Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 169
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 264
  • Total: 264

΄΄πατριδα, θρησκεια, οικογενεια΄΄

Ξεκίνησε από Panagiotis, Φεβρουαρίου 27, 2005, 11:35:44 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Panagiotis

σκεφθηκα πολυ μεχρι να αποφασισω να αποτυπωσω σε αυτο το κειμενακι την νεα μου θεματικη ενοτητα που ελπιζω και ευχομαι να συγκινησει τα περισσοτερα των μελων του σαιτ.απο μικρο παιδι οι γονεις μου φροντισαν να με γαλουχισουν [καλως η κακως δεν ξερω ]με τρεις βασικους θεσμους που οσο μεγαλωνα καταλαβαινα οτι ηταν και αλληλενδετοι μεταξυ τους.΄΄η πατριδα μου η θρησκεια μου και η οικογενεια μου΄΄οσο μεγαλωνα αυτοι οι θεσμοι αρχιζαν σιγα σιγα να φθειρουν..εβλεπα την πατριδα μου που τα βιβλια μου με ειχαν μαθει να λατρευω να κανει το παν για να με διωξει χρησιμοποιωντας ενα σωρο προφασεις΄΄εγκληματικοτητα πεινα, απατη,νεφος,και πολλα αλλα που στεναχωριεμαι και μονο στην αναφορα τους΄΄ενας δευτερος θεσμος που οσο μεγαλωνα τον εβλεπα και αχρειστευοταν ηταν η ΄΄οικογενεια΄΄που και γιαυτον τον θεσμο τα βιβλια και η οικογενεια; μου μου ειχαν πλεξει τοσα και τοσα εγκωμια.κοιταζω τωρα τριγυρω μου και τι να δω;΄΄διαζυγια υπο μορφη χιονοστιβαδας.αιμομιξειες σχεδον σε μηνιαια βαση απο μια και βεβαια καπηλεια των γωνιων στα παιδια δια ιδιον οφελος σε ολο της το μεγαλειο και τουμπαλιν βεβαια΄΄τι μου εμενε πλεον ελεγα οσο μεγαλωνα;μονο η θρησκεια.΄΄ο χριστουλης η παναγιτσα και ο θεουλης΄΄και μια που αυτους δεν μπορω να τους δω εγω και οι υπολοιποι ανθρωποι ποιοι τους αντιπροσωπευουν;΄΄οι κληρικοι΄΄.βρε τι βλακας που πιαστηκα οταν πιστευα οτι το γερικο χερι που φιλαγα και ζηταγα την  ευλογια ηταν κατα πολυ χειροτερο οχι μονο απο το δικο μου αλλα και απο πολλα αλλα χερια που ηταν βουτηγμενα στην αμαρτια.που ναξερα αγαπητοι φιλοι οτι ο παππουλης κατω απο το ευλογημενο ρασο του φοραγε ΄΄στρινγκ΄΄που ναξερα οτι το προηγουμενο βραδυ πριν κοινωνησει εμενα ειχε κανει τα χιλια μυρια οσα ανωμαλα με διαφορους ομοφυλους του΄;που ναξερα τελος οτι ο παππουλης που εγω σεβομουνα και πολλες φορες του πηγαινα και τροφιμα στην εκκλησια για τους φτωχους ηταν ιδιοκτητης πολυτελεστατων κατοικιων και παχυλων καταθεσεων στις τραπεζες και οτι απο τα δικα του κεκτοιμενα δεν επετρεπε να αφαιρεθει ουτε ενα ευρω για τον οποιονδηποτε;θα μου πειτε ευλογα τωρα.και που τ ανακαλυψα τι κερδισα;και που καταστραφηκαν και οι τρεις θεσμοι που μου ειχαν μαθει οι γονεις μου τι κερδισα εγω;φοβαμαι πως τιποτα.μηπως ειναι καλυτερα να ζουμε στο παραμυθι μας;.....πανος

riaghul

Μιας και ειμαι εδω και διαβαζω το κειμενακι σου...λεω να απαντησω...:)

