Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 503
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 602
  • Total: 602

Ευφυία 'Η Βλακεία??

Ξεκίνησε από pixie, Ιουνίου 11, 2009, 09:46:30 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

'Ισως το πιο λογικό θα ήταν να υπήρχε κάποιος σαφής ορισμός της ευφυίας ώστε να αποδοθεί σωστά και η έννοια της βλακείας. Αφού και η ευφυΐα δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, ως αυθύπαρκτη, παρά μόνο σε συνάρτηση με τον αντίθετο πόλο της, τη βλακεία.

Και πώς λοιπόν ορίζεται η βλακεία? Θα'ταν μάλλον αφελές να πούμε ότι είναι η έλλειψη ευφυίας! Η αφυία, ας πούμε…  :razz:  :mrblue: 'Ισως αν τοποθετηθεί και η παράμετρος του χρόνου, νομίζω ότι αυτός ο ορισμός είναι καλός. Δηλαδή με απλά λόγια, η βλακεία είναι η έλλειψη ευφυΐας σε κάποιο συχνό και μεγάλο χρονικό διάστημα!
'Ενας προσεκτικός παρατηρητής θα αντιληφθεί την επέκταση αυτής της σκέψης : ότι η ευφυία δεν είναι κάτι μόνιμο στον άνθρωπο!!!
Θα πρέπει να κατανοήσουμε, λοιπόν, ότι ο ίδιος άνθρωπος που χαρακτηρίζεται γενικότερα ως έξυπνος, θα μπορούσε να συμπεριφερθεί και εντελώς βλακωδώς σε μια κατάσταση! Όπως και κάποιος που θεωρητικά φέρει στοιχεία βλακείας μπορεί να μας εκπλήξει και με μια αντίθετη συμπεριφορά. Βέβαια για ένα βλάκα οι περίοδοι ευφυΐας του είναι κατά πολύ λιγότερο συχνές (ή σε βαριά κατάσταση βλακείας  :sad:  ) σχεδόν ανύπαρκτες!

Και μια τελική γνώμη? Ας παραμείνουμε ταπεινοί, όσο γίνεται, και με μία σημαντική δόση αμφιβολίας! Και όλοι εσείς που θεωρείτε τους εαυτούς σας ευφυείς, να θυμάστε ότι η επόμενη μεγάλη βλακεία σας μπορεί να σας την έχει στημένη στην επόμενη καμπή.

ΥΓ. 1.- Εγώ καλού - κακού κάνω την ουρά μου φιόγκο... [μην μου την πατήσει κανείς...] ;-)  :oops:
ΥΓ. 2.-  Άλλωστε ο πρώτος βλάκας της ιστορίας δεν ήταν άλλος από τον Αδάμ, που έχασε ολόκληρο Παράδεισο, για να φάει ένα φρούτο!!  :mrgreen:

rain

[quote user="pixie" post="318230"]'
Και πώς λοιπόν ορίζεται η βλακεία? [/quote]
Ο πλέον αρμόδιος να το ορίσει θα ήταν ένας βλάκας
Άντε βρες βλάκα που να μπορεί να γράψει καλά και να είναι τόσο αλτρουιστής να μοιραστεί την βλακεία του μαζί μας  :mrgreen:  :mrgreen:
Ιδου το μέγα πρόβλημα :mrorange:

black_velvet

[quote user="pixie" post="318230"]
Και μια τελική γνώμη? Ας παραμείνουμε ταπεινοί, όσο γίνεται, και με μία σημαντική δόση αμφιβολίας! Και όλοι εσείς που θεωρείτε τους εαυτούς σας ευφυείς, να θυμάστε ότι η επόμενη μεγάλη βλακεία σας μπορεί να σας την έχει στημένη στην επόμενη καμπή.
[/quote]
Αν αυτή η παραίνεση προέρχεται από έναν βλάκα, δεν ξέρω αν πρέπει να την πάρω στα σοβαρά.
Αν πάλι προέρχεται από έναν ευφυή... μήπως μόλις έφτασες σ' αυτήν ακριβώς την καμπή;  :razz:

