Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 472
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 500
  • Total: 500

Μοναχισμός...Σωστό ή λάθος?

Ξεκίνησε από kataigida, Νοεμβρίου 15, 2009, 08:24:58 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Pappas10

[quote user="black_velvet" post="329531"][quote user="Pappas10" post="329526"]
Τέλος, απλά μία παρατήρηση σχετικά με την επιμέρους κουβέντα. Προφανώς και όλοι είμαστε υπεύθυνοι των επιλλογών μας. Επίσης όμως έκθετοι είμαστε στην κρίση αυτών των επιλογών όταν αυτό ζητήται. Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε σε συνάρτηση με την κρίση μας. Ξεκινάει γράφοντας "Ποια είναι η άποψή σας..." και ως εκ τούτου αυτήν καλούμαστε να αναφέρουμε.

[/quote]

Θα επαναλάβω λοιπόν κι εγώ τη δική μου άποψη - η οποία δεν αφέθηκε σε ησυχία απ' τη στιγμή της πρώτης δημοσίευσής της - πως θεωρώ ότι δεν έχω το δικαίωμα να κρίνω τις αποφάσεις ενός άλλου ανθρώπου για τη δική του ζωή, η οποία ουδόλως με αφορά![/quote]

Κατ' αρχάς κανένας δεν είπε ότι είναι δικαίωμα του καθενώς να κάνει αυτό που γουστάρει. (Πάντα με την υποσημείωση ότι τα δικαιώματα του καθενός ξεκινούν εκεί που σταματούν τα δικαιώματα του άλλου).

Σεβαστή η θέση σου να μην κρίνεις επί προσωπικού. Ούτε κι εγώ το κάνω. Υποθέτω όμως ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που κάποιος παρατάει γυναίκα και παιδί στον δρόμο και πηγαίνει να τα φάει με γκόμενες.

Α... εκεί έχει γυναίκα και παιδί. Έστω... παρατάει μάνα και πατέρα ηλικωμένους (σαν και του λόγου μας  :razz:  :razz: ) και πάει να τα φάει με τις γκόμενες.

Α. έχει Πατέρα και μάνα ηλικιωμένου. Ο.Κ. Παρατάει τους ανθρώπους που τον αγαπάνε, οί αυτούς που τους χρωστάει ή ό,τι άλλο και πηγαίνει να τα φάει με τις γκόμενες.

Ή μήπως νομίζεις ότι αρκετοί μοναχοί δεν έχουν αφήσει πίσω τους κάτι; Μία γυναίκα, ένα παιδί, μία οικογένεια και κάποιες κοινωνικές υποχρεώσεις.

Αν δηλαδή το ερώτημα ήταν "τι πιστεύετε γι' αυτούς που τα παρατάνε όλα και τα τρώνε με τις γκόμενες" φαντάζομαι ότι πάλι δεν θα έκανες σχόλιο αλλά θα αναγνώριζες στον άλλον το δικαίωμα να κάνει ό,τι γουστάρει από τη στιγμή που η ζωή του δεν σε αφορά.  

Σωστά;

Και σε τελική ανάλυση άλλο η κριτική μίας ΣΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ (γιατί ο μοναχισμός αυτό είναι) και η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μας θέση απέναντι σ' αυτή και άλλο το δικαίωμα του καθενός να κάνει ό,τι θέλει στη ζωή του.

Ούτε φασίστας είναι ούτε μονολιθικός, φανατικός, φονταμενταλιστής ή ό,τι άλλο, είναι οποιοσδήποτε κρίνει κάποιες επιλογές ζωής. Επαναλαμβάνω η άποψη μου ΖΗΤΗΘΗΚΕ. Αν εσύ θεωρείς ότι δεν έχεις δικαίομα να σχολιάσεις, προς τι η παρουσία των γραπτών σου σ' αυτό το θέμα;

Μας ρωτήσε ο θεματοθέτης, απαντήσαμε όσοι θελήσαμε να απαντήσουμε, τέλος. Κανενός το δικαίωμα να γίνει μοναχός δεν κατήργησε κανείς. Δικαίωμα του να επιλέξει τον τρόπο ζωής που θέλει, δικαίωμα μου να θεωρώ τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής φυγόπονο και αντικοινωνικό.