"Πατριδα" για μενα ειναι ο καθε τοπος που με φιλοξενει και μπορει να μου προσφερει ασφαλεια για τη ζωη μου και την υγεια μου...
Τετοιος τοπος , πραγματικα δεν υπαρχει πουθενα...γιατι καταφεραμε εμεις οι ανθρωποι να κανουμε το χωρο ΑΦΙΛΟΞΕΝΟ...
"Θρησκεια" για μενα ειναι οι αρχες που εχω βαλει στον εαυτο μου και στη ζωη μου και μπορω να τις τηρω...Ε! ναι!! αυτες μπορω να τις εχω και να τις ακολουθω γιατι δεν βλαπτουν κανεναν αλλον γυρω μου και σαφως ουτε εμενα.Μπορει ισως να φανταζει ουτοπικο αλλα ουδολως με ενοχλει πως το θωρρουν οι αλλοι,φτανει να μην ερχομαι σε συγκρουση με τον εαυτο μου. Ουτε ποτε κλονισθηκε η δικη μου θεση επειδη οι παππαδες οι οποιοι αντιπροσωποι των καθε θρησκειων ενηργησαν με ακατανοητο τροπο..Λεω παντα.... οτι θα μπορουσα ευκολα να ανηκω σε οποια αλλη θρησκεια οπως και διαφωνω με το τελετουργικο ΟΛΩΝ των θρησκειων. Παντα μου ερχονται στο νου τα λογια του Μαχατμα Γκαντι ο οποιος ανικανοποιητος και ανησυχος , ως ηταν, εψαξε να βρει κατι καλυτερο και πιο εκφραστικο στις αλλες θρησκειες..καταληγει "Παραμενω Ινδουιστης,οχι γιατι με εκφραζει , αλλα επειδη καμμια αλλη θρησκεια δεν μου παρεχει κατι καλυτερο"
"Οικογενεια" για μενα ειναι το ατομικο λιμανι του καθενος..Αυτο που δημιουργησαμε στο διαβα της ζωης μας και ειναι ο τοπος και ο χωρος που θα μπορουσε να  προσφερει τη γαληνη (παρα τις δυσκολιες) τη χαρα (παρα ιτς οδυνες) τη συνεργασια (παρα τη παλη)...
Μετα απο σκεψη, και μελετη των συστηματων θεωρω οτι το μοντελο της οικογενειας οπως μας εχει δοθει ειναι για να εξυπηρετει οικονομικα και κοινωνικα συστηματα Δυτικου τυπου...
Προτιμω τις κοινωνιες οπου υπαρχουν ..αντρες, γυναικες και παδια που ολοι τα φροντιζουν και νοιαζονται για αυτα χωρις να υπαρχει το "δικο μου".
Φοβαμαι πως αν συνεχισω ....δεν θα ξερω που να σταματησω...:)
Θα συνεχισω ..αργοτερα...

minoraki

:D  :D  :D  γεια σου πανουλη μου! θελω να απαντησω και σε αυτο το θεμα σου, γιατι ειναι κατι που με εχει απασχολησει και μενα....οχι βεβαιως για μενα προσωπικα αλλα για τα παιδια μου....θελω ομως να εχω ησυχια....προερχομαι απο μια γενια που ανατραφηκε συμφωνα με τα προτυπα πατριδα-θρησκεια-οικογενεια....η δεκαετια 60-70 αντιπροσωπευε αυτου του ειδους τα προτυπα....καποιος μου ειπε οτι με ζηλευε γιατι εζησα την δεκαετια των 60ies....και δεν ειχε και αδικο....μεγαλωσαμε με ιδανικα, ονειρα, ειδωλα, ροκ και ροζ συννεφακια....μερικα απο αυτα απεβησαν προς οφελος μας, αλλα ομως οχι....τελος παντων....θα απαντησω μολις μπορεσω....φιλια πολλα! (συνεχισε να βαζεις τετοια θεματα....με προβληματιζουν, αλλα μου αρεσουν)!

Atma

διαβάζοντας το κειμενάκι σου αναρωτήθηκα

γιατί ο Πάνος βλέπει μόνο την άσχημη πλευρά του θέματος;

όλοι μεγαλώνοντας πήραμε κάποια παιδεία από τους γονείς μας
τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε από άσχημες ειδήσεις ( πουλάει αυτό )
έρχονται σε αντίθεση, σε σύγκρουση τα πιστεύω μας
γνωρίζω πως και εγώ μέσα στο ίδιο καζάνι ( όχι κοζάνη :P ) βράζω
αλλά σύνθημα μου, ή φιλοσοφία μου
το ad astra per aspera

Panagiotis

Παράθεση από: "minoraki":D  :D  :D  γεια σου πανουλη μου! θελω να απαντησω και σε αυτο το θεμα σου, γιατι ειναι κατι που με εχει απασχολησει και μενα....οχι βεβαιως για μενα προσωπικα αλλα για τα παιδια μου....θελω ομως να εχω ησυχια....προερχομαι απο μια γενια που ανατραφηκε συμφωνα με τα προτυπα πατριδα-θρησκεια-οικογενεια....η δεκαετια 60-70 αντιπροσωπευε αυτου του ειδους τα προτυπα....καποιος μου ειπε οτι με ζηλευε γιατι εζησα την δεκαετια των 60ies....και δεν ειχε και αδικο....μεγαλωσαμε με ιδανικα, ονειρα, ειδωλα, ροκ και ροζ συννεφακια....μερικα απο αυτα απεβησαν προς οφελος μας, αλλα ομως οχι....τελος παντων....θα απαντησω μολις μπορεσω....φιλια πολλα! (συνεχισε να βαζεις τετοια θεματα....με προβληματιζουν, αλλα μου αρεσουν)!
πολλυ καλησπερα.χαιρομαι που πραγματικα σου αρεσουν τα θεματακια μου και συμμετεχεις.ειναι πολυ ευχαριστο αυτο.περιμενω την απαντηση σου οποτε βρεις χρονο...πανος

