Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 177
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 373
  • Total: 373

Γιατί δεν διαβάζουν βιβλία οι 'Ελληνες ?

Ξεκίνησε από pixie, Ιουλίου 12, 2009, 08:43:38 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Πολλές φορές αναρωτιέμαι,  ειρήσθω εν παρόδω, γιατί δεν είναι μέσα στη νοοτροπία των Ελλήνων το διάβασμα βιβλίων, κυρίως σκέψης και προβληματισμού, ενώ πολλά άλλα πράγματα θεωρούνται σημαντικά, όπως επίσκεψη σε καφετέριες, σουβλατζίδικα κλπ.

Ανήκω στους βιβλιοφάγους και με πονάει το θέμα!
Με πονάει που σαν λαός χρησιμοποιούμε συνήθως τα βιβλία για να μας πάρει ο ύπνος, ενώ θα έπρεπε να τα ανοίγουμε με σκοπό να ''ξυπνάμε''! ;-)

Λυπάμαι που οι Έλληνες δεν έχουν πια το βιβλίο στις προτεραιότητές τους και γενικά το προφίλ τους ''σηκώνει'' μόνο τη συσσωρευμένη σκόνη από βιβλία πεταμένα ως διακοσμητικά σε κάποια βιβλιοθήκη.
Κι επειδή η πίεση του χρόνου λειτουργεί ασφυκτικά σαν κλοιός, στο μυαλό των περισσότερων το διάβασμα θεωρείται πολυτέλεια!

Πραγματικοί αναγνώστες βέβαια θεωρούνται αυτοί που διαβάζουν τουλάχιστον 10 βιβλία μέσα στον χρόνο...
Και δεν αναφέρομαι στα μυθιστορήματα βέβαια...
Αν και η ελληνική λογοτεχνία αναδεικνύεται... αδιαμφισβήτητη πρωταθλήτρια μεταξύ αυτών που διαβάζουν, με 70% των προτιμήσεων, διότι είναι εξαιρετικά βατή και πάντα εύπεπτη.

κώστας

Δες τη θετική πλευρά:
αν διάβαζαν όλοι
δεν θα είχε ουσία
η έννοια "βιβλιοφάγος".
Ενώ τώρα έχει;
θα αναρωτήθεί κάποιος.
Αναλόγως τα δείγματα γραφής
αυτού που τον χρησιμοποιεί,
θα ήταν μία εύλογη απάντηση.
eLe

KostasD33

τα βιβλία τα λατρεύω και αν έχω κάτι να προσάψω στο interner είναι ότι με έχει απομακρύνει αρκετά από τα βιβλία.
αλλα ακόμα και για τα μυθιστορήματα (που μου τα κατηγορείς) έχουν και αυτά την γοητεία τους
σε κάνουν να γίνεσαι τμήμα της ιστορίας της πλοκής και χάνεσαι άσε που πολλές φορες όταν η πένα του συγγραφέα αξίζει σου μεταφέρει με έμμεσο τρόπο χιλιάδες σκέψεις και εμπειρίες και
σε ταξιδεύουν.
Συχνά το ταξίδι δίνει πιο πολλά από άλλες μορφές γνώσης και προσέγγισης της πραγματικότητας. Συχνά χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις και δυσκολοχώνευτων εννοιών δίνει την ουσία πολλών πραγμάτων και καταστάσεων.

pixie

Εσένα D33, θα σου ''πήγαινε'' το εξής βιβλίο! 'Ενα παλιό αγαπημένο βιβλίο, από τα πρώτα που διάβασα στα ελληνικά, και που μου έκανε εντύπωση, ως προς τον τρόπο που είναι γραμμένο, και είναι το: ''Jitterbug Perfume'' του Tom Robins.

