Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 685
  • Total: 685

Εγωκεντρικοί Μηχανισμοί...

Ξεκίνησε από pixie, Ιανουαρίου 22, 2010, 11:36:40 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Δεν ξέρω γιατί, αλλά εδώ στην Ελλάδα τόσα χρόνια προσπαθώ να διαλευκάνω το εξής ατόπημα:
Το ευκολοπρόχειρο!

Το εύκολο στην κρίση μας, το πρόχειρο στο μυαλό μας, το να υποτιμούμε ευθαρσώς κάθε αλλότριο στοιχείο ως προς την κουλτούρα μας, το να σνομπάρουμε ότι δεν μας μοιάζει, το να υπερεκτιμούμε εαυτόν ως το μοναδικό μέτρο σύγκρισης, το να φτύνουμε πάνω σε ότι απλά δεν γνωρίζουμε...

Το να χρεώνουμε ως λάθος αυτό που είναι  αδιανόητο στη σκέψη μας...

Γενικά αναφέρομαι, είναι ένα θέμα που με προβληματίζει τον τελευταίο καιρό...

Αλήθεια, γιατί δεν αναρωτιέται κανείς μήπως όλο αυτό που θεωρεί ορθή άποψη, είναι απλά η περιοριστική υποκειμενική λογική του και τίποτα άλλο?

Γιατί κάποια ανόητα οριοθετημένα στερεότυπα να γίνονται μηχανισμός σκέψης?

Πώς τολμά κάποιος να κρίνει και χωρίς σύνεση να επικρίνει, όταν εκ των πραγμάτων η γνώση του είναι ελλιπής ή αν μη τι άλλο μονομερής?

Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα, να εκτιμάται κάθε φωσφορίζουσα αναλαμπή του νου μας ως σωστή, και να μην συνεκτιμάται δεόντως και η φωνή του άλλου?

:roll:

black_velvet

Είμαι σίγουρη πως κι εσύ και καθένας θα βρει απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα αν τα ψάξει πρώτα μέσα του. Βλέπεις, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των απανταχού ελλήνων αλλά ολόκληρου του ανθρώπινου γένους.  ;-)
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

κώστας

Δεν ξέρω γιατί, αλλά εδώ στην Ελλάδα τόσα χρόνια προσπαθώ να διαλευκάνω το εξής ατόπημα:
Το ευκολοπρόχειρο!

Θετικό σημάδι:
προφανώς εδώ είναι ο τόπος
που βοηθά στην εξέλιξη.

Το εύκολο στην κρίση μας, το πρόχειρο στο μυαλό μας...

Επειδή -κατά δήλωσή σου-
με το "εμείς" εννοείς "εσύ"
εγώ (που εννοώ κάθε αντωνυμία όπως την γράφω)
προτείνω να κοιτάς την καμπούρα σου, ώστε
να μην μεταφράζεις καταπώς αρέσκεται η κούτρα σου
το "εξοχικό κέντρο" σε "χαμαιτυπείο"
και το "πατριςθρησκειαοικογενεια" σε "πατρίς - θρησκεία - οικογένεια".

Όπως έχω ξαναγράψει, δεν βαριέμαι
να σε ξεβρακώνω όταν απευθύνεσαι στο "εσύ".
Και, στο κάτω-κάτω, το να σε χρεώνω ως λάθος
είναι μία έντιμη σκέψη/άποψη ειδικά δε, όταν
εξωτερικεύεται και υποστηρίζεται.
Εσύ με ποιο βλακώδες θράσσος, μεταφράζεις εμένα;
Με τι υπόβαθρο έρχεσαι να μεταλλάξεις το δικό μου κείμενο
για να το χρησιμοποιήσεις στη συνέχεια για τις μπούρδες σου;

Γράφε "εγώ" να σε χειροκροτήσω.
Γράφε "είμαστε πλην κώστας" να αδιαφορήσω.
Αλλά "εσύ" που με περιλαμβάνει, όχι.
Διότι δεν είσαι σε θέση να αξιολογήσεις
το βάθος που βγαίνει στην επιφάνεια.