[quote user="pixie" post="318230"]
ΥΓ. 1.- Εγώ καλού - κακού κάνω την ουρά μου φιόγκο... [μην μου την πατήσει κανείς...] ;-)  :oops:
ΥΓ. 2.-  Άλλωστε ο πρώτος βλάκας της ιστορίας δεν ήταν άλλος από τον Αδάμ, που έχασε ολόκληρο Παράδεισο, για να φάει ένα φρούτο!!  :mrgreen:
[/quote]

ΥΓ.1. - ένα ωραίο περιτύλιγμα είναι πάντα πιο προκλητικό. Μάλλον η ουρά σου δεν την γλυτώνει.
ΥΓ.2.- Ναι, αλλά τι φρούτο! (κοινώς, "ένας αλλά λέων").  :cool:
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

Η βλακεία μπορεί να είναι μία έννοια αλλά έχει πολλά πρόσωπα, άρα και πολλές αναγνώσεις! Και πολλούς πρωταγωνιστές!

Και το χειρότερο σφάλμα που κάνουμε, κι αυτό ισχύει σε κάθε υποκειμενική μας κρίση που αποτολμούμε για κάποιον άλλο, είναι να βγάζουμε τον εαυτό μας απ' έξω. Ε, είμαστε άλλωστε οι πιo έξυπνοι, οι πιo σοφοί, οι πιo ιδιοφυείς!

Εκείνο που δεν αντέχεται είναι η επιμονή κάποιων να παίζουν με τα όρια και την κατανόηση των άλλων, συνήθως ακούσια, προβάλλοντας εαυτόν ως σωστό. Αυτό είναι βλακεία...
Το να υποτιμά κάποιος τη λογική του άλλου, τις περισσότερες φορές επειδή δεν είναι σε θέση να την αντιληφθεί ή του φαίνεται αλλότρια προς τη δική του, είναι βλακεία...

ΥΓ. 1.- Είναι απολύτως βεβαιωμένο ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ακόμα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με τον 'Αλμπερτ!! :mrgreen:  ['Ορα εγχειρίδιον ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ για αρχαρίους]
ΥΓ. 2.- Το διάβασμα βλάπτει σοβαρά τη βλακεία... ;-)

pixie

Η προσωπικότητα κάποιου προσδιορίζεται και από τα κοινωνικά ερεθίσματα που δέχεται, οπότε κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε και για κοινωνική βλακεία! 'Η βλακεία του όχλου... Υπάρχει, λοιπόν, και κοινωνική νοημοσύνη.
 'Οπου οι οπτικές γωνίες είναι τόσο διαφορετικές ανά περίπτωση, που δεν μπορεί να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια. Δεν υπάρχει ένα καλούπι σκέψης και συμπεριφοράς για όλα, ούτε είναι μία η φόρμουλα αξιολόγησης.

Επίσης, ο καθένας επεξεργάζεται τα στοιχεία του με διαφορετικό τρόπο. Και πάντα μονομερής είναι η εξέλιξη, δεν μπορεί να είμαστε δαιμόνιοι ή βλάκες σε όλα!
Προσωπικά, εμένα - παράδειγμα λέμε - μπορεί να με ενδιαφέρει η φιλοσοφική ή η καλλιτεχνική πλευρά της ζωής, οπότε υποσυνείδητα προωθώ τις εικόνες και τους προβληματισμούς μου ανάλογα, άρα εξελίσσομαι και ανάλογα, άρα σ' αυτούς τους τομείς - μετά από τόση τριβή - λογικό είναι να αποδίδω λίγο καλύτερα.
Ενώ σε θέματα που αφορούν σε οικονομικούς υπολογισμούς και επενδύσεις, να μην έχω ούτε την δυνατότητα να προσαρμοστώ, ούτε καν την ικανότητα να το διαχειριστώ, άρα να θεωρούμαι βλάκας μπροστά σε κάποιον που έχει δώσει σε μια τέτοια θέση ζωής όλο το δυναμικό του!

 Εννοώ, ότι η αντιληπτική μας ικανότητα πάνω σε θέματα στα οποία η ενημέρωσή μας είναι ασαφής ή ελλιπής, αφού δεν έχουμε ασχοληθεί και δεν έχουμε δαπανηθεί ανάλογα, είναι κατά πολύ μικρότερη από κάποιων άλλων! Λογικό δεν είναι?

pixie

tziger

Pixie μου στο έχω ξαναπεί,δεν θεωρείσαι βλάκας επειδή δεν είσαι οικονομολόγος,γιατρός ή αστροναύτης κ.λ.π.! Αλοίμονο τότε όλοι μας είμαστε βλάκες!  :cool:

pixie

Αααα, καλά τότε...  ;-)  :smile:

Ε, ας μας ξεφύγουνε και κάποιες πτυχές που ανήκουν στην ολότητα των ευφυών!  Λέμε, τώρα...

Αλλά, για να σοβαρευτούμε, υπάρχει πάντα υποκειμενισμός στην ερμηνεία των εννοιών που αναφέρονται στην ανθρώπινη νοημοσύνη και πραγματικά αν ο καθένας μας έκανε μία συνειδητή προσπάθεια - εξάσκηση ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τι είναι βλακώδες γι' αυτόν, σε προσωπικό επίπεδο, και να το αποφεύγει, νομίζω θα'ταν μια καλή βάση για την ανάπτυξη της ευφυίας!

tziger

Συμφωνώ! Όπως είναι δύσκολο να οριστεί η βλακεία άλλο τόσο δύσκολο να οριστεί και η ευφυία. Τώρα γιατί όμως εμείς οι άνθρωποι χαρακτηρίζουμε με ευκολία τον άλλον βλάκα,άλλα δεν παραδεχόμαστε το ίδιο εύκολα την εξυπνάδα κάποιου?

κώστας

Ποιος είναι κοινωνικότερος...ο ευφυής ή ο βλαξ;
eLe

pixie

Πιστεύω ότι αυτή τη συγκεκριμένη και άλλες απαντήσεις, θα βρεις στο βιβλίο του ιστορικού και οικονομολόγου C. Μ. Cipolla, ένα βιβλίο που δίνει έναν πειστικό ορισμό στη βλακεία και, με τον τρόπο του, σε προειδοποιεί να μην πέσεις στην παγίδα να ξεχωρίσεις τον εαυτό σου απ' τους άλλους και σε κάνει να θες να αμυνθείς!
Ας γράψω και τον τίτλο ''Δοκίμιο περί ανθρώπινης βλακείας'', το οποίο έχω μπροστά μου αυτή τη στιγμή και διαβάζω:

''Γιατί όμως η βλακεία είναι επικίνδυνα ακατανίκητη? Επειδή τα λογικά πρόσωπα δυσκολεύονται να φανταστούν και να κατανοήσουν μια βλακώδη συμπεριφορά!
Αντίθετα, ένα λογικό πρόσωπο μπορεί να καταλάβει τη λογική ενός κακοποιού. Οι ενέργειες ενός κακοποιού ακολουθούν έναν τύπο λογικότητας, διεστραμμένη λογικότητα, αλλά οπωσδήποτε προβλεπτή: θα σε κλέψει, θα σε εξαπατήσει, θα σου πει ψέματα.
 
