Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 649
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 658
  • Total: 659
  • Leon

Μοναχισμός...Σωστό ή λάθος?

Ξεκίνησε από kataigida, Νοεμβρίου 15, 2009, 08:24:58 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Pappas10

[quote user="kataigida" post="329596"]:roll:  :roll:

Αν ήξερα πως θα εξελιχθεί έτσι το όλο θέμα δεν θα το άνοιγα...Λυπάμαι.. :sad:  :cry:[/quote]

Γιατί λυπάσαι; Στο "σωστό ή λάθος" κάποιοι απάντησαν λάθος και κάποιοι εξαρτάται νομίζω.

Από εκεί και πέρα, οι κόντρες είναι ωραίες όταν διατηρούνται σε κάποιο επίπεδο.

Μια χαρά είναι. Να μη λυπάσαι καθόλου.  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

larus audouinii

[quote user="Pappas10" post="329640"]
Δηλαδή θα πρέπει να μιλήσω με κάποιον καταχραστή του δημοσίου χρήματος για να έχω άποψη για την κατάχρηση δημοσίου χρήματος; Θα πρέπει να συνομιλήσω με τον Χίτλερ ή τον Παπαδόπουλο για να έχω άποψη περί δικτατορίας;
 :roll:[/quote]

γκαζώνεις πολύ.. ]

[quote user="Pappas10" post="329640"]
Προφανώς δεν ξέρω πως θα αντιδρούσε ένας μοναχός στην θέα - και την πρόκληση για ερωτική συνεύρεση - μίας καλόγριας σαν αυτή της φωτογραφίας παραπάνω αλλά δύσκολα η άρνηση θα χαρακτηριζόταν "φυσιολογική", από εμένα τουλάχιστον.[/quote]

Δεν μας αφορά Αλλά από την άλλη Μιχάλη έξω από το χιούμορ που ανήκει σε όλους, δεν είναι άδικο για την ανθρώπινη υπόσταση να μπαίνει σε αποκλειστικά καλούπια; Εκεί έχει να κάνει η έντασή μου Στα ΘΕΛΩ του καθενός που υποστηρίζω ως άποψη Με ό, τι και αν έχουν να κάνουν  
Αν εγω δεν επιλέγω, πρόβλημά μου, αλλά δεν είναι το πρόβλημα μου οι επιλογές άλλων

Pappas10

[quote user="larus audouinii" post="329646"][quote user="Pappas10" post="329640"]
Δηλαδή θα πρέπει να μιλήσω με κάποιον καταχραστή του δημοσίου χρήματος για να έχω άποψη για την κατάχρηση δημοσίου χρήματος; Θα πρέπει να συνομιλήσω με τον Χίτλερ ή τον Παπαδόπουλο για να έχω άποψη περί δικτατορίας;
 :roll:[/quote]

γκαζώνεις πολύ.. ][/quote]

Γνωρίζω ανθρώπους που έχουν προσφέρει εθελοντικά παρόμοια βοήθεια και το βράδυ είχαν να διαβάσουν τα παιδιά, το άλλο πρωί έπρεπε να πάνε στην δουλειά, να πληρώσουν στην τράπεζα το δάνειο του σπιτιού και τη δόση του αυτοκινήτου.

Και οι Βαρδινογιάννηδες έχουν προσφέρει νοσοκομεία και έχουν χτίσει και χωριά ολόκληρα μετά από καταστροφές... κι έχουν και λιγότερα γκαφρά από την Εκκλησία.

Τι συζητάμε τώρα; Σε τελική ανάλυση δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μοναχός για να είναι φιλάνθρωπος και να προσφέρει από το υστέρημα ΤΟΥ... ο μοναχός από το περίσευμα της μονής προσφέρει για να ξέρουμε και τι λέμε.

Ή είναι όλοι οι μοναχοί φιλάνθρωποι; Δεν κάνουν οι μοναχοί τις ανθρώπινες ιδιότητες αλλά οι ανθρώπινες ιδιότητες ορίζουν τον μοναχό κατά τη γνώμη μου.

Κι ο Εφραίμ μοναχός ήταν... όπως κι ο Άγιος Πρεβέζης.

"Γκαζώνω" ακριβώς επειδή η ερώτηση είναι για τον μοναχισμό σαν πρακτική και όχι για τις ανθρωπιστικές ή άλλες δραστηριότητες των μοναχών. Φιλάνθρωπος ή όχι, δεν σταματά να είναι λιποτάκτης της ζωής. Αυτή είναι η άποψη μου.