Panagiotis

Παράθεση από: "Atma"διαβάζοντας το κειμενάκι σου αναρωτήθηκα

το ad astra per aspera
καλη μου βασω σευχαριστω που συμμετεχεις και σ αυτο το θεμα μου.θελω να γινω αρκετα σαφης σε οσα σου γραψω γιαυτο και αυριο θα εχεις μια περισσοτερο εμπεριστατμενη απαντηση...προς το παρον νασαι καλα και εις το επαναδιαβαζειν και επαναγραφειν...πανος

minoraki

πατριδα θρησκεια οικογενεια....εγω θα το ελεγα αντιστροφα....οικογενεια θρησκεια πατριδα.....
πανουλη καλημερα! ψιλοαπογοητευμενο σε βρησκω....νομιζω οτι δεν θα πρεπει να εισαι τοσο αρνητικος....καλο θα ηταν να βρεπουμε το ποτηρι μισογεματο....οπως επισης νομιζω οτι η οικογενεια αποτελει τον πυρηνα για την μετεπειτα πορεια της ζωης μας....προερχομαι απο μια γενια που ανατραφηκε με πολυ γερες και αυστηρες αρχες....τοτε δεν το καταλαβαιναμε....τωρα ομως συνειδητοποιουμε την παιδεια με την οποια μεγαλωσαμε....και δεν μπορουσε να γινει διαφορετικα....ολοκληρο το συστημα της δεκαετιας 60-70 συνετεινε σε αυτο....καποιος μου ειπε καποτε οτι με ζηλευε γιατι εζησα την εποχη των 60ies....και ειχε πολυ μεγαλο δικιο....υπηρχαν ιδανικα, ονειρα, ζησαμε πολυ το ονειρο του ερωτα και του ροκ....δεν γινοταν να ξεφυγουμε απο ενα συστημα δηλαδη οικογενεια-σχολειο-κοινωνια....τοτε το σχολειο επαιζε πρωτευοντα ρολο στην αναπτυξη του χαρακτηρα μας....αποφοιτησα απο ενα απο τα αυστηροτερα, καλλιτερα και πολυ επωνυμο ιδιωτικο σχολειο το οποιο πολυ αργοτερα επαιξε μεγαλο ρολο στη ζωη ολων οσων φοιτησαμε σε αυτο....με αυτο θελω να πω οτι η τοτε παιδεια ηταν αλληλενδετη με το οικογενειακο περιβαλλον μας....πιστευω οτι η χαλαροτητα της οικογενειας ηταν αποτελεσμα του γενικου ξεχαρβαλωματος της ελληνικης κοινωνιας (και δεν ξερω εαν γινομαι αντιληπτη...διοτι θελω να γινω αντιληπτη απο σενα)! ομως εμεις σαν γονεις και μιλαω εγω αντιπροσωπευοντας ολους αυτους που βρισκομαστε στη δικη μου ηλικια, προσπαθουμε, αγωνιζομαστε, για να δωσουμε οσο γινεται τις αρχες τις οποιες πηραμε τοτε απο τις δικες μας οικογενειες....τωρα οσον αφορα την θρησκεια, λυπαμαι αφανταστα με αυτα που γινονται στην ορθοδοξη εκκλησια, γιατι απλως δινουμε λαβες για σχολια σε αλλες θρησκειες(και εδω ειναι ενα σημειο το οποιο δεν πρεπει να περναει απαρατηρητο)....ειμαι ενα βαθεια θρησκευομενο ατομο και οταν θελω να ηρεμησω ή να αυτοσυγκεντρωθω παω σε συγκεκριμενη εκκλησια μονη μου και οχι οταν θελουν οι παππαδες....και παλι νομιζω οτι θα πρεπει να απομονωσουμε την ορθοδοξια απο το παππαδοβροχι....
και ερχομαι στην πατριδα μας....την ελλαδα μας....αυτη την ελλαδιτσα που πληγωνει, τρωει και πολλες φορες αδιαφορει για τα παιδια της....ως ελληνιδα πολιτης εκανα στο ακεραιο το καθηκον μου....μεριμνησα για την υπογενιτηκοτητα φερνοντας στον κοσμο 3 υπεροχα παιδια(το μεριμνησα το αναφερω χαριν αστειοτητας :D )! στειλαμε ακομα και λεβεντες για να υπηρετησουν την μητερα πατριδα, η οποια δυστυχως δεν εκανε τιποτα για να τους προφυλαξει απο τυχον κακοτοπιες, να νοιαστει για τους στρατιωτες της....αντιθετα, οσο διαστημα ηταν στρατιωτης το παιδι μου, ειχα την εντυπωση οτι ηταν ερμαιο στα χερια διαφορων παρανοικων που το εκαναν ο,τι ηθελαν....και αυτη δεν ειναι μονον δικη μου εντυπωση, αλλα συζητωντας και με αλλες μητερες  αγοριων, την ιδια εντυπωση με την δικη μου ειχαν! απο την αλλη πλευρα παλι, οταν βρισκομαστε μακρυα απο την ελλαδιτσα μας, ο νους μας και η καρδια μας ειναι συνεχως κοντα της....η ελλαδα θα ειναι παντοτε αυτη που ειναι ..ηλιος, θαλασσα, ουζο, συρτακι, ερωτα....αυτα ειναι που λειπουν απο ολους αυτους που ζουν μακρυα της....ας τα απολαυσουμε λοιπον εμεις που εχουμε την τυχη να ζουμε εδω!
πανουλη μου γλυκειε, βαζεις θεματα τα οποια, ναι μεν ειναι δυσκολα, ειναι ομως και πολυπλευρα....μπορουμε να τα προσεγγισουμε απο οποια πλευρα θελουμε εμεις...μου δινεις το ερεθισμα να γραψω πολλα, παρα πολλα!
φιλια πολλα Π Ο Λ Λ Υ!

