Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 472
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 472
  • Total: 473
  • Leon

Μοναχισμός...Σωστό ή λάθος?

Ξεκίνησε από kataigida, Νοεμβρίου 15, 2009, 08:24:58 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

kataigida

Ποια είναι η άποψή σας για τους ανθρώπους που αποφασίζουν να μονάσουν?Είχε δείξει ένα σχετικό επεισόδιο στην εκπομπή του Χαρδαβέλα παλιά και είχα κάποια διαφωνία με ένα γνωστό μου άτομο.Πείτε μου τις απόψεις σας και θα πω κι εγώ την δική μου στη συνέχεια... ;-)

pixie

Αυτό το θέμα, το να αρνείσαι κάθε κοινωνική πραγματικότητα, το να παραιτείσαι από όλες τις άλλες ευθύνες και να ασκείσαι σε έναν μοναχικό  δρόμο για τη σωτηρία της ψυχής σου, εμένα μου θυμίζει λιποταξία...

Είναι στάση φυγής κι όσο κι αν οι μοναχοί θέτουν ως βασικό προσανατολισμό την εν Χριστώ τελειότητα, από τη στιγμή που στην πράξη δεν είναι ανάμεσά μας και δεν συνεισφέρουν στα κοινά - συνεπώς δεν μιλάμε για φιλανθρωπία αλλά για εαυτουλισμό επί της ουσίας - δεν τους αποδέχομαι...

Από τις τρεις υποσχέσεις που υποχρεωτικά δίνονται στον μοναχισμό - δλδ. υπακοή, παρθενία και ακτημοσύνη - θα συμφωνούσα μόνο με την τρίτη, οι άλλες δυο είναι επιεικώς απαράδεκτες...

κώστας

eLe

black_velvet

Κατ' αρχήν, ο μοναχισμός δεν απαντάται μόνο στον Χριστιανισμό. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, την παραπάνω αναφορά μόνο σε αυτόν.
Έπειτα, η υπακοή είναι ζητούμενο σε όλες τις θρησκείες. Και ισχύει για όλους τους πιστούς, όχι μόνον για τους μοναχούς.
Και, εν κατακλείδι, ο μοναχισμός είναι μια στάση ζωής. Την οποία επιλέγουν ελεύθερα όσοι νιώθουν πως τους εκφράζει και τους ταιριάζει.

Ο καθένας μπορεί και δικαιούται να έχει άποψη αποκλειστικά και μόνον για τον δικό του τρόπο ζωής. Διότι μόνον αυτόν γνωρίζει πραγματικά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρίνει κάτι που δεν γνωρίζει. Πόσο μάλλον να το κατακρίνει.  ;-)
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

Παιδιά, πείτε την άποψή σας ελεύθερα για τον μοναχισμό και μην υποκύπτετε στον πειρασμό να κρίνετε τα δικά μου ελευθέρως επίσης λεγόμενα... ;-)

Σωστά τοποθετείται η black_velvet:
''Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρίνει κάτι που δεν γνωρίζει'' κάποιος... ;-)

Και, ναι, είμαι κατά της υποχρεωτικής υπακοής στις θρησκείες κι αυτό είναι εντελώς βιωμένη πραγματικότητα - αφού μεγάλωσα σε αυστηρότατο εβραϊκό kibbutz - από την οποία ευτυχώς έγκαιρα ξύπνησα και απομακρύνθηκα...

Κι επειδή δεν εξυπηρετώ αυτή τη φασιστική νοοτροπία του εγκλεισμού σε στείρα συστήματα, θεωρώ το θρησκευτικό συναίσθημα ελεύθερο!!!

black_velvet

[quote user="pixie" post="329468"]Παιδιά, πείτε την άποψή σας ελεύθερα για τον μοναχισμό και μην υποκύπτετε στον πειρασμό να κρίνετε τα δικά μου ελευθέρως επίσης λεγόμενα... ;-)

Σωστά τοποθετείται η black_velvet:
''Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρίνει κάτι που δεν γνωρίζει'' κάποιος... ;-)

Και, ναι, είμαι κατά της υποχρεωτικής υπακοής στις θρησκείες κι αυτό είναι εντελώς βιωμένη πραγματικότητα - αφού μεγάλωσα σε αυστηρότατο εβραϊκό kibbutz - από την οποία ευτυχώς έγκαιρα ξύπνησα και απομακρύνθηκα...