Το πρόβλημα που είναι;
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

Pappas10

Δεν το παίζω υπεράνω αλλά γιατί τσακώνεστε;;;;
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

κώστας

[size=12]Όχι, δεν είναι φασίστας όποιος κρίνει.
Αλλά κάλλιστα μπορεί
να είναι -και στο συγκεκριμένο θέμα, είναι-
φασιστικής νοοτροπίας
η δικαιολόγηση της κρίσης αυτής.
[/size]
eLe

pixie

[quote user="Pappas10" post="329537"]Δεν το παίζω υπεράνω αλλά γιατί τσακώνεστε;;;;[/quote]

Ποιός τσακώνεται, καλέ?  :evil:

Κάνουμε έναν διάλογο με την Αλήθεια ως κορωνίδα των χριστιανικών αρετών και συνδιαλεγόμεθα με τα παιδιά για τον μοναχισμό και το μοναχικό ήθος!  ;-)  

Και για να σοβαρευτώ... Ειλικρινά, δεν έχω κάτι με τους εκφραστές της οποιασδήποτε Πίστης, όσο για τους πραγματικούς ασκητές - μοναχούς, θεωρώ ότι έχουν δημιουργήσει μια ιδιάζουσα κοινωνία και ζουν με έναν εναλλακτικό τρόπο στηριζόμενο κυρίως στην σκληρή αυτοπειθαρχία με κύριο μέλημα την σωτηρία της ψυχής τους... Αυτά είναι γνωστά...

Pappas10

[quote user="κώστας" post="329543"][size=12]Όχι, δεν είναι φασίστας όποιος κρίνει.
Αλλά κάλλιστα μπορεί
να είναι -και στο συγκεκριμένο θέμα, είναι-
φασιστικής νοοτροπίας
η δικαιολόγηση της κρίσης αυτής.
[/size]
[/quote]

Σιγά ρε Κώστα... από πότε έχεις γίνει ο απόλυτος γνώστης και θέσφατος αποδότης της νοοτροπίας του φασισμού;

Περισσότερο φασιστική βρίσκω την απολυτότητα του "... -και στο συγκεκριμένο θέμα είναι -..." παρα την όποια αιτιολόγηση μίας κρίσης. Σε τελική ανάλυση η αιτιολόγηση κρύβει και μία κάποια αμφιβολία... κάτι που δεν διακρίνει την φασιστική απόλυτη κρίση του "αυτό είναι".

Καλό θα ήταν να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας. Και δεν πάει μόνο σ' εσένα αυτό. Μία φράση και μία κρίση δεν κάνει κάποιον φασίστα.... πολύ δεν περισσότερο την νοοτροπία του.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

Pappas10

[quote user="pixie" post="329544"][quote user="Pappas10" post="329537"]Δεν το παίζω υπεράνω αλλά γιατί τσακώνεστε;;;;[/quote]

Ποιός τσακώνεται, καλέ?  :evil:

Κάνουμε έναν διάλογο με την Αλήθεια ως κορωνίδα των χριστιανικών αρετών και συνδιαλεγόμεθα με τα παιδιά για τον μοναχισμό και το μοναχικό ήθος!  ;-)  

Και για να σοβαρευτώ... Ειλικρινά, δεν έχω κάτι με τους εκφραστές της οποιασδήποτε Πίστης, όσο για τους πραγματικούς ασκητές - μοναχούς, θεωρώ ότι έχουν δημιουργήσει μια ιδιάζουσα κοινωνία και ζουν με έναν εναλλακτικό τρόπο στηριζόμενο κυρίως στην σκληρή αυτοπειθαρχία με κύριο μέλημα την σωτηρία της ψυχής τους... Αυτά είναι γνωστά...[/quote]

Για να σοβαρευτώ κι εγώ θεωρώ την πλειοψηφία των μοναχών - υπάρχουν σαφώς και εξαιρέσεις - αποστάτες της ζωής, δειλούς και χωρίς συνάνθρωπες συναισθηματικές εξαρτήσεις ανθρώπους άρα και κενούς πραγματικού περιεχομένου.  Κι αυτό γιατί ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ άνθρωπος που ζει έξω από την κοινωνία των ανθρώπων και δεν πληγώνεται ή ικανοποιήται από το συναίσθημα των άλλων ανθρώπων ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΒΑΣΗ είναι σαν το μπαλόνι. Μπορεί να εμφανίζεται μεγάλο αλλά αν το χτυπήσεις με μία βελόνα σκάει.