Ο βλαξ συνήθως δεν κλέβει, δεν ψεύδεται, δεν εξαπατά. Κοινωνικότατος, με το χαμόγελο στα χείλη, σαν να κάνει το φυσικότερο πράγμα στον κόσμο, θα εμφανιστεί ξαφνικά στη ζωή σου για να σου την καταστρέψει, στο γραφείο σου για να σου χαλάσει την ηρεμία σου, θα σε κάνει να χάσεις δυνάμεις, χρόνο, χρήμα, ειρμό σκέψης, ευδιαθεσία, παραγωγικότητα - και όλα αυτά χωρίς λόγο και, φυσικά, χωρίς τύψεις ή δισταγμό.
Η ζωή μας είναι γεμάτη απώλειες χρήματος, χρόνου, ενέργειας, ησυχίας και καλής διάθεσης, λόγω των απίθανων πράξεων κάποιου παράλογου πλάσματος που μας τυχαίνει τις πιο απρόσμενες στιγμές και ζημιώνει, ακυρώνει και δυσκολεύει τη ζωή μας, χωρίς να έχει απολύτως τίποτα να κερδίσει από τις πράξεις του. 'Ετσι, από βλακεία.'' :smile:

larus audouinii

Πολύ σωστος ο κ Cippola... ενδιαφέρον το ιστορικός και οικονομολόγος  :smile:
και πολύ ενδιαφέρον το θέμα, όπως το έθεσες από την αρχή pixie !

Αφού κάνουμε κουβέντα για την ευφυία και την βλακεία... μεταφέρω κάποιες επιπλέον σκέψεις
 
Οι βιολογικές συνέπειες του περιβάλλοντος επιδρούν σημαντικά στην ανάπτυξη της ευφυίας , όπως και της "ρευστής ευφυίας", την ικανότητα δηλαδή να αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα για πρώτη φορά στην ζωή μας

Τα γονίδια εξηγούν το 40%  της ατομικής μεταβλητότητας στη γενετική ευφυία συνολικά, αλλά η επίδρσή τους ποικίλλει σημαντικά λόγω της εξάρτησής από το περιβάλλον (κοινωνικές εμπειρίες και αλληλοεπίδραση, πνευματική διέγερση, εκπαίδευση, καλύτερη διατροφή, υγεία, οικογενειακό περιβάλλον,  η έκθεση σε χρώμα μολύβδου και άλλες ουσίες κλπ)
Γεννιόμαστε δηλαδή με κάποιες προδιαγραφές αλλά όταν  το ερεθιστικό περιβάλλον είναι άσχημο, η επίδραση των γονιδίων πέφτει κάτω από το 10%
Στα ψηλότερα επίπεδα της δημόσιας και μη  εκπαίδευσης τα επιτεύγματα σχετίζονται με την κληρονομικότητα, αλλά και το περιβάλλον (γονείς, παρέες, διάφορα ερεθίσματα, φροντιστήριο...)  
Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε λοιπόν τη μέση ευφυία των παιδιών μας πολύ πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας το περιβάλλον τους

Έτσι ο μέσος όρος  "ευφυίας" σήμερα για παράδειγμα σε διάφορα τεστ, έδειξε πως είναι πολύ μεγαλύτερος όσο πριν εκατό χρόνια, όσο μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που είναι φτωχοί ή στερούνται τα μέσα  Όπως αντίθετα παραμένει χαμηλός σε μη ανεπτυγμένες χώρες, όπου και ο πλούτος είναι σε χέρια λίγων

Και μια και οι αλληλοεπιδράσεις γονιδίων και περιβάλλοντος μπορεί και να είναι αρκετά πολύπλοκες, οι γενετικές επιδράσεις γίνονται ισχυρότερες καθώς μεγαλώνουμε Έτσι διαλέγουμε επαγγέλματα ή ενδιαφέροντα,  χόμπυ και ασχολίες , κοινωνικότητα, κάτι που κρατάει αυτές τις ικανότητες σε καλή κατάσταση (ίσως εδώ βρίσκεται ένα μέρος της απάντησης στο ερώτημα του κώστας, από μια διαφορετικη οπτική )


