Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 213
  • Total: 213

Ο Μίτος και ο Λαβύρινθος - μια ερμηνεία με τις λέξεις...

Ξεκίνησε από Nikos28, Μαΐου 06, 2007, 06:09:40 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Nikos28

Ο μύθος του Θησέα, που χρησιμοποίησε το μίτο που του έδωσε η Αριάδνη για να διαβεί το λαβύρινθο της Κνωσού και να σκοτώσει το μινώταυρο, είναι γνωστός.

Επίσης, γνωστό είναι και το οτι οι μύθοι είναι πολυσήμαντοι και επιδέχονται διάφορες αναγνώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, ο μύθος - πέραν της ιστορικής του διάστασης - έχει και ψυχολογικές προεκτάσεις. Ο λαβύρινθος σχετίζεται αλληγορικά με το μεγάλο ''λαβύρινθο'' της ζωής ή και της ψυχής, την αναζήτηση του νοήματος και του σκοπού - ανάλογη σημασία έχει και στα παραμύθια (π.χ Χάνσελ και Γκρέτελ) η απώλεια του δρόμου σ' ένα σκοτεινό δάσος.

Τι σημαίνουν τα υπόλοιπα στοιχεία του μύθου; Οι λέξεις μας δίνουν κάποιες χρήσιμες ιδέες!

Παρατηρούμε, κατ' αρχάς, οτι ο λαβύρινθος βρισκόταν στην Κρήτη και, πιο συγκεκριμένα, στην Κνωσό, το αρχικό όνομα της οποίας ήταν Τρίττα.
Η Κρήτη σχετίζεται με το ''κεφάλι'' - πβ. ''κρήθεν'' (''απ' το κεφάλι'') ενώ παρεμφερή σημασία έχει και η πελασγική λέξη ''Τρίττα'' (πβ Τριτογένεια - επίθετο της Αθηνάς, που γεννήθηκε απο το κεφάλι του Δία).
Έτσι λοιπόν, ο λαβύρινθος συμβολίζει το λαβύρινθο μέσα στο ίδιο μας το κεφάλι, ή - με άλλα λόγια - τα λαβυρινθώδη μύχια της ανθρώπινης ψυχής.

Τι σημαίνει ο ταύρος που φόνευε όσους έμπαιναν στο λαβύρινθο; Και γιατί ταύρος;

Ο ταύρος κατείχε μια ιδιαίτερη σημασία στο συμβολισμό της μυθολογίας. Ήταν σύμβολο του Διόνυσου και, ως εκ τούτου, αναπαριστά τη ζωική ενέργεια. Επίσης, συμβολίζει την αρχή - το Α αντεστραμμένο είναι το κεφάλι ενός ταύρου. Θα μπορούσαμε να πούμε οτι, εν προκειμένω, ο ταύρος συμβολίζει ειδικώτερα τις φονικές, ζωικές δυνάμεις των αρχέγονων ενστίκτων.
Τις οποίες καλείται να θέσει εκτός μάχης ο ίδιος ο ''επισκέπτης'' του λαβύρινθου της ψυχής, ο καθένας απο μας, αλληγορικά ο Θησέας.

Βρίσκοντας το δρόμο του στο λαβύρινθο με τη βοήθεια του Μίτου.
Τι σημαίνει ο Μίτος;

Ετυμολογικά, η λέξη αυτή είναι ανερμήνευτη, ''αγνώστου ετύμου'' (βλ. Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας Μπαμπινιώτη, σελ. 1109)
Κατά τη γνώμη μου, η λέξη αυτή συνδέεται ετυμολογικά με τη ρίζα μ-(φωνήεν)-τ, που σχετίζεται με τη σκέψη (το τ εναλλάσσεται με τα επίσης οδοντικά δ και θ). Πβ. μήδ-ος (σκέψη), μέτ-ρον, Μήτ-ις (η σύζυγος του Δία, αλληγορικά η σοφία), μάθ-ησις (η εκπαίδευση της σκέψης), μέδ-ω (κυβερνώ - η σύνδεση μεταξύ κυβερνώ και σκέφτομαι φαίνεται και στο ρ. βουλεύομαι - σκέφτομαι και αποφασίζω), μητ-ήρ, μύθ-ος (αρχικά ο λόγος, η ομιλία - πβ. λόγος και λογική, σκέψη, κρίση) κ.ο.κ

Έτσι λοιπόν, ο Μίτος είναι η λογική σκέψη.


