Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 413
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 439
  • Total: 439

Ελεύθερος χρόνος = χαμένος χρόνος

Ξεκίνησε από jcdenton, Οκτωβρίου 20, 2005, 11:46:21 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

jcdenton

Όλοι παλεύουμε για μια άνετη ζωή. Μέσα στις ανέσεις "βάζουμε" και τον ελεύθερο χρόνο. Ποιός δεν θέλει να έχει πολλές ελεύθερες ώρες; Αλλά όλοι χαραμίζουμε τις ελάχιστες που έχουμε. Οι μεγαλύτεροι βλέπουν τηλεόραση, οι νεότεροι πάνε για καφέ και τα πιτσιρίκια δεν μετράνε, γιατί απλούστατα ελεύθυρο χρόνο έχουν αυτοί που έχουν και υποχρεώσεις, όπως δουλειά κλπ (τα παιδιά έχουν υποχρεώσεις τύπου σχολείο κ.α. αλλά ο χρόνος αυτός δεν μετράει για υποχρέωση αλλά ως επένδυση ή ως δέσμευση). Δεν θα έπρεπε να "επενδύουμε" τη ζωή μας σε καλύτερες δραστηριότητες, σε κάτι που μας γεμίζει;
Ακτιβιστής δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρώμικο.
Ακτιβιστής είναι αυτός που καθαρίζει το ποτάμι.
Ross Perot (1930 - ...)

freak

αληθεια αν επενδυαμε κ τον 'ελευθερο' μας χρονο σε κατι που μας γεμιζει πως θα ηταν ελευθερος (αφου παλι κατι θα καναμε) ?
διαφωνω στην αισθηση του εποικοδομητικου γιατι το θεωρω υποκειμενικο ως εννοια. αρα ο καθενας κρινει τι του χρειαζεται, τι τον ξεκουραζει, τι ειναι καλο για αυτον κ δεν υπαρχει καποιος ορισμος οπως κλισε του τυπου ''ασχολησου με φιλανθρωπιες στον ελευθερο σου χρονο'' κλπ.

διαφωνω επισης στο οτι τα παιδια δεν εχουν υποχρεωσεις. η μηπως θεωρεις το πρωινο ξυπνημα για το σχολειο, τα 8ωρα στο εκπαιδευτικο αυτο συστημα, τα ιδιαιτερα/φροντιστηρια σε μαθηματα του σχολειου, τις ξενες γλωσσες, τυχον αλλα μαθηματα (πχ υπολογιστες) η μουσικη η αθληματα που μπορει να κανει ενα παιδι ως κατι πολυ ευκολο κ χωρις καμια υποχρεωση? ισα ισα που σε αυτην την ηλικια υποτιθεται οτι περνεις τα εφοδια για να αντιμετωπισεις, θεωρητικα παντα, οτι προκυψει στο μελλον... δεν ειναι λοιπον υψηλες απαιτησεις αυτες για ενα παιδι? που αντι να μαθαινει για την χαρα της δημιουργιας, της εξερευνησης, του παιχνιδιου, της αλληλεγγυης κ της συντροφικοτητος, του συναγωνισμου ειναι κλεισμενο μεσα σε 4 τοιχους κ απομνημονευει (ουτε μαθαινει/ερευνα αλλα ουτε αποκτα κριτικη ικανοτητα - μιας κ οτι διδασκεται αποδιδεται στην αυθεντια καποιου κ δεν υποκειται σε κριτικη) καποια συγκεκριμενα πραγματα που πρεπει να μαθει για να γινει σωστος πολιτης καποιου κρατους. η μηπως το παιδι επιλεγει αυτην την δεσμευση... η μηπως ειναι τυχαιο που επιλεγεις την λεξη ''δεσμευση'' (περιορισμος/απαγορευση)?