Ελπίζω να συνέβαλα στον προβληματισμό σου.
eLe

pixie

[quote user="κώστας" post="333621"]Όπως έχω ξαναγράψει, δεν βαριέμαι
να σε ξεβρακώνω όταν απευθύνεσαι στο "εσύ".
Και, στο κάτω-κάτω, το να σε χρεώνω ως λάθος
είναι μία έντιμη σκέψη/άποψη ειδικά δε, όταν
εξωτερικεύεται και υποστηρίζεται.
Εσύ με ποιο βλακώδες θράσσος, μεταφράζεις εμένα;
Με τι υπόβαθρο έρχεσαι να μεταλλάξεις το δικό μου κείμενο
για να το χρησιμοποιήσεις στη συνέχεια για τις μπούρδες σου;

Ελπίζω να συνέβαλα στον προβληματισμό σου.[/quote]

Ασφαλώς και συνέβαλες... Με δικαίωσες με τα γραφόμενά σου και μ΄έκανες να χαμογελάσω επίσης! :smile:

Δεν θα έμπαινα ποτέ στη διαδικασία να μεταφράσω κάποιον που δηλώνει ότι μόνο με τον ίδιο τον εαυτό του μπορεί να εξηγηθεί...
Επίσης θάταν άστοχο να μπω κι εγώ στην παγίδα και να κρίνω ως μπούρδες - χρησιμοποιώ τη δική σου έκφραση - την κάθε λεκτική ή εννοιολογική εκλεπτυσμένα σχολαστική συνήθως ιδιορρυθμία σου...

Θάταν χάσιμο χρόνου να αναζητά κανείς το κλειδί για την καλύτερη κατανόηση της αβασιμότητας κάποιων απόψεων...

Και κάτι ακόμα... Η αντικειμενοποίηση της σκέψης νομίζω επιτρέπεται, ε?
Εκτός αν θεωρείς πως η τοποθέτηση των άλλων στα θέματά σου είναι κι αυτή υπόθεση δική σου, φιλάργυρα ιδιωτική... ;-)

κώστας

Δυστυχώς η δικαίωση έπεται του ξεβρακώματος
αλλά είσαι σε καλό δρόμο.

Δεν θα έμπαινα ποτέ στη διαδικασία να μεταφράσω κάποιον που δηλώνει ότι μόνο με τον ίδιο τον εαυτό του μπορεί να εξηγηθεί...
Συμφωνώ: καλά κάνεις και δεν μπαίνεις.
Η διαφωνία μου εκφράζεται όταν
μεταφράζεις εμένα. Δεν χρειάζομαι μετάφραση από σένα.
Επαναλαμβάνω, το βάθος μου βγαίνει στην επιφάνεια
και εσύ επανειλημμένα έχεις απορρίψει την επιφάνεια.

Επίσης θάταν άστοχο να μπω κι εγώ στην παγίδα και να κρίνω ως μπούρδες - χρησιμοποιώ τη δική σου έκφραση - την κάθε λεκτική ή εννοιολογική εκλεπτυσμένα σχολαστική συνήθως ιδιορρυθμία σου...
Συμφωνώ. Όντως θα ήταν άστοχο.

Θάταν χάσιμο χρόνου να αναζητά κανείς το κλειδί για την καλύτερη κατανόηση της αβασιμότητας κάποιων απόψεων...

Στην περιοχή του παράλογου
όσο πιο βάσιμη η άποψη
τόσο δυσκολότερα κατανοείται.
Έτσι, η αναζήτηση/εύρεση κλειδιού
συναρτάται με την περιοχή
που βρίσκεται ο καθένας.

Η αντικειμενοποίηση της σκέψης νομίζω επιτρέπεται, ε?
Αν ρωτάς εμένα, δεν νομίζω απλώς, είμαι σίγουρος.
eLe

rain

κι εγώ είμαι σίγουρος ότι εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

pixie

rain, rain!  :oops:  :mrblue:  :mricy:

Είχα την ευκαιρία, λοιπόν, να γνωρίσω ανθρώπους πραγματικά πολυδιάστατους και ναρθώ σε επαφή με την κουλτούρα και τον τρόπο τους γενικότερα.

Δεν δάγκωνε την ουρά του άλλου κανένας! Δεν ασκούσε κριτική κανένας! Ταπεινοί, δεκτικοί  και χαρισματικοί όλοι τους... Ελεύθερα όντα και στην έκφραση και στην πράξη - έξω από κάθε συλλογικοποίηση της βούλησης... 'Ανθρωποι σοφά αδιάφοροι στις χυδαίες μορφές του υλισμού, την ευτέλεια και κάθε υπολογισμένη ηλιθιότητα της αστικής ιστορίας...

Η απόλυτη κατάργηση της αλλοτρίωσης στις ανθρώπινες σχέσεις.

;-)

Και πάμε σε σένα, κώστα... Τι εννοείς όταν μιλάς για επιφάνεια? Το διακοσμητικό στοιχείο?

rain

[quote user="pixie" post="333646"]rain, rain!  :oops:  :mrblue:  :mricy:

Είχα την ευκαιρία, λοιπόν, να γνωρίσω ανθρώπους πραγματικά πολυδιάστατους και ναρθώ σε επαφή με την κουλτούρα και τον τρόπο τους γενικότερα.