[quote user="larus audouinii" post="329646"][quote user="Pappas10" post="329640"]
Προφανώς δεν ξέρω πως θα αντιδρούσε ένας μοναχός στην θέα - και την πρόκληση για ερωτική συνεύρεση - μίας καλόγριας σαν αυτή της φωτογραφίας παραπάνω αλλά δύσκολα η άρνηση θα χαρακτηριζόταν "φυσιολογική", από εμένα τουλάχιστον.[/quote]

Δεν μας αφορά Αλλά από την άλλη Μιχάλη έξω από το χιούμορ που ανήκει σε όλους, δεν είναι άδικο για την ανθρώπινη υπόσταση να μπαίνει σε αποκλειστικά καλούπια; Εκεί έχει να κάνει η έντασή μου Στα ΘΕΛΩ του καθενός που υποστηρίζω ως άποψη Με ό, τι και αν έχουν να κάνουν  
Αν εγω δεν επιλέγω, πρόβλημά μου, αλλά δεν είναι το πρόβλημα μου οι επιλογές άλλων
[/quote]

Μα ο μοναχός έχει εξ' ορισμού βάλει την ανθρώπινη υπόσταση του στο καλούπι του μοναχισμού. Αδικεί λοιπόν τον εαυτό του... έτσι δεν είναι;;;

Για πολοστή φορά, δεν "κρίνω" τον Χ μοναχό αλλά την πρακτική του μοναχισμού. Δεν είναι πρόβλημα μου η επιλογή του μοναχού αλλά αυτό δεν κάνει τον μοναχισμό σωστή επιλογή - κατά τη γνώμη μου πάντα. Με αυτή τη λογική αν κάποιος αυτοκτονεί δεν είναι πρόβλημα μου, πολύ δε περισσότερο αν αυτοκτονεί για να εισπράξει η οικογένεια του την ασφάλεια ζωής του,  αλλά αν ερωτηθώ γενικά περί αυτοκτονίας θα απαντήσω πως είναι λάθος.

Ελπίζω να έγινε κατανοητή η θέση μου και η αντίδραση μου στον μοναχισμό. Είναι μία απάνθρωπη πρακτική- κατά τη γνώμη μου - που δεν την εξωραΐζει η ανθρωπιστική δράση μερικών μοναχών.

Αυτή είναι η άποψη μου. Εγώ δεν είμαι αντιδραστικός... απλά δεν τα πηγαίνω καλά με πρακτικές που κινούνται αντίθετα από αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ ως "ανθρώπινες υποχρεώσεις".
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

Pappas10

Και κάτι τελευταίο... αν δεν κάνω λάθος στην "Αντιγόνη" του Σοφοκλή τίθεται ένα πολύ σοβαρό ερώτημα:

"Η ηθική ενός ανθρώπου εντοπίζεται στα μεγάλα ηθικά διλλήματα ή στις μικρές ηθικές προκλήσεις της καθημερινότητας;"

Ο Σοφοκλής πιστεύει το δεύτερο... κι εγώ το ίδιο. Πόσα μεγάλα ηθικά διλήματα αντιμετωπίζουμε δηλαδή στη ζωή μας;;;

Το αυτό ισχύει για τους φιλάνθρωπους μοναχούς. Είναι πολύ πιο εύκολο - κατά τη γνώμη μου - να είσαι φιλάνθρωπος 15 μέρες το χρόνο και να έχεις την ευθύνη ενός ιδρύματος 200 μέρες το χρόνο απ' ό,τι να είσαι γονέας για μία ζωή - για παράδειγμα. Διότι ο μοναχός αν κουραστεί από το φιλανθρωπικό του έργο θα αποσυρθεί στο κελί του, θα προσευχηθεί για καμία εβδομάδα και δεν τρέχει και τίποτα. Δεν γνωρίζω καμία μητέρα όμως που να είπε στο παιδί της για μία εβδομάδα "είμαι κουρασμένη δεν έχει φαΐ".... τι συγκρίνουμε δηλαδή τώρα;

Εκτιμώ την προσφορά όσων μοναχών προσφέρουν όταν προσφέρουν αλλά ΘΑΥΜΑΖΩ, ΕΠΙΚΡΟΤΩ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΙΣΗ την καθημερινή προσφορά της κάθε μητέρας και πατέρα στο παιδί τους.

Αυτά από εμένα.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

κώστας

Δεν ήταν νουθεσία, πολλώ δε μάλλον πατρικού χαρακτήρα, αλλά πρόταση συνομιλητή. Ούτε νομίζω ότι υποτίμησε κάτι απλά επιτίμησε τη σπουδή να αποδόσεις έναν προσβλητικό χαρακτηρισμό. Δεν γνωρίζω χριστιανούς χριστιανιούς χριστιανικών ενώσεων οπότε δεν μπορώ να ξέρω τι σου θυμίζω. Επειδή δεν ανήκω όμως σε χριστιανική ένωση - ούτε και άνηκα ποτέ μου - το ότι σου τους θυμίζω μάλλον είναι πρόβλημα της δικής σου κρίσης και όχι του δικού μου κοινονικού, ιδεολογικού, πολιτικού, κοσμοθεωριτικού κ.ο.κ. υπόβαθρου.