ακομα, βλεπω οτι δεν αναγνωριζεις το δικαιωμα στην τεμπελια. υποστηριζεις οτι ολη την ωρα ως οντα πρεπει να κανουμε κατι.. εστω και ''εποικοδομητικο".. αδυνατω να αντιληφθω ελευθερο χρονο με αυτο που θεωρω οτι εννοεις ως εποικοδομητικο... για εμενα το δικαιωμα στην τεμπελια η ξεκουραση δεν ειναι ανουσιο ξοδεμα του χρονου μου. οπως δεν ειναι ουτε η τηλεοραση εφοσον αυτο που βλεπω καλυπτει την αισθητικη κ τα ζητουμενα του ''μυαλου'' μου.. οπως ουτε κ ο καφες εφοσον συνοδευεται απο φιλους, φιλες, εραστες, ερωμενες, ατομα που εχεις επιλεξει να σε συντροφευουν στην ζωη σου. (αληθεια με την ιδια αφαιρετικη λογικη δεν θα μπορουσαμε να ισχυριστουμε οτι ο Γουτεμβεργιος τυπωνοντας το πρωτο βιβλιο -την βιβλο- καταδικασε τον ανθρωπο στα αιωνια δεσμα της μοναξιας κ της εσωστρεφειας που απαιτειται οταν διαβαζει κανεις ενα βιβλιο?)... υπαρχει ενα μετρο σε ολα αυτα, το οποιο ο καθενας κ η καθεμια το καθοριζει για τον εαυτο του/της αλλα οχι καποια γενικη αρχη, καποιος ορισμος...

σαμποταροντας λοιπον τα μικροαστικα (ισως κ καπιταλιστικα) ''πρεπει'' στο ξοδεμα του ελευθερου μας χρονου, διεκδικουμε (ενιοτε κ ως αστοι) την πραγματικη ελευθερια του.

συντροφικα.

jcdenton

Μάλλον με παρεξήγησες freak. Όσον αφορά τα παιδιά από άποψη ωρών είναι πιο δύσκολα από τους εργαζόμενους, αλλά απ'όσο και ο ίδιος ξέρεις άλλο είναι να ξυπνάς στις 7:15 με 7:30 για να πας στο σχολείο της γειτονιάς σου στις 8:00, με τους φίλους τις εκδρομές σου και τα λοιπά, και άλλο είναι να ξυπνάς στις 6:45 με 7:00 για να πας στο γραφείο στην άλλη άκρη της πόλης, με τον στραβομούτσονο διευθυντή και τον φόβο μην κλείσει η εταιρεία για να έχεις δουλειά. Επιπλέον, στο θέμα της τεμπελιάς: δεν τίθεται θέμα στο τι κάνεις, αλλά πως το κάνεις. Παράδειγμα: αν κοιμηθείς για 20 ώρες!!! επειδή είσαι κουρασμένος είναι εποικοδομητικό. Αν όμως κοιμηθείς για 20 ώρες επειδή βαριέσαι να κάνεις κάτι άλλο, τότε δεν δικαιολογήσαι.
Ακτιβιστής δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρώμικο.
Ακτιβιστής είναι αυτός που καθαρίζει το ποτάμι.
Ross Perot (1930 - ...)

freak

συνεχιζω να πιστευω πως το κλιμα για τα παιδια ειναι το ιδιο αν οχι χειροτερο απο των μεγαλων.. καταρχην στερουνται την παιδικοτητα τους κ την αφελεια που εννοει αυτη η ηλικια.. δεν ζουν δηλαδη μια παιδικη ηλικια αλλα μια μικρογραφια της ζωης των μεγαλων γεματα αγχη, υποχρεωσεις, βαρη, κλπ. επισης εγω προσωπικα, επειδη δεν πηγαινα στο σχολειο της γειτονιας, απο την πρωτη δημοτικου ξυπναγα καθε μερα στις 6.30 για να ειμαι στο σχολειο στις 8... για να μην μιλησω για τον καθε στραβομουτσουνο καθηγητη κ την καθε στραβομουτσουνη καθηγητρια που απο τον βαθμο που θα σου βαλουν, αναλογα με το αν ειναι οντως παιδαγωγοι η απλα ανικανοι, καθοριζουν το μελλον σου. η τα τυχον υποτιμητικα σχολια αν δεν τα καταφερνεις σε ενα μαθημα, κλπ..η τους εκβιασμους, κλπ... το σχολειο αποτελει μια μικρογραφια του καπιταλιστικου εργασιακου χωρου. ο ιδιος καταναγκασμος, οι ιδιες δομες εξουσιας... τα ιδια αγχη, οι ιδιες πιεσεις..

τελος, στο παραδειγμα που αναφερεις δεν καταλαβαινω το ''δεν δικαιολογησαι''... απο ποιον/α δεν ''δικαιολογησαι''? ακομα κ στον ''ελευθερο'' χρονο πρεπει να υπαρχει ενα πανοπτικον που θα επιτηρει κ θα αξιολογει αν αυτο που κανεις ειναι ''δικαιολογησιμο'' η οχι? αν βαριεσαι να κανεις κατι κ θες να κοιμηθεις 40 μερες, κοιμησου.. αν βαριεσαι κ θες να σκαψεις, σκαψε... προς τι ο εξαναγκασμος κ η αξιολογηση?

συντροφικα.

minoraki

Παράθεση από: "freak"σαμποταροντας λοιπον τα μικροαστικα (ισως κ καπιταλιστικα) ''πρεπει'' στο ξοδεμα του ελευθερου μας χρονου, διεκδικουμε (ενιοτε κ ως αστοι) την πραγματικη ελευθερια του.
φιλτατε φρηκ....με το συμπαθειο....για εξηγησε μου τι εννοεις με το μικροαστικα και καπιταλιστικα πρεπει μας γιατι δεν καταλαβα τι  θελεις να πεις!

freak

Παράθεση από: "freak"ακομα, βλεπω οτι δεν αναγνωριζεις το δικαιωμα στην τεμπελια. υποστηριζεις οτι ολη την ωρα ως οντα πρεπει να κανουμε κατι.. εστω και ''εποικοδομητικο".. αδυνατω να αντιληφθω ελευθερο χρονο με αυτο που θεωρω οτι εννοεις ως εποικοδομητικο... για εμενα το δικαιωμα στην τεμπελια η ξεκουραση δεν ειναι ανουσιο ξοδεμα του χρονου μου. οπως δεν ειναι ουτε η τηλεοραση εφοσον αυτο που βλεπω καλυπτει την αισθητικη κ τα ζητουμενα του ''μυαλου'' μου.. οπως ουτε κ ο καφες εφοσον συνοδευεται απο φιλους, φιλες, εραστες, ερωμενες, ατομα που εχεις επιλεξει να σε συντροφευουν στην ζωη σου. (αληθεια με την ιδια αφαιρετικη λογικη δεν θα μπορουσαμε να ισχυριστουμε οτι ο Γουτεμβεργιος τυπωνοντας το πρωτο βιβλιο -την βιβλο- καταδικασε τον ανθρωπο στα αιωνια δεσμα της μοναξιας κ της εσωστρεφειας που απαιτειται οταν διαβαζει κανεις ενα βιβλιο?)... υπαρχει ενα μετρο σε ολα αυτα, το οποιο ο καθενας κ η καθεμια το καθοριζει για τον εαυτο του/της αλλα οχι καποια γενικη αρχη, καποιος ορισμος...

και

Παράθεση από: "freak"τελος, στο παραδειγμα που αναφερεις δεν καταλαβαινω το ''δεν δικαιολογησαι''... απο ποιον/α δεν ''δικαιολογησαι''? ακομα κ στον ''ελευθερο'' χρονο πρεπει να υπαρχει ενα πανοπτικον που θα επιτηρει κ θα αξιολογει αν αυτο που κανεις ειναι ''δικαιολογησιμο'' η οχι? αν βαριεσαι να κανεις κατι κ θες να κοιμηθεις 40 μερες, κοιμησου.. αν βαριεσαι κ θες να σκαψεις, σκαψε... προς τι ο εξαναγκασμος κ η αξιολογηση?

αυτο εννοω μινορακι.

Enia

με πρόλαβε ο προλαλλήσας και με κάλυψε η τοποθέτησή του.

προσωπικά θεωρώ ότι είναι 'λιγότερες' οι υποχρεώσεις μου τώρα παρά στο δημοτικό. Τώρα έχω επιλέξει να κάνω ό,τι κάνω και το δέχομαι πολύ πιο εύκολα, αλλά κανείς δεν με είχε ρωτήσει αν θέλω να πάω σχολείο ή σε ποιο σχολείο και με ποιές συνθήκες...

