Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 369
  • Total: 370
  • Leon

Ποιά είναι η στάση σας απέναντι στο Χριστιανισμό?

Ξεκίνησε από papi, Ιουνίου 06, 2007, 10:47:36 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Michael_Design

[size=14] Από την άλλη σκέφτομαι το εξής…… ο Χριστός ήταν ένας…… η διδασκαλία του μια……
πως προκύπτουν οι χιλιάδες διαφορετικές "χριστιανικές" εκκλησίες, ομάδες, δόγματα, κινήσεις,
που όλες παρεμπιπτόντως  υποστηρίζουν ότι φέρουν την μια και μοναδική αλήθεια του Χριστού;
[/size]

T_Chameleon

Οι περισσότερες θρησκείες διαδίδουν το ήθος και της αρχές του ανθρώπου στηρίζονται στην γενική αντίληψη τις τελειότητας αυτού που ονομάζουμε ψυχής.. Οταν έρχονται να προσκολλήσουν σε αυτί την αντίληψη άτομα εκμεταλλευόμενα την πίστη του λαού πραγματοποιώντας ενέργειες που αποσκοπούν στην ευρεία ένια αυτού που ονομάζουμε κακό είναι υποκριτές και φαρισαίοι…Προσωπικά πιστεύω αλλά επιφυλάσσομε ωσάν τον άπιστο Θωμά στις αντιλήψεις μου περιμένοντας ένα σημάδι τις ύπαρξης μιας ανωτάτης δύναμης…Κλεινό λέγοντας την φράση ενός ανθρώπου…μου αρέσει ο Χριστός σας αλλά όχι οι χριστιανοί σας οι χριστιανοί σας απέχουν πολύ από αυτά που δίδαξε ο Χριστός σας

pixie

Oι διδαχές του Χριστιανισμού, αν είχαν και εφαρμογή, σίγουρα θα ήθελα - ως ιδεαλιστικό αλλά και πρακτικό έρεισμα -  να υπήρχαν στη θρησκεία που θα με συγκινούσε!

Βέβαια υπάρχει και μια καυτή ερώτηση που με βασανίζει: αν όντως υπήρξε ο Ιησούς Χριστός! Κι αν υπήρξε ήταν υπό την μορφή που του αποίδεται? Γενικά είναι αποδεκτό ότι ο Ιησούς πράγματι ήταν άνθρωπος ο οποίος περπάτησε στη γη της Ιουδαίας, πριν σχεδόν 2000 +χρόνια.
Τι σημαίνει το όνομά του? Είναι εβραϊκό και σημαίνει ''ο Κύριος σώζει''. ''Αυτός γαρ σώσει τον λαό Αυτού από των αμαρτιών Αυτών [Ματθ. Α’21]
Χριστός, εβραϊστί Μασίαχ, αραμαϊστί Μεσιχά, ελληνικά Μεσσίας δηλώνει τον χρισμένο για την κοσμοσωτήρια αποστολή του.

Οι ενστάσεις και οι απορίες είναι περί της πλήρους ταυτότητας του Ιησού. Σχεδόν κάθε μεγάλη θρησκεία διδάσκει ότι ο Ιησούς ήταν προφήτης ή καλός διδάσκαλος ή ευσεβής άνθρωπος. Μόνο, το πρόβλημα είναι, που ο Βίβλος μας λέει ότι ο Ιησούς ήταν απεριόριστα πολύ περισσότερο από ένα προφήτη, έναν καλό διδάσκαλο ή έναν ευσεβή άνθρωπο.

Το ότι ο Ιησούς ήταν μια πολύ ισχυρή πνευματική ενορατική οντότητα και επίσης  ήταν πολύ μεγάλος ηθικός Διδάσκαλος δεν το αμφισβητώ... Αλλά Θεός???  :roll:

black_velvet

[quote user="pixie" post="318392"]...
Το ότι ο Ιησούς ήταν μια πολύ ισχυρή πνευματική ενορατική οντότητα και επίσης  ήταν πολύ μεγάλος ηθικός Διδάσκαλος δεν το αμφισβητώ... Αλλά Θεός???  :roll:[/quote]

Και πάλι για να μην μπερδεύουμε τα πράγματα: ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

Μήπως θα μπορούσες να μου το αποδείξεις?