Είναι ένα από τα καλύτερα έργα του συγγραφέα, ο οποίος με έναν τρόπο μοναδικό ανακατεύει το τρελό με το βαθυστόχαστο, το εξωφρενικό με το πραγματικό!
Σε κάθε του σελίδα αφήνει έξυπνα μηνύματα.
Είναι σαν, ο συγγραφέας, να ζωγραφίζει πίνακες με λέξεις και οι πινελιές του είναι οι εικόνες που μένουν χαραγμένες βαθιά στον νού του αναγνώστη για πολύ καιρό μετά που έχει διαβάσει το βιβλίο.

Ο συγγραφέας ξέρει να δημιουργεί ονειρικές καταστάσεις, έναν μοναδικό μυθολογικό κόσμο με αρώματα και... παντζάρια!!!Α, μιλάει ακόμα και για αθανασία!
'Ολα όμως δένονται μεταξύ τους πολύ όμορφα.

Η ιστορία ξεκινάει στα δάση της αρχαίας Βοημίας και τελειώνει στη σημερινή εποχή, στο σημερινό Παρίσι.
Οι χαρακτήρες είναι όλοι επιβλητικοί και εξωτικοί. Πρώτα η Πρισίλα. Κάθε πρωί έξω από την πόρτα της βρίσκει ένα παντζάρι! Βασικός ήρωας ένας επιστάτης, ο Αλομπάρ, ο οποίος χάνει ένα μπλε μπουκαλάκι με ένα παράξενο άρωμα.
Ξεκινάει ένας μεγάλος αώνας για να βρεθεί το μπουκάλι που μέσα του υπάρχει η μυστική ουσία του σύμπαντος.
Το μπουκάλι έχει επάνω του χαραγμένη την εικόνα ενός θεού με κέρατα τράγου, του Πάνα!

Οι κινήσεις όμως πρέπει να γίνουν γρήγορα γιατί το υγρό εξατμίζεται και έχουν μείνει μόνο μια - δυο σταγόνες από τα συστατικά της αιωνιότητας.
Και τα παντζάρια, πού κολλάνε? Εύλογη ερώτηση.

Τα παντζάρια είναι βέβαια το σύμβολο της ζωής! Ο άνθρωπος όταν γεννιέται έχει κόκκινο πρόσωπο, στρογγυλό, έντονο και αγνό, σαν το παντζάρι!  
Μέσα του καίει η φλόγα της παγκόσμιας συνείδησης. Μακάρι λοιπόν να κρατούσε αυτή τη θεική κοκκινίλα, την μαγεία του αρώματος του ονείρου που οδηγεί στην αθανασία!

Τα σχόλια είναι από το εξώφυλλο του βιβλίου...

angelmi

Ενας άλλος λογος που δεν διαβαζουν οι Ελληνες βιβλια ειναι ισως και η για πολλους απαγορευτική τιμή τους. Μπορεί πολλοί γονείς να θέλουν να παρουν στα παιδια τους βιβλία αλλα όταν αυτα κανουν 20 ευρω και ανω ο γονιος δεν θα τα δωσει ευκολα. Αλλα φυσικά ουτε για να διαβασει ο ιδιος.

Ισως θα επρεπε να σκεφτουν οι ελληνικοι εκδοτικοι οικοι να βγαζουν το βιβλιο σε λιγοτερο καλη εκδοση (τσεπης) με περιπου 10 ευρω, οπως κανουν σε αλλες ευρωπαικες χωρες, οπου πρωτα βγαζουν την λεγομενη Hardcover εκδοση με 20 ευρω ή και παραπανω και μετα απο περίπου 8 μηνες βγαζουν το ιδιο βιβλιο σε τσεπης. Αν γινοταν κατι τετοιο και εδω στην Ελλαδα ίσως διαβαζαν περισσοτερο οι Ελληνες!

larus audouinii

[quote user="pixie" post="320511"]Εσένα D33, θα σου ''πήγαινε'' το εξής βιβλίο! 'Ενα παλιό αγαπημένο βιβλίο, από τα πρώτα που διάβασα στα ελληνικά, και που μου έκανε εντύπωση, ως προς τον τρόπο που είναι γραμμένο, και είναι το: ''Jitterbug Perfume'' του Tom Robins.
[/quote]

παλιο αγαπημένο , αν εννοουμε το άρωμα ονείρου (αν θυμαμαι σωστά τον τίτλο), συμφωνούμε ...