Δεν δάγκωνε την ουρά του άλλου κανένας! Δεν ασκούσε κριτική κανένας! Ταπεινοί, δεκτικοί  και χαρισματικοί όλοι τους... Ελεύθερα όντα και στην έκφραση και στην πράξη - έξω από κάθε συλλογικοποίηση της βούλησης... 'Ανθρωποι σοφά αδιάφοροι στις χυδαίες μορφές του υλισμού, την ευτέλεια και κάθε υπολογισμένη ηλιθιότητα της αστικής ιστορίας...

[/quote]
ωραίααααα !!!!

και????

κώστας

Και πάμε σε σένα, κώστα
Σας περιμένω μετά χαράς.
Όταν πλησιάσετε δε, θα έρθω
εγώ να σας προϋπαντήσω.

Τι εννοείς όταν μιλάς για επιφάνεια? Το διακοσμητικό στοιχείο?
Ακριβώς.
eLe

larus audouinii

[quote user="pixie" post="333646"]rain, rain!  :oops:  :mrblue:  :mricy:

;-)

Και πάμε σε σένα, κώστα... Τι εννοείς όταν μιλάς για επιφάνεια? Το διακοσμητικό στοιχείο?[/quote]

Τελικά όσο περισσότερο είμαστε κοινωνικοί, τοσο περισσότερο δεχόμαστε κριτική,-δεν αναφέρομαι σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις  :grin: - εκτος και αν δ εν μας αρέσει, ή δεν την επιτρέπουμε, δεν την αποδεχόμαστε ...Χαρακτηριστικό κομάτι του κοινωνικού συνόλου είναι
Προσωπικά, όσο και να με έχει σπάσει τα μούτρα(η κυριολεκτικά άδικη και σκληρή κάποιες φορές) δεν την φοβάμαι!
Γνωρίζω πως γίνεται και με αγάπη, (υπήρξαν σαφως σπάνια κάποτε  και δύσκολες περιπτώσεις) Απεναντίας , όταν δεν γίνομαι υπερβολική, μου αρέσει Να αποδεικνύω κάπου και να τα βάζω μαζί της απέναντι Όταν γίνεται για την αυτοβελτίωση φυσικά, και το έναυσμα για σκέψεις, έστω και με αντιπαραθέσεις Ως εκεί, γιατί πραγματι σέβομαι τις δικές μου επιλογές ...

Αυτές οι μικρές "τριβές" στις ανθρώπινες σχέσεις νομίζω πως είναι κάτι το απαραίτητο για να είναι αληθινές, κάτι σαν ένα κομάτι  της α'ορατης κόλας που υπάρχει μεταξύ μας Η απόλυτη κατάργηση της αλλοτρίωσης στις ανθρώπινες σχέσεις, θα ήταν η αγάπη για τον πλησίον, η καλοσύνη κλπ κλπ

Ίσως στο δικό μας dna... να υπάρχει επιπλέον αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο της μεσογειακής ζεστής "διαχυτικότητας", ας μου επιτραπεί η έκφραση  ;-)

Τέλος θα συμφωνήσω απολύτως με την Βέλβετ
αλλά και με τον rain  :lol: (μόνο που βιάζεται πολύ ως μεσογειακός χαρακτήρας, αφήνοντας απέξω τα προκαταρκτικά  :lol: :lol:  )

pixie

Σωστά, Γλαράκι! Αλλά όταν η κριτική αυτή είναι πάντα προκατειλημμένη και κατευθυνόμενη και καθόλου μα καθόλου καλόπιστη και αντικειμενική?

'Οταν γίνεται ολόκληρος αγώνας στα σημεία, για να βρεις τις αδυναμίες ή τα λάθη του άλλου με σκοπό μόνο και μόνο να τον ''ταπώσεις'', δεν είναι εξαιρετικά κακοπροαίρετο?
Δεν δείχνει τουλάχιστον ανευθυνότητα και νοητική ανωριμότητα που σαφώς εκφράζεται με την ανάλογη κρίση?

Και δεν είναι τουλάχιστον εμετικό να ακούς ανθρώπους να σου μιλάνε για τη διδασκαλία του Χριστού πχ.- που το κέντρο της είναι η Αγάπη - αλλά στην πράξη, όχι μεγαλείο δεν έχουν, αλλά αντίθετα εμφανίζονται τόσο μικρόψυχοι, δηκτικοί ή εριστικοί?

Γενικά αναφέρομαι... κι ο προβληματισμός μου εντοπίζεται και σ' αυτό το σημείο που καθημερινά το συναντώ...