Ο Στίβεν Χόπινγκ έχει πει, πως δεν είναι ξεκάθαρο ότι η ευφυία έχει κάποια μακροπρόθεσμη αξία επιβίωσης
 
Η ιδέα της ευφυΐας κάποιες  φορές  μας κάνει να πληγωνόμαστε και  άλλοτε να προσπαθούμε να αμυνθούμε, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή κυρίως επικεντρωνόμαστε σε λάθος ζητήματα
Επιστημονικά είναι σαφείς οι διαφορές που αφορούν την ατομική ευφυία  και τις αιτίες της, αλλά αυτή η πληροφορία είναι γεγονός πως δεν πουλάει περισσότερες εφημερίδες και περιοδικά Αντίθετα οι δημοσιογράφοι,έχουν αναπτύξει τη συνήθεια να συγκρίνουν ομάδες ανθρώπων  –φύλου, φυλής, εθνικότητας κλπ-  ανησυχώντας ότι αυτές οι διαφορές πιθανόν να χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν την άνιση μεταχείριση των ανθρώπων

Αλλά και η έρευνα της ευφυίας έχει κακή φήμη επειδή κάποιες από τις μελέτες  που έγιναν σε αυτό τον τομέα αποπειράθηκαν ν α αποδείξουν ότι ορισμένες ομάδες ανθρώπων ήταν ανώτερες από τις άλλες και γιαυτό άξιζαν ειδική μεταχείριση Στην πορεία , αυτοί οι  ερευνητές έγιναν θεμελιωτές ενός κλασσικού διδακτικού παραμυθιού για τον τρόπο με τον οποίο οι προκαταλήψεις μπορούν να επηρεάσουν τα επιστημονικά συμπεράσματα  

Αυτά τα επιστημονικά λάθη είχαν σημασία εξαιτίας και των συνεπειών τους στη δημόσια πολιτική




* Την δικιά μου την ουρά, πάει πολύς καιρός που την έχω κάνει φιόγκο  :???:  :smile:

κώστας

Συμφωνούμε larus audouinii:
η κοινωνικότητα προϋποθέτει ευφυία.
eLe

pixie

Καλησπέρα και στους δυο σας! Παιδιά να είστε καλά κι ευχαριστώ για τη συνομιλία, βλέπω το σποράκι της επαφής μας καλά κρατεί... :grin:

Κι αφού συνεχίζεται το θέμα, ας πάμε και στο ''Εκκρεμές του Φουκώ'' του Ουμπέρτο Έκο που είναι σχετικότατο...

'' Λοιπόν. Στον κόσμο υπάρχουν οι κρετίνοι, οι ανόητοι, οι βλάκες και οι τρελοί".
"Εξαιρείται κανείς;"
"Ναι, εμείς οι δυο. Ή τουλάχιστον, δίχως να θέλω να σας προσβάλω, εγώ! Τέλος πάντων, όμως, αν το καλοσκεφτούμε, όλοι ανήκουν σε κάποια απ' αυτές τις κατηγορίες. Ολοι μας κάθε τόσο είμαστε κρετίνοι, ανόητοι, βλάκες και τρελοί. Ας πούμε ότι φυσιολογικός άνθρωπος ειν' εκείνος που συνδυάζει σε λογικό ποσοστό όλα αυτά τα συστατικά, τους ιδανικούς τύπους".
"Idealtypen".
"Μπράβο. Ξέρετε και γερμανικά;"
"Κουτσά στραβά για τις βιβλιογραφίες".
"Στην εποχή μου, όποιος ήξερε γερμανικά δεν έπαιρνε πτυχίο. Περνούσε τη ζωή του ξέροντας γερμανικά. Νομίζω ότι σήμερα το ίδιο συμβαίνει με τα κινέζικα".
"Δεν τα ξέρω αρκετά καλά κι έτσι θα πάρω πτυχίο. Ας γυρίσουμε και πάλι όμως στην τυπολογία σας. Τι είναι η μεγαλοφυία, ο Αινστάιν, ας πούμε;".
"Μεγαλοφυής είναι αυτός που επιστρατεύει ένα απ’ αυτά τα συστατικά κατά ιλιγγιώδη τρόπο, τρέφοντας το με τα υπόλοιπα".


