Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 572
  • Online ever: 2,373 (Αυγούστου 19, 2025, 02:18:11 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 596
  • Total: 596

Η Ταυτότητά μας...

Ξεκίνησε από pixie, Απριλίου 03, 2011, 05:38:45 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

black_velvet

Κοίτα, κατά τη γνώμη μου πάντα, όταν κάποιος δηλώνει πως δεν γνωρίζει κάτι αλλά επιθυμεί να το μάθει, δεν μπορεί να το κάνει κοιτώντας τις λανθασμένες πρακτικές. Αυτό είναι που προσπαθώ να πω συγκεκριμένα για την pixie.

Το "ελαφρυντικό" για τους κατά δήλωση Χ.Ο. είναι πως (υποτίθεται ότι) γνωρίζουνε καλύτερα για τι πράγμα μιλάνε.
Το πρόβλημα είναι η ελληνική πρακτική της μάζας η οποία πάντα αφορίζει, χωρίς να κάνει τίποτα για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Απλά κάθεται παθητικά και καμαρώνει αυτά που εκείνη δημιούργησε. Αυτή θεωρώ πως είναι λίγο πολύ η ταυτότητα του νεοέλληνα. (Και δυστυχώς αναφέρομαι περισσότερο στα κοινωνικοπολιτικά παρά στα όποια θρησκευτικά).
Και ως ένα σημείο, αυτός ο "αφορισμός" νιώθω πως απορρέει και από την pixie ως προς τον Χριστιανισμό: έναν αφορισμό μπλεγμένο μέσα στην αναζήτηση που λέει πως κάνει. Δεν την αδικώ ως προς τις πρακτικές των ελάχιστων. Δεν θα βρει όμως εκεί τις αλήθειες Του.
Πρόσεξε: εγώ ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο για τον εαυτό μου. Πρώτη με αμφισβητώ. Η γνώμη όμως που σχηματίζω για κάποιον δεν είναι μόνο δική μου ευθύνη. Και το ίδιο φυσικά ισχύει και για μένα!  :smile:
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

kuria

εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

cna

@black_velvet: Αλίμονο, ποιός μπορεί να διεκδικεί το αλάθητο; Ακόμα και στις ανώτατες τάξεις Αγιοσύνης να φτάσει κανείς οι γνώσεις του θα είναι μικρότερες και από κόκκο άμμου. Πάντως τα μετέπειτα μηνύματα της pixie είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από την αρχική και τέλος πάντων νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η διαμάχη πλέον. Ας επικεντρωθούμε στο θέμα λοιπόν και ας φωτίζει ο Κύριος τις απαντήσεις μας. :)

kuria εκ βάθους καρδίας σε ευχαριστώ για την ανάρτηση. Να σε έχει καλά ο Θεός...

pixie

Μάλιστα... Βοήθειά μας αδέρφια!  :smile: Παιδιά, έχω επίγνωση και συνεπώς ευθύνη! Γνωρίζω τα περισσότερα γύρω από τον Χριστιανισμό τον ορθόδοξο ή τον παραθρησκευτικό και σε πολλές εκδοχές! Ο πατέρας ήταν Έλληνας, η μάνα μου Εβραία, η γιαγιά μου Ινδή, με την οποία και μεγάλωσα, ο άντρας μου Ινδός [ουμανιστής και ιδεαλιστής φοβερός], τρέχαμε μαζί στους γιατρούς χωρίς σύνορα... έζησα σε γκέτο Κουακέρων, σε εβραϊκό κιμπούτζ, συμμετείχα σε οργανώσεις όπως ''Τα Παιδιά του Θεού'', ''Ομάδα του Όσσο'', ''Σαϊεντόλοτζυ'', ''Σερροπτιμίστριες''. Ταξίδεψα, διάβασα, είχα προσωπική επαφή, έκανα την επιλογή μου για την θέση ζωής που κρατώ σήμερα κι αυτό δεν αλλάζει από τη στιγμή που είναι θέμα συνειδητής απόφασης. Ένας παιδικός μου φίλος είναι πλέον ιερέας - είναι αυτός που ήδη ανέφερα cna - και ανήκει στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Τον ακούω πολλές φορές να μου λέει πράγματα που σαφώς σέβομαι γιατί είναι αντικειμενικός, ανοιχτών οριζόντων άτομο, όπως πιστεύω είμαι κι εγώ, και κυρίως δεν λειτουργεί μυητικά.