NoName

Μια καλή διάγνωση ότι υπάρχουν εγωκεντρικοί μηχανισμοί, το άτομο βλέπει

Συνομωσίες εκεί που δεν υπάρχουν. Φοβίες υποβάθμισης του υπέρμετρου εγώ  ως αγώνα επικράτησης απόψεων. Προβολή των ιδίων αδυναμιών ως αδυναμίες των άλλων. Το άγχος «ταπώματος». Το άγχος των λαθών και της τελευταίας φράσης
και αρκετά αλλά γενικά αναφερόμενος

larus audouinii

pixie, αν η ερώτηση όντως απευθύνεται σε μένα,...με προβληματίζει και λίγο αν είναι παγίδα ,,,αστειεύομαι φυσικά...
Με αρέσει όμως που κάνουμε τους ψυχολογοκοινωνικούς επιστήμονες γενικά, ενω δεν έχουμε ιδέα Τουλάχιστον εγώ το ομολογω και στο ιστορικό μου έχω αποτύχει κάποιες φορές  παταγωδώς...εντελώς όμως  :grin:
Με αρέσει το νόημα που αποτυπώνει ο noname, έχει δίκιο νομίζω ίσως θα συμπλήρωνα εγωκεντρικοί μηχανισμοί και ανασφάλειες
Τελικά αυτό που λείπει απο τις κοινωνικές σχέσεις, και ας μη το παραδεχόμαστε, είναι η αγάπη και ότι περικλείει
Η κριτική, η αλήθεια, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές είναι καλό να λέγεται, όμως έχει σημασία, (όχι για όλους απαραίτητα), πως θα το πεις, ο τρόπος, ...πόσο θα αγκαλιάσεις κάποιον ..τον καταλληλο χρόνο
Και δεν νομίζω πως το να μην ξεχνάμε να είμαστε ανθρώπινοι, έχει να κάνει με άλλα άσχετα, όπως τις θρησκείες
Και κατά την κρίση μου, κάτι, από αυτό το κάτι που θα χαρακτήριζε μια γυναίκα είναι η αλήθεια, η γλώσσα της ...και στον άνδρα η συμπόνοια να πω, η ευαισθησία και το κριτής, έστω και σκληρός...αν με ρωτούσαν
Τελικά σκέφτομαι πως πίσω και μπροστά από την κριτική και την αλήθεια, βρίσκομαι εγώ Με την στάση μου, μπορώ να αλλάξω...εμένα,  τον κόσμο μου και τους γύρω μου

pixie

Μην ανησυχείς, Γλαράκι, μαζί είμαστε στη συζήτηση, δεν υπάρχει παγίδα... :smile:

Οφείλω να συμφωνήσω και πάλι μαζί σου! Μ' αρέσει ο τρόπος διαπραγμάτευσής σου...

'Οσο για τα θέματα Ψυχολογίας - όχι πως το ήθελα - αλλά βρέθηκα στη Jaffa να σπουδάζω σε Μοντεσσοριανή Αντλεριανή σχολή [της ατομικής ψυχολογίας δλδ.] κι ύστερα εδώ στο Παν/μιο ξώφαλτσα, μην φανταστείς τίποτα σοβαρό... στην προϊστορία της γνώσης είμαι... αλλά κάποια ελάχιστα στοιχεία μου έμειναν ως κατάλοιπο φαίνεται, ένα ασήμαντο ''κάτι'' να με παιδεύει, τι να πω... θα το ξεπεράσω, πού θα πάει... :lol:  :lol:  :lol:  :mrgreen: :razz:

black_velvet

[quote user="pixie" post="333711"]...

Και δεν είναι τουλάχιστον εμετικό να ακούς ανθρώπους να σου μιλάνε για τη διδασκαλία του Χριστού πχ.- που το κέντρο της είναι η Αγάπη - αλλά στην πράξη, όχι μεγαλείο δεν έχουν, αλλά αντίθετα εμφανίζονται τόσο μικρόψυχοι, δηκτικοί ή εριστικοί?

...
[/quote]

Δεν υπάρχει ούτε ένα απολύτως θέμα - σχετικό ή μη - που να μην έχεις αναφερθεί σε Αυτόν.
Τελικά, σε έχει εντυπωσιάσει πολύ περισσότερο απ' όσο θέλεις να παραδεχτείς - όχι σε οποιονδήποτε τρίτον αλλά στον ίδιο σου τον εαυτό. Και μου δίνεις την εντύπωση ότι αυτό το γεγονός σε ενοχλεί πάρα μα πάρα πολύ. Πιθανά γι' αυτό να προσπαθείς με κάθε τρόπο και σε κάθε συζήτηση να Του βρεις έστω κι ένα ψεγάδι. Αν και - και αυτό το ξέρεις κι εσύ η ίδια - ψεγάδια έχουμε όλοι οι άνθρωποι και μόνον οι άνθρωποι, μηδενός εξαιρουμένου.  ;-)

Μήπως δεν είναι κι αυτός, τελικά, ένας εγωκεντρικός μηχανισμός;  :roll:
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

685 Επισκέπτες, 0 Χρήστες