Τέλος, δεν με απασχολεί το που πάει οτιδήποτε "στέλνω". Δικαίομα του καθενός να δεχθεί ή να απορρίψει οτιδήποτε. Δεν διακατέχομαι από κανένα ηγετικό σύνδρομο Κώστα... μάλλον το αντίθετο. Οπότε περιττή η επισήμανση... Εκτός αν κρίνεις εξ' ιδίων τα αλλώτρια σε συνάρτηση με την αποδοχή των θέσεων.
[size=12]Ο -κατ' εσέ- προσβλητικός χαρακτηρισμός...
...τι είσαι εσύ; ο συνήγορος της pixie;
Είχα την εντύπωση ότι η pixie
(ενήλικη υποψιάζομαι)
έχει την ικανότητα και την έκταση να ανταπεξέλθει.
Επιμένεις όμως και στη "σπουδή".
Εξήγησα ότι δεν ισχύει αυτό.
Το ότι το γράφεις στα παπάρια σου
και επιμένεις να το ξαναχρησιμοποιείς
δεν σημαίνει ότι έχεις και δίκιο.
Αυτό που μου θυμίζεις, πράγματι
θα μπορούσε να είναι πρόβλημα δικής μου κρίσης.
Αλλά...μπορεί και να μην είναι.
Η επισήμανση θα ήταν περιττή
αν δεν προϋπήρχε το δικό σου κείμενο
που ήταν η αιτία για την επισήμανση.
[/size]

Μπορείς να μου ορίσεις την "φασιστική αντίληψη" γιατί εγώ εκεί εντοπίζω την διαφωνία μας. Για εμένα φασίστας δεν είναι αυτός που ασκεί κριτική αλλά εκείνος που προσπαθεί με κάθε μέσο να ΕΠΙΒΑΛΕΙ την άποψη του στους άλλους.

Σε επίπεδο διαλόγου, φασίστας - για εμένα - είναι αυτός που χρησιμοποιεί αναπόδεικτα ή ψευδή στοιχεία, λασπολογία και συκοφαντία κατά των συνομιλητών του και δεν αποδέχεται το δικαίωμα του άλλου να σκέφτεται - ξανά ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ - διαφορετικά.

Δεν είδα καμία Pixie να κάνει κάτι τέτοιο...
[size=12]Για μένα φασίστας δεν είναι αυτός
που προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του στους άλλους
αλλά αυτός που προσπαθεί να επιβάλλει μία άποψη σε όλους.
[/size]
eLe

black_velvet

[quote user="Pappas10" post="329640"]...
Εξαρτάται από το τι εγκαταλείπεις κατά τη γνώμη μου. Ίσως να ακούγομαι κυνικός αλλά δεν θεωρώ ότι έχει κότσια κάποιος που τα έχει κάνει ρόιδο στην προσωπική και κοινωνική του ζωή και "την κάνει" για ένα μοναστήρι με σκοπό να ξεφύγει από τα προβλήματα του. Ιδίως αν αυτά τα προβλήματα - κι εκεί είναι η βασική μου ένσταση - προβληματίζουν ή επιρρεάζουν και άλλους ανθρώπους οι οποίοι μένουν πίσω να τα αντιμετωπίσουν ενώ ο φορέας ή έστω συμμέτοχος τους μονάζει ή ασκητεύει.

Λυπάμαι αλλά θεωρώ πως η μάχη της ζωής και της καθημερινότητας θέλει πολύ περισσότερα κότσια και δύναμη από το να γίνει κάποιος μοναχός ή ασκητής.
....
[/quote]

Βρε pappaμπαμπάκο! Αφού δεν μοιάζεις να είσαι θύμα των ευκολόπεπτων καραμελών που πιπιλίζουν τα τηλεορασοκούτια και τα κουτσομπολίστικα περιοδικά και οι δήθεν ψαγμενοφιλοσοφημένοι που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει γύρω τους, γιατί τους μιμείσαι ώρες-ώρες;
Κι αφού δεν έχεις μιλήσει, όπως είπες, ποτέ με κανέναν μοναχό, πώς ξέρεις πότε πώς και γιατί κάποιος πήρε την απόφαση και έβαλε τα ράσα;

Όχι μάτια μου. Αυτοί που περιγράφεις παραπάνω μπορεί να είναι κάποιο ποσοστό. Κι αυτοί όντως μονάζουν για τους λάθος λόγους. Και έχουν και πολλές πιθανότητες να τους φανεί όλο αυτό βουνό και εξωπραγματικά δύσκολο. Δεν έχουν όμως καμία σχέση με τον πραγματικό μοναχό. Αυτόν που μονάζει ακολουθώντας την ψυχή του και τα πιστεύω του. Σε παρακαλώ! Εσύ ποτέ δεν πέφτεις σε τέτοιες εύκολες παγίδες. Μην το κάνεις τώρα!!!
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

Pappas10

[quote user="κώστας" post="329658"]Αφού δεν έχεις περαιτέρω ενδιαφέρον μπορείς να μη συνεχίσεις. Η γνώση και η απολυτότητα, ιδίως σε θέματα που άπτονται της προσωπικής άποψης του καθενός, είναι ασύμβατες έννοιες. Με τη δική σου λογική ορθότατα πήγαν να κάψουν τον Γαλιλαίο - ή έστω ορθότατα ο Γαλιλαίος λοιδωρήθηκε από τους ιεροεξεταστές - μιας και η γνώση της εποχής ήταν απόλυτη ως προς το ότι η Γη είναι επίπεδη, ακίνητη και το κέντρο του κόσμου.