έπειτα είναι απαραίτητος και κάποιος χρόνος για να φορτίζουμε τις μπαταρίες μας όπως λέγεται... ίσως κάποιος το κάνει στο γυμναστήριο, άλλος online, άλλος στην τηλεόραση, άλλος με ένα περίπατο στη φύση. Είναι πολύ σχετικό και προσωπικό θέμα και δεν υπάρχουν 'πρέπει'.

minoraki

OK φρηκ....ευχαριστω πολυ για την εξηγηση!

freak

τιποτα μινορακι.. ευχαριστηση μου.

συντροφικα.

minoraki

φρηκακο αλλη φορα ομως να τα γραφεις πιο απλα βρε καμαρι μου....γιατι εδω στο γραφειο με την δουλεια και την ζαλαδα που εχω δεν πολυκαταλαβαινω τι διαβαζω.....φιλικωτατα και φιλια απο την βαζελομητορα(τιτλος ο οποιος μου εδοθη απο τον παππα!)....ΠΑΟ ΟΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!

freak

εισαι η ζωη μου, η αναπνοη μου και για 'σενα τραγουδω... αρρωστεια.... μινορακι ειμαστε ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΙ κ οχι βαζελες..
την απεραντη εκτημιση μου για τα παναθηναικα σου αισθηματα.

συντροφικα.

energizer

...multi topic!
Eλευθερος χρονος,υποχρεωσεις,υπερκαταναλωτικη κοινωνια,παιδεια/εκπαιδευση,καθεστως & τροποι συντηρησης του!!!
1-1 μηπως ηταν καλυτερα;
 :roll:
...o ελευθερος χρονος ειναι 1 αναγκη στην καθημερινοτητα,οσο δε το προγραμμα ωραριο γινεται πιο εντονο-σφιχτο τοσο αυξανει το μεριδιο του στο 24ωρο!Ο τροπος αξιοποιησης-διαθεσης απολυτα προσωπικος!Οσο για τα πιτσιρικια θα πρεπει να σημειωσω τις βιολογικες παραμετρους του ζητηματος!Η διαθεσιμη ενεργεια-ζωτικοτητα τους ξεπερνα κατα πολυ 1 ενηλικου!Αλλωστε & στον ελευθερο χρονο τους τι κανουν  :?:  τρεχουν,ρωτανε,παιζουν...
...το κεφαλαιο ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΕΝ νομιζω οτι πρεπει να το συζηταμε!Απαξ & επιθυμουμε την "πολιτισμενη-οργανωμενη" κοινωνια με τις παροχες της θα πρεπει να υποστουμε & το αντιτιμο! ΛΑΒΕΙΝ ΑΝΕΥ ΔΟΥΝΑΙ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ!
 :twisted:  
...εγινε νυξη περι παιδειας...δεν μπορω να αξιολογησω στο συνολο την παρεχομενη εκπαιδευση στην Ελλαδα αλλα ειλικρινα δεν πιστευω οτι καπου στον κοσμο παρεχεται ΣΥΝΟΛΙΚΑ κατι καλυτερο!
...οι δημοκρατικες κοινωνιες εχουν αυτο το "μειονεκτημα"...
...οι παρεχομενες πληροφοριες,ο τροπος-μεθοδος,το συστημα εν γενει εξυπηρετουν τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ-ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ! Τι πιο αντιπροσωπευτικο για την κοινωνικη πολλαπλοτητα  :?:
...οσο για τις υποδειξεις του φιλτατου freak θα ηθελα να μου υποδειξει 1 αλλον δημοσιο φορεα-τομεα που στερειται ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ οπως αυτων που παρεθεσε...
 :evil:
..οσο για τον υπερκαταναλωτισμο τα εχουμε χιλιοαναλυσει(ξεκιναει απο ΕΜΑΣ & καταληγει σ' ΕΜΑΣ!)...σχετικη ερωτηση:ποιος ΔΕΝ θελει να'ναι ΕΧΩΝ & ΚΑΤΕΧΩΝ  :?:
 :wink:

Υ.Γ
...επιφυλασσομαι απαντησεων/αναλυσεων & επανερχομαι!

freak

αγαπητε energiser,

αλλο ειναι για ενα πιτσιρικι να τρεχει, να παιζει, να ρωταει κ να μαθαινει κ αλλο τα βαρη που τοποθετουνται στις πλατες τους. ολοι εχουμε υπαρξει παιδια κ μπορουμε να βεβαιωσουμε για την ευφορια που μας εφερνε το παιχνιδι σε αντιθεση με τον καταναγκασμο του σχολειου. οπως επισης θυμομαστε κ τα εξαντλητικα ωραρια για να προλαβουμε να διαβασουμε για την επομενη μερα, μετα να παμε φροντιστηριο, μετα ξενες γλωσσες, μετα ισως καποιο αθλημα η καποιο μουσικο οργανο... που καιρος για ξεκουραση.. ενα σαββατο ειχε μεινει κ μια κυριακη αλλα επειδη οι απαιτησεις του χωρου εργασιας αυξανονταν επρεπε να αυξησουμε κ τα βαρη.. ετσι κ το σαββατο -κυριως το πρωι- αρχισε κ αυτο να κλεινει με τυχον φροντιστηρια η ιδιαιτερα κ εμεινε μια κυριακη οπου εκει το παιδι πρεπει να προετοιμαστει για το σχολειο την δευτερα... διαχωριζω την μαθησιακη διαδικασια απο το σχολειο γιατι προσωπικα τουλαχιστον θυμαμαι την ευδαιμονια του να μαθαινεις χωρις να χρειαζεται να παπαγαλιζεις κειμενα κ να θυμασαι κ την τελευταια τελια που ειχε, του να μαθαινεις χωρις να εξαρτασαι απο βαθμολογιες αλλα επειδη αυτο που ασχολεισαι σου αρεσει πραγματικα (με οποια κριτηρια διαθετεις), το να εξερευνεις, (μια ευδαιμονια που ξαναενιωσα οταν ξεκινησαν οι πανεπιστημιακες μου σπουδες κ ειχα επιτελους την πληθωρα επιλογων για το τι θα διδαχθω κ τι θα διαβασω, κ την δυνατοτητα της προσωπικης ερευνας) κλπ εν αντιθεση με την στειρα παπαγαλια του σχολειου, των 10 ωρων μαθηματικα με αλλες 10 ωρες γλωσσα κ γραμματικη με την μια ωρα καλλιτεχνικα η μουσικη η αντε 2 ωρες γυμναστικη...για ποια ξεκουραση του παιδιου κ του πνευματος του μιλαμε?

στο θεμα των υποχρεωσεων που αναφερεις επετρεψε μου να διαφωνησω.. καταρχην για ποια ''πολιτισμενη κ οργανωμενη'' κοινωνια μιλας? αυτην που μας μαθαινουν οτι το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο? αυτη που μας μαθαινουν οτι μονο οποιος εχει λεφτα κ γνωριμιες προχωρα? την κοινωνια που οι ''μεγαλοι'' εγκληματουν κ μενουν εξω ενω οι ''μικροι'' πανε φυλακη (κατι παρομιο με καποιους ''φυλακες'' που ολο εκπυρσοκροτουν τα οπλα τους κ σκοτωνεται κοσμος αλλα αυτοι ποτε δεν πανε μεσα)? την κοινωνια που παρεχει ασυλια κ προνομιακη μεταχειριση σε καποιους που τοποθετεις εσυ να σε κυβερνουν κ αν δεν σου αρεσει τους καθαιρεις (αλλη μεγαλη αυταπατη κ αυτη)? την κοινωνια που τους δινει το δικαιωμα του 'αποφασιζουμαι κ διαταζουμαι'? αυτη που σε εχει μαθει να θεωρεις τον αλλο ως ανταγωνιστη κ ενιοτε εχθρο σου? ε αυτην την πολιτισμενη κοινωνια χαρισμα τους... ας εχουν αυτοι την υποχρεωση να την συντηρουν (γιατι προσωπικα εγω δεν της ειμαι καθολου υποχρεος) κ να μην πληρωνω για μια εκπαιδευση που μονο εκπαιδευση δεν ειναι, για ενα συστημα υγειας ανυπαρκτο, για ενα χαλια οδικο δικτυο, κλπ. αν η κοινωνια που αναφερεις λειτουργουσε με ισους ορους τοτε δεν θα υπηρχε θεμα υποχρεωσεων.. θα υπηρχαν αλλα συναισθηματα που θα σε οδηγουσαν να προσφερεις στο κοινωνικο συνολο.. κ οχι η υποχρεωση που αναφερεις. τοσα χρονια πια παλευει η ανθρωποτητα για μια κοινωνια πολιτισμενη, κ ακομα ζουγκλα ειναι? μα δεν εχουμε ''αστικη'' δημοκρατια? δεν εχουμε δικαιωματα? μονο υποχρεωσεις? κατι σαν το ασφαλιστικο, οπου δουλευεις 35 χρονια για να παρεις μια πενιχρη συνταξη στα 70 σου που δεν αρκει ουτε για τα βασικα. στην τελικη δεν ειναι υποχρεωση του πολιτη, αλλα της κοινωνιας να παρεχει.

για την παιδεια τωρα, εννοειται οτι κ εγω μιλαω επι προσωπικου κ συμφωνα με τις γνωσεις μου στο θεμα αυτο (περιορισμενες η μη)... δεν γνωριζω τα εκπαιδευτικα συστηματα κ μεθοδους ολων των ανθρωπινων κοινωνιων ειτε ειναι αυτες οργανωμενα κρατη η ιθαγενεις κοινοτητες.. εχω διαβασει για την υπαρξη καποιων ελευθεριακων σχολειων στην Γαλλια συγκεκριμενα κ στο Μεξικο αλλα ως εκει... ετσι δεν μπορω κ να συγκρινω.. ομως αυτο δεν δικαιολογει σε τιποτα την ενθαρυνση κ επιβραβευση της παπαγαλιας αντι της μαθησης κ της γνωσης, ακομα κ αν το ελληνικο εκπαιδευτικο συστημα ειναι το καλυτερο που υπαρχει στην γη. αλλωστε ποτε μου δεν καταλαβα την αναγκη αυτη για συγκριση.. μπορει εμεις να ειμαστε χαλια αλλα οι διπλα ειναι πιο χαλια.. αρα να νοιωσουμε καλα που ναι μεν ειμαστε χαλια αλλα λιγοτερο απο τους διπλα? εγω νομιζα οτι ο σκοπος ηταν να νοιωσουμαι καλα επειδη δεν ειμαστε χαλια συγκρινομενοι με εμας κ οχι με τριτους...

δυστυχως energiser το συστημα εξυπηρετει την μια ιδιαιτεροτητα σε μορφη μοναδικοτητος.. αυτην ενθαρυνει, αυτη το συντηρει κ το επιβαλει (γιατι εχει την δυναμικη να το κανει), κ αυτην αναδικνυει κ προστατευει. οι πολλαπλες ανισοτητες-ιδιαιτεροτητες μενουν στο σκοταδι.. με την ελπιδα αυτου που λεγανε καποτε (θα γυρισει ο τροχος, θα γμησει κ ο φτωχος -το φτωχος δεν το εννοω απαραιτητα με την οικονομικη του σημασια).. εκτος κ αν εχεις καποιο αλλο στοιχειο που τοτε θα σε παρακαλουσα να το παραθεσεις.

επισης στην δημοσιευση σου αναφερεσαι σε υποδεξεις μου... δεν υποδεικνυω τιποτα. μακρια απο εμενα ο ρολος του καθοδηγητη. νομιζα οτι σκοπος ειναι η καταθεση αποψεων κ οχι οι χαρακτηρισμοι των σε υποδειξεις, παρακαλια, προτροπες, κλπ.

για τις δημοσιες υπηρεσιες, σε ξαναρωτω... το γεγονος οτι ολες οι δημοσιες υπηρεσιες εχουν ελλατωματα σε εφησυχαζει? η μηπως επειδη εχει ελλατωμα πχ. το δημοσιο συστημα υγειας πρεπει να εχει κ το εκπαιδευτικο? η ακομα επειδη εχουν ολες οι παρεχομενες υπηρεσιες ελλατωματα να μην κανουμε καμια προσπαθεια διορθωσης τους αλλα ωχαδερφικα να αδιαφορουμε (αφου ολες εχουν, βολεψου τωρα εκει μωρε) ?..... κ προσεξε.. αλλο το λαθος, που ολοι κανουμε λαθος ειτε προσωπικα ειτε ως κοινωνια, κ αλλο η απατη...