Με επιχειρήματα εννοώ...

KostasD33

[quote user="black_velvet" ]... για να μην μπερδεύουμε τα πράγματα: ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού.
[/quote]

και για να μη τα μπερδεύουμε ακόμα πιο πολύ ναι γιόκας αλλά ξώγαμο άσε δε που άφησε την κορασίδα έκθετη

Αλλά πίξι άμα σου αποδείξει η μαυρούλα με λογικά επιχειρήματα το ερώτημα σου να δω που θα βρούμε λογικά επιχειρήματα να αποδείξουμε ότι ο Θεός άλλη δουλειά δεν είχε να κάνει από το να πιάνει κουβέντα με τον Μωυση στα βουνά και στα λαγκάδια και να σκαλίζουν παρεούλα τα βραχάκια

κώστας

Η πίστη δεν απαντά στο "γιατί;".
Ούτε είναι απαραίτητο να απαντήσει.
Η απόπειρα εκλογίκευσής της
μπορεί να την κλονίσει, πράγματι:
ο Νίτσε το πέτυχε, θέτοντας -και απαντώντας-
το δίλημμα "θέληση για δύναμη ή δύναμη για θέληση".
Όμως, προκύπτει ένα ζήτημα.
Δικαιούται ο οποιοσδήποτε να επέμβει
στο πώς αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος
την αγωνία του θανάτου;
eLe

pixie

Εννοείς, Κώστα, ότι η πίστη είναι τυφλή?

Κατ' αυτή την έννοια μπορούμε να ''κάνουμε'' πως ούτε και ο θάνατος, που λες,  μας αφορά...

Σε συνομιλίες μου πάντως με Ινδουιστές στοχαστές, το συμπέρασμα ήταν να παρομοιάζουν τον Χριστό με τον θεό Κρίσνα, για τον οποίο επίσης έλεγαν ότι ήταν ενσαρκωμένος θεός, ένας βαθύς άνθρωπος του οποίου η ανιδιοτέλεια και η τρυφερότητα ήταν ιδιαίτερα φανερά στον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τους άλλους καθώς και στη συμπεριφορά του προς αυτούς.
'Αρα αυτό και μόνο φτάνει να του προσδώσει το μεγαλείο μίας φύσης ξεχωριστής με πνεύμα που ξεπερνά την ανθρώπινη ιδιότητα, και άρα ήταν ανάσσων βασιλιάς...

Από την Χριστιανική πίστη, εκτιμώ ιδιαίτερα βέβαια την υπέρβαση ως προς την αγάπη, αλλά και τη στιγμή που μπήκε ο Χριστός στο Ναό....και τα έκανε λαμπόγιαλο!!!
Κι αυτό, σε μια προσπάθεια να καταργήσει την κάστα που διοικούσε την εκκλησία και που ο τρόπος της - όπως ακριβώς και σήμερα - ουδεμία σχέση είχε και έχει με τη διδασκαλία του Ιησού!

Michael_Design

[quote user="pixie" post="318392"]Βέβαια υπάρχει και μια καυτή ερώτηση που με βασανίζει: αν όντως υπήρξε ο Ιησούς Χριστός! Κι αν υπήρξε ήταν υπό την μορφή που του αποίδεται? Γενικά είναι αποδεκτό ότι ο Ιησούς πράγματι ήταν άνθρωπος ο οποίος περπάτησε στη γη της Ιουδαίας, πριν σχεδόν 2000 +χρόνια.
[/quote]Τα τελευταία χρόνια αμφισβητείται ιδιαίτερα η ύπαρξη του Ιησού Χριστού. Πέρα από το αν ο Χριστός ήταν πραγματικό ή μυθικό πρόσωπο, αυτό που νομίζω ότι θα πρέπει να μας απασχολεί είναι η διδασκαλία του, της οποίας η ύπαρξη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ο Χριστός λοιπόν είτε ως πραγματικό, είτε ως μυθικό πρόσωπο, δίδαξε έναν ριζοσπαστικό τρόπο ζωής. Δίδαξε την αγάπη χωρίς όρους, την συγχώρεση, την αυταπάρνηση, το μοίρασμα του πλούτου, την συνειδητοτητα, την ταπεινότητα. Καλούμαστε λοιπόν να εξετάσουμε αν η διδασκαλία του έχει πρακτικό όφελος για την ζωή μας και για την ανθρωπότητα γενικά. Μπορούμε δηλαδή να ωφεληθούμε από το "αγαπάτε αλλήλους", από το "όλα όσα θέλετε να κάνουν σε εσάς οι άνθρωποι πρέπει να κάνετε σε αυτούς" από το "δωρεάν λάβατε δωρεάν δώστε"; Ο Μ. Γκάντι είχε πει: "Αναμφιβόλως θα ήμουν χριστιανός, αν οι χριστιανοί ήταν χριστιανοί εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο." Δεν έχει σημασία αν θα ονομάζονται οι άνθρωποι Χριστιανοί και ποιου δόγματος το ταμπελάκι θα φοράνε. Σημασία έχει το αν μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν εφαρμόζοντας στην πράξη την διδασκαλία του Χριστού. Προσωπικά ξέρω ότι, αν η ανθρωπότητα αντιληφθεί την αξία της διδασκαλίας του Χριστού (αλλά και των άλλων μεγάλων διδασκάλων που έχουν περάσει από το πρόσωπο της γης) και αποφασίσει να την θέσει σε εφαρμογή τότε θα λύσει ΟΛΑ της τα προβλήματα. Τότε οι άνθρωποι δεν θα περιμένουν για κάποιο μεταθανάτιο παράδεισο ζώντας την σύντομη ζωή τους σε μια επίγεια κόλαση. Τότε θα μπορέσουν να μετατρέψουν τον ίδιο τον πλανήτη μας σε έναν παράδεισο.

Όσο για το αν ο Χριστός (εφόσον αποδεχτούμε κατ' αρχήν την ύπαρξη του) ήταν Υιός του Θεού, δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια αποδεικτική επιστημονική μέθοδος (π.χ. DNA) που να μας αποδεικνύει αν ήταν όντως γιος του Θεού. Ο ίδιος πάντως - τουλάχιστον όπως μεταφέρουν τα ευαγγέλια τα λόγια και την διδασκαλία του - συστήθηκε έτσι. Από 'κει και πέρα αυτό είναι θέμα πίστης του καθενός στον λόγο του.

κώστας

Εννοώ ότι μπορεί να είναι
τυφλή, άυλη, άοσμη, άγευστη και άηχη.
Όλα μαζί ή όχι. Δεν με αφορά.
Καθένας πιστεύει ή όχι
και γνωρίζει ο ίδιος τι και πώς.

ΠαράθεσηΚατ' αυτή την έννοια μπορούμε να ''κάνουμε'' πως ούτε και ο θάνατος, που λες, μας αφορά...
Προσωπικά, δεν με αφορούν οι ινδουιστές.
Ούτε ουδεμία ανατολική φιλοσοφία.
Και γιατί άλλωστε;
Γεννήθηκα μπολιασμένος με γονίδια
συγκεκριμένης φιλοσοφίας
εδώ, στην ελλάδα.
Μήπως την έχω εξαντλήσει;
Απαντώ, όχι.
Ποιος ο λόγος λοιπόν να "τρέχω" στις ινδίες;

Επί του προκειμένου, η ελληνική φιλοσοφία
έχει δώσει απάντηση:
πράγματι, δεν μας αφορά!
Διότι, όταν είμαι, δεν υπάρχει θάνατος.
Κι όταν υπάρχει θάνατος, δεν είμαι.
...
Χαίρομαι που εκτιμάς μία στιγμή οργής.
Διότι, παραδέχεσαι επομένως ότι
"...ένας βαθύς άνθρωπος του οποίου η ανιδιοτέλεια και η τρυφερότητα ήταν ιδιαίτερα φανερά στον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τους άλλους καθώς και στη συμπεριφορά του προς αυτούς..."
έχει δικαίωμα να εξοργίζεται.