Αναλογίζομαι, κάποιες φορές, τη σημασία αυτού του μύθου για τους ανθρώπους της σημερινής εποχής...
Μιας εποχής ακραίας, εκτός μέτρου, απελευθέρωσης των ενστίκτων και των επιθυμιών, γεμάτης απο δεδομένα και πληροφορίες...
Μιας εποχής λαβυρινθώδους. Απο κάθε άποψη.

Πολλές φορές, ''χανόμαστε'' - όχι στη μετάφραση, απλά στην πολυπλοκότητα της ίδιας της ζωής, στην τυχαιότητα των επιθυμιών των δικών μας και των άλλων.

Γι' αυτό, χρειαζόμαστε - και θα χρειαζόμαστε πάντα - το Μίτο, τη λογική σκέψη.
Το μόνο που μπορεί να μας βγάλει απο το Λαβύρινθο.

plus

Το Μιτο(λογικη) ομως καποια τον εδωσε στον Θησεα (Αριαδνη).
Προφανως δεν τον/την κατειχε απο μονος του.....

Enia

:roll: Τον μίτο μας όμως τον κρατάμε εμείς? Ή πρέπει να περιμένουμε μια Αριάδνη να έρθει να μας τον δώσει!?

Χα! :twisted:




 :D βρε καλά είπα ότι είσαι για την δήμο!  :lol: θησαυρός είσαι!  :wink:

Enia

όχι, δεν αντέγραψα από την πλας! :shock:

 :P

plus

που σκεφτηκαμε το ιδιο πραγμα ειναι καλο ή κακο???

Enia

είναι τα τρία δευτερόλεπτα της προεπισκόπισης  :P αλλά μην αλλάζεις θέμα γιατί αν φτάσει σε διάσπαση θα το πιάσω από μένα! :lol:

για την ετοιμηγορία να ρωτήσουμε κάποιον ανεξάρτητο, εγώ έχω συμφέροντα και δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική στο θέμα  :lol:

plus

Παράθεση από: "Enia"είναι τα τρία δευτερόλεπτα της προεπισκόπισης  :P αλλά μην αλλάζεις θέμα γιατί αν φτάσει σε διάσπαση θα το πιάσω από μένα! :lol:

:
Ακριβως!! και αν πω και κανενα "στρογγυλο " τωρα και το διασπασεις εσυ θα εισαι η ηθικη αυτουργος!! :D  :twisted:
  [size=9](εν τω μεταξυ ειμαστε εν αναμονη της απαντησης του Νικος28)[/size]

Nikos28

Λιλάκι, επιμένεις οτι είμαι για το δήμο;

Μου βάζεις ιδέες, λέμε... Να πολιτευτώ!  :lol:  :P


Θα σε κάνω υπεύθυνη δημόσιων σχέσεων της προεκλογικής μου καμπάνιας κι αμα εκλεγώ θα φτιάξω Υπουργείο Κοσμημάτων και θα στο παραχωρήσω με προδρικό διάταγμα!  :twisted:  :wink:

Nikos28

Τον Μίτο τον έχουμε εμείς. Ο καθένας μας έχει το δικό του, τη δική του λογική σκέψη.

Απλά, ένα άτομο του αντίθετου φύλου, η ''Αριάδνη'', τον ενεργοποιεί...


Και όχι ένα οποιοδήποτε άτομο του αντίθετου φύλου, αλλά συγκεκριμένα εκείνο που ερωτεύεται και εκδηλώνει το ερωτικό του ενδιαφέρον ενώ έχει λόγους να πράξει το αντίθετο. Επειδή, μέσα απο αυτήν την εκδήλωση, αντιμετωπίζει κινδύνους...
Η Αριάδνη ήταν κόρη του Μίνωα και αν γινόταν αντιληπτή απο τον πατέρα της η βοήθειά της προς το Θησέα, τότε μπορεί να κατέληγε και η ίδια στο Μινώταυρο!