Επίσης ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ πιστεύω ότι είναι ανώμαλο το να ζεις χωρίς ερωτική απόλαυση εκτός και αν είσαι ευνούχος ή σε διακρίνει κάποια ορμονική διαταραχή, πράγμα που σημαίνει ότι ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ πρέπει να έχεις κάποιου είδους φυσιοβιολογικό κουσούρι για να πας να γίνεις μοναχός.

Τώρα αν οι μοναχοί γνωρίζουν την ερωτική απόλαυση με το να κάνουν αλλαξοφωλιές ή να καβαλάνε κατσίκια πάλι κάτι δεν μου πάει στην όλη φάση καλά.

Γενικά έχω ένα ψιλοθέμα με οτιδήποτε ρασοφόρο. Παραδέχομαι ότι δεν έχω μιλήσει με πολλούς μοναχούς, ίσως και με κανέναν τώρα που το σκέφτομαι... οι περισσότεροι μάλλον παπάδες ήτανε.... τέλος πάντων, αλλά από τα ελάχιστα που γνωρίζω για τον μοναχισμό τον βρίσκω μισανθρώπινη και ακοινώνητη πρακτική και ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ τον απορρίπτω συλλήβδην.

Τώρα όποιος γουστάρει να γίνει μοναχός ας γίνει... μακριά απ' τον (_/_)μου κι ας ειν' και δύο δάχτυλα που λένε...
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

larus audouinii

πάλι μπάχαλο έγινε

Παραδέχομαι ότι δεν έχω μιλήσει με πολλούς μοναχούς, ίσως και με κανέναν τώρα που το σκέφτομαι..

Pappaμπαμπά και ότι ετοιμαζόμουν να σε ρωτησω ! με πρόλαβες
Απορία Τότε πως σχηματίζεται η μια ολοκληρωμένη και αντικειμενική άποψη ; Γενικό το ερώτημα

Πάντως νομίζω αντίθετα πως θέλει γερά κότσια για να γίνει κάποιος ασκητής, μοναχός/μοναχή  

Και δικιά μου απορία Συνηθίζω να δέχομαι τους ανθρώπους γι΄αυτό που είναι Αποφεύγω να κρίνω
Αλλά όσο "αν'ωμαλο" και αν είνα, δεν σας έχει τύχει να γνωρίσετε άτομα έξω γύρω σας που έχουν αποκοπει από την ερωτική ζωή κατ' επιλογή ; Σε μένα έχει τύχει και εχω κάποια παραδείγματα Αξιόλογα θα έλεγα Μάλιστα τους σεβομαι για αυτη την επιλογή τους, τους λόγους για τους οποίους το αποδέχτηκαν Έστω παραμένω να σέβομαι το πράγματι αξιόλογο παραπέρα  
Δεν με αφορά Δεν με ενδιαφέρουν οι επιλογές παραπέρα τρίτων
Τι κολήματα είναι αυτά που έχουμε

pixie

Και ολίγον χιούμορ...  ;-) Από τη ζωή των μοναχών...  :razz:

κώστας

Σιγά ρε Κώστα...

Περισσότερο φασιστική βρίσκω την απολυτότητα του "... -και στο συγκεκριμένο θέμα είναι -..." παρα την όποια αιτιολόγηση μίας κρίσης.
[size=12]Γούστο σου και καπέλλο σου, που λένε.
Σημειώνω απλά πως
οτιδήποτε απόλυτο δεν συνεπάγεται το φασιστικό.
Δεν ισχυρίζομαι ότι λες κάτι τέτοιο
απλά το σημειώνω.
[/size]

Σε τελική ανάλυση η αιτιολόγηση κρύβει και μία κάποια αμφιβολία... κάτι που δεν διακρίνει την φασιστική απόλυτη κρίση του "αυτό είναι".
[size=12]...Το λες εδώ όμως.
Μπλέκοντας μάλιστα την αμφιβολία.
Ξεμπέρδεψέ τα και όταν συμβεί αυτό
εδώ είμαστε.
[/size]

Καλό θα ήταν να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας. Και δεν πάει μόνο σ' εσένα αυτό.
[size=12]Νουθεσίες πατρικού χαρακτήρα
δύσκολα δέχομαι, γενικά.
Ειδικά, όταν υποτιμούν
άστα να πάνε...
Μου θυμίζει κάτι χριστιανούς
χριστιανικών ενώσεων,
φασίστες του κερατά.
Αν θες να στέλνεις, στέλνε.
Αλλά, το πού θα πάει αυτό που στέλνεις
δεν είσαι σε θέση να το ορίσεις.
[/size]