Έχω ακούσει, λοιπόν, απόψεις επί απόψεων από ανθρώπους πολύ ψαγμένους και με νοητική έκταση και γνώση τεράστια και με θρησκευτικό συναίσθημα εξαιρετικά ανεπτυγμένο.

Αναλαμβάνω την ευθύνη των λεγομένων μου, κι αν κάπου έχω την ένστασή μου αυτό πάλι το δηλώνω με κάθε συνέπεια. Όπως έχω νομίζω το δικαίωμα να υποτροπιάζω ή να κάνω τις αναθεωρήσεις μου cna... :smile:

Αυτό είναι το αποτύπωμά μου Κωνσταντίνα, εγώ το ορίζω και δεν το αλλάζω, όπως ορίζω και το επίπεδο που ζω. Για την ταυτότητά του όμως, το σωστό είναι να μιλάει ο καθένας για τον εαυτό του κι όχι να κρίνεις εσύ ή να τον αντιπροσωπεύεις εσύ με τη δική σου λογική ή τις δικές σου καταβολές. Δεν σε μαλλώνω για κάτι... :smile:  στο λέω με πολλή αγάπη, πιστεύοντας πως ίσως δεν διακρίνεις αυτό το στοιχείο στον εαυτό σου - ότι το κάνεις αυτό - και καταλαβαίνω πως ρίχνεις όλο το έμψυχο δυναμικό σου στην προσπάθεια να πείσεις! Επίσης μην θεωρήσεις ότι σε κρίνω, αναγνωρίζω πάντα τη θετική σου ματιά, απλά προστατεύω τον χώρο μου οριοθετώντας την ατομικότητά μου... Οκ? :smile:

Στο δια ταύτα τώρα... Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα αναφέρεις για την ταυτότητα του νεοέλληνα!
'Οσο για τις λανθασμένες πρακτικές που αναφέρεις, επίσης έχεις δίκιο, ναι, είναι αυτές που με απωθούν αφάνταστα από το να ασχοληθώ πιο σοβαρά με την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

cna

pixie δεν είχα καμία πρόθεση να σε κατακρίνω και νομίζω ότι δεν το έκανα. Έκρινα όμως ότι έπρεπε να τεθούν ορισμένα θέματα στη σωστή τους βάση. Κι αν ακόμα λοιπόν εσύ ή εγώ ή ο οποιοσδήποτε έχει εντρυφήσει λίγο παραπάνω στα της Εκκλησίας δεν συμβαίνει το ίδιο με το πλήθος. Από την άλλη μεριά ποιος δεν υποτροπιάζει; Άλλες μέρες αισθάνομαι τόση χαρά που δεν μπορώ να μην χαμογελώ και άλλες φορές αισθάνομαι λες και είμαι στη Σιβηρία. Αναλόγως της συναισθήσεως των αμαρτημάτων που έχω κάθε στιγμή. Είναι όμως σημείο των καιρών το γεγονός ότι οι άνθρωποι κατηγορούν ακόμα και τον Θεό για την κατάντια μας, την γενικότερη ως ανθρωπότητα, και την Εκκλησία Του και εκεί οφείλει να αναλάβει ο κάθε πιστός και να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

Χρίστος.

pixie

[quote user="cna" post="346517"]pixie δεν είχα καμία πρόθεση να σε κατακρίνω και νομίζω ότι δεν το έκανα. Έκρινα όμως ότι έπρεπε να τεθούν ορισμένα θέματα στη σωστή τους βάση. [/quote]

Το ξέρω...  :smile: Διαβάζω τις προθέσεις και οι εικόνες που έχω είναι διαισθήσεις...

Αυτό που λες για τη σωστή βάση τώρα... Πώς ορίζεται το σωστό? Βάσει γενικών κανόνων ή με τις δυνατότητες του καθενός? Γιατί κάπου υπάρχει και το στοιχείο του υποκειμενισμού!

Για το ίδιο ακριβώς θέμα, θα μπορούσε να πάρουμε διαφορετικές ή εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και να θεωρούμε και οι δυο ότι έχουμε τοποθετηθεί στη σωστή βάση! :smile:

cna

Ναι αλλά η μόνη σωστή οδός είναι αυτή της Ορθοδοξίας όπως αποτυπώνεται στην Αγία Γραφή, τα Πατερικά κείμενα και τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων. Αυτά είναι ο πλοηγός του χριστιανού όπως φυσικά και οι νουθεσίες του πνευματικού πατέρα-εξομολόγου.

larus audouinii

ΥΓ Η πίστη μου ακόμα είναι μικρότερη από κόκκου σινάπεως. Ελπίζω ο Θεός να με συγχωρέσει και να με βοηθήσει στην απιστία μου...

Μπορεί να μην πηγαίνω, λόγω των υποχρεώσεων συχνά στην Εκκλησία, κατανοώ όμως αρκετά βαθύτερα την αγάπη, αυτή που αναδυκνείεται μέσα από τα γραφόμενα ...(με κάνετε και νοιώθω αληθινά όμορφα..μερικές φορές εδώ στο φόρουμ)
Γιατί όμως μέρες που είναι συνηθίζεται και πάλι το να έρχονται στο φορουμ ανατρεπτικά και σκανδαλιστικά θέματα ; :razz:  :lol: ...Καλοδεχούμενα να είναι
Άσχετα με το τόπικ...δεν έχω και την πολυτέλεια του χρόνου για περισσότερη ανάπτυξη, θα σταθώ στο αγαπάτε-βοηθάτε- αλλήλους
Και νομίζω πως δεν είμαστε,κυρίως, αυτό που είναι και γράφει η Ταυτότητά μας Εννοώ πως την δυναμική της ατομικής προσωπικότητας δεν την χαρακτηρίζουν και μόνο, η ηλικία, το θρήσκευμα και το επάγγελμα, ο τόπος γέννησης και κατοικίας
Αναφέρομαι γενικότερα, όχι αποκλειστικά στους νεοέλληνες...
Άντε να δω και το βιντεάκι της kurias τώρα

larus audouinii

[quote user="black_velvet" post="346505"]

Το "ελαφρυντικό" για τους κατά δήλωση Χ.Ο. είναι πως (υποτίθεται ότι) γνωρίζουνε καλύτερα για τι πράγμα μιλάνε.
Το πρόβλημα είναι η ελληνική πρακτική της μάζας η οποία πάντα αφορίζει, χωρίς να κάνει τίποτα για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Απλά κάθεται παθητικά και καμαρώνει αυτά που εκείνη δημιούργησε. Αυτή θεωρώ πως είναι λίγο πολύ η ταυτότητα του νεοέλληνα. (Και δυστυχώς αναφέρομαι περισσότερο στα κοινωνικοπολιτικά παρά στα όποια θρησκευτικά).
 :smile:[/quote]

Δεν είμαι των άκρων πάντως Οτιδήποτε φαίνεται τουλάχιστον στα δικά μου μάτια πως ξεπερνάει την τόση αλήθεια από ένα σημείο και πέρα
Νομίζω πως οι περισσότεροι άνθρωποι βολευόμαστε με το "κατά πόσο είναι αρκετό" για το καθέναν "κατά πόσο έχουμε μάθει στην πορεία", στα καλούπια της καθημερινότητας Μεγάλη κουβέντα για τέτοιες ώρες  :grin: Να δείτε μετά την Ανάσταση π.χ πόσοι θα μείνουμε ως το τέλος της Λειτουργίας
Σκεφτόμουν έτσι γενικότερα το αναφέρω τις δυο προκλήσεις Η μία τα φυσικά φαινόμενα, και το δεύτερο την ανθρώπινη φύση

cna

Είπες την μαγική λέξη larus: "βολευόμαστε". Ο ίδιος ο Κύριος είχε πει ότι "Στενή είναι οι οδός και είναι γεμάτη λύπες και στεναχώριες". Η ορθή βάση λοιπόν δεν είναι πόσο "βολεύει" τον καθένα αλλά το "κατά δύναμιν", όσο πραγματικά αντέχει ο καθένας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και προσευχόμενοι παρακαλούμε τον Θεό να πιάσουν τόπο οι κόποι μας.

black_velvet

[quote user="larus audouinii" post="346548"]

Δεν είμαι των άκρων πάντως Οτιδήποτε φαίνεται τουλάχιστον στα δικά μου μάτια πως ξεπερνάει την τόση αλήθεια από ένα σημείο και πέρα
Νομίζω πως οι περισσότεροι άνθρωποι βολευόμαστε με το "κατά πόσο είναι αρκετό" για το καθέναν "κατά πόσο έχουμε μάθει στην πορεία", στα καλούπια της καθημερινότητας Μεγάλη κουβέντα για τέτοιες ώρες  :grin: Να δείτε μετά την Ανάσταση π.χ πόσοι θα μείνουμε ως το τέλος της Λειτουργίας
Σκεφτόμουν έτσι γενικότερα το αναφέρω τις δυο προκλήσεις Η μία τα φυσικά φαινόμενα, και το δεύτερο την ανθρώπινη φύση[/quote]

Να σου πω εγώ πόσοι και ποιοι μένουνε ως το τέλος της λειτουργίας της Αναστάσεως: απειροελάχιστοι και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι - με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι γυναίκες, όχι επειδή είναι πιο πιστές αλλά επειδή είναι χήρες!! Κοινώς, δεν ζούνε τόσοι άντρες αυτής της ηλικίας ώστε να παραμείνουνε.