Κι επειδή δεν εξυπηρετώ αυτή τη φασιστική νοοτροπία του εγκλεισμού σε στείρα συστήματα, θεωρώ το θρησκευτικό συναίσθημα ελεύθερο!!![/quote]

Κατ' αρχήν, συζήτηση σημαίνει, μεταξύ άλλων, να σχολιάζουμε και όσα έχουμε ήδη διαβάσει-ακούσει. Και ναι, το κάνουμε εντελώς ελεύθερα! Και απαντάμε με όποιον τρόπο κρίνουμε και θέλουμε - πάντα ελεύθερα αλλά και πάντα σεβόμενοι τον συνομιλητή και τον χώρο που μας φιλοξενεί.  ;-)

Από κει και πέρα, η υποχρεωτική υπακοή οποιουδήποτε σε οτιδήποτε δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον μοναχισμό που, επαναλαμβάνω, επιλέγεται και δεν επιβάλλεται στους μοναχούς. Ας μην τα συγχέουμε, λοιπόν, αυτά τα δύο.  ;-)

pixie

Συμφωνώ... αλλά εσύ λίγο πιο πριν αναφέρθηκες στην υπακοή και είπες συγκεκριμένα ότι:

''Η υπακοή είναι ζητούμενο σε όλες τις θρησκείες. Και ισχύει για όλους τους πιστούς, όχι μόνον για τους μοναχούς''!!!

Εγώ σ' αυτό αναφέρθηκα... Ως πιστή...  ;-)

Και τώρα λες: ''η υποχρεωτική υπακοή οποιουδήποτε σε οτιδήποτε δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον μοναχισμό που, επαναλαμβάνω, επιλέγεται και δεν επιβάλλεται στους μοναχούς. Ας μην τα συγχέουμε, λοιπόν, αυτά τα δύο''.

Και πάμε παρακάτω...  Εδώ κάνεις λάθος, γιατί η υπακοή επιβάλλεται ωσάν αυτομαστίγωμα, αφού γίνει η επιλογή του μοναχισμού, και είναι αβάσταχτη τόσο που ούτε ο μοναχός που έκανε την υποτιθέμενη επιλογή θα μπορούσε ποτέ να το φανταστεί...

''Όλοι όσοι εισέρχονται στο μοναχικό στάδιο για να αγωνισθούν και να νικήσουν, και για να έχουν συνεργό Αυτόν που «εξήλθε νικών και ίνα νικήση», καλούνται σε μία τριπλή αποταγή, απάρνηση, απέκδυση. Η πρώτη αποταγή είναι η διαρκής αποταγή του κόσμου και επεκτείνεται σε ολόκληρη τη ζωή του μοναχού. Η δεύτερη αποταγή είναι η «εκκοπή του ιδίου θελήματος» και η τρίτη αποταγή είναι η αποταγή της «κενοδοξίας». Αυτές οι τρείς αποταγές αντιστοιχούν με την άρση των τριών σταυρών που σηκώνει ο μοναχός σε όλη του τη ζωή. Ο πρώτος σταυρός είναι εξωτερικός και επιβάλλεται από τις συμφορές και τις θλίψεις, ο δεύτερος σταυρός είναι η εσωτερική πάλη του ανθρώπου με τα πάθη και τις επιθυμίες και ο τρίτος σταυρός είναι η ολοκληρωτική παράδοση στο θέλημα του Θεού.

Όμως οι τρείς αποταγές και οι τρείς σταυροί συνδέονται και με τις τρείς αναγεννήσεις, που επιτυγχάνονται με την κάθαρση της καρδιάς, τον φωτισμό του νού και τη θέωση. Επομένως οι τρείς αποταγές, οι τρείς σταυροί και οι τρείς πνευματικές γεννήσεις είναι η διαρκής πορεία του μοναχού προς την πνευματική ολοκλήρωσή του. Όλος αυτός ο δια βίου αγώνας των μοναχών συνιστά την άσκηση και σκοπός της ορθοδόξου αυτής ασκητικής αγωγής είναι η καθαρή προσευχή και η απάθεια.''

black_velvet

[quote user="pixie" post="329470"]Συμφωνώ... αλλά εσύ λίγο πιο πριν αναφέρθηκες στην υπακοή και είπες συγκεκριμένα ότι:

''Η υπακοή είναι ζητούμενο σε όλες τις θρησκείες. Και ισχύει για όλους τους πιστούς, όχι μόνον για τους μοναχούς''!!!

Εγώ σ' αυτό αναφέρθηκα... Ως πιστή...  ;-)

Και τώρα λες: ''η υποχρεωτική υπακοή οποιουδήποτε σε οτιδήποτε δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον μοναχισμό που, επαναλαμβάνω, επιλέγεται και δεν επιβάλλεται στους μοναχούς. Ας μην τα συγχέουμε, λοιπόν, αυτά τα δύο''.

....[/b][/quote]

Μα γιατί τα μπερδεύεις πάλι τα πράγματα;
Υπακούω εάν κι εφόσον θέλω. Εάν εγώ συμφωνώ με αυτά στα οποία καλούμαι να υπακούσω.
Δεν με υποχρεώνει κανένας απολύτως να υπακούσω. Έζησα και ζω σε μια ελεύθερη κοινωνία και η απόφαση είναι αποκλειστικά και μόνο δική μου! Σε αντίθεση με αυτό που εσύ έγραψες νωρίτερα πως ήσουν υποχρεωμένη να υπακούσεις από το περιβάλλον στο οποίο ζούσες κάποτε!

Αυτή την ελευθερία είχαν, έχουν και θα - 'θελα να συνεχίσουν να - έχουν και οι μοναχοί. Τι δεν καταλαβαίνεις σε αυτό; Υπακούν επειδή θέλουν! Όχι επειδή είναι υποχρεωμένοι. Μονάζουν επειδή το επιλέγουν. Όχι επειδή κάποιος τους διέταξε να το κάνουν.

Με ποιο δικαίωμα λοιπόν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τέτοιους βαρείς χαρακτηρισμούς σαν τους δικούς σου (φασιστικά κλπ);
ΔΕΝ έχει σχέση ο μοναχισμός με το δικό σου βίωμα, το "αυστηρότατο εβραϊκό kibbutz".
Και μπράβο σου που ξέφυγες από μια τέτοια καταπίεση. Μη νομίζεις όμως ούτε ένα λεπτό πως και οτιδήποτε άλλο είναι ίδιο με αυτό. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση!

pixie

Ας το διευκρινίσω κι αυτό...

Ο βαρύς χαρακτηρισμός ''φασιστική νοοτροπία'' ανήκει στον κώστα κι όχι σε μένα. ;-)

Επαναλήφθηκε ως απάντηση από εμένα στην άστοχη κρίση του κώστα και δεν με εκφράζει ούτε ως έννοια, ούτε ως προσδιορισμός. Αυτό έγινε για να δηλωθεί η ουσία της λέξης και η αντίθεση ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε.

Και μια ερώτηση προς εσένα... Εσύ πιστεύεις ότι, όλοι που στρέφονται στον μοναχισμό - και κυρίως σε νεαρή ηλικία - έχουν ανεπτυγμένη και σαφή κρίση ή ουσιαστική επίγνωση του τι ακριβώς επιλέγουν?

Πώς είσαι σίγουρη ότι ''θέλουν'', αφού ο μοναχισμός καταργεί την ελεύθερη βούληση?

rain

Εξαρτάται από την μοναχή
Αν είναι σαν αυτή είμαι υπέρ να μονάσω μαζί της [img align=right]http://c2.api.ning.com/files/k9bBeUUxbZTXg6Ts6GCJuzfmFdrZIDpaHMK8ZvYfebj-Va0nBiMOQBq7jGEvuyKGKqf*IrPoOQn8b0XHNZqqvseFmau1wZOX/nuns.jpg[/img]

με ελεύθερη βούληση  :mryellow:  :mryellow:  :mryellow:

κώστας

...από τη στιγμή που στην πράξη δεν είναι ανάμεσά μας και δεν συνεισφέρουν στα κοινά - συνεπώς δεν μιλάμε για φιλανθρωπία αλλά για εαυτουλισμό επί της ουσίας - δεν τους αποδέχομαι...
[size=12]και επιμένω σ' αυτόν.
Τα υπόλοιπα που διαμείβονται
δεν με απασχολούν.
[/size]
eLe

larus audouinii

ο μοναχισμός καταργεί την ελεύθερη βούληση
Γιατί να την καταργεί pixie μου...δεν το καταλαβαίνω αυτό  :roll:
Επίσης, απεναντίας οι μοναχοί συνεισφέρουν στα κοινά Και με τον καλύτερο τρόπο μάλιστα, αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος του έργου τους

larus audouinii

[quote user="larus audouinii" post="329482"]ο μοναχισμός καταργεί την ελεύθερη βούληση
Γιατί να την καταργεί pixie μου...δεν το καταλαβαίνω αυτό  :roll:
Επίσης, απεναντίας οι μοναχοί συνεισφέρουν στα κοινά Και με τον καλύτερο τρόπο μάλιστα, αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος του έργου τους[/quote]

τέσπα ...
μια και το έφερε το θέμα
Σήμερα τρωγοντας το έφερε η συζήτηση για ένα μέρος που με ενδιαφέρει για λίγες μέρες διακοπων
Ο συνομιλητής μου, που μένει χρόνια σε κεινο το κράτος και γνωρίζει καλά την περιοχή, είναι και εργολάβος....ανέφερε τις επενδύσεις εκει Κάτι που δεν γνώριζα, ειναι πως ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής ασκήτεψε στο Αγιο Ορος για κάποια χρόνια πριν αναλάβει τα καθήκοντά του

black_velvet

[quote user="pixie" post="329474"]...
Και μια ερώτηση προς εσένα... Εσύ πιστεύεις ότι, όλοι που στρέφονται στον μοναχισμό - και κυρίως σε νεαρή ηλικία - έχουν ανεπτυγμένη και σαφή κρίση ή ουσιαστική επίγνωση του τι ακριβώς επιλέγουν?

