρέπουν να απαντήσει άμεσα. Μπορεί, επίσης, να επικεντρωθεί σε αποδείξεις από το παρελθόν και το παρόν για το ότι η φίλη του τον αγαπά και νοιάζεται για αυτόν. Το πώς ο ίδιος θα αποφασίσει ακριβώς να σκεφτεί, θα αυξήσει ή θα μειώσει την αγανάκτησή του.

Ακόμα και οι πολύ θυμωμένοι άνθρωποι δεν θέλουν πρωταρχικά να πληγώσουν κάποιον άλλο, απλώς προσπαθούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, να αμυνθούν και να διατηρήσουν τις αξίες τους.

Πώς όμως το αξίωμα ότι οι άνθρωποι είναι συνήθως επιθετικοί για να αυτοπροστατευτούν ταιριάζει σε λιγότερο επιθετικά άτομα; Τι γίνεται όταν ένα άτομο που, κανονικά, σας αγαπά και σας νοιάζεται ξαφνικά θυμώνει και προσπαθεί να σας βλάψει με κάποιο τρόπο; Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο αυτό δρα με γνώμονα το δίκαιο και την άμυνά του. Πιθανότατα, προσπαθεί να σας δώσει ένα μάθημα, να "σας δείξει", να ισοφαρίσει μαζί σας, ώστε να μην του ξανακάνετε κακό (ακόμα και αν το "κακό" που του κάνατε ήταν να ακυρώσετε ένα ραντεβού σας!). Με δυο λόγια, ενεργεί με την ίδια λογική κατά την οποία ενεργείτε και εσείς όταν μπαίνετε στο φαύλο κύκλο της σύγκρουσης και, μάλιστα, υποθέτει για εσάς τις χειρότερες προθέσεις.


4. Είναι η "δικαιοσύνη" βασικό ζήτημα;

Συχνά, οι προσδοκίες μας αποτελούν το κλειδί των συναισθημάτων μας. Δεν αποδεχόμαστε εύκολα ότι ούτε εμείς ούτε οι άλλοι είμαστε τέλειοι. "Ασχημα", "κακά", "άδικα" πράγματα συμβαίνουν κάθε μέρα και είναι φυσικό να μας εγείρουν αρνητικά συναισθήματα. Αν κανείς λειτουργεί βάσει του δόγματος της "δικαιοσύνης", δηλαδή θεωρεί πως στη ζωή όλα οφείλουν να έρχονται και να μοιράζονται δίκαια και πως είναι αδιανόητο να διαπράττεται κάποια αδικία, τότε έχει προσδοκίες που θα διαψευστούν σύντομα και θα οδηγήσουν στη θλίψη και το θυμό. Όταν όμως το άτομο λειτουργεί με βάση το "δόγμα της χαράς", τότε τα πράγματα αλλάζουν, γιατί υιοθετεί ό,τι συμβάλλει περισσότερο στην ατομική και τη συλλογική ευτυχία.

tristana

Ας ευχαριστήσουμε τους επιστήμονες που επεσήμαναν αυτό που εμείς
οι αδαείς γνωρίζαμε σχεδόν εκ γενετής... ΕΝΑ ΓΕΛΙΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΑΨΕΙ, ΟΚ;

Αυτά περί διαχείρισης του θυμού... σιγά μην γίνουμε και λογιστές ή ακόμα χειρότερα ΥΠΟλογιστές!

Ο θυμός είναι δηλητήριο και το σώμα μας -αυτό το καταπληκτικό χημικό εργαστήρι- δεν τον ανέχεται και αντιδρά. Δεν είναι τυχαίο που όταν θυμώνει κάποιος γίνεται άσχημος.
Λοιπόν, όσοι πιστοί της εμορφιάς, γελάστε, χαμογελάστε, χρησιμοποιήστε τους υπέροχους μυς του προσώπου σας για να βγάλετε τη γλώσσα στον εαυτό σας και στην αήττητη βλακεία που μπορεί να δέρνει και εμάς τους ίδιους. 'Οποιος παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά σίγουρα δεν είναι σοβαρός. Κατά τα άλλα, δεν αξίζει να θυμώνεις ούτε με τα λάθη σου.
Και αυτά τα λέω εγώ που ήμουν διαβόητη για το θυελλώδες ταμπεραμέντο μου όταν άκουγα ... καλά, διάφορα ηλίθια και ... μέχρι που κατάλαβα ότι αν δεν πάψω να γίνομαι έξαλλη το μόνο που θα χαλούσε θα ήταν η άψογη επιδερμίδα μου και ο υγιής οργανισμός μου -πλούτη αμύθητα, δηλαδή-
και έκτοτε μόλις νιώσω τη γνωστή έξαψη με κοροϊδεύω στα ίσια και ηρεμώ.

Γι' αυτό έφτασα τα 106 και είμαι μια κούκλα ΖΩΝΤΑΝΗ, όμως χεχεχεχε και όχι μουμιοποιημένη. Και στα δικά σας!
'Αντε μην θυμώσω και γίνει εδώ το Κούγκι!

gbyzf1000

Σιγα μην κάνεις την έξοδο του ΚΙΝΓΚ ΚΟΝΓΚ :lol:  :lol:

riaghul

gb...καλα εσύ είσαι λίγο .."τσαντίλας"....
δεν κάνεις το κόπο να το διαβάσεις...?
χαλαρα όμως...
 :P

Moody

Ο θυμός είναι ένα απόλυτα υγιές συναίσθημα.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να απολογούμαστε και να εξηγούμε το γιατί θυμώσαμε....

Καλό είναι λοιπόν να ξεκινήσουμε από τα βασικά]

spellbound


Moody

Καλή μου φιλενάδα ....

αν δεν φροντίσω εγώ για σένα ποιος θα το κάνει?????????????

Αλλά, για να είμαστε και σωστοί....

ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ!

Απλά, τη γνώμη μου είπα για το θέμα..... :wink:

spellbound

:shock:

καλα......



προτιμω να θυμωνω ευκολα τοτε... ]

Ventouza

Thymwnw se entash alla oxi se vathos......Ksexnaw eytuxws! (Apwthitikh mnhmh de legetai ayto h' lew arloumpes?)

heinrich

αν δεν φύγει το στυλό να πάει να κολλήσει στον τοίχο, ηρεμία δεν πρόκειται να βρω... Παλιότερα τράβαγα μια κλωτσιά στην πόρτα αλλά από τότε που πετσικάρανε οι μεντεσέδες το έκοψα. Oπως έκοψα και την μπουνιά στον τοίχο γιατί παραλίγο να σπάσω τα χέρια μου.

Enia

βεντουζάκι, καλά είσαι  :wink: (same works for me!  :wink: )

χάιν... δε θέλω να βρεθώ κοντά σου όταν θυμώσεις...!!!  :shock:

black_velvet


Εγώ πάλι αντιδρώ... αναλόγως με αυτόν που έχω μπροστά μου!  ]
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

Ventouza

Παράθεση από: "Enia"βεντουζάκι, καλά είσαι  :wink: (same works for me!  :wink: )

χάιν... δε θέλω να βρεθώ κοντά σου όταν θυμώσεις...!!!  :shock:

Ενιάκι μου.....ούτε κοντά μου θέλεις να είσαι....(Ταύρος σε υαλοπωλείο.... :wink: :lol:  ) . Πέρνα καμιά ώρα μετά..... ή μέρα...:P  :lol:  :lol:

Atzon

[size=16]Πλέον γνωρίζω καλά πως ότι αρχίζει με θυμό, συνεχίζεται με οργή και ένταση, τελειώνει με ντροπή....[/size]


είναι θέμα χρόνου απλά.

158 Επισκέπτες, 0 Χρήστες