Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 559
  • Total: 559

ΥΔΡΟΧΟΪΣΜΟΣ

Ξεκίνησε από Michael_Design, Απριλίου 11, 2009, 01:22:44 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Michael_Design

[size=14][align=justify]Ακούγοντας την λέξη συνειρμικά το μυαλό πηγαίνει στα ζώδια. Όμως ο ΥΔΡΟΧΟΪΣΜΟΣ είναι μια ιδεολογία-κοσμοθεωρία άγνωστη στο ευρύ κοινό. Δημιουργός αυτής της κοσμοθεωρίας είναι ο συγγραφέας Παναγιώτης Τραϊανού. Ωραία θα πει κάποιος… "άλλος ένας -ισμός ανάμεσα στους τόσους που πέρασαν". Οφείλω δε να ομολογήσω ότι τελευταία με πιάνει μια αλλεργία όταν ακούω για –ισμούς, καθώς αναλογίζομαι ότι οι διάφοροι –ισμοί, είτε πολιτικοί, είτε θρησκευτικοί, είτε ιδεολογικοί, αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα επί χιλιετίες. Παρόλα αυτά εάν ξεπεράσουμε τελικά τον δογματισμό που κρύβει η λέξη –ισμός και εξετάσουμε την κοσμοθεωρία του Υδροχοϊσμού νομίζω ότι θα την βρούμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Επίσης ένας ιδιαίτερα σημαντικός λόγος για να μπει κάποιος στον κόπο να εξετάσει αυτήν την κοσμοθεωρία-ιδεολογία, είναι γιατί πλέον από τις 8-8-2007 η συγκεκριμένη ιδεολογία εκφράζετε μέσα από το νεοσύστατο κόμμα Ε.Α.Μ. Β' και διεκδικεί ενεργό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

Ο ίδιος ο συγγραφέας συστήνει τη θεωρία του ως, «την ελληνική ιδεολογία-απάντηση στον απάνθρωπο καπιταλισμό των σημερινών "πλανηταρχών".» Εξετάζοντας αυτή την κοσμοθεωρία έκανα κάποιες διαπιστώσεις. Καταρχήν πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεγάλη σε όγκο μελέτη, καθώς το βιβλίο που αναλύει την θεωρία αποτελείτε από 3 τόμους που συνολικά προσεγγίζουν περίπου τις 1500 σελίδες. Εκτός από αυτό το κύριο έργο ο συγγραφέας έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα τα οποία ασχολούνται ειδικά με συγκεκριμένα θέματα όπως την πολιτική, την οικονομία, την εκκλησία, την παιδεία, την κοινωνία, την τρομοκρατία κλπ. Η ανάπτυξη της θεωρίας αυτής δεν πραγματεύεται με ένα μόνο σκέλος των κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν τον άνθρωπο. Αντίθετα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο αλλά και τις ενδεδειγμένες λύσεις γιʼ αυτά, ο συγγραφέας θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση να εξετάσουμε όλο το φάσμα της ανθρώπινης φύσης και των κοινωνικών θεμάτων, όχι μόνο του παρόντος αλλά από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπου και να δούμε πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Έτσι η θεωρία εξετάζει και συνδυάζει θέματα που φαινομενικά δείχνουν ασύνδετα μεταξύ τους όπως, ιστορία, θρησκεία, οικονομία, οικογενειακοί θεσμοί, τεχνολογία, αποκρυφισμός, μυστήρια κ.α. Η θεωρία είναι σε μερικά σημεία πολύ απλή και σε άλλα σημεία περίπλοκη και δυσνόητη. Η γλώσσα πάντως που χρησιμοποιείτε στην ανάπτυξη της θεωρίας είναι ιδιαίτερα απλή και κατανοητή για τον καθένα νομίζω. Ο λόγος του συγγραφέα είναι πολλές φορές ιδιαίτερα σκληρός, ακόμη και σοκαριστηκός για τον σύγχρονο άνθρωπο που όπως ο ίδιος λέει, "έχει συνηθίσει στην κολακεία που του προσφέρουν αυτοί οι οποίοι τον εκμεταλλεύονται". Το βιβλίο απευθύνεται κατά την γνώμη μου σε ανθρώπους που διαθέτουν ελεύθερη σκέψη και ευρύτητα πνεύματος.