τελος αναφορικα με τον υπερκαταναλωτισμο.... δεν ξεκινα απο εμας...εμεις ειμαστε τα πειραματοζωα του... σαν τα ποντικια του εργαστηριου... εμεις ειμαστε που καταληγουμε να υοθετουμε τα παντα.. οτι μας προσφερεται για βρωση. το θεμα ειναι πως αφου καταλαβαινουμε το παραδοξο αυτο (μιας κ ολοι λεμε οτι ο υπερκαταναλωτισμος φταιει για ολα κ πως δεν ειμαστε καταναλωτικα οντα) γιατι δεν αντιδρουμε..γιατι υοθετουμε την ψευδη συνειδηση πως το εγω μας αναβαθμιζεται με συγκεκριμενα προιοντα κ πως αν δεν τα εχουμε ειμαστε ενα κοινωνικο μηδεν? επισης, δεν εχει να κανει καθολου με το ''εχων κ κατεχων'', αλλα με την υπερβολη κ την απληστια (που εν τελη οι συνεπειες τις γυρνουν παλι σε εμας, μεσω πχ της οικολογικης καταστροφης).. εχεις αναρωτηθει ποτε γιατι θες να υπερ-εχεις κ να υπερ-κατεχεις?  

συντροφικα.

Ramos

ΟΙ επιτυχημενοι δεν ειναι τελικα οσοι εχουν χρηματα.Ουτε οσοι εχουν   εξουσια. Ειναι αυτοι που  εχουν ελευθερο χρονο.<<Αυτη ειναι η μονη αληθινη πολυτελεια στις μερες μας>> Το γραφει ο Βιτολντ Ρυμπσυνσκι,πρυτανης του πανεπιστημιου του Μοντρεαλ στο Αμερικανικο Βεστ-σελλερ <<Περιμενοντας το σαβατοκυριακο>>.
Και προσοχη, λεει: Το σαβατοκυριακο δεν ειναι κατ αρχην,ελευθερος χρονος!Ειναι κι αυτο χαμενος χρονος,ενοσω το κανουμε χρησιμο το προγραμματιζουμε η το γεμιζουμε με υποχρεωσεις,εστω για ψυχαγωγια.
Το ιδιο ισχυει και για τις διακοπες.
Ως ελευθερος χρονος-το νεο Status symbol-νοειτε μονο ο απολυτα απρογραμματιστος,ο αδεσμευτος(κι ας ειναι και κλεμμενος)χρονος.....

Το πιο πανω κειμενο το ειδα κορνιζαρισμενο  στο τοιχο μιας μεγαλης
Δημοσιας υπηρεσιας,και πραγματικα μου κανε μεγαλη εντυπωση.

papi

jcdenton για να κανουμε διαφορα πρεπει να εχουμε και χρημα..να πω οτι στο ελευθερο χρονο μου θα ασχοληθω με κατι που οπως λες με γεμιζει.Εμενα πχ που ειμαι ελεθερος με γεμιζει να παω με μια φιλη για καφε και να δουμε απο ψηλα ολη την αθηνα...η καλυτερη αποτοξεινωση..και ασε μετα που κοιμαμε ησυχα και ηρεμα.Αλλο που θα με γεμιζε θα ηταν να ασχοληθω στο σπιτι με διαφορες δουλειες,πχ με μαστορεματα,στο κατσω και να φτιαξω διαφορα με πατεντες.
Τωρα για τα παιδια δεν μπορω να εχω αποψη απο την στιγμη που δεν εχω.Οταν με το καλο αποκτησω παιδια,με βλεπω να τρεχω στον ελευθερο μου χρονο.Τι να κανουμε,ετσι ειναι η ζωη.(ασχετο με το θεμα,μου αρεσουν τα παιδια...αχ ποτε θα εχω ενα παιδι ή δυο παιδια να με φωναζουν μπαμπα :)  )

439 Επισκέπτες, 0 Χρήστες