Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 226
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 248
  • Total: 248

Ω! Θεέ μου...

Ξεκίνησε από pixie, Σεπτεμβρίου 21, 2009, 10:07:48 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

'Οσες φορές κι αν κοιτάξει κάποιος τα αστέρια με γυμνό μάτι αλλά ακόμα καλύτερα με ένα τηλεσκόπιο, θα νιώσει πάντα το ίδιο δέος με τις εικόνες άλλων πλανητών, οι οποίοι είναι τελείως διαφορετικοί από ότι η Γη μας, σε μέγεθος, σε σύσταση, σε θερμοκρασία, σε ατμόσφαιρα.
Και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τη μηδαμινότητά μας, πως τα μεγέθη των πλανητών και του σύμπαντος γενικότερα έχουν διαστάσεις γίγαντα σε σχέση με το μέγεθος της ύπαρξής μας [είτε σε ύψος, είτε σε χρόνο].

Αλήθεια, είναι δυνατόν να υπάρχει μια ανώτερη, αόρατη, πνευματική ύπαρξη η οποία αφού έπλασε όλο αυτό το απέραντο σύστημα ήρθε στην Γη και ζήτησε από τα μικροσκοπικά όντα της να ακολουθούν συγκεκριμένα συστήματα ζωής γιατί μόνον έτσι θα αισθανόταν πληρότητα?

Δηλ. δημιούργησε μικρά ανθρωπάκια κατ΄εικόνα και ομοίωση, τους έκλεισε μέσα σε μηχανισμούς σκέψης και σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής μέσα σε σπίτια σαν ένοχες παγίδες και τα κινεί παίζοντας με τα νήματα της ζωής τους!

Κι από την άλλη πλευρά, δεν είναι θεωρητικά εγωϊστικό να θεωρούμε εμείς, τα ασήμαντα μόρια, τα πλάσματα που δεν ζούμε ούτε 1/10'' σε σχέση με την ηλικία του σύμπαντος, πως τα πάντα δημιουργήθηκαν για μας από έναν αόρατο παντοδύναμο δημιουργό?
Και ο οποίος μάλιστα κάνει αυστηρά παζάρια, ανάλογα με τον τρόπο ύπαρξης, για μια μεστή ζωή τώρα και για το ευτυχισμένο μέλλον της ψυχής μας μετά θάνατον?

Μήπως εμείς οι άνθρωποι, από τη στιγμή που κάναμε τόσες προσπάθειες απόκτησης της αυτοσυνειδησίας μας, θα πρέπει έγκαιρα να αντιληφθούμε πως, καλές οι υποσχέσεις περί σωτηρίας της ψυχής, αλλά οι άνθρωποι που ζουν γύρω μας είναι πολύ πιο σημαντικοί από έναν διφορούμενο θεό???

pixie

rain

Ω! Θεέ μου...

ναι !!!
τι έγινε???

pixie

:mryellow:  :mryellow:

Ο αγαπημένος μου Πωλ Βαλερύ σε ένα από τα δοκίμιά του αναφέρεται στα κοχύλια δίχως να μπορεί να εξηγήσει γιατί και πώς τα δημιουργήματα αυτά είναι πάντα φτιαγμένα τόσο όμορφα. Δεν είναι βέβαια τούτο παράδειγμα που να αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού!

Επίσης ο Χώκινγκς, αστροφυσικός, αδυνατεί να δεχθεί ότι όλα αυτά τα ουράνια σώματα δημιουργήθηκαν μόνο για τον άνθρωπο, ενώ δέχεται ότι από της γενέσεως του σύμπαντος υπήρχαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να υποστηριχθεί η ανθρώπινη διαβίωση, λες και προυπήρχε κάποια πρόνοια.

Ο Αμερικανός φιλόσοφος Ουίλλιαμ Τζέϊμς αναφέρεται με τη δική του ξεχωριστή συλλογιστική σε όσους δεν είναι ακόμα σε θέση να πιστέψουν στο Θεό.

''Είμαι αποφασισμένος να πάω με τη μεριά των νικητών.

Αν πράγματι υπάρχει Θεός, η πίστη μου είναι νίκη!
Αν δεν υπάρχει Θεός, η πίστη μου είναι επίσης νίκη, γιατί μέχρι τότε που θα διαπιστώσω την ανυπαρξία του, θα έχω δεχθεί όλα τα καλά της πίστης!''

rain

μονά  ζυγά νενικήκαμεν  :mrblue:

sourtoyki

Ω θεε μου… δεν υπαρχει θεος.
Σαφως το συμπαν , τα αστερια, τα κοχυλια, τα φτερα μιας πεταλουδας και πολλα ακομη πραγματα είναι πανεμορφα. Και οπωσδήποτε αυτό δεν αποδεικνύει την υπαρξη κανενος θεου. Το εχει εξηγησει ο Δαρβινος πριν πολύ καιρο και συνεχίζουν να το κανουν και σημερα οι βιολογοι. Ο κοσμος που ζουμε και μας περιβαλει είναι αποτελεσμα  φυσικης επιλογης και όχι καποιων νεκραναστημενων θεων όπως θελουν να πιστευουν καποιοι.

pixie

Καλώς ήρθες στην παρέα μας  sourtoyki! :grin:

Διαβάζω κάπου ότι ''Ο Αθεϊσμός δεν δέχεται υπερφυσικά πλάσματα και θεωρεί ότι ο Κόσμος είναι αιώνιος και άφθαρτος, δεν τον έπλασε κανένας και δεν έχει ανάγκη από καμιά υπερφυσική δύναμη, για να συνεχίσει να υπάρχει''...

Τώρα τελευταία πάντως, ακούγεται πολύ συχνά και μία άλλη θέση, ο όρος Αγνωστικισμός! Που σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει για την ύπαρξη ή την μη ύπαρξη του Θεού, άρα η γνώση αυτή είναι αδύνατη.

Μιλάμε δηλαδή για τους θρησκευτικούς ορθολογιστές, που δεν είναι ούτε θεϊστές, ούτε άθεοι, και οι οποίοι αναφέρονται στις γήινες ιδιότητες των ανθρώπων με περιορισμό της δυνατότητας υπέρβασης σε ένα μεταφυσικό επίπεδο.
Ότι η ανθρώπινη γνώση περιορίζεται στον φυσικό κόσμο και ότι ο ανθρώπινος νους δεν αγγίζει το υπερφυσικό, άρα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τίποτα περισσότερο από το απτό! Σωστά?

Βέβαια έτσι, το πρόβλημα της ύπαρξης παραμένει άλυτο...

sourtoyki

Γεια σε ολους.
 Ο ορος αγνωστικισμος φιλε μου δεν μου καθεται καθολου καλα στα αυτια. Μου ερχεται λιγο βολικο να αμφισβητω αλλα ταυτοχρονα να κραταω και μια ʽʼ πισινηʼʼ σε περιπτωση που κανω λαθος. Υπαρχουν αγνωστικιστες που κλεινουν προς τον Θεισμο και αλλοι προς την αντιθετη πλευρα. Ο ritsard Donkins αναλυει πολύ ευστοχα τις ατυχες τους θεσεις και απανταει καταλληλα στο  Η ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΑΥΤΑΠΑΤΗ που σου συνιστω να του ριξεις μια ματια αν σε περιπτωση δεν το εχεις διαβασει.
  Μεγαλη η αδυναμια στο υπερβατικο ακομα και σε ορθολογιστες. Ετσι δεν είναι;;

pixie

Δεν γνωρίζω το βιβλίο που αναφέρεις, σ΄ευχαριστώ για την πρόταση, ασφαλώς και θα ρίξω μια ματιά και αν θέλεις το ξανασυζητάμε...

Ναι όντως, έτσι είναι σχετικά με τα υπερβατικά θέματα.

Η αντίληψη του αόρατου και γενικότερα η πνευματική σφαίρα συνήθως προκαλεί δέος και οι περισσότεροι προτιμούν να μη θίγουν τα κακώς κείμενα και να ''ταίζονται'' απριόρι! Είναι η ανάγκη του ανθρώπου να πιστέψει και να αποδοθεί ακέραια κάπου...

Η κοινωνία μας είναι μάλλον πολύ ορθολογική. Αν δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε κάτι άμεσα, το αγνοούμε ή το περιφρονούμε ή το χλευάζουμε... ;-)

Ευτυχώς, όμως, τα μυστήρια του ανθρώπινου νου αποκαλύπτουν αντιληπτικές δυνάμεις μεγαλύτερες από εκείνες που δεχόμαστε συνήθως και περιλαμβάνουν την αντίληψη άλλων σφαιρών και άλλων διαστάσεων ζωής.

Και δεν θα μάθουμε ποτέ τι είναι αλήθεια, αν δεν αρχίσουμε ν'ανοίγουμε τις πόρτες και να εξευρευνούμε αυτές τις σφαίρες κι αυτές τις διαστάσεις...

pixie

Ο άνθρωπος, προκειμένου να κατανοήσει μια θεωρία, νιώθει μέσα του την ανάγκη για κάτι χειροπιαστό για να πειστεί, κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό αν βρίσκεται στο στάδιο να αντιλαμβάνεται τις εικόνες με τις αισθήσεις του και δεν έχει αναπτύξει ακόμα, μέσω του διαλογισμού, την ικανότητα να συλλαμβάνει αφηρημένες έννοιες όπως την θρησκευτική ιδέα.

Αν ρωτούσα τη μητέρα μου σήμερα, θα μου έλεγε απλά ότι η σωστή σχέση με τον Θεό είναι απαραίτητη για την ύπαρξή της σ' αυτόν ή στον άλλο κόσμο.  
Εγώ πιστεύω ότι οι θεοί, οι άγγελοι, οι αρχάγγελοι, δεν είναι ούτε θεία πλάσματα ούτε όμως δημιουργήματα της φαντασίας ή της ανάγκης μας για κάποια ανώτερη δύναμη.
Είναι δημιουργήματα από αστρική ουσία και εμψυχωμένα από αστρικές δυνάμεις! 'Ολοι οι εσωτεριστές γνωρίζουν τον τρόπο που γίνεται αυτό...