Βερμπαλισμός ή όχι (για εμένα είναι θέμα σαφήνειας και έμφασης αλλά τέλος πάντων, δεκτή η μομφή σου) το γεγονός παραμένει ότι δεν θεωρώ πως κατέχει κανείς μας τον αντικειμενικό ορισμό του "φασίστα" και πολύ περισσότερο το αναφέρετο δικαίομα να τον αποδίδει στον οποιονδήποτε επί προσωπικού.

Φουσκομένο ή ξεφούσκοτο λοιπόν το ερώτημα είναι απλό. Θεωρείς ότι γνωρίζεις τι καθιστά μία άποψη και μία νοοτροπία φασιστική αλλά και την προέκταση αυτής στο πρόσωπο-φορέα της ώστε να χαρακτηρίζεις κάποιον και τη νοοτροπία του φασίστα;

[/quote]

Όντως δεν αξίζει να επανέλθεις στο περί μπερδέματος. Είναι εμφανές ότι μπερδεύτηκες έστω και στον τρόπο που έκανες τον διαχωρισμό των παραγράφων μου.  :razz:  :razz:  :razz:

Συμφωνώ ότι χαρακτηριστικό του φασισμού είναι ο έλεγχος. Από εκεί και πέρα, με κάθε σεβασμό στην ΑΠΟΨΗ σου, μάλλον χρειάζεται να αντιληφθείς ότι ο φασισμός ως νοοτροπία ΔΕΝ αυτοαμφισβητήται και δεν αμφιβάλεται εκ' των έσω, γι' αυτό και χαρακτηρίζεται ΚΑΙ από μονολιθισμό.

Δικαίωμα σου να αγνοείς την κάθε πρόκληση. Δικαίωμα του καθενός να θεωρεί μία αναπάντητη πρόκληση ως σημείο αδυναμίας και δείγμα έλλειψης επιχειρήματος. Ως προς το "μπούρδα" ο Αίσωπος αναφέρεται στην αλεπού που τα κάνει κρεμαστάρια αν θυμάμαι καλά. Συμφωνώ ότι ο φασισμός δεν είναι ταμπέλα αλλά σύνολο. Αλλά και η αμφισβήτηση συμπεριφορά είναι... που δεν εμπεριέχεται στο σύνολο που χαρακτηρίζει τον φασισμό.

Ο Διαχωρισμός που κάνει την διαφορά είναι στην αρχή της πρότασης. Μιλάμε για ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ θέμα. Το να είσαι κοινωνικά απόλυτος είναι λάθος - κατά τη γνώμη μου - για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω. Η απολυτότητα είναι εξ' ορισμού αντίθετη με την διαφορετικότητα και εκεί ακριβώς εντοπίζεται η άρνηση στο δικαίωμα του άλλου να σκέφτεται διαφορετικά. Το ότι είσαι απόλυτος δεν σημαίνει ότι δεν θα σου μιλάω. Άλλωστε ό,τι γράφω εδώ δεν είναι μόνο για εσένα. Δημόσιο είναι το φόρουμ, καταθέτεις την άποψη σου για όλους και την καταθέτω επίσης για όλους.

Γι' αυτό και γράφω ό,τι γράφω στην επόμενη παράγραφο. Μπορείς να είσαι όσο απόλυτος θες στον εαυτό σου και την άποψη σου. Δεν μπορείς να είσαι για την άποψη των άλλων όμως. Δεν σου είπα ότι δεν αιτιολογείς την άποψη σου, είπα ότι η Pixie την αιτιολογεί. Απροπώ, γιατί το αναφέρεις και παρακάτω, δεν λειτουργώ ως συνείγορος απλά "χρησιμοποιώ" την Pixie ως παράδειγμα. Όσο για το "επαρκώς" είναι υποκειμενικό και γι' αυτό δεν το χρησιμοποίησα για εσένα.

Οτιδήποτε λες δημόσια τίθεται στην κρίση των αναγνωστών, ακροατών κ.ο.κ. Το αν θα δεχτείς την κρίση του άλλου είναι, προφανώς, δικό σου θέμα. Δεν προσπαθώ να σου επιβάλω κάτι. Απλά επισημαίνω που - κατά τη γνώμη μου - η θέση και τα επιχειρήματα σου είναι λάθος. Σου ξαναγράφω κι εγώ ότι ο κάθε σχολιασμός μου δεν συνιστά νουθεσία αλλά πρόταση. Σου ξαναλέω δικαίωμα σου το να τη δεχτείς ή όχι. Οι αναφορές στα παπάρια σου σεβαστές αλλά αδιάφορες. Όσο για το λάθος, δεν χρειάζεται να πείσω εσένα μόνο σ' έναν δημόσιο διάλογο. Χώρια το ότι το κατά πόσο πείθετε κάποιος για το "λάθος" σε κάποια θέματα είναι και λίγο προσωπικό θέμα. Πολλοί φασίστες εξακολουθούν να θεωρούν ότι δεν έκαναν λάθος, για παράδειγμα. Συγνώμες δεν χρειάζονται... δεν μου χρωστάς κάτι ούτε εγώ σου χρωστάω τίποτα.