Panagiotis

Παράθεση από: "riaghul"Μιας και ειμαι εδω και διαβαζω το κειμενακι σου...λεω να απαντησω...:)

"Πατριδα" για μενα ειναι ο καθε τοπος που με φιλοξενει και μπορει να μου προσφερει ασφαλεια για τη ζωη μου και την υγεια μου...
Τετοιος τοπος , πραγματικα δεν υπαρχει πουθενα...γιατι καταφεραμε εμεις οι ανθρωποι να κανουμε το χωρο ΑΦΙΛΟΞΕΝΟ...
"Θρησκεια" για μενα ειναι οι αρχες που εχω βαλει στον εαυτο μου και στη ζωη μου και μπορω να τις τηρω...Ε! ναι!! αυτες μπορω να τις εχω και να τις ακολουθω γιατι δεν βλαπτουν κανεναν αλλον γυρω μου και σαφως ουτε εμενα.Μπορει ισως να φανταζει ουτοπικο αλλα ουδολως με ενοχλει πως το θωρρουν οι αλλοι,φτανει να μην ερχομαι σε συγκρουση με τον εαυτο μου. Ουτε ποτε κλονισθηκε η δικη μου θεση επειδη οι παππαδες οι οποιοι αντιπροσωποι των καθε θρησκειων ενηργησαν με ακατανοητο τροπο..Λεω παντα.... οτι θα μπορουσα ευκολα να ανηκω σε οποια αλλη θρησκεια οπως και διαφωνω με το τελετουργικο ΟΛΩΝ των θρησκειων. Παντα μου ερχονται στο νου τα λογια του Μαχατμα Γκαντι ο οποιος ανικανοποιητος και ανησυχος , ως ηταν, εψαξε να βρει κατι καλυτερο και πιο εκφραστικο στις αλλες θρησκειες..καταληγει "Παραμενω Ινδουιστης,οχι γιατι με εκφραζει , αλλα επειδη καμμια αλλη θρησκεια δεν μου παρεχει κατι καλυτερο"
"Οικογενεια" για μενα ειναι το ατομικο λιμανι του καθενος..Αυτο που δημιουργησαμε στο διαβα της ζωης μας και ειναι ο τοπος και ο χωρος που θα μπορουσε να  προσφερει τη γαληνη (παρα τις δυσκολιες) τη χαρα (παρα ιτς οδυνες) τη συνεργασια (παρα τη παλη)...
Μετα απο σκεψη, και μελετη των συστηματων θεωρω οτι το μοντελο της οικογενειας οπως μας εχει δοθει ειναι για να εξυπηρετει οικονομικα και κοινωνικα συστηματα Δυτικου τυπου...
Προτιμω τις κοινωνιες οπου υπαρχουν ..αντρες, γυναικες και παδια που ολοι τα φροντιζουν και νοιαζονται για αυτα χωρις να υπαρχει το "δικο μου".
Φοβαμαι πως αν συνεχισω ....δεν θα ξερω που να σταματησω...:)
Θα συνεχισω ..αργοτερα...
ρια καλησπερα.αρκετα ενδιαφερουσες οι θεσεις σου αν και σε μερικα απ οσα λες με βρισκεις να προβληματιζομαι.ξεκινω απο το ''οπου γης και πατρις''.δεν το βλεπω ετσι ακριβως ρια μια και αν κοιταξω πισω μου υπαρχει για την συγκεκριμενη γη που παταω μια ιστορια γραμμενη με ''αιμα''δικων μου ανθρωπων και δικων σου.αυτο οσο και αν θελω δεν μπορω να το παραγνωρισω ουτε και να το προσπερασω.το οτι δεν μου παρεχει ασφαλεια δεν αναιρει την ιστορια της και τις προσπαθειες που εγιναν τουλαχιστον για την εξασφαλιση μιας στοιχειωδους ελευθεριας την οποια και εχω.σε οτι εχει να κανει με την οικογενεια τωρα..δεν θεωρω απολυτως κανενα ικανο να με βαλει σε κανενος ειδους προτυπο ειτε δυτικο ειτε ανατολικο.τα προτυπα μου τα εδωσαν οι γονεις μου και θελω να πιστευω οτι απο την στιγμη που τα τηρω τοτε απο μονος μου ξεφευγω απο κανονες των ξενων προελευσεων..και αυτο που καταφεραν οι γονεις μου μαρια και θα προσπαθησω να καταφερω να μεταδωσω και εγω στα δικα μου παιδια δεν ειναι μονο το να μπορω να βοηθω τα παιδακια της αιθιοπιας[ποσα αλλωστε μπορω να βοηθω εγω καθε χρονο οταν ξαφνικα ξεπετιουνται καθημερινα χιλιαδες τετοια παιδακια απο διαφορες χωρες]αλλα το να προσπαθω να κανω το λιγοτερο κακο που μπορω γιαυτα.και πιστεψε με οτι εαν προσπαθουσαμε ολοι γιαυτο σιγουρα τα αποτελεσματα θα ηταν πολυ καλυτερα απ οτι ειναι μεχρι τωρα....αφησα τελευταια την ''θρησκεια''.εδω τα πραγματα μαρια περιπλεκονται.και βεβαια δεν με ενδιαφερει το τι κανει ο καθε ιερεας στην προσωπικη του ζωη.εκινο ομως που με κοφτει ειναι οτι ο ''ιερεας''αυτος ειναι κατηχητης του δικου σου και του δικου μου παιδιου.και μεσα απ την κατηχηση κανει αλλου ειδους επεμβασεις που δεν εχουν καμια απολυτως σχεση με το εργο για το οποιο ειναι εντεταλμενος.πως θα σου φαινοταν εσενα μαρια μου εαν αυριο μαθαινες απ το 15χρονο παιδι σου οτι απο τα 8 του χρονια το παρενοχλουσε σεξουαλικα ενας ιερεας χρησιμοποιωντας το ''σχημα του''σαν οπλο΄;τι θα εκανες εαν μαθαινες οτι ο συγκεκριμενος ιερεας εχει ενοχλησει με το ιδιο περιεχομενο και αλλα 15 παιδια σαν το δικο σου;μηπως θα ελεγες ''ελα μωρε δεν ηταν μονο το δικο μου;''η θα γινοσουν φονισσα με το που θα το μαθαινες΄;ειναι πολυ λεπτες ισσοροπιες αγαπητη φιλη...οπως και το ιδιο λεπτο ειναι και το σχοινι το οποιο καθημερινα κανουμε ακροβατικα για να μπορεσουμε να επιβιωσουμε...πανος