"Και ο βλάκας;".
"Α! Ο βλάκας δεν κάνει λάθη συμπεριφοράς. Κάνει λάθος συλλογισμούς. Είναι αυτός που λέει ότι όλοι οι σκύλοι είναι κατοικίδια και όλοι οι σκύλοι γαβγίζουν, όμως και οι γάτοι είναι κατοικίδια ζώα, επομένως γαβγίζουν. Ή ότι όλοι οι Αθηναίοι είναι θνητοί, όλοι οι κάτοικοι του Πειραιά είναι θνητοί, επομένως όλοι οι κάτοικοι του Πειραιά είναι Αθηναίοι".
"Πράγμα που ισχύει".
"Ναι, αλλά συμπτωματικά. Ο βλάκας μπορεί να πει και κάτι σωστό, όμως για λανθασμένους λόγους".
"Μπορούμε να πούμε λανθασμένα πράγματα, αρκεί οι λόγοι να είναι σωστοί".
"Κατ ανάγκην. Αλλιώς γιατί να πασχίζουμε τόσο να είμαστε έλλογα όντα;".
"Ολοι οι μεγάλοι ανθρωπόμορφοι πίθηκοι κατάγονται από κατώτερες μορφές ζωής, οι άνθρωποι κατάγονται από κατώτερες μορφές ζωής, άρα όλοι οι άνθρωποι είναι μεγάλοι ανθρωπόμορφοι πίθηκοι".
"Αρκετά καλά. Φτάσαμε ήδη στο κατώφλι όπου υποπτεύεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, όμως χρειάζεται λίγη δουλειά για ν αποδείξετε τι και γιατί. Ο βλάκας είναι παμπόνηρος. Τον ανόητο τον αναγνωρίζουμε αμέσως (κι ας μη μιλήσουμε για τον κρετίνο), ενώ ο βλάκας κάνει συλλογισμούς περίπου σαν τους δικούς μας, εκτός από κάτι απειροελάχιστο. Είναι δεξιοτέχνης των παραλογισμών!''

"Κι αν είστε εσείς ο βλάκας;".
"Τότε θα είχα καλή και αιώνια συντροφιά".
"Ε, ναι, η βλακεία μας περιβάλλει. Κι ίσως χάρη σ ένα λογικό σύστημα, διαφορετικό από το δικό μας, η βλακεία μας να είναι δική τους σοφία. Ολόκληρη η ιστορία της λογικής αποτελεί εξ ορισμού μια έννοια ευάλωτη στη βλακεία. Παραείναι αχανής. Κάθε μεγάλος στοχαστής είναι ο βλάκας κάποιου άλλου".
"Η σκέψη ως συνεκτική μορφή βλακείας".
"Όχι. Η βλακεία μιας σκέψης είναι η ασυναρτησία μιας άλλης σκέψης".

larus audouinii

αν και προς το παρον pixie διαβάζω πολυ βιαστικά ...
 :smile:

γενικότερα ...η τελειότητα λέγεται πως είναι εχθρός του καλού :grin:

Michael_Design

[quote user="larus audouinii" post="318465"] ...η τελειότητα λέγεται πως είναι εχθρός του καλού :grin:[/quote]Ή όπως έλεγε και σε μια διαφήμιση (Τράπεζας αν θυμάμαι καλά) ...το καλύτερο, είναι εχθρός του καλού, ΑΡΑ φίλος του κακού...
Τι να πει κανείς;;;.... :cool:

602 Επισκέπτες, 0 Χρήστες