Οι νεότεροι; δεν μπορούνε να ξενυχτήσουνε! Θα πάνε με τη λαμπάδα να δείξουνε τα καινούργια τους ρούχα και τις κομμώσεις και θα φύγουνε τρέχοντας για να φάνε τη μαγειρίτσα. Και ω! του θαύματος! ανασταίνονται με αυτήν και μετά το πρώτο τσούγκρισμα αυγών, θα πάνε να προσκυνήσουνε στα οινο-αλκοολ-ποτεία έναντι της εκκλησίας...

"Μην κρίνεις ίνα μην κριθείς".
Μαγειρίτσα δεν τρώω. Είναι πολλά χρόνια όμως τώρα που δεν μένω ούτε εγώ ως το τέλος της λειτουργίας. Οι λόγοι μπορεί να ήτανε πάντα σοβαροί, κάποιες φορές έως και ανυπέρβλητοι. Μήπως όμως κάποτε γίνονται απλές δικαιολογίες;  :roll:

black_velvet

[quote user="pixie" post="346508"]...
Αυτό είναι το αποτύπωμά μου Κωνσταντίνα, εγώ το ορίζω και δεν το αλλάζω, όπως ορίζω και το επίπεδο που ζω. Για την ταυτότητά του όμως, το σωστό είναι να μιλάει ο καθένας για τον εαυτό του κι όχι να κρίνεις εσύ ή να τον αντιπροσωπεύεις εσύ με τη δική σου λογική ή τις δικές σου καταβολές. Δεν σε μαλλώνω για κάτι... :smile:  στο λέω με πολλή αγάπη, πιστεύοντας πως ίσως δεν διακρίνεις αυτό το στοιχείο στον εαυτό σου - ότι το κάνεις αυτό - και καταλαβαίνω πως ρίχνεις όλο το έμψυχο δυναμικό σου στην προσπάθεια να πείσεις! Επίσης μην θεωρήσεις ότι σε κρίνω, αναγνωρίζω πάντα τη θετική σου ματιά, απλά προστατεύω τον χώρο μου οριοθετώντας την ατομικότητά μου... Οκ? :smile:

Στο δια ταύτα τώρα... Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα αναφέρεις για την ταυτότητα του νεοέλληνα!
'Οσο για τις λανθασμένες πρακτικές που αναφέρεις, επίσης έχεις δίκιο, ναι, είναι αυτές που με απωθούν αφάνταστα από το να ασχοληθώ πιο σοβαρά με την ελληνική κοινωνία γενικότερα.[/quote]

Και μιας και μόλις το είδα και αυτό (και χωρίς να θέλω να βρεθούμε πάλι off topic - θεωρώ όμως πως παραμένουμε μέσα στη συζήτηση περί των ταυτοτήτων μας), χαίρομαι που αναγνωρίζεις επιτέλους πως η διάθεσή μου σπάνια υπήρξε επιθετική. Έχεις όμως αναρωτηθεί ποτέ μήπως οι ερωτήσεις - επισημάνσεις μου δεν είχανε ποτέ μα ποτέ σκοπό να ξεπεράσουνε το όριο κανενός; επομένως ούτε και το δικό σου; αλλά ήτανε απλά και μόνο διερευνητικές; απλές προσπάθειες κατανόησης; Μπορεί να μην το έκανα πάντα με απόλυτη επιτυχία, δεν προσβάλλω όμως ποτέ. Αντίθετα, (ένιωσα πως) βρέθηκα πολλές φορές στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αποδείξω τα αυταπόδεικτα.

Ουδέποτε λοιπόν θέλησα να αντιπροσωπεύσω κανέναν με τη δική μου λογική ή τις δικές μου καταβολές. Προσπάθησα να κατανοήσω, ναι, αυτό μπορείτε να μου το χρεώσετε διότι πράγματι το έκανα. Ένιωσα όμως άπειρες φορές να προσπαθείς εσύ να επιβάλλεις τις απόψεις σου. Και να με προσβάλλεις ως Ελληνίδα και ως Χ.Ο. Διότι προσέβαλλες τις ιδιότητές μου αυτές!

Όπως λοιπόν θες εσύ να προστατεύεις και να οριοθετείς τον χώρο σου, το ίδιο ακριβώς δικαιούται να κάνει και οποιοσδήποτε άλλος. Αυτό έκανα κι εγώ ως τώρα. Και φυσικά θα συνεχίσω να το κάνω οποτεδήποτε το θεωρήσω απαραίτητο - όπως ο καθένας.
Όσο δεν κρίνεις αλλά απλά καταθέτεις αυτά που βλέπεις - όπως σε αυτό το θέμα καλή ώρα, είμαι μαζί σου, και μ'εσένα και με τον καθένα. Δεν είναι μόνο προσωπικό το θέμα. Διότι μου αρέσει να βλέπω και την δική σου κριτική ματιά. Και όλων. Το θέμα είναι να μην ξεπερνά κανείς μας αυτά τα πολύ λεπτά και δυσδιάκριτα όρια που αρχίζουν να πιέζουν τον άλλον και να τον ξεπερνούν. Σωστά;  ;-)

:smile:

pixie

Από τον Λιαντίνη

''Έλληνας θα πει: δύο και δύο, τέσσερα στη γη. Όχι δύο και δύο, είκοσι στον ουρανό.

Έλληνας θα πει: να τελείς στους νεκρούς τις χοές της Ηλέκτρας. Όχι κεριά στους νεκρόλακκους, και δηνάρια στο σακούλι του τουρκόπαπα.

Έλληνας θα πει: να προσκυνάς τακτικά στους Δελφούς το ''ΓΝΩΘΙ Σ’ΑΥΤΟΝ''. Όχι να κάνεις την εξομολόγηση στους αγράμματους πνευματικούς και στους μαύρους ψυχοσώστες.

Έλληνας θα πει: να σταθείς μπροστά στη στήλη του Κεραμεικού και να διαβάσεις το επιτύμβιο: ''ΣΤΑΘΙ ΚΑΙ ΟΙΚΤΙΡΟΝ''. Σταμάτα και δάκρυσε, γιατί δε ζω πια! Όχι να σκαλίζεις πάνω σε σταυρούς κορακίστικα λόγια και νοήματα: προσδοκώ ανάσταση νεκρών...''

katinaki

[quote user="pixie" post="348368"]Από τον Λιαντίνη

''Έλληνας θα πει: δύο και δύο, τέσσερα στη γη. Όχι δύο και δύο, είκοσι στον ουρανό.  ;-)

Έλληνας θα πει: να τελείς στους νεκρούς τις χοές της Ηλέκτρας. Όχι κεριά στους νεκρόλακκους, και δηνάρια στο σακούλι του τουρκόπαπα.   ;-)

Έλληνας θα πει: να προσκυνάς τακτικά στους Δελφούς το ''ΓΝΩΘΙ ΣʼΑΥΤΟΝ''. Όχι να κάνεις την εξομολόγηση στους αγράμματους πνευματικούς και στους μαύρους ψυχοσώστες. (Εδώ θα διαφωνήσω. Έχω πέσει σε εγγράμματους)  :mrgreen:

Έλληνας θα πει: να σταθείς μπροστά στη στήλη του Κεραμεικού και να διαβάσεις το επιτύμβιο: ''ΣΤΑΘΙ ΚΑΙ ΟΙΚΤΙΡΟΝ''. Σταμάτα και δάκρυσε, γιατί δε ζω πια! Όχι να σκαλίζεις πάνω σε σταυρούς κορακίστικα λόγια και νοήματα: προσδοκώ ανάσταση νεκρών...''[/quote]  :o

pixie

[quote user="katinaki" post="348411"][quote user="pixie" post="348368"]
Έλληνας θα πει: να προσκυνάς τακτικά στους Δελφούς το ''ΓΝΩΘΙ ΣʼΑΥΤΟΝ''. Όχι να κάνεις την εξομολόγηση στους αγράμματους πνευματικούς και στους μαύρους ψυχοσώστες. [/quote](Εδώ θα διαφωνήσω. Έχω πέσει σε εγγράμματους)  :mrgreen: [/quote]

Σίγουρα, είναι και θέμα ανθρώπου ή και διαίσθησης εκτός της γνώσης. Κι εγώ έχω βοηθηθεί από ιερέα... ;-)

596 Επισκέπτες, 0 Χρήστες