( το δικό μου καίριο ερώτημα είναι βασικά, πως μετακομίζουν και όλα τα βιβλία)  :smile:

black_velvet

[quote user="larus audouinii" post="320558"]

( το δικό μου καίριο ερώτημα είναι βασικά, πως μετακομίζουν και όλα τα βιβλία)  :smile:[/quote]

Μέσα σε αμέτρητες, ασήκωτες κούτες. Το μισό φορτηγό βιβλία.  :mryellow:
(Καλό κουράγιο!  :lol: )
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

cuba

oi perisoteroi katoikoi sthn ellada einai optikoakoystikoi. dhladh oti akousoun sto radiofono, oti doyn sthn thleorash. oi syn8ikes edo sthn ellada den eynooyn to biblio. pios 8a katsei na diabasei meta apo ena agrio xenyxti? pios 8a afierosh mia exodo me filoys gia na katsei na diabasei ena biblio.oloi trexoume se skyladika, bar , tabernes kai alla loipoi xoroi diaskedashs oi kairikes syn8ykes einai ena allo prosxhma. me toses meres hliofaneia pios ka8ete na diabasei? . oloi nomizoyme oti ta gnorizoyme ola kai oti den 8eloume na beltio8oyme.

cuba

enas allos logos pou den diabazoyn oi ellhnes kai genikos o kosmos einai ta periodika kai oi efhmerides toy life style kai kitrinoy typoy.

pixie

'Εχω την εντύπωση πως κάθε απέχθεια του Έλληνα για τα βιβλία οφείλεται μάλλον στο σύστημα και στον τρόπο που λειτουργεί η μόρφωση στα σχολεία.
'Οταν οι γνώσεις που παρέχονται στα παιδιά είναι σαφώς επιφανειακές ή άχρηστες ή παρωχημένων εποχών και χωρίς ενδιαφέρον, όταν ο μαθητής αρχίζει να βλέπει το βιβλίο όχι σαν εφόδιο ζωής αλλά σαν υποχρεωτική αγγαρεία, δεν θα έχει το σωστό ερέθισμα και στο μέλλον.

Γενικότερα, όταν ακόμα από τα σχολικά εγχειρίδια η γνώση επιβάλλεται και μάλιστα με τρόπο που καταπιέζει ψυχολογικά και προκαλεί άγχος, είναι επόμενο ο μετέπειτα ενήλικας να βλέπει το βιβλίο εχθρικά.
Και έχω αυτή την εικόνα κατά νου, τους μαθητές να καίνε με περισσή χαρά τα βιβλία τους στο τέλος της χρονιάς!  :sad:

katinaki

κι εγώ το έκανα αυτό στο τέλος της χρονιάς όταν ήμουν παιδίσκη  :oops:
αλλά το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων άρχισε να μου αρέσει από τότε που ήμουν 9-10 χρόνων.
Δεν έχει καμία σχέση πιστεύω το ένα με το άλλο. Ή το 'χεις ή δεν το 'χεις το θέμα διάβασμα

Ludwig

αν έβλεπες τις πωλήσεις των βιβλίων συνταγών δεν θα ξεκινούσες τέτοιο τόπικ

pixie

[quote user="Ludwig" post="343877"]αν έβλεπες τις πωλήσεις των βιβλίων συνταγών δεν θα ξεκινούσες τέτοιο τόπικ[/quote]

Δεν έχω κάτι με τις συνταγές - Μαγειρικής υποθέτω - αλλά δεν αναφερόμουν σε τέτοιου είδους αναγνώσματα όταν ξεκινούσα ένα σχετικό με τα βιβλία θέμα, αλλά σε ουσιαστική γνώση.

cuba

Michael_Design

373 Επισκέπτες, 0 Χρήστες