Panagiotis

Παράθεση από: "Panos69"
Παράθεση από: "Atma"διαβάζοντας το κειμενάκι σου αναρωτήθηκα

το ad astra per aspera
καλη μου βασω σευχαριστω που συμμετεχεις και σ αυτο το θεμα μου.θελω να γινω αρκετα σαφης σε οσα σου γραψω γιαυτο και αυριο θα εχεις μια περισσοτερο εμπεριστατμενη απαντηση...προς το παρον νασαι καλα και εις το επαναδιαβαζειν και επαναγραφειν...πανος
βασουλα καλσπερα.οντως υπαρχει κυριολεκτικα ενας βομβαρδισμος απο κακες ειδησεις μια που σωστα μιλας οτι το ''κακο πουλαει''.δεν αναρωτιεσι ομως τοσο εσυ οσο και οι χιλιαδες των ενδιαφερομενων γιατι εμεις οι αναγνωστες η οι τηλεθεατες κανουμε αυτα τα ''νουμερα''η αυτες τις πωλησεις σε θεματα που πραγματικα καθε αλλο παρα ''καλα''μπορουν να χαρακτηριστουν.χαρακτηριστκο παραδειγμα ειναι και συγγενικο μου προσωπο που ενω εχει υποστει απο εμενα την πλυση εγκεφαλου να μην παρακολουθει ριαλιτυ ειδησεις παρα ταυτα οποτε το παιρνω τηλεφωνο για να το ρωτησω τι κανει η απαντηση ειναι στερεοτυπη''χαλια πανο μου''.και στην ερωτηση μου μου γιατι ειναι χαλια ερχεται η αποστομοτικη απαντηση.τι να κανω παιδι μου;ειδα το απογευμα τον κακαουνακη μετα ειδα τον ευαγγελατο και λιγο τον χατζηνικολαου και εχω γινει ρακος..και γιατι τα ειδες αυτα ενω εγω σου ειπα να μην βλεπεις τηλεοραση η απαντηση ειναι εξ ισου αποστομοτικη''και τι αλλο να δω παιδακι μου στο χαζοκουτι;''εχει διακιο τι να της πω;και για να επανερθω στο θεμα μας σιγουρα βασω μου η φιλοσοφια που πηραμε απο τους γονεις μας ειναι διαφορετικη απο την φιλοσοφια που μας αναγκαζουν να υποστηριζουμε τα μμε και ολες οι αλλες ''ειδικες δυναμεις''που σαν στοχο εχουν τον αποπροσανατολισμο μας...ετσι με αυτο το τροπο εξυπηρετουμε τα αλλοτρια συμφεροντα τους.....πανος

Panagiotis

Παράθεση από: "minoraki"πατριδα θρησκεια οικογενεια....εγω θα το ελεγα αντιστροφα....οικογενεια θρησκεια πατριδα.....
πανουλη καλημερα! ψιλοαπογοητευμενο σε βρησκω....νομιζω οτι δεν θα πρεπει να εισαι τοσο αρνητικος....καλο θα ηταν να βρεπουμε το ποτηρι μισογεματο....οπως επισης νομιζω οτι η οικογενεια αποτελει τον πυρηνα για την μετεπειτα πορεια της ζωης μας....προερχομαι απο μια γενια που ανατραφηκε με πολυ γερες και αυστηρες αρχες....τοτε δεν το καταλαβαιναμε....τωρα ομως συνειδητοποιουμε την παιδεια με την οποια μεγαλωσαμε....και δεν μπορουσε να γινει διαφορετικα....ολοκληρο το συστημα της δεκαετιας 60-70 συνετεινε σε αυτο....καποιος μου ειπε καποτε οτι με ζηλευε γιατι εζησα την εποχη των 60ies....και ειχε πολυ μεγαλο δικιο....υπηρχαν ιδανικα, ονειρα, ζησαμε πολυ το ονειρο του ερωτα και του ροκ....δεν γινοταν να ξεφυγουμε απο ενα συστημα δηλαδη οικογενεια-σχολειο-κοινωνια....τοτε το σχολειο επαιζε πρωτευοντα ρολο στην αναπτυξη του χαρακτηρα μας....αποφοιτησα απο ενα απο τα αυστηροτερα, καλλιτερα και πολυ επωνυμο ιδιωτικο σχολειο το οποιο πολυ αργοτερα επαιξε μεγαλο ρολο στη ζωη ολων οσων φοιτησαμε σε αυτο....με αυτο θελω να πω οτι η τοτε παιδεια ηταν αλληλενδετη με το οικογενειακο περιβαλλον μας....πιστευω οτι η χαλαροτητα της οικογενειας ηταν αποτελεσμα του γενικου ξεχαρβαλωματος της ελληνικης κοινωνιας (και δεν ξερω εαν γινομαι αντιληπτη...διοτι θελω να γινω αντιληπτη απο σενα)! ομως εμεις σαν γονεις και μιλαω εγω αντιπροσωπευοντας ολους αυτους που βρισκομαστε στη δικη μου ηλικια, προσπαθουμε, αγωνιζομαστε, για να δωσουμε οσο γινεται τις αρχες τις οποιες πηραμε τοτε απο τις δικες μας οικογενειες....τωρα οσον αφορα την θρησκεια, λυπαμαι αφανταστα με αυτα που γινονται στην ορθοδοξη εκκλησια, γιατι απλως δινουμε λαβες για σχολια σε αλλες θρησκειες(και εδω ειναι ενα σημειο το οποιο δεν πρεπει να περναει απαρατηρητο)....ειμαι ενα βαθεια θρησκευομενο ατομο και οταν θελω να ηρεμησω ή να αυτοσυγκεντρωθω παω σε συγκεκριμενη εκκλησια μονη μου και οχι οταν θελουν οι παππαδες....και παλι νομιζω οτι θα πρεπει να απομονωσουμε την ορθοδοξια απο το παππαδοβροχι....
και ερχομαι στην πατριδα μας....την ελλαδα μας....αυτη την ελλαδιτσα που πληγωνει, τρωει και πολλες φορες αδιαφορει για τα παιδια της....ως ελληνιδα πολιτης εκανα στο ακεραιο το καθηκον μου....μεριμνησα για την υπογενιτηκοτητα φερνοντας στον κοσμο 3 υπεροχα παιδια(το μεριμνησα το αναφερω χαριν αστειοτητας :D )! στειλαμε ακομα και λεβεντες για να υπηρετησουν την μητερα πατριδα, η οποια δυστυχως δεν εκανε τιποτα για να τους προφυλαξει απο τυχον κακοτοπιες, να νοιαστει για τους στρατιωτες της....αντιθετα, οσο διαστημα ηταν στρατιωτης το παιδι μου, ειχα την εντυπωση οτι ηταν ερμαιο στα χερια διαφορων παρανοικων που το εκαναν ο,τι ηθελαν....και αυτη δεν ειναι μονον δικη μου εντυπωση, αλλα συζητωντας και με αλλες μητερες  αγοριων, την ιδια εντυπωση με την δικη μου ειχαν! απο την αλλη πλευρα παλι, οταν βρισκομαστε μακρυα απο την ελλαδιτσα μας, ο νους μας και η καρδια μας ειναι συνεχως κοντα της....η ελλαδα θα ειναι παντοτε αυτη που ειναι ..ηλιος, θαλασσα, ουζο, συρτακι, ερωτα....αυτα ειναι που λειπουν απο ολους αυτους που ζουν μακρυα της....ας τα απολαυσουμε λοιπον εμεις που εχουμε την τυχη να ζουμε εδω!
πανουλη μου γλυκειε, βαζεις θεματα τα οποια, ναι μεν ειναι δυσκολα, ειναι ομως και πολυπλευρα....μπορουμε να τα προσεγγισουμε απο οποια πλευρα θελουμε εμεις...μου δινεις το ερεθισμα να γραψω πολλα, παρα πολλα!
φιλια πολλα Π Ο Λ Λ Υ!
πολλυ μου καλησπερα.θελω στην απαντηση σου να αναφερθω εκτενεστερα αυριο μια και εχουμε αρκετα να πουμε...σ ευχαριστω πολυ για το email σου το οποιο και ειναι απιθανο.φιλια καληνυχτα.    πανος

kuria

θέλω μια πατρίδα χωρίς σύνορα και μια θρησκεία χωρίς εντολές, για να ζήσει με αξίες η οικογένεια μου...
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

Lenia

΄΄πατριδα,θρησκεια,οικογενεια΄΄

to ka8ena apo mono tou exei mia aksia
kai ta tria mazi mia ideologia

riaghul

Kατ' αρχας να ζητησω συγνωμη που δεν κανω quote...σε οτι εχει ειπωθει και απανταω  γενικωτερα...σε οτι εχω με προσοχη διαβασει..

Δεν ξερω αν ,ως Ελληνιδα, μπορω να συνεχισω μιας και δεν εχω "δικα μου" παιδια...Εχω βεβαια , απο ιδεολογια καταργησει το "δικο μου" απο τη ζωη μου..αυτο το "μου" δεν το εχω στη σκεψη μου πολυ...Εχω ομως πολλα
παιδια ...χμ!! δεν θα πω "στα χερια μου" οπως λεει  η λαικη ρησις..θα πω στην αγκαλια μου...και παρακολουθω τη σκεψη τους και τις αναζητησεις τους  μεχρι μετα τα χρονια της εφηβειας τους...
Αυτο λοιπον που φαινεται ειναι αυτο που τους μεταδιδουμε εμεις οι μεγαλοι..οι γονεις , οι δασκαλοι, γιατι η κοινωνια δεν ειναι καποιοι αλλοι, ειναι η προεκταση του ατομου..εμεις δηλαδη.Για να γινει αρα η κοινωνια καλυτερη πρεπει να ¨"ασχοληθουμε" με τον εαυτο μας...
Τι δεν μου ελειψε? Η Αγαπη...Ολα τα αλλα μου ελλειψαν εμενα..
Σημερα ομως δεν εχω καμμια αισθηση κενου..γιατι ειχα την αγαπη και την εισεπραττα..και θαρρω πως μπορω και την μεταδιδω..γιατι την εισπραττω.
Οι σημερινες οικογενειες δεν μπορουν να μεταδωσουν Αγαπη γιατι ειναι
πνιγμενοι στις δουλειες τους και στα καθημερινα εξοδα που τρεχουν και οι παιτησεις ειναι μεγαλες και επιβαρυμενες...Σαφως δεν μπορει , ισως, να γινει διαφορετικα αλλα αυτο εχει τις επιπτωσεις τους..Δεν πιστευω οτι οι σταθμοι, οι ντανταδες, οι οι γιαγιαδες μπορουν να αντικαταστασουν την οικογενειακη αγαπη.Και ομολογω πως εχω συναντησει  δυο τρεις γυναικες που απο τη στιγμη που εγιναν "μανες" αφησαν τη καριερα και εμεινα διπλα στα παιδια τους..και συνεχισαν ή μαλλον ξανααρχισαν αργοτερα στη ζωη τους...την  επαγγελματικη δραστηριοτητα..Ναι, μπορεσαν και το εκαναν, και η ζωη δεν διευκολυνει παντα να γινεται αυτο..αλλα ειναι ενας σημαντικος λογος για την εξελιξη της νεας ζωης που φερουμε στο κοσμο
να μπορει να νιωθει τη γονικη παρουσια και αγαπη διπλα του , γυρω του..
....Οσο για το "οπου γης και Πατρις" θα συνεχισω να το υποστηριζω αν και
δεν μπορω να αναλυσω ολους τους λογους εδω...
Σαφως, Πανο μου. ο καθε τοπος εχει τη δικη του ιστορια που πιθανον να εχει βαφτει με "αιμα " δικων μας ανθρωπων..αλλα παντα σκεφτομαι οτι μπορει να αδικοχυθηκε αυτο το αιμα επειδη τα εκαστοτε συστηματα οδηγησαν σε αντιξοες καταστασεις..και απισης σκεφτομαι οτι ΟΛΑ μπορουν να ειναι και ΑΛΛΟΙΩΣ.....Αλλωστε αυτο που προεχει ειναι πως αισθανεται ο καθεις μας στη δεδομενη στιγμη που καλειται να αντιμετωπισει. Κι αν αυτο που νιωθει ειναι η θυσια για τον οποιαδηποτε λογο..το κανει.
Επιμενω να λεω οτι αυτο που μου λειπει ειναι να Πιστεψω σε κατι τοσο πολυ που να μπορω να πεθανω γιαυτο..Για μια ιδεα, για εναν ανθρωπο ,για την Αγαπη...ετσι ως αλλος Γαλλιλαιος...Να το υποστηριζω τοσο δυνατα και
να πεθαινω γιατι ετσι ειναι....
Ποιος , καλε μου  πανο, καθορισε τα συναρα της γης και ειπε εδω ζουνε αυτοι, ενω οι αλλοι δεν εχουν πατριδα, και περιπλανιουνται στου πλανητη τις γωνιες γιατι δεν τους "αφηνουμε" να ζησουν  σε ενα χωρο επειδη ειναι "δικος μας" ??
Οσο για τη θρησκεια...ενα θεμα που "ποναει" . Ναι ετσι συμβαινουν οπως ανεφερες στην απαντηση σου σε μενα..αλλα πανο μου , αυτο ανγεται και στο προηγουμενο που ειπα για την ανθρωπινη αναπτυξη και καλλιεργεια..
Γιατι η διαφθορα ερχεται απο την ελλειψη Αγαπης..Και ναι Ολες οι θρησκειες κηρυσσουν την αγαπη σαν θεωρια...αλλα οι ανθρωποι ομως?
Ειναι και η τηλεοραση που καπου ανεφερες..που φτανει να παρουσιαζει μοντελλα οικογενειας μεσα απο τις σειρες που εκπεμπει , τετοια που δεν υπαρχουν αλλα δημιουργουν την αναγκη να γινουν..Και οχι μονο οικογενειας αλλα και ατομων...με ενα λογο θα πω.."Αμβλυνει τα συναισθηματα" και φτανει και στο πιο απομακρυσμενο σπιτι...
Πειραζει που ομολογω οτι αρνουμαι να εχω τηλεοραση στο σπιτι μου και δεν εχω?..Ισως να πεις οτι γιαυτο δεν ξερω τι μου γινεται....ισως..
:)
Ολα θελω να τα ανλυσω περισσοτερο..αλλα θα περιμενω..:)