Πώς είσαι σίγουρη ότι ''θέλουν'', αφού ο μοναχισμός καταργεί την ελεύθερη βούληση?[/quote]

Κοίτα, έχει φανεί και σε άλλες δημοσιεύσεις σου πως δεν γνωρίζεις καθόλου τον χριστιανισμό. Δεν είναι κακό να μην έχεις ασχοληθεί μαζί του. Είναι όμως τουλάχιστον τραγικό να στηρίζεις απόψεις βασισμένη σε ό,τι ακούς και χωρίς να έχεις μελετήσει ποτέ εσύ η ίδια τη συγκεκριμένη θρησκεία.

Το λάθος σου εδώ λοιπόν είναι αυτό: ο μοναχισμός ΔΕΝ καταργεί την ελεύθερη βούληση.
Ο μοναχισμός δεν καταργεί απολύτως τίποτα!
Απεναντίας, ο μοναχισμός αποτελεί την μέγιστη έκφραση της ελεύθερης βούλησης μιας και καταργεί κάθε δεσμό με τις ανάγκες που "δημιουργεί" και, ουσιαστικά, μας επιβάλλει η δομή της κοινωνίας σε κάθε εποχή.
Και για πολλοστή φορά στο θέμα αυτό θα το ξαναγράψω, ελπίζοντας να μην χρειαστεί να το επαναλάβω κι αργότερα: είναι συνειδητή απόφαση του καθενός να μονάσει, την οποία και παίρνει μόνος του - δεν του επιβάλλεται. Νέος ή πρεσβύτερος; έχει τόση σημασία; ένας νέος, δηλαδή, δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει για τη ζωή του; Και δεν είναι ούτε υποτιθέμενη, ούτε και κρύβει μαρτύρια κρυφά και σκοτεινές πτυχές. Και όχι, δεν πάνε οι μοναχοί ως άλλα πρόβατα προς σφαγή. Ξέρουνε πάρα μα πάρα πολύ καλά τι επιλέγουνε.  ;-)

KostasD33

[quote user="rain"][img align=right]http://c2.api.ning.com/files/k9bBeUUxbZTXg6Ts6GCJuzfmFdrZIDpaHMK8ZvYfebj-Va0nBiMOQBq7jGEvuyKGKqf*IrPoOQn8b0XHNZqqvseFmau1wZOX/nuns.jpg[/img]

με ελεύθερη βούληση  :mryellow:  :mryellow:  :mryellow:[/quote]
Συγχώρεσε με Παναγία μου αλλά κι εγώ έχω μια τάση να μονάσω αν είναι να είμαι στο ίδιο κελί με την μοναχή

και.. δημοκρατία έχουμε όποιος θέλει μονάζει και όποιος θέλει ας μη μονάσει
Το πρόβλημα δεν είναι ο μοναχικός βίος. Το πρόβλημα πηγάζει όταν διάφοροι ηγούμενοι (ελπίζω όχι πολλοί) εκμεταλλευόμενοι την βαθιά πίστη και κατάνυξη ανθρώπων που επιθυμούν να μονάσουν στο όνομα της θρησκείας γίνονται κύριοι μεγάλων ακίνητων περιουσιών με φαύλους τρόπους κατανομής του πλούτου μετά, αντί για τις αγαθοεργίες που τάζουν
Κλασικό και πρόσφατο παράδειγμα το Βατοπέδι για να μη ξεχνιόμαστε κιόλας

Άρα η αντίθεση δεν είναι ο μοναχισμός ορ νοτ μοναχισμός αλλά η αντίθεση μεταξύ των λόγων που επιλέγει κάποιος κάποια να μονάσει και πως αυτοί οι λόγοι (μερικές φορές) χρησιμοποιούνται από επιτήδειους της Θρησκείας για τον πλουτισμό ή για την εξουσία.

Εκεί παίζει και το παιχνίδι της υποβολής και μπορεί να χαθεί και η ελεύθερη βούληση με το όποιο μπαλαμούτι καταφέρει να σου περάσει πατώντας πάνω στην πίστη σου

Κι εκεί ναι.......... αν δεν υπάρχει κατάχρηση είναι ένα συχνό και όχι σπάνιο φαινόμενο

472 Επισκέπτες, 1 Χρήστης