Να προσθέσω οτι στο όνομα ''Αριάδνη'' υπάρχει και η παραλλαγή ''Αριάγνη''. Κάτι που δίνει λαβή στην υπόθεση οτι το όνομά της συνδέεται ετυμολογικά με την αγνότητα.


Συνοψίζοντας, ο μύθος αναφέρεται στην ενεργοποίηση της λογικής σκέψης και κρίσης που προσφέρει ο αγνός και άνευ όρων Έρωτας.
Μια ενεργοποίηση που καθιστά τον αποδέκτη της ικανό να διαβεί το Λαβύρινθο της ζωής και του εαυτού του, να σκοτώσει τα ''τέρατα'' που ελλοχεύουν σ' αυτόν και να βγει απο τη δοκιμασία σώος και ελεύθερος...

Enia

Τσου.... Μην γίνεις πολιτικός... Για αλλού σε προορίζω....  8) Αγάπη είναι να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος[/b]

Ε?  8)  :wink:

plus

Παράθεση από: "Nikos28"Συνοψίζοντας, ο μύθος αναφέρεται στην ενεργοποίηση της λογικής σκέψης και κρίσης που προσφέρει ο αγνός και άνευ όρων Έρωτας.

διαφωνω καθετα!!
η μοναδικη unconditional αγαπη ειναι αυτη της μανας προς το παιδι,
και μαλιστα οχι αντιστροφα!!
ανευ ορων ερωτας δεν υφισταταικαι αν υφισταται κρατα κανα διημερο!!
ο ερωτας γι ανα σταθει θελει προσπαθει ακαι ανατροφοδοτηση!!
κανενας δεν μενει να αγαπα την ιδεα του αλλου απλα!

Nikos28

Γράφοντας ''άνευ όρων'' εννοούσα άνευ συγκεκριμένων όρων, εκείνο δηλαδή το μπακαλίστικο σκεπτικό ''θα κάνω αυτό για να κάνει το άλλο, θα πω τούτο για να πει εκείνο'' κλπ.

Δεν εννοούσα να μην υπάρχει αμοιβαιότητα.

Φαντάζομαι οτι η Αριάδνη δε θα βοηθούσε το Θησέα αν δεν περίμενε απο' κεινον να την πάρει μαζί του και να ζήσουν μαζί...   :wink:

Nikos28

Παράθεση από: "Enia"Τσου.... Μην γίνεις πολιτικός... Για αλλού σε προορίζω....  8) Αγάπη είναι να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος[/b]

Ε?  8)  ]


Με μπρίζωσες τώρα!  :twisted:  :?

Όπου και να με προορίζεις πάντως, κάτι θα ξέρεις... Ε;  :wink:


Για την ερμηνεία του μύθου... Συμφωνώ κι επαυξάνω!  :)

tristana

Ναι, αλλά χωρίς την Ετυμολογία της λέξεως "Αριάδνη" δεν είναι κομπλέ.
Ετοιμόλογος και ετυμόλογος, ντουμπλ φας;

Και επιτέλους, Νίκο, δεν θέμε ερμηνείες των μύθων. Μας φτάνει η μαγεία τους. Τι είν' τούτος; Σε λίγο θα αρχίσει την απομυθοποίηση και των παραμυθιών -που τον πρόλαβαν άλλοι, αλλά σιγά μην πτοηθεί!-

'Ενια, πάψε να του καλλιεργείς τις... τάσεις του να πω; Θα το πω!

Και τέλος, χίαρ εντ νάου, για δώσε μας την Ετυμολογία του "Μπρίζωσες".
Βάρβαρε! Εκάς οι Βάρβαροι! Ορίστε σας!  :thumright:

plus

εγω ακομα δεν καταλαβα τι σημαινει μυθος.

213 Επισκέπτες, 0 Χρήστες