Συνεπώς ένας θεός είναι ένα κυριαρχικό ον, μια πολύ ισχυρή μορφή, ένα Στοιχειακό που για να ''γίνει'' χρειάστηκαν αιώνες και μια σειρά διαδοχικών γενιών  που λειτουργούσαν με την ίδια πίστη και είχαν ως βάση τα ίδια πρότυπα...
Κι εκείνος που επικαλείται αυτή τη μορφή, θα πρέπει να καταλάβει πως την ίδια στιγμή γίνεται εκείνος φορέας της επίκλησης και αποδέχεται να κυριαρχήσει επάνω του!

sourtoyki

Παράθεσηαν βρίσκεται στο στάδιο να αντιλαμβάνεται τις εικόνες με τις αισθήσεις του και δεν έχει αναπτύξει ακόμα, μέσω του διαλογισμού, την ικανότητα να συλλαμβάνει αφηρημένες έννοιες όπως την θρησκευτική ιδέα.

μπορεις σε παρακαλω να μου εξηγησεις τι ακριβως εννοεις;;;;

pixie

[quote user="sourtoyki" post="325541"]
Παράθεσηαν βρίσκεται στο στάδιο να αντιλαμβάνεται τις εικόνες με τις αισθήσεις του και δεν έχει αναπτύξει ακόμα, μέσω του διαλογισμού, την ικανότητα να συλλαμβάνει αφηρημένες έννοιες όπως την θρησκευτική ιδέα.

μπορεις σε παρακαλω να μου εξηγησεις τι ακριβως εννοεις;;;;[/quote]

Εννοώ ότι δεν έχει αναπτύξει ακόμα τις υπεραισθήσεις του! Αναφέρομαι στην παρουσία του ''άλλου χώρου'' στον υπερβατικό τρόπο σκέψης, έξω από τις 5 αισθήσεις, όπου οι εικόνες γίνονται διαισθήσεις και φυσικά βρίσκει δικαίωση και το θρησκευτικό συναίσθημα επί της ουσίας πλέον!
Αναφέρομαι στην αντίληψη του αόρατου μέσω της διόρασης...

κώστας

Ω θεε μου… δεν υπαρχει θεος.
Πρόμπλεμ]
eLe

pixie

[quote user="κώστας" post="325578"]Ω θεε μου… δεν υπαρχει θεος.
Πρόμπλεμ][/quote]

Ακριβώς! Αλλά έχω και μια ερώτηση για σένα κώστα! ;-)

Κάπου είχες αναφερθεί στο απολλώνιο σώμα. Αστειευόμενος? 'Η γνωρίζεις σχετικά για τον Απολλώνιο Τυανέα τον μεγάλο Θεοσοφιστή που του αποδίδουν ιδιότητες θεού σε μεγαλύτερο βαθμό μάλιστα από αυτές του Χριστού?

κώστας

Το μόνο που μπορώ να υποθέσω
για τον απολλώνιο Τυανέα είναι
ότι πιθανά έλκει την καταγωγή του
από τα κατσάβραχα της Μάνης.
eLe

sourtoyki

Pixie…….καλα κανεις και πιστευεις ότι και οπου τελικα πιστευεις.  Απλα όπως ειπε ο Thomas Jefferson ΄΄ ο χλευασμος είναι ο μονος τροπος να αντιμετωπισεις αφηρημενες εννοιεςʼʼ …….οταν κατι δεν είναι σαφες δεν μπορεις να το αναλυσεις με λογικα επιχειρηματα. Υπαρχουν 3 θεοι σε έναν ή 1 θεος σε τρεις;;;  Υπαρχουν νεραιδες…6η αισθηση ή 7η ή 8η…..εξωγιηνες μορφες ζωης ( που πιθανον να υπαρχουν αλλα ακομα δεν υπαρχουν αποδεικτικα στειχοια)…..υπαρχoυν υπερβατικες δυναμεις που καθοριζουν ή όχι την ζωη μας;;;;;;;  
   Γραφεις πως οι αγγελοι είναι δημιουργήματα από αστρική ουσία…….ΟΥΣΙΑ…..ΟΥΣΙΑ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;   πες μου τι είναι η ουσια;;;;
  Το πιθανοτερο είναι ότι ΙΣΩΣ αν κανω χρηση χασις η αλλων παραισθησιογόνων ουσιων για αρκετα χρονια μπορει να ʽʼαντιληφθωʼʼ και εγω το ΄΄αορατοʼʼ μεσω της ʽʼδιορασηςʼʼ.

Κωστα………..ξερεις ποσο καλυτερος θα ηταν ο κοσμος μας ( ανα τους αιωνες) αν δεν υπηρχαν θρησκειες και θειστες;; Και ας παρεμενε ο αθεισμος χωρις νοημα.

248 Επισκέπτες, 0 Χρήστες