Λόγο του ιδιαίτερα μεγάλου όγκου των κειμένων θεωρώ αδύνατον και άσκοπο να αναρτήσω εδώ αυτούσια τα κείμενα του συγγραφέα. Εξάλλου το 3τομο βιβλίο και πολλά άρθρα του συγγραφέα υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του ΥΔΡΟΧΟΟΥ και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα διαβάσει online ή να τα κατεβάσει στον υπολογιστή του σε μορφή Word. Ως ερέθισμα για περεταίρω έρευνα, θα προσπαθήσω να κάνω μια συνοπτική περιγραφή της θεωρίας του Υδροχοϊσμού, που βασίζεται στα εισαγωγικά κείμενα της θεωρίας και ίσως σε κάποιες άλλες αναρτήσεις να παραθέσω ορισμένα αποσπάσματα του βιβλίου που μου έκαναν εντύπωση. Προσωπικά δεν συμφωνώ με όλες τις τοποθετήσεις της συγκεκριμένης ιδεολογίας. Παρόλα αυτά βρίσκω ως απόλυτα ορθό το σύνολο των αιτιάσεων που προβάλει σχετικά με τα ανθρώπινα προβλήματα. Και για να λύσεις κάποιο πρόβλημα χρειάζεται να κατανοήσεις απόλυτα τις αιτίες του.[/align]
[/size]

Michael_Design

κώστας

Εμένα, μού επιτρέπεται
η ελεύθερη βούληση
να μην θέλω να είμαστε ίσιοι;

...και θα ρωτούσα τον συγγραφέα...

Αφού ευαγγελίζεται την πλήρη ισότητα όλων
τι νόημα έχει η φράση]

ο κάθε άνθρωπος δικαιούται και μπορεί πλέον να ζήσει πλούσια
στην πλήρη ισότητα;
Δηλαδή, αφού όλοι θα είμαστε ίσοι, πώς θα υπάρχει η έννοια του "πλούσια";

...Αλλά εγώ δεν είμαι εσύ.

Και, ας μην μας διαφεύγει ότι
στη νέα ελληνική, η λέξη "υδροχόος"
αποδίδεται ως...νεροχύτης.
eLe

κώστας

...
"ίσοι ήθελα να γράψω
ίσιοι μου προέκυψε...
καθότι στραβόξυλο.
eLe

black_velvet

[quote user="κώστας" post="315646"]Εμένα, μού επιτρέπεται
η ελεύθερη βούληση

....
[/quote]

Ως γνωστόν, το εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα δεν το διάβασα. Πρέπει να κάνω κ(λ)όπυ-πέιστ, να το πάω σ' ένα γουόρντ, να του βάλω φυσιολογικές διαστάσεις, να... να.... να....
Σόρρυ, έχω άλλες δουλειές αυτή τη στιγμή.

Όμως! Εγώ δεν θα είμαι τόσο ευγενική όσο είναι ο κώστας. Δεν θα ζητήσω κανενός την άδεια.
Εγώ δηλώνω ξεκάθαρα πως αποτελεί δεδομένο για μένα το εξής]
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

κώστας

Διότι -απλούστατα-
αυτο-νόητο και διαφορετικότητα
είναι δύο έννοιες
που αντιμάχονται μεταξύ τους.
eLe

black_velvet

Δηλαδή, θες να μου πεις πως αυτό που για μένα αποτελεί την απόλυτη πραγματικότητα σε σημείο να το θεωρώ αυτονόητο]

κώστας

Όχι, δεν θέλω να σου πω αυτό.
eLe

black_velvet

Α! οκ τότε!

Προς στιγμήν, και μ' αυτή σου την απάντηση]

[quote user="κώστας" post="315654"]Διότι -απλούστατα-
αυτο-νόητο και διαφορετικότητα
είναι δύο έννοιες
που αντιμάχονται μεταξύ τους.
[/quote]

ανησύχησα!!!

κώστας

Ίσως δεν έκανες άσχημα
που ανησύχησες.
eLe

Michael_Design

[quote user="κώστας" post="315646"]Εμένα, μού επιτρέπεται
η ελεύθερη βούληση
[/quote]

[align=justify]Έεε βρε κωστας μας, κάτι ερωτήσεις που κάμνεις ώρες, ώρες... και παρασέρνεις και την black velvet μας και γίνεται αγενής... ;-)  Μα θέλει και ρώτημα; Φυσικά και μπορείς να θέλεις ότι γουστάρεις!! Ο καθένας άλλωστε μπορεί να θέλει ότι γουστάρει! Σου χαλάσαμε ποτέ χατίρι δηλαδής;; Κίτρινες κάρτες αναβοσβήζουσες ζήτηξες και αμέσως έσπευσαν οι υπεύθυνοι του φόρουμ να σε φιλοδωρήσουν όχι με 1, αλλά με 4 κάρτες παρακαλώ!! Αυτό ως μια μικρή υπενθύμιση βεβαίως της ανισότητας που υφίσταται μεταξύ των μελών του φόρουμ, καθώς και όπως είναι φυσικό σιγά να μην είμαστε όλοι ίσοι κʼ όμοιοι.

Παρεμπιπτόντως μιας που το θέμα πήγε στην ισότητα, συνειρμικά μου ήρθε στο μυαλό το αλληγορικό παραμύθι του Όργουελ "Η Φάρμα των ζώων". Στο παραμύθι λοιπόν η ιστορία έχει ως εξής]ναι μεν όλα τα ζώα είναι ίσα, Αλλά μερικά ζώα είναι Πιο ίσα από ταʼ άλλα[/i]. Διόρισαν μάλιστα και τους σκύλους της φάρμας ώστε να φροντίσουν να εφαρμοστεί αυτή η μικρή εξαίρεση. Τελικώς η κατάσταση σε σχέση με το πρότερο καθεστώς των ανθρώπων, εξελίχθηκε σε μια από τα ίδια για τα υπόλοιπα ζώα της φάρμας.

Βέβαια εσύ απʼ ότι αντελήφθην δεν είσαι φαν της ισότητας, αλλά της ανισότητας. Όμως δεν διευκρίνισες πως την προτιμάς την ανισότητα.  :roll:  Μήπως επιθυμείς να είσαι εσύ πιο άνισος ανάμεσα σε άνισους; Θέλεις πλήρη ή μερική ανισότητα; Ανισότητα σε όλα ή μόνο σε όσα δεν θίγονται τα συμφέροντα σου; Εκεί που τα συμφέροντα σου θίγονται να την κρατήσουμε ή να μην την κρατήσουμε την ανισότητα;

Και μια ερώτηση που απευθύνεται στις γυναίκες, επειδή μας τα πρήξατε τόσα χρόνια με τους φεμινισμούς και τους αγώνες για την ισότητα των δύο φύλλων. :roll:  Τελικά ανάμεσα στα δυο φύλλα να ισχύσει η ισότητα ή να μην ισχύσει;;

Και τελικά έρχομαι να επιβεβαιώσω και τις ανησυχίες της black velvet ότι τελικά δυστυχώς στον μάταιο τούτο κόσμο τίποτα δεν αποτελεί απόλυτη πραγματικότητα ή αυτονόητο. Όλα είναι θέμα αντίληψης και όπως λέει και ο συγγραφεύς – ο Τραϊανού εννοώ – "δεν έχει σημασία τι συμβαίνει, αλλά τι είναι αντιληπτό και τι όχι."

Υ.Γ.  ]

κώστας

Αγενής;
η black_velvet...
εμένα με απασχολεί ότι
κατά βάθος συμφωνείτε.
Διότι, "αυτονόητα" και "ισότητα"
σε μία ισοπεδωτική ευθεία οδηγούν.

...ο καθένας άλλωστε μπορεί να θέλει ό,τι γουστάρει...

Θα συμφωνήσω ότι η ανισότητα υφίσταται.
Στο φόρουμ. Παντού.

Κάποιες φορές σκέφτομαι πρακτικά]

Αντιλαμβάνομαι ότι
σου άρεσε η "φάρμα των ζώων".
Τότε, σου προτείνω, αν δεν το έχεις διαβάσει,
το "θαυμαστό καινούριο κόσμο" (ή "θαυμάσιο νέο κόσμο", μετράει η μετάφραση)
Άλντους Χάξλει
όπου, και μόνο να δεις πότε
το έγραψε ο άνθρωπος,
είναι αρκετό για να σε καθηλώσει.

Δεν αντελήφθης σωστά.
Το να μην είμαι φαν σε κάτι
δεν με κάνει φαν του αντιθέτου του.
Αυτή είναι δυαδική σκέψη.
Ως εκ τούτου...

Καταλήγω να μην προτιμώ την ισότητα αλλά
όχι επειδή προτιμώ την ανισότητα.

Στις ερωτήσεις που θέτεις...
απαντώ
πιστεύω (όπως κι εσύ) ότι οι ερωτήσεις είναι πιο σημαντικές από τις απαντήσεις.

(...Εκτός και δεν σε εκφράζουν τα κίτρινα γράμματα)
eLe

sevenseas

ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΊΤΕ ΠΑΙΔΕΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΣ
να διευκρινησω, οτι  θα λεχθεί δεν εχει καμμια δοση ειδωνίας ή προσβολής προς τον ..................ανοιξαντα το θεμα ή αλλους προστρεξαντες

και τωρα ενα διακριτικο βηξιμο για να αρχισω
χμ

περαν του υδοχοισμου
υπάρχει μια παναρχαια
πολιτική
καλλιτερα πολιτικη τακτικη
αυτή του πολιτικου αυνανισμού

εχουν αναδειχθεί μεγαλοι αυνανες στην παγκοσμια ιστορια
εννοωντας οτι δεν καταπιανονται με την πολιτική , αλλα με αυτό που φανταζονται ως πολιτική
ως ο κλασσικος αυναν που πιστευει, οτι ο αυνανισμος ειναι σεξ

ετσι λοιπον αντικρυζοντας του θεμα ΥΔΡΟΧΟΙΣΜΟΣ  με τη μια μου ηλθε τον νου ο ............... Λιακοπουλος !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
διαβαντας τις αρλουμπες . οι οποίες συνισστουν τον............... υδροχοισμο !!!!!!!!!!! ανεκραξα
μα ειναι ιδιος
(α ρε επι παντος επιστητου που κατάντησες?)

Σημερα το πρωι ξυπνωντας νωρις και πινοντας τον καφέ μου
πριν βγω να αγοράσω εφημεριδες

μπηκα στο γουγλιον εγω ο αδαής να δω το σοι πραγμα ειναι αυτό

Τι Θουκυδιδης να συμμετεχει στον ................ βομβαρδιμό του Ιρακ
τι εα Τραιανου να ειναι ηγετης των Ελλήνων
τι οι εχθροι του Εθνους (μεταξυ των οποίων και ο .................... Ολυμπιακος !!!!!) να κατακεραυνωνονται από το κομμα ΕΑΜ Β΄!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
τι οτι ο υδροχοσμος ειναι ετη φωτος  μπροστα απο τον μαρξισμο

ενας Λιακοπουλος ?
εκατομμυριααααααααααααααααααααααααααααααα !!!!!!!!!

τι θελουμε ρε γμτ τους Υδροχοισμους?
η Ζηνα στην τηλεοραση ηταν καλλιτερη !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
και ιστορια !!!!!!!!!!!!
και φιλοσοφια!!!!!!!!!!!!!!!
αλλα και σπυδαιο αντικειμενο ποθου
κι ατελειωτες ωρες αυνανισμου !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Michael_Design

[quote user="κώστας" post="315670"]Αγενής;
η black_velvet...
εμένα με απασχολεί ότι
κατά βάθος συμφωνείτε.
Διότι, "αυτονόητα" και "ισότητα"
σε μία ισοπεδωτική ευθεία οδηγούν.

...Θα συμφωνήσω ότι η ανισότητα υφίσταται.
Στο φόρουμ. Παντού...

Δεν αντελήφθης σωστά.
Το να μην είμαι φαν σε κάτι
δεν με κάνει φαν του αντιθέτου του.
Αυτή είναι δυαδική σκέψη.
Ως εκ τούτου...

Καταλήγω να μην προτιμώ την ισότητα αλλά
όχι επειδή προτιμώ την ανισότητα.
[/quote]

[align=justify]Εμένα με απασχολεί ότι κατά βάθος συμφωνούμε και μαζί. Το ότι φαινομενικά διαφωνούμε ίσως να οφείλετε στο γεγονός ότι οι λέξεις ισότητα" και "ανισότητα" δεν είναι ικανές να περιγράψουν πλήρως αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε και αυτό που θέλει να εκφράσει και ο συγγραφέας. Ίσως λοιπόν δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη τις λέξεις που περιγράφουν πλήρως τις έννοιες που προσπαθούμε να εκφράσουμε.

Η ισότητα λοιπόν θα συμφωνήσω ότι σαν κυριολεκτική έννοια δεν υφίσταται ίσως πουθενά στην φύση. Π.χ. κανενός το μπόι δεν είναι ίσο με οποιουδήποτε άλλου. Κανενός η ομορφιά δεν είναι όμοια με οποιουδήποτε άλλου. Κανενός η ευφυΐα δεν είναι ίση και όμοια με κανενός. Οι ικανότητες μας σε διάφορες εργασίες διαφέρουν. Οι διατροφικές μας ανάγκες επίσης διαφέρουν ανάλογα με τον σωματότυπο, τις δραστηριότητες και τον μεταβολισμό του κάθε ανθρώπου. Οι προτιμήσεις του καθενός επίσης διαφέρουν. Όλα αυτά λοιπόν θεωρώ ότι καλώς διαφέρουν και είναι θεμιτό να διαφέρουν. Η ποικιλία και η διαφορετικότητα είναι η ομορφιά της φύσης. Τι εννοούμε λοιπόν όταν επιζητούμε την ισότητα; Μήπως η λέξη ισορροπία περιγράφει καλύτερα αυτό που αναζητούμε; Μήπως ακόμη καλύτερα ο "Σεβασμός στην Διαφορετικότητα"; Από την άλλη τι εννοούμε όταν λέμε ανισότητα; Ας πω τι εκφράζει για εμένα η λέξη αυτή σε σχέση με το θέμα μας. Ανισότητα π.χ. είναι να κολυμπάω στην πισίνα μου, την στιγμή που ο διπλανός μου πεθαίνει από αφυδάτωση. Ανισότητα είναι να έχω ένα καζάνι φαγητό το μισό του οποίου θα πετάξω, την στιγμή που ο διπλανός μου πεθαίνει από πείνα. Ανισότητα είναι να μένω στην έπαυλη μου με τις 52 κρεβατοκάμαρες, τα 18 σαλόνια, τις 122 τουαλέτες, και τις δύο πισίνες, σε μια έκταση 500 στρεμμάτων και ο διπλανός μου να κοιμάται σε μια κούτα. Ανισότητα είναι να αποφασίζει ένας για το αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν εκατομμύρια άλλοι. Οπότε ίσως και η λέξη ανισότητα να μην είναι ικανή να περιγράψει αυτήν την κατάσταση. Ίσως η λέξη Ασυδοσία να την περιγράφει καλύτερα ή ίσως η λέξη Ασέβεια να είναι πιο κατάλληλη.

Αυτό που με εκφράζει λοιπόν και αυτό που επιδιώκω είναι η ισορροπία και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα. Αναζητώ την ισοτιμία στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζήσει και να χαρεί την ζωή του ελεύθερος. Αναζητώ την ισοτιμία στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αναπτύξει την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και να επιλέξει ο ίδιος πως θα ζήσει την ζωή του, αναγνωρίζοντας αυτά τα δικαιώματα σε κάθε συνάνθρωπο του. Αναζητώ την ισοτιμία στο δικαίωμα όλων να ζουν με αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, να ευημερούν και να έχουν πρόσβαση στο σύνολο της γνώσης που έχει αποκτήσει η ανθρωπότητα. Αναζητώ την ισοτιμία στο δικαίωμα των ανθρώπων να ικανοποιούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, εφόσον ο πλανήτης μας έχει την ικανότητα να παράγει υπέραρκετα αγαθά για να καλύψει τις ανάγκες όλων. Αναζητώ την ισοτιμία στην διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη για το συλλογικό όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Άρα και σχετικά με την απορία σου...   τι νόημα έχει η φράση] Το νόημα νομίζω είναι ότι αφού ζούμε σε έναν πλούσιο πλανήτη με την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες όλων των ζωντανών πλασμάτων του, άρα μπορούν να ζήσουν όλοι πλούσια. Σε έναν πλούσιο πλανήτη δηλαδή δεν νοείτε η έννοια της φτώχιας. Πολύ απλά είναι παραλογή. Εκτός των άλλων όταν υπάρχει συλλογική συνεργασία και κοινός συλλογικός σκοπός χωρίς άσκοπο ανταγωνισμό, ο πλούτος λογικά αυξάνεται. Από εκεί και πέρα εκτός απʼ τον υλικό απτό πλούτο υπάρχει και ο νοητικός και πνευματικός πλούτος και σε αυτόν τον πλούτο επίσης μπορεί να υπάρξει ισοτιμία.
[/align]

Michael_Design

[quote user="sevenseas" post="315682"]ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΊΤΕ ΠΑΙΔΕΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΣ...[/quote]

Αλίμονο τ΄είναι αυτά που λές; Εκφράσου όπως γουστάρεις... εμείς εδώ δεν παρεξηγούμε... ]και τωρα ενα διακριτικο βηξιμο για να αρχισω
χμ
[/quote]

Με τις υγείες σου...  ]περαν του υδοχοισμου
υπάρχει μια παναρχαια
πολιτική
καλλιτερα πολιτικη τακτικη
αυτή του πολιτικου αυνανισμού

εχουν αναδειχθεί μεγαλοι αυνανες στην παγκοσμια ιστορια
εννοωντας οτι δεν καταπιανονται με την πολιτική , αλλα με αυτό που φανταζονται ως πολιτική
ως ο κλασσικος αυναν που πιστευει, οτι ο αυνανισμος ειναι σεξ
[/quote]

:shock: Δηλαδή εννοείς ότι υπάρχουν και μεγαλύτεροι Μαλά... έεε συγνώμη αυνάνες ήθελα να πω από αυτούς που ήδη μας κυβερνάνε;;;

559 Επισκέπτες, 0 Χρήστες