[quote user="pappas10" post="329658"]Δεν ήταν νουθεσία, πολλώ δε μάλλον πατρικού χαρακτήρα, αλλά πρόταση συνομιλητή. Ούτε νομίζω ότι υποτίμησε κάτι απλά επιτίμησε τη σπουδή να αποδόσεις έναν προσβλητικό χαρακτηρισμό. Δεν γνωρίζω χριστιανούς χριστιανιούς χριστιανικών ενώσεων οπότε δεν μπορώ να ξέρω τι σου θυμίζω. Επειδή δεν ανήκω όμως σε χριστιανική ένωση - ούτε και άνηκα ποτέ μου - το ότι σου τους θυμίζω μάλλον είναι πρόβλημα της δικής σου κρίσης και όχι του δικού μου κοινονικού, ιδεολογικού, πολιτικού, κοσμοθεωριτικού κ.ο.κ. υπόβαθρου.

Τέλος, δεν με απασχολεί το που πάει οτιδήποτε "στέλνω". Δικαίομα του καθενός να δεχθεί ή να απορρίψει οτιδήποτε. Δεν διακατέχομαι από κανένα ηγετικό σύνδρομο Κώστα... μάλλον το αντίθετο. Οπότε περιττή η επισήμανση... Εκτός αν κρίνεις εξ' ιδίων τα αλλώτρια σε συνάρτηση με την αποδοχή των θέσεων.
[size=12]Ο -κατ' εσέ- προσβλητικός χαρακτηρισμός...
...τι είσαι εσύ; ο συνήγορος της pixie;
Είχα την εντύπωση ότι η pixie
(ενήλικη υποψιάζομαι)
έχει την ικανότητα και την έκταση να ανταπεξέλθει.
Επιμένεις όμως και στη "σπουδή".
Εξήγησα ότι δεν ισχύει αυτό.
Το ότι το γράφεις στα παπάρια σου
και επιμένεις να το ξαναχρησιμοποιείς
δεν σημαίνει ότι έχεις και δίκιο.
Αυτό που μου θυμίζεις, πράγματι
θα μπορούσε να είναι πρόβλημα δικής μου κρίσης.
Αλλά...μπορεί και να μην είναι.
Η επισήμανση θα ήταν περιττή
αν δεν προϋπήρχε το δικό σου κείμενο
που ήταν η αιτία για την επισήμανση.
[/quote]

Όχι δεν είμαι συνήγορος της Pixie - όπως έγραψα και παραπάνω. Απλά με ενοχλεί η απόδοση της λέξης "φασίστας". Όσο για την "σπουδή" η εξήγηση σου - για εμένα - δεν ήταν επαρκής και ήταν και εξόχως υποκειμενική. Οπότε το ξαναχρησιμοποιώ και πιστεύω ότι έχω δίκιο.

Το κατά πόσο κάτι το θεωρείς αιτία - ή αφορμή - καθώς και οι αναγωγές που κάνεις βασίζονται στην δική σου υποκειμενικότητα. Δεν προσθέτουν τίποτα λοιπόν στην μομφή σου. Σαν να δω εγώ έναν να φυτεύει λουλούδια και να ακολουθήσει ο ακόλουθος διάλογος.

- Ομοιάζεις με Ελαιοπαραγωγό
- Μα λουλούδια φυτεύω... δεν έχω καμία σχέση με ελιές
- Ναι αλλά κι οι ελιές φυτά είναι και εμένα αυτό μου θυμίζεις.

[quote user="pappas10" post="329658"]Μπορείς να μου ορίσεις την "φασιστική αντίληψη" γιατί εγώ εκεί εντοπίζω την διαφωνία μας. Για εμένα φασίστας δεν είναι αυτός που ασκεί κριτική αλλά εκείνος που προσπαθεί με κάθε μέσο να ΕΠΙΒΑΛΕΙ την άποψη του στους άλλους.

Σε επίπεδο διαλόγου, φασίστας - για εμένα - είναι αυτός που χρησιμοποιεί αναπόδεικτα ή ψευδή στοιχεία, λασπολογία και συκοφαντία κατά των συνομιλητών του και δεν αποδέχεται το δικαίωμα του άλλου να σκέφτεται - ξανά ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ - διαφορετικά.

Δεν είδα καμία Pixie να κάνει κάτι τέτοιο...
[size=12]Για μένα φασίστας δεν είναι αυτός
που προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του στους άλλους
αλλά αυτός που προσπαθεί να επιβάλλει μία άποψη σε όλους.
[/size]
[/quote]

Συμφωνώ ΚΑΙ με τον δικό σου ορισμό... άλλωστε αν το "άποψη του" γίνει "μία άποψη" και το "στους άλλους" γίνει "σε όλους τους άλλους" δεν αντιλαβάνομαι διαφορές... και θεωρώ ότι ο φασίστας στην νοοτροπία και την άποψη διαφέρει σε πολύ περισσότερα πράγματα από τους υπόλοιπους απ' όσα ορίζουν 2 λέξεις.

Αυτά από εμένα.