Μία φράση και μία κρίση δεν κάνει κάποιον φασίστα.... πολύ δεν περισσότερο την νοοτροπία του.
[size=12]Ας πούμε ότι συμφωνώ.
Αν είσαι λοιπόν και εσύ τόσο προσεκτικός
όσο επιθυμείς να είμαστε όλοι
τότε, δεν θα έχεις δυσκολία
να αντιληφθείς
ότι, η pixie, προάγει γενικώς και συνεχώς
φασιστικές αντιλήψεις.
Αυτό σημαίνει ότι είναι φασίστας; Όχι.
Τώρα, το γιατί συμβαίνει αυτό,
υπάρχει απάντηση αλλά
πιστεύω ότι δεν μας αφορά.
[/size]
eLe

pixie

[quote user="κώστας" post="329575"]... ότι, η pixie, προάγει γενικώς και συνεχώς
φασιστικές αντιλήψεις.
υπάρχει απάντηση αλλά
πιστεύω ότι δεν μας αφορά.[/quote]

:mrblue:  :mrblue:  :mrblue:  :mrblue:  :mrblue:  :mrblue:  :mrblue:

Το ότι είναι παντελώς αναληθές και αυθαίρετο αυτό, το γνωρίζεις!
Αν προάγω κάτι, είναι ελεύθερη άποψη, συναισθήματα και εικόνες...
Επειδή τοποθετούμαι σαφώς ή απολύτως, δεν είναι έρεισμα του φασισμού αυτό... :cry:  

Αλλά λόγω της δεδηλωμένης ''αδυναμίας'' που σου έχω - είναι πολύ σένιος ο τρόπος σκέψης σου δλδ.- μη μας αφήνεις στο σκότος του ερέβους ως προς τα υπόλοιπα!  :evil: :razz:  :roll:

kataigida

:roll:  :roll:

Αν ήξερα πως θα εξελιχθεί έτσι το όλο θέμα δεν θα το άνοιγα...Λυπάμαι.. :sad:  :cry:

KostasD33

Προσωπικά προτιμώ το "έρεβος" από τις ταμπελοποιημένες ηλιθιότητες σε περίτεχνο περιτύλιγμα

KostasD33

[quote user="kataigida" post="329596"]:roll:  :roll:
....
...Λυπάμαι.. :sad:  :cry:[/quote]
Ξυπνάνε τα αίματα μη λυπάσαι  :razz:  :razz:  :razz:

Pappas10

[quote user="pappas10" post="329575"]Σιγά ρε Κώστα...
από πότε έχεις γίνει ο απόλυτος γνώστης και θέσφατος αποδότης της νοοτροπίας του φασισμού;
[/quote]

Αφού δεν έχεις περαιτέρω ενδιαφέρον μπορείς να μη συνεχίσεις. Η γνώση και η απολυτότητα, ιδίως σε θέματα που άπτονται της προσωπικής άποψης του καθενός, είναι ασύμβατες έννοιες. Με τη δική σου λογική ορθότατα πήγαν να κάψουν τον Γαλιλαίο - ή έστω ορθότατα ο Γαλιλαίος λοιδωρήθηκε από τους ιεροεξεταστές - μιας και η γνώση της εποχής ήταν απόλυτη ως προς το ότι η Γη είναι επίπεδη, ακίνητη και το κέντρο του κόσμου.

Βερμπαλισμός ή όχι (για εμένα είναι θέμα σαφήνειας και έμφασης αλλά τέλος πάντων, δεκτή η μομφή σου) το γεγονός παραμένει ότι δεν θεωρώ πως κατέχει κανείς μας τον αντικειμενικό ορισμό του "φασίστα" και πολύ περισσότερο το αναφέρετο δικαίομα να τον αποδίδει στον οποιονδήποτε επί προσωπικού.

Φουσκομένο ή ξεφούσκοτο λοιπόν το ερώτημα είναι απλό. Θεωρείς ότι γνωρίζεις τι καθιστά μία άποψη και μία νοοτροπία φασιστική αλλά και την προέκταση αυτής στο πρόσωπο-φορέα της ώστε να χαρακτηρίζεις κάποιον και τη νοοτροπία του φασίστα;

[quote user="pappas10" post="329575"]Περισσότερο φασιστική βρίσκω την απολυτότητα του "... -και στο συγκεκριμένο θέμα είναι -..." παρα την όποια αιτιολόγηση μίας κρίσης.
[size=12]Γούστο σου και καπέλλο σου, που λένε.
Σημειώνω απλά πως
οτιδήποτε απόλυτο δεν συνεπάγεται το φασιστικό.
Δεν ισχυρίζομαι ότι λες κάτι τέτοιο
απλά το σημειώνω.
[/quote]

Γούστο σου καπέλο σου επίσης. Δεν απέδωσα όμως εγώ χαρακτηρισμό... έτσι δεν είναι;

[quote user="pappas10" post="329575"]Σε τελική ανάλυση η αιτιολόγηση κρύβει και μία κάποια αμφιβολία... κάτι που δεν διακρίνει την φασιστική απόλυτη κρίση του "αυτό είναι".
[size=12]...Το λες εδώ όμως.
Μπλέκοντας μάλιστα την αμφιβολία.
Ξεμπέρδεψέ τα και όταν συμβεί αυτό
εδώ είμαστε.
[/size]
[/quote]

Μάλλον εσύ έχεις μπερδευτεί και γι' αυτό στο ένα κομμάτι λές ότι δεν λέω αυτό που τελικά λέω στο επόμενο.

Ένα χαρακτηριστικό της φασιστικής σκέψης είναι η απουσία αμφισβήτησης. Σε προκαλώ να βρεις έναν φασίστα που να αμφισβήτησε τις κοινωνικές και πολιτικές αρχές του φασισμού και να παρέμεινε φασίστας. Δεν συζητάμε για το απόλυτο των φυσικών επιστημών εδωπέρα. Ναι 1+1=2, αυτό είναι απόλυτο (αν και κάποιος μπορεί να πει 1 μήλο + 1 πλοιό = 1 μήλο + 1 πλοίο και επ' ουδενί 2 μήλα ή 2 πλοία... τέλος πάντων) αλλά στην προκειένη περίπτωση μιλάμε για κοινωνικές απόψεις κι εκεί η απολυτότητα και η προέκταση αυτής στα λεγόμενα του άλλου συνιστά παραβίαση του δικαιόματος του άλλου να σκέφτεται διαφορετικά.

Κι αυτό γιατί δεν αναφέρεις ποτέ "εγώ έτσι σκέφτομαι και αυτή είναι η ΔΙΚΗ ΜΟΥ απολυτότητα" την οποία σέβομαι, αλλά αντίθετα γίνεσαι κριτής της θέσης άλλων με γνώμονα την δική σου απολυτότητα. Και μάλιστα ενώ οι "άλλοι" αιτιολογούν επαρκώς - έστω και σε συνάρτηση με την υποκειμενικότητα τους - τη θέση τους.  Κι εσύ κι εγώ κι η Pixie με την υποκειμενικότητα της θέσης μας καταθέτουμε άποψη. Πουθενά κανείς μας δεν λειτουργεί φασιστικά... άποψη καταθέτουμε.

[quote user="pappas10" post="329575"]Καλό θα ήταν να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας. Και δεν πάει μόνο σ' εσένα αυτό.
[size=12]Νουθεσίες πατρικού χαρακτήρα
δύσκολα δέχομαι, γενικά.
Ειδικά, όταν υποτιμούν
άστα να πάνε...
Μου θυμίζει κάτι χριστιανούς
χριστιανικών ενώσεων,
φασίστες του κερατά.
Αν θες να στέλνεις, στέλνε.
Αλλά, το πού θα πάει αυτό που στέλνεις
δεν είσαι σε θέση να το ορίσεις.
[/size]
[/quote]

Δεν ήταν νουθεσία, πολλώ δε μάλλον πατρικού χαρακτήρα, αλλά πρόταση συνομιλητή. Ούτε νομίζω ότι υποτίμησε κάτι απλά επιτίμησε τη σπουδή να αποδόσεις έναν προσβλητικό χαρακτηρισμό. Δεν γνωρίζω χριστιανούς χριστιανιούς χριστιανικών ενώσεων οπότε δεν μπορώ να ξέρω τι σου θυμίζω. Επειδή δεν ανήκω όμως σε χριστιανική ένωση - ούτε και άνηκα ποτέ μου - το ότι σου τους θυμίζω μάλλον είναι πρόβλημα της δικής σου κρίσης και όχι του δικού μου κοινονικού, ιδεολογικού, πολιτικού, κοσμοθεωριτικού κ.ο.κ. υπόβαθρου.

Τέλος, δεν με απασχολεί το που πάει οτιδήποτε "στέλνω". Δικαίομα του καθενός να δεχθεί ή να απορρίψει οτιδήποτε. Δεν διακατέχομαι από κανένα ηγετικό σύνδρομο Κώστα... μάλλον το αντίθετο. Οπότε περιττή η επισήμανση... Εκτός αν κρίνεις εξ' ιδίων τα αλλώτρια σε συνάρτηση με την αποδοχή των θέσεων.

[quote user="pappas10" post="329575"]Μία φράση και μία κρίση δεν κάνει κάποιον φασίστα.... πολύ δεν περισσότερο την νοοτροπία του.
[size=12]Ας πούμε ότι συμφωνώ.
Αν είσαι λοιπόν και εσύ τόσο προσεκτικός
όσο επιθυμείς να είμαστε όλοι
τότε, δεν θα έχεις δυσκολία
να αντιληφθείς
ότι, η pixie, προάγει γενικώς και συνεχώς
φασιστικές αντιλήψεις.
υπάρχει απάντηση αλλά
πιστεύω ότι δεν μας αφορά.
[/size]
[/quote]

Μπορείς να μου ορίσεις την "φασιστική αντίληψη" γιατί εγώ εκεί εντοπίζω την διαφωνία μας. Για εμένα φασίστας δεν είναι αυτός που ασκεί κριτική αλλά εκείνος που προσπαθεί με κάθε μέσο να ΕΠΙΒΑΛΕΙ την άποψη του στους άλλους.

Σε επίπεδο διαλόγου, φασίστας - για εμένα - είναι αυτός που χρησιμοποιεί αναπόδεικτα ή ψευδή στοιχεία, λασπολογία και συκοφαντία κατά των συνομιλητών του και δεν αποδέχεται το δικαίωμα του άλλου να σκέφτεται - ξανά ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ - διαφορετικά.

Δεν είδα καμία Pixie να κάνει κάτι τέτοιο...
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

Pappas10

[quote user="larus audouinii" post="329563"]πάλι μπάχαλο έγινε

Παραδέχομαι ότι δεν έχω μιλήσει με πολλούς μοναχούς, ίσως και με κανέναν τώρα που το σκέφτομαι..

Pappaμπαμπά και ότι ετοιμαζόμουν να σε ρωτησω ! με πρόλαβες
Απορία Τότε πως σχηματίζεται η μια ολοκληρωμένη και αντικειμενική άποψη ; Γενικό το ερώτημα[/quote]

Δηλαδή θα πρέπει να μιλήσω με κάποιον καταχραστή του δημοσίου χρήματος για να έχω άποψη για την κατάχρηση δημοσίου χρήματος; Θα πρέπει να συνομιλήσω με τον Χίτλερ ή τον Παπαδόπουλο για να έχω άποψη περί δικτατορίας;

Σε τελική ανάλυση δεν νομίζω ότι κανένας μας έχει μιλήσει με όλους τους μοναχούς ή τις μοναχές των μοναστηριών ή κοινόβιων σ' όλον τον κόσμο. Ούτως η άλλως οι ενστάσεις και οι μομφές μου ήταν επί του μοναχισμού ως πρακτική και όχι επί των μοναχών ως πρόσωπα. Εκεί εξέφρασα αμφιβολίες ως προς το ψυχολογικό και βιολογικό κομμάτι τους.

Τέλος, θεωρώ ότι ένας μοναχός κι ένας κοινός και κοινωνικοδεσμευμένος άνθρωπος δύσκολα μπορούν να "συναντηθούν" γιατί ζουν σε διαφορετικούς κόσμους. Όπως είναι δύσκολο να με ενδιαφέρει η άποψη ενός χασάπη για την ποιότητα του μαρουλιού, έτσι δύσκολα μου τραβάει το ενδιαφέρον και η άποψη ενός ανθρώπου που δεν ζει στη δική μου κοινωνία και δεν αντιμετωπίζει τη δική μου καθημερινότητα με τα δικά της προβλήματα για αυτή. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η λέξη κλειδί δεν είναι το "ζει" αλλά το "αντιμετωπίζει".