Atma

Τα ΜΜΕ πιάνοντας τον παλμό της κοινωνίας μας, μας βομβαρδίζουν από ειδήσεις περιεχομένου, κατά το πλείστον, βίας εγκληματικότητας, διαφθοράς κλπ. Όπως είπα αυτό πουλάει...Το Σύστημα έτσι λειτουργεί τα καταπίνει όλα...υπνωτίζει τον κόσμο...

http://www.a33.gr/viewtopic.php?t=1303

Αν θες πάτα παραπάνω στον δεσμό κάτι αναφέρω για την χρήση των ΜΜΕ με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο..Γνωρίζουν 'πως κάθε στιγμή γεννιέται και ένα κορόϊδο' και περνούν μηνύματα που επιθυμούν.
Τι κάνεις εσύ; Κανείς δεν σε υποχρεώνει να τα βλέπεις και να τα αγοράζεις. Πρέπει να είσαι προσεκτικός για να ξεχωρίσεις τα διαμάντια από τα σκουπίδια..

Προτιμώ την συντροφιά ενός βιβλίου..μαζί τους ταξιδεύω..
εξερευνώ...μαθαίνω..αφουγκράζομαι ιστορίες..ακούω πράγματα που δεν θα τα έβλεπα στην τηλεόραση, που δεν θα τα διάβαζα σε περιοδικά και εφημερίδες επειδή κάποιοι δεν θέλουν να μας τα παρουσιάσουν και τα θάβουν κάτω από ημίγυμνα κορμιά, κουστούμια, κάτω απο τον καταναλωτισμό και την εμπορική εκμετάλευση...

:arrow:

Atma

Όσον αφορά τώρα το τρίπτυχο
θρησκεία-οικογένεια-πατρίδα

Ολοι μεγαλώνουν πέρνοντας κάποιες αρχές και παιδεία από τους γονείς τους.. οι καταστάσεις αλλάζουν...άλλα πράγματα ίσχυαν τότε άλλα τώρα..τα όσα μου εμαθαν με συντροφεύουν ακόμη και τώρα.. όμως  αμφισβητώ, δεν αφομοιώνω δίχως επεξεργασία, δεν  παραδίδομαι.. λειτουργώ έχοντας ως γνώμονα την καρδιά μου...
Η πίστη μου υπάρχει και δεν κλονίστηκε από τα όσα ακούω..
πιστεύω από δική μου ανάγκη!

Η οικογένεια.... και τα όσα περιγράφεις για αυτήν...τουλάχιστον θα προσπαθήσω, δεν απογοητεύομαι, πολεμώ για την αγάπη, για την ευτυχία για έναν σύντρογο για τα παιδιά μου..υπάρχω και αγωνίζομαι για όσα δίνουν νόημα στην ζωή μου.

Την Ελλάδα αυτήν θεωρώ πατρίδα μου ..με την τόσο πλούσια ιστορία της..ένας πανάρχαιος τόπος γεμάτος μνήμες ..
Την καταρακώνουν, την υποβαθμίζουν, την κακοδιαχειρίζονται άνθρωποι μικρόψυχοι που θέλουν να σβήσουν τα σημάδια της ιστορίας της..

264 Επισκέπτες, 0 Χρήστες