ΡΕ ΠΑΝΑΘΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑαααααααααα
(εδώ είμαι εγώ σταθερά απόλυτος)  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

Pappas10

[quote user="black_velvet" post="329664"][quote user="Pappas10" post="329640"] Λυπάμαι αλλά θεωρώ πως η μάχη της ζωής και της καθημερινότητας θέλει πολύ περισσότερα κότσια και δύναμη από το να γίνει κάποιος μοναχός ή ασκητής.
....
[/quote]

Βρε pappaμπαμπάκο! Αφού δεν μοιάζεις να είσαι θύμα των ευκολόπεπτων καραμελών που πιπιλίζουν τα τηλεορασοκούτια και τα κουτσομπολίστικα περιοδικά και οι δήθεν ψαγμενοφιλοσοφημένοι που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει γύρω τους, γιατί τους μιμείσαι ώρες-ώρες;
Κι αφού δεν έχεις μιλήσει, όπως είπες, ποτέ με κανέναν μοναχό, πώς ξέρεις πότε πώς και γιατί κάποιος πήρε την απόφαση και έβαλε τα ράσα;

Όχι μάτια μου. Αυτοί που περιγράφεις παραπάνω μπορεί να είναι κάποιο ποσοστό. Κι αυτοί όντως μονάζουν για τους λάθος λόγους. Και έχουν και πολλές πιθανότητες να τους φανεί όλο αυτό βουνό και εξωπραγματικά δύσκολο. Δεν έχουν όμως καμία σχέση με τον πραγματικό μοναχό. Αυτόν που μονάζει ακολουθώντας την ψυχή του και τα πιστεύω του. Σε παρακαλώ! Εσύ ποτέ δεν πέφτεις σε τέτοιες εύκολες παγίδες. Μην το κάνεις τώρα!!![/quote]

Ένα μεγάλο μέρος των απαντήσεων στις εστιάσεις σου έχει ήδη δωθεί - πιστεύω - στην Λαρούς. Χώρια το ότι σε όλα μου τα κείμενα αναφέρομαι και αποδέχομαι εξαιρέσεις. Να επαναλάβω επίσης ότι δεν αναφέρομαι στους μοναχούς ως πρόσωπα αλλά στον μοναχισμό ως πρακτική και απόφαση ζωής.

Αλλά αφού επιμένουμε στην σχηματοποίηση του "Μοναχού" ως δείγμα του μοναχισμού, πως ορίζεται ρε παιδιά ο "Πραγματικός" μοναχός;

Ο "πραγματικός" μοναχός δηλαδή έχει παιδιά τα οποία φροντίζει;
Πληρώνει νοίκι ή δάνειο για το σπίτι;
Τρώει κατσάδα από το αφεντικό του επειδή έκανε αυτό που του είπε αλλά όχι έτσι όπως το εννοούσε;
Απολύεται; Ζει με το φόβο να τον πετάξουν έξω από την Μονή όχι επειδή δεν είναι καλός μοναχός αλλά επειδή η μονή είναι θύμα της οικονομικής κρίσης;
Εκβιάζεται με μείωση μισθού;
Πληγώνεται από την γυναίκα / άντρα που αγαπά μέσα από τη συμβίωση μαζί της / του;  
ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να περιορίσει τον χρόνο του για τους άλλους;
Πάει φαντάρος;  ;-)  ;-)

Μου περιγράφετε έναν καλό άνθρωπο ως μοναχό και αυτό είναι το κριτήριο του μοναχισμού;

Ο.Κ. Υπάρχουν και καλοί άνθρωποι που ΔΕΝ είναι μοναχοί. Και πέρα από το "βάρος" της καλοσύνης τους επομίζονται ΚΑΙ τα άνωθεν βάρη που ένας μοναχός ΔΕΝ επομίζεται.

Σε τελική ανάλυση αν ΔΕΝ έκανε αγαθοέργειες ένας μοναχός και δεν προσέφερε την ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρει, ποιός θα ήταν ο λόγος της ύπαρξης του πέρα από τον εαυτό του;

Όχι δεν έχω μιλήσει με μοναχό αλλά θεωρώ τον μοναχισμό λάθος. Δεν έχω μιλήσει και με δικτάτορα αλλά θεωρώ τις δικτατορίες λάθος. Ναι, υπήρξαν και "Πεφωτισμένοι Δικτάτωρες" όπως ο Καποδίστριας.... Να ονομάσω σωστή την δικτατορία δηλαδή;

Νομίζω ότι έχω πραγματικά εξαντλήσει και τα πρακτικά αλλά και τα θεωρητικά επιχειρήματα μου. Το αντεπιχείρημα ώστε να χαρακτηρισθεί "σωστός" ο Μοναχισμός σε ένα ερώτημα "σωστό/λάθος" ποιό ακριβώς είναι δηλαδή για να καταλάβω; Γιατί μάλλον είμαι βλάκας και δεν τον πιάνω ρε παιδιά.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

κώστας

[size=12]Pappas10,
πέραν των διαφόρων διαστρεβλώσεων
που επιχειρούνται, καθώς και μία προσπάθεια
προσαρμογής όσων γράφω σε αυτά που εσύ
εννοείς και θες να αναφερθείς,
δεν βλέπω κάτι νέο.
Ό,τι έγραψα, το κρίνω διαυγές και ξεκάθαρο.
Και δεν έχω να προσθέσω κάτι περαιτέρω.
[/size]
eLe

Pappas10

[quote user="κώστας" post="329696"][size=12]Pappas10,
πέραν των διαφόρων διαστρεβλώσεων
που επιχειρούνται, καθώς και μία προσπάθεια
προσαρμογής όσων γράφω σε αυτά που εσύ
εννοείς και θες να αναφερθείς,
δεν βλέπω κάτι νέο.
Ό,τι έγραψα, το κρίνω διαυγές και ξεκάθαρο.
Και δεν έχω να προσθέσω κάτι περαιτέρω.
[/size]
[/quote]

Οτιδήποτε κι αν "διαστρέβλωσα" δεν ήταν εσκεμένο. Απλά διϋλισμένο μέσα από την δική μου υποκειμενικότητα.