[quote user="larus audouinii" post="329563"]Πάντως νομίζω αντίθετα πως θέλει γερά κότσια για να γίνει κάποιος ασκητής, μοναχός/μοναχή[/quote]

Εξαρτάται από το τι εγκαταλείπεις κατά τη γνώμη μου. Ίσως να ακούγομαι κυνικός αλλά δεν θεωρώ ότι έχει κότσια κάποιος που τα έχει κάνει ρόιδο στην προσωπική και κοινωνική του ζωή και "την κάνει" για ένα μοναστήρι με σκοπό να ξεφύγει από τα προβλήματα του. Ιδίως αν αυτά τα προβλήματα - κι εκεί είναι η βασική μου ένσταση - προβληματίζουν ή επιρρεάζουν και άλλους ανθρώπους οι οποίοι μένουν πίσω να τα αντιμετωπίσουν ενώ ο φορέας ή έστω συμμέτοχος τους μονάζει ή ασκητεύει.

Λυπάμαι αλλά θεωρώ πως η μάχη της ζωής και της καθημερινότητας θέλει πολύ περισσότερα κότσια και δύναμη από το να γίνει κάποιος μοναχός ή ασκητής.

[quote user="larus audouinii" post="329563"]Και δικιά μου απορία Συνηθίζω να δέχομαι τους ανθρώπους γι΄αυτό που είναι Αποφεύγω να κρίνω
Αλλά όσο "αν'ωμαλο" και αν είνα, δεν σας έχει τύχει να γνωρίσετε άτομα έξω γύρω σας που έχουν αποκοπει από την ερωτική ζωή κατ' επιλογή ; Σε μένα έχει τύχει και εχω κάποια παραδείγματα Αξιόλογα θα έλεγα Μάλιστα τους σεβομαι για αυτη την επιλογή τους, τους λόγους για τους οποίους το αποδέχτηκαν Έστω παραμένω να σέβομαι το πράγματι αξιόλογο παραπέρα  
Δεν με αφορά Δεν με ενδιαφέρουν οι επιλογές παραπέρα τρίτων
Τι κολήματα είναι αυτά που έχουμε[/quote]

Παραδέχομαι ότι έχω ένα ψιλοκόλημα με τους κατ' επιλογή ανέραστους... από εκεί και πέρα υπάρχει και ένα χρονικό όριο αλλά και η αιτία που - για εμένα - διαχωρίζει αλλά και δικαιολογεί την κάθε αποχή.

Ούτε εμένα με αφορούν οι επιλογές τρίτων... από τη στιγμή που δεν προσπαθούν να μου επιβληθούν ως θεόπνευστες ή ό,τι άλλο. Προφανώς δεν ξέρω πως θα αντιδρούσε ένας μοναχός στην θέα - και την πρόκληση για ερωτική συνεύρεση - μίας καλόγριας σαν αυτή της φωτογραφίας παραπάνω αλλά δύσκολα η άρνηση θα χαρακτηριζόταν "φυσιολογική", από εμένα τουλάχιστον.

Αν πάλι ενέδιδε τότε συνειγορεί στον ισχυρισμό πέρι ρίψασπι μιας και - προφανώς - το θέμα δεν είναι ότι δεν θέλει αλλά ότι δεν μπορεί - πιθανότατα - αλλά ακόμα και αν το πιστεύει ότι ενώ μπορεί δεν θέλει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον "πειρασμό" άρα φεύγει από αυτόν. Οπότε και στις δύο περπτώσεις ψεύδεται στον εαυτό του.

Και για άλλη μία φορά να ξεκαθαρίσω κάτι. Κάθε απομονοτισμός, αποχή ή ό,τι άλλο που απορρέει από την επιθυμία κάποιου/ας να "ξεφύγει" ή να περιχαρακωθεί για ένα διάστημα είναι καθόλα κατανοητό και το έχουμε περάσει λίγο πολύ όλοι μας.

Η "απόδραση" όμως και η περιχαράκωση ως ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ - γιατί αυτό νομίζω ενοείται ως "μοναχισμός" - είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτό που ορίζω εγώ ως χρέος του κάθε ανθρώπου απέναντι στους συνανθρώπους του και την κοινωνία.

Αυτή είναι η προσωπική μου θέση. Και πιστεύω ότι την έχω αιτιολογήσει επαρκώς με παραδείγματα από τον κόσμο και όχι το κοσμικό.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

500 Επισκέπτες, 0 Χρήστες