Τέλος, γεννήθηκα σε μία χώρα
τμήμα της οποίας υποστήριζε ότι
"το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν".
Περιμένω, κατά συνέπεια,
να μου αναγνωρίσεις την προσπάθεια
μη λαμβάνοντας υπόψη σου
ότι τώρα, εγκατέλειψα την προσπάθεια
για χάρη σου.
eLe

black_velvet

[quote user="pixie" post="318460"]Μήπως θα μπορούσες να μου το αποδείξεις?

Με επιχειρήματα εννοώ...[/quote]

Ειλικρινά δε νιώθω την ανάγκη να αποδείξω τίποτα σε κανέναν. Εξάλλου, ακόμη και η βάση της ερώτησής σου είναι ανύπαρκτη: οι θρησκείες δεν αποδεικνύονται ούτε και επιχειρηματολογούν.

Αν όμως θέλεις να συζητήσουμε, θα πρότεινα να διαβάσεις τις προηγούμενες απαντήσεις μας (κάνω σαφή αναφορά στον διαχωρισμό της θρησκείας της οποίας είμαι πιστή και των εκπροσώπων αυτής) αλλά και την Αγία Γραφή χωρίς προκαταλήψεις. Να την δεις, δηλαδή, με ανοιχτό το μυαλό σου, έτσι ακριβώς όπως συζήτησες και με τους Ινδουϊστές. Τότε, ναι, πολύ ευχαρίστως να συζητήσουμε όσο θέλεις. :-)

larus audouinii

Δεν θα θελα να το κρύψω...κάποιες κρυστάλλινες και αλαφροίσκιωτες απόψεις εδώ,όπως του κώστας και της βελουδένιας με κάνουν και χαίρομαι
Προσπαθώντας να δω και να καταλάβω την αλήθεια και την πίστη μου διαφερετικά ,,,,και σαν έκφραση και περιεχόμενο και από άλλες σκοπιές , ακόμη και η επιστήμη και η φυσική δεν μπόρεσαν να την κλωνίσουν,,,αντίθετα με έκαναν να την καταλάβω και να την νοιώσω  διαφορετικά
Ισως και οι διαφορές να μην είναι αγεφύρωτες

επιπλέον η νεοελληνική κουλτούρα πιο πλατιά είναι αντιπροσωπευτική  του μεσογειακού πολιτισμικού πρότυπου , οπότε και διακρίνεται από το δυτικό  μοντέλο όσο και από αυτό της παραδοσιακής ανατολής

larus audouinii

επιπλέον η διαδικασία της ψήφου στην κάλπη, έτσι όπως την βλέπω, δείχνει πολυ δημοκρατικηή!  :smile:  :razz:

black_velvet

Αυτή είναι απομεινάρι των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις δημοσκοπήσεις όταν έγινε η αναβάθμιση του a33.
Δυστυχώς δεν ήταν εύκολο να ελεγχθούν όλα τα θέματα δημοσκοπήσεων. Και το συγκεκριμένο το επανέφερε μόλις πριν λίγες μέρες η pixie.

pixie

[quote user="black_velvet" post="318515"]
 Και το συγκεκριμένο το επανέφερε μόλις πριν λίγες μέρες η pixie.
[/quote]

Καλά μου παιδιά - κατάλοιπο από τη διδαχή στο Φροντιστήριο αυτό - η pixie είναι ανάμεσά σας μόνο 6 ημέρες! :mrgreen:

Δεν μπορεί να γνωρίζει παρά ελάχιστα, ελπίζω να μη μου χρεωθεί πάλι καμιά πρόθεση... :mrgreen:

369 Επισκέπτες, 1 Χρήστης