Προφανώς και ό,τι γράφω σε μία απάντηση προς εσένα είναι γεμάτο από προσαρμογές αυτών που θέλω να πω και εννοώ στα γραπτά σου. Αντιμεταθετική είναι αυτή η ιδιότητα. Δεν γράφω μόνο για να γράφω... νομίζω ότι ούτε κι εσύ το κάνεις.

Ναι είναι ξεκάθαρο το τι γράφεις. Όπως ξεκάθαρα πιστεύω ότι είναι τα σημεία των ενστάσεων μου.

Περαιτέρω προσθέσεις δεν χρειάζονται... συμφωνώ.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

rain

[img align=right]http://c2.api.ning.com/files/k9bBeUUxbZTXg6Ts6GCJuzfmFdrZIDpaHMK8ZvYfebj-Va0nBiMOQBq7jGEvuyKGKqf*IrPoOQn8b0XHNZqqvseFmau1wZOX/nuns.jpg[/img]
ωραίαααα
τώρα που λύθηκαν τα προβλήματα (θέσφατα, νοοτροπίας, βερμπαλιστικά, απόλυτα, γούστα και καπέλλα,  νουθεσίες και λοιπές μαμακίες  :mrgreen: )
θα σκύψουμε βαθιά και με κατάνυξη στο θέμα της μοναχής

Pappas10

[quote user="rain" post="329698"][img align=right]http://c2.api.ning.com/files/k9bBeUUxbZTXg6Ts6GCJuzfmFdrZIDpaHMK8ZvYfebj-Va0nBiMOQBq7jGEvuyKGKqf*IrPoOQn8b0XHNZqqvseFmau1wZOX/nuns.jpg[/img]
ωραίαααα
τώρα που λύθηκαν τα προβλήματα (θέσφατα, νοοτροπίας, βερμπαλιστικά, απόλυτα, Γούστα και καπέλλα,  νουθεσίες και λοιπές μαμακίες  :mrgreen: )
θα σκύψουμε βαθιά και με κατάνυξη στο θέμα της μοναχής[/quote]

Εγώ περίμενα να θέλεις να σκύψει η μοναχή πάντως....  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Κοίτα... και η φωτό το πολύ πολύ να εμπνεύσει καμία μαμακία... οπότε μέσα ήμασταν.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

rain

Ναι ρε μεγάλε μέσα ήσασταν αλλά άνευ οργασμού δεν λέει
Αλλά και εγώ να ξέρες πόσες χλεπες φωτογραφίες με κυράτσες μοναχές πετυχα για να βρω το τεφαρίκι αυτό, θα με καταλάβαινες
Έχετε σκεφτεί όμως γιατί μοναχές γίνονται μόνο τα μπάζα? Μια και μοναδική βρώσιμη που έγινε ήταν αυτή η ηθοποιός που μας τάραξαν οι τηλεοράσεις πριν λίγες εβδομάδες. Για όλες τις άλλες συγκριτικά η  Παπαρήγα είναι Τοπ μόντελ μπροστά τους

larus audouinii

:shock:

Μια και το έφερε η κουβέντα, αναφερόμουν στο κέντρο πρόληψης ασθενειών και για τον καρκίνο που βρίσκεται στην Ορμύλια χαλκιδικής Στο κέντρο υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες
Δέχεται επισκέψεις όχι μόνο από την Χαλκιδική, και το κέντρο συνεργάζεται με πανεπιστήμια, ιδρύματα και νοσοκομεία στην Ελλάδα και Αμερική Από εμπειρία, η μητέρα μου χειρουργήθηκε από πολύ καλά χέρια μαχητή γιατρού σε ιδιωτική κλινική, αν και το κέντρο δεν συστήνει κάποιον, και δεν πλήρωσε χρήματα
Επειδή και τα εξειδικευμένα νοσοκομεία έχουν μεγάλη λίστα αναμονής για τις εξετάσεις το λινκ του ιδρύματος είναι εδω

http://www.ormyliafoundation.gr

black_velvet

[quote user="Pappas10" post="329690"]
Ένα μεγάλο μέρος των απαντήσεων στις εστιάσεις σου έχει ήδη δωθεί - πιστεύω - στην Λαρούς. Χώρια το ότι σε όλα μου τα κείμενα αναφέρομαι και αποδέχομαι εξαιρέσεις. Να επαναλάβω επίσης ότι δεν αναφέρομαι στους μοναχούς ως πρόσωπα αλλά στον μοναχισμό ως πρακτική και απόφαση ζωής.
[/quote]

larus_audouiniini?
Μην διανοηθείς παππά ν' αρχίσεις τις ειρωνείες σε μένα! Μαζί σου, μα το Θεό, θα μαλλιοτραβηχτώ. Και όχι δημόσια. Και αυτό, είναι υπόσχεση!

[quote user="Pappas10" post="329690"]
Αλλά αφού επιμένουμε στην σχηματοποίηση του "Μοναχού" ως δείγμα του μοναχισμού, πως ορίζεται ρε παιδιά ο "Πραγματικός" μοναχός;

Ο "πραγματικός" μοναχός δηλαδή έχει παιδιά τα οποία φροντίζει;
Πληρώνει νοίκι ή δάνειο για το σπίτι;
Τρώει κατσάδα από το αφεντικό του επειδή έκανε αυτό που του είπε αλλά όχι έτσι όπως το εννοούσε;
Απολύεται; Ζει με το φόβο να τον πετάξουν έξω από την Μονή όχι επειδή δεν είναι καλός μοναχός αλλά επειδή η μονή είναι θύμα της οικονομικής κρίσης;
Εκβιάζεται με μείωση μισθού;
Πληγώνεται από την γυναίκα / άντρα που αγαπά μέσα από τη συμβίωση μαζί της / του;  
ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να περιορίσει τον χρόνο του για τους άλλους;
Πάει φαντάρος;  ;-)  ;-)

Μου περιγράφετε έναν καλό άνθρωπο ως μοναχό και αυτό είναι το κριτήριο του μοναχισμού;

Ο.Κ. Υπάρχουν και καλοί άνθρωποι που ΔΕΝ είναι μοναχοί. Και πέρα από το "βάρος" της καλοσύνης τους επομίζονται ΚΑΙ τα άνωθεν βάρη που ένας μοναχός ΔΕΝ επομίζεται.

Σε τελική ανάλυση αν ΔΕΝ έκανε αγαθοέργειες ένας μοναχός και δεν προσέφερε την ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρει, ποιός θα ήταν ο λόγος της ύπαρξης του πέρα από τον εαυτό του;

Όχι δεν έχω μιλήσει με μοναχό αλλά θεωρώ τον μοναχισμό λάθος. Δεν έχω μιλήσει και με δικτάτορα αλλά θεωρώ τις δικτατορίες λάθος. Ναι, υπήρξαν και "Πεφωτισμένοι Δικτάτωρες" όπως ο Καποδίστριας.... Να ονομάσω σωστή την δικτατορία δηλαδή;

Νομίζω ότι έχω πραγματικά εξαντλήσει και τα πρακτικά αλλά και τα θεωρητικά επιχειρήματα μου. Το αντεπιχείρημα ώστε να χαρακτηρισθεί "σωστός" ο Μοναχισμός σε ένα ερώτημα "σωστό/λάθος" ποιό ακριβώς είναι δηλαδή για να καταλάβω; Γιατί μάλλον είμαι βλάκας και δεν τον πιάνω ρε παιδιά.[/quote]

Μη με αναγκάσεις να συμφωνήσω με την τελευταία σου φράση βρε παππά!

Γιατί επιμένετε να συγχέετε τα πράγματα; Ακόμη και ετυμολογικά να το δει κανείς το θέμα, γιατί επιμένετε να συνδέετε τον μοναχισμό με την αγαθοεργία; Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα; από πού κι ως πού;

Να τολμήσω να απαντήσω εγώ η ίδια; Μα γιατί όλοι μα όλοι σας όταν σκέφτεστε έναν μοναχό κατ' ευθείαν σκέφτεστε τον χριστιανισμό. Όλο εκεί το πάτε, και κανείς σας δεν αναφέρεται καθαρά στον μοναχισμό ανεξαρτήτου θρησκείας και δόγματος! Ε ναι λοιπόν, ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης. Κι είναι τού γκουντ του μπι τρου. Γι' αυτό και όλοι βάλλουν εναντίον του. Με φαιδρά πολλές φορές επιχειρήματα. Με διαστρέβλωση της πραγματικότητας που εκφράζουν τα μηνύματά του. Και με παντιέρα την ημιμάθεια!

Το ανέφερα σε σχετική συζήτηση που είχα με κάτι φίλους τις προάλλες: όσοι πραγματικά πιστεύουν και ακολουθούν και το παράδειγμα του δούναι άνευ λαβείν!, δεν το κάνουν για να το διατυμπανίσουν στους υπόλοιπους. Το πράττουν σιωπηλά. Δεν είναι επιδειξίες. Πράττουν επί της ουσίας. Αυτή είναι η δύναμή τους. Συνάμα όμως ...γυρνάει μπούμερανγκ μιας και ο κάθε "πολέμιος" βρίσκει πάτημα σε τσογλάνια που δημιουργούν σκάνδαλα τύπου Βατοπεδίου για να στηρίξει τα αστήρικτα.

Αλλά.... τι λέω; αυτά όλα δεν έχουν καμία σχέση με την ιδέα και τον σκοπό του μοναχισμού. Πότε θα τα ξεδιαλύνετε πια;;;
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

658 Επισκέπτες, 1 Χρήστης