Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 642
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

Η Ταυτότητά μας...

Ξεκίνησε από pixie, Απριλίου 03, 2011, 05:38:45 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

titica

[quote user="pixie" post="346416"]Και πάλι δεν καταλαβαίνω... όλοι αυτοί οι ''αλήτες'', οι κλέφτες, τα λαμόγια, οι κουτοπόνηροι, οι τομαριστές, οι συμφεροντολόγοι, οι μικρόψυχοι και λοιποί αχρείοι, βαφτισμένοι δεν είναι? Και βλέπουν τα της Θείας Χάριτος τα δώρα περισσότερο από εμένα που στέκομαι έξω από την πύλη της ευλογίας ενώ υπερασπίζομαι την υπέρτατη κατανόηση και την Αλήθεια? Είναι δικαιοσύνη αυτό?

Κοίτα, έχω ασπαστεί τον Ινδουϊσμό... [/quote]

Είναι μέσα στο DNA των Ελλήνων να είναι ψευτοεπαναστάτες ενώ στην ουσία σκύβουν το κεφάλι στα συστήματα και τελικά υπακούουν σε αυτά. Θρησκευτικά, πολιτικά, οικονομικά.
Δεν το πολυψάχνουνε παρά μόνο φωνάζουν και μετά λουφάζουν σαν κουτάβια και απλά μουρμουρίζουν. Δεν βλέπουν μάλιστα κανένα πνευματικό δώρο, δεν τους αφορά σχεδόν τίποτα άλλο εκτός από την καθημερινότητα και την επιβίωση. Τα άλλα είναι ψιλά γραμματάκια.'Ολα αυτά τα θρησκευτικά πράγματα τα δέχονται γιατί 'έτσι είναι' και ελάχιστοι ψάχνουν την προέλευσή τους και την αλήθεια τους. Είναι παράδοση σου λέει, θρησκεία, προσκυνάς 'για να σώσεις την ψυχή σου'και τέλος.

fortune

Mαλιστα....
Διακρινω καποια ενταση.
Απ οτι φαινεται την εχουν προκαλεσει κυριως οι αποψεις περι θρησκειας.

Ασφαλως και ο καθενας μας εχει το δικαιωμα να πιστευει σε οποια θρησκεια θελει.Το δικαιωμα της ανεξιθρησκειας ειναι αλλωστε και θεσμοθετικα κατοχυρωμενο.

Ενας μεγαλος φιλοσοφος της εποχης μας ειχε πει.Αν η θρησκεια ενσταλαχθει απο μικρη ηλικια στην ζωη του ανθρωπου ,τοτε θα τον ακολουθει σε ολη του την ζωη.
Ετσι εμεις οι Ελληνες κατα μεγαλο ποσοστο ασπαζομαστε τον Χριστιανισμο.

Αυτο ομως δεν σημαινει οτι απο τα 7 δις ανθρωπων του πλανητη μας τα 6 δις ειναι και αμαρτωλοι επειδη πιστευουν σε λαθος θρησκεια.Οι Χριστιανοι ειναι βλεπεται 1 δις.(700 εκατ καθολικοι και 300 εκατ ορθοδοξοι(εμεις ,οι Ρωσοι και καποιο αλλοι βαλκανιου κυριως).

Οι θρησκειες θεωρω οτι εχουν δυο πυλωνες.Ο ενας ειναι η τελετουργια και ο αλλος το φιλοσοφικο μερος.Το τελετουργικο ,που εχει να κανει με τα ιερατεια ασφαλως και διαφερει.Το φιλοσοφικο μερος ομως ειναι κοινο.Μιλα για την Αγαπη προς τον συνανθρωπο.
Αυτη ειναι και η μαγικη λεξη....Η Αγαπη και το να ζουμε προσπαθωντας να βοηθησουμε αυτους ,που εχουν αναγκη,ειτε αυτoi εχουν  σωματικα προβληματα ,ειτε χρειαζονται υλικη βοηθεια ειτε χρηματικη.Ολα τα αλλα ειναι περιττα.
Και μην μου πειτε οτι αν καποιος δεν πιστευει καπου,παρα ταυτα ομως κανει καλες πραξεις και βοηθα κοσμο ,που εχει αναγκη.Και τις πραξεις αυτες τις κανει και οχι φανερα,ωστε να μην αιρεται και ο εγωισμος του.Ε,μην μου πει κανεις οτι αυτος ο ανθρωπος ,που κανει τον λογο του Χριστου πραγματικοτητα ,χωρις να πιστευει,θα παει στην Κολαση....

fortune.

black_velvet

[quote user="fortune" post="350264"]...
Και μην μου πειτε οτι αν καποιος δεν πιστευει καπου,παρα ταυτα ομως κανει καλες πραξεις και βοηθα κοσμο ,που εχει αναγκη.Και τις πραξεις αυτες τις κανει και οχι φανερα,ωστε να μην αιρεται και ο εγωισμος του.Ε,μην μου πει κανεις οτι αυτος ο ανθρωπος ,που κανει τον λογο του Χριστου πραγματικοτητα ,χωρις να πιστευει,θα παει στην Κολαση....

fortune.[/quote]

Μα αυτή ακριβώς είναι η πραγματική Πίστη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Γι' αυτό και δεν δέχομαι το πρόσωπο του Κυρίου-τιμωρού που θέλουνε πολύ να παρουσιάζουνε. Αυτά είναι εντελώς γήινα και ουδεμία σχέση έχουνε με τον λόγο Του, αλλά μόνον με τις πρακτικές συγκεκριμένων και ολιγομελών ομάδων που εκφοβίζουνε τον κόσμο προκειμένου να τους εκμεταλλευτούνε με όποιον τρόπο μπορούν.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

fortune

[quote user="black_velvet" post="350277"][quote user="fortune" post="350264"]...
Και μην μου πειτε οτι αν καποιος δεν πιστευει καπου,παρα ταυτα ομως κανει καλες πραξεις και βοηθα κοσμο ,που εχει αναγκη.Και τις πραξεις αυτες τις κανει και οχι φανερα,ωστε να μην αιρεται και ο εγωισμος του.Ε,μην μου πει κανεις οτι αυτος ο ανθρωπος ,που κανει τον λογο του Χριστου πραγματικοτητα ,χωρις να πιστευει,θα παει στην Κολαση....

fortune.[/quote]

Μα αυτή ακριβώς είναι η πραγματική Πίστη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Γι' αυτό και δεν δέχομαι το πρόσωπο του Κυρίου-τιμωρού που θέλουνε πολύ να παρουσιάζουνε. Αυτά είναι εντελώς γήινα και ουδεμία σχέση έχουνε με τον λόγο Του, αλλά μόνον με τις πρακτικές συγκεκριμένων και ολιγομελών ομάδων που εκφοβίζουνε τον κόσμο προκειμένου να τους εκμεταλλευτούνε με όποιον τρόπο μπορούν.[/quote]

Καλο μου Κωνσταντινακι!!..συμφωνουμε απολυτα!

f.

CHRIS_FEMALE_

Μήπως μπορεί να μου απαντησει καποιος-α που πανε οι ψυχες που αυτοκτονουν?
[χωρια απο αυτα που περιγραφει η θρησκεια μας]

pixie

Chris... Για να μην βγαίνουμε πάλι εκτός θέματος, κι επειδή το ερώτημα που βάζεις αποτελεί από μόνο του κομμάτι μιας ολόκληρης συζήτησης που δεν είναι όμως σχετική με το παρόν θέμα, θα σε παρακαλούσα να ανοίξεις ένα νέο θέμα στις Θρησκείες ή στα Εναλλακτικά Θέματα - όπου επιλέξεις - ώστε να τοθετήσουμε τις απόψεις μας εκεί...

Ευχαριστώ

sevenseas

τα στοιχεα της ταυτοτητας που αναφερερεις  δεν εχουν καμμια σχεση με τους ατοικουντες στην γεωγραφικη θεση που λεγετα Ελλαδα .............

MEGA 1

[quote user="cna" post="346381"]pixie αν και δεν γράφω συχνά εντούτοις παρακολουθώ καιρό τώρα το φόρουμ. Δεν εξέφερα άποψη επί όσων τόσο καιρό πρεσβεύεις από σεβασμό προς τις επιλογές σου. Θα σε παρακαλούσα το λοιπόν να είσαι πιο προσεκτική στις απόψεις σου περί της θρησκείας άλλων συνανθρώπων σου. Θα σου πω μόνον ότι ο Έλληνας έχει τόση σχέση με την Εκκλησία και τον Χριστό όση και ο Κινέζος. Για ποια τροχοπέδη μου μιλάς; Έχεις δει κανέναν Έλληνα να αισθάνεται ενοχές που έκλεψε την εφορία ή το ταμείο της επιχείρησής του; Έχεις δει κανέναν Έλληνα να αισθάνεται τύψεις που έχει αναγάγει σε υπερμέγιστο αγαθό το σεξ; Έχεις δει κανέναν Έλληνα να αισθάνεται τύψεις για τα ψέμματα που λέει σωρηδόν; Έχεις δει κανέναν Έλληνα να μην βρίζει τον Θεό; Ποιά σχέση έχει λοιπόν ο σημερινός Έλληνας με την Εκκλησία;
Όσο για το ελληνικό φιλοσοφικό πνεύμα ξεκαθάρισέ μου σε ποιο ακριβώς αναφέρεσαι; Στο Αριστοτελικό, το Σωκρατικό ή το Πλατωνικό; Αν θυμάσαι ο Σωκράτης εκτελέστηκε γιατί εισήγαγε καινά δαιμόνια, νέο Θεό επί της ουσίας.

Πάντως εμένα δεν μου φταίει ο Θεός, μου φταίνε οι άνθρωποι που από την μια δεν έχουν τον Θεό τους και από την άλλη ρίχνουν όλα τα βάρη σε Αυτόν. Μιζέρια σαφώς και υπάρχει αλλά και πώς να μην υπάρχει όταν όλη μας η ευτυχία κινείται γύρω από το χρήμα, την περιουσία, το με πόσες γυναίκες/άνδρες κοιμηθήκαμε και γενικώς οτιδήποτε είναι υλικό και εφήμερο...[/quote]

Κοίτα αν μπορώ να πώ λάθος κάνεις.
Η άποψη του να μήν κρίνουμε την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της δέν στέκει στον 21ο αιώνα.
Ο Έλληνας ναί μέν δέν εκκλησιάζεται αλλά.....η ορθόδοξη χριστιανική πίστη έχει σαν κύριο δόγμα τί?
Έχει 0στο κέντρο τη έτσι-την σωτηρία του ανθρώπου απο...τον "μάταιο" τούτο κόσμο.
Θεωρεί λοιπόν η εκκλησία δεδομένη την "ματαιότητα" του κόσμου αυτού που ζούμε και την λύτρωση του ανθρώπου μόνο στο πέρασμά του στο "Βασίλειο του Θεού".
Ο Προτεσταντισμός αντίθετα και με συνόδους παλαιότερους αυτό το δόγμα το έχει βγάλει.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορώ να δώσω και ιστορικά στοιχεία.
Εν κατακλείδι......η Pixie έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό, ο Έλληνας ναί μέν δέν είναι και το χαρακτηριστικό υπόδειγμα πιστού αλλά ο μηδενισμός και η νοοτροπία της "ματαιότητας" αυτού του κόσμου αρα και της ματαιότητας της προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την ζωή μας είναι κάτι δεδομένο για τον έλληνα.
Και νί η θρησκεία (στην Ελλάδα) έχει παίξει τον ρόλο της σε αυτό.

MEGA 1

[quote user="pixie" post="346368"]Οι Έλληνες, λένε, είναι λαός εξωστρεφής! Θα διαφωνήσω, νιώθοντας πως αυτή είναι μόνο η επιφάνεια, μια εξωτερική εικόνα, γιατί ο Έλληνας είναι εκ φύσεως αδιαφανής!
Συνεπώς, αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο ψευδές αφού στην πραγματικότητα ζει με στερεότυπα ενώ μέσα του έχει πολλές σκοτεινές πτυχές και είναι εξαιρετικά φοβισμένος απέναντι στην αλήθεια και την έκφρασή της.

Θάλεγε κανείς πως υπάρχει ένα είδος ενοχοποίησης στη ματιά του Έλληνα... μια μιζέρια στο ελεύθερο πνεύμα... μια άρνηση σε κάθε πνευματική μετάγγιση - αφού η επιβίωση έχει τον πρωτεύοντα ρόλο.
Είναι και η εκκλησία μια μεγάλη τροχοπέδη αφού στους κόλπους της μπαίνει στη διαδικασία να χρεώνεται του κόσμου τις ανύπαρκτες ''αμαρτίες'' πράγμα που εμποδίζει κάθε ελεύθερη δράση προς όφελος της προσωπικής του ανάπτυξης.

Κάποιοι άλλοι αισθάνονται ντροπή που έχουν γεννηθεί σε μια χώρα όπου σίγουρα δεν υπάρχει δικαιοσύνη κι όπου η διαφορετικότητα στη θέαση των πραγμάτων και οι καινοτόμες απόψεις δυσκολεύονται να γίνουν αποδεκτές...


Αυτό που έχω να συμπληρώσω είναι πως ο Έλληνας νιώθει, πέρα από την αδικία, οργή και πίκρα για την αναξιοποίητη πολιτισμική του κληρονομιά αφενός, για το υποβαθμισμένο ελληνικό φιλοσοφικό πνεύμα... αλλά και για το ότι κατά βάθος κατάντησε όμηρος ενός διεφθαρμένου πελατειακού κράτους χωρίς ουσιαστικά οράματα.


Ποιά είναι, κατά την άποψή σας, η ταυτότητα του Έλληνα σήμερα?[/quote]

Pixie πολύ καλό άρθρο. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι αρκετά προχωρημένος για Ελλάδα άλλωστε δές τα πρώτα σχόλια.
Και πώς -άν μπορώ να ρωτήσω-κατάφερες να καταλάβεις την σύνδεση και της Εκκλησίας με την νοοτροπία του Έλληνα?
Να υποθεσω διάβασες και Στέλιο Ράμφο?
Έτσι?
Ο τρόπος σκέψης του συγκεκριμένου Φιλόσοφου/συγγραφές να δείς που θα είναι σημαντικός απο εδώ και πέρα εφόσον το Ελληνικό κοινό κατορθώσει να ξεπεράσει τις παθογένειες και αδυναμίες του.
Επίσης και η γνώση ψυχολογίας βοηθάει υποθέτω στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς του κάθε λαού.

MEGA 1

[quote user="cna" post="346404"]Ναι αλλά και στην ηδονή θα πρέπει να υπάρχει μέτρο ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος της θεοποίησης της ηδονής. Στο βάθος-βάθος βέβαια όποιος πιστεύει πραγματικά δεν έχει ανάγκη να καταφεύγει στην ικανοποίηση των ηδονών για να νοιώσει όμορφα. Γι' αυτό λοιπόν θα πρέπει πάντα ο έρωτας προς τον Θεό να υπερέχει του έρωτα προς τον άνθρωπο.[/quote]

Δέν θα "πρέπει" τίποτα.
Εκείνο που "έπρεπε" να γίνει ήταν ο πλήρης διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα και να της αφήσουμε τις τριτοκοσμικές υποκρισίες περί:"Διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Κράτους"
Μόνο Ελλάδα θα μπορούσε πάλι το (δήθεν) ελληνικό δαιμόνιο να λειτουργήσει και να κάνουμε την γνωστή μεσοβέζικη λύση για όλα και να βάλουμε στο Σύνταγμα την μπλόφα περί :".Διακριτών ρόλων"
Πρέπει να διαχωριστεί πλήρως το κράτος απο την Εκκλησία και εάν η Εκκλησία θεωρήσει ότι πρέπει να της δωθεί περιουσία διότι της ανήκει τότε ας γίνει -όπως έγινε στην Ιταλία και δημιουγήθηκε το Βατικανό εξαιτίας του εκεί διαχωρισμού κράτους -Εκκλησίας.
Αλλά απο εκεί και πέρα εάν τολμήσει η Εκκλησία και εκπρόσωποί της μετά απο έναν ενδεχόμνο διαχωρισμό να θεωρήσει ότι μπορει να ανακατεύεται στις υποθέσεις του κράτους τότε άς αντιμετωπίσει τις συνέπειες.
Άλλωστε γελοιοποιούνται  διάφοροι εκκλησιαστικοί παράγοντες κάθε φορά που μιλάνε για τα εγκώσμια-δέν έχουν ιδέα.

MEGA 1


pixie

[quote user="MEGA 1" post="361184"]Pixie πολύ καλό άρθρο. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι αρκετά προχωρημένος για Ελλάδα άλλωστε δές τα πρώτα σχόλια.
Και πώς -άν μπορώ να ρωτήσω-κατάφερες να καταλάβεις την σύνδεση και της Εκκλησίας με την νοοτροπία του Έλληνα?
Να υποθεσω διάβασες και Στέλιο Ράμφο?
Έτσι?
Ο τρόπος σκέψης του συγκεκριμένου Φιλόσοφου/συγγραφέα να δείς που θα είναι σημαντικός απο εδώ και πέρα εφόσον το Ελληνικό κοινό κατορθώσει να ξεπεράσει τις παθογένειες και αδυναμίες του.
Επίσης και η γνώση ψυχολογίας βοηθάει υποθέτω στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς του κάθε λαού.[/quote]

Καλησπέρα...

Σ' ευχαριστώ.'Οχι, δεν έχω διαβάσει τον συγκεκριμένο συγγραφέα, σε πρώτη ευκαιρία βεβαίως θα το κάνω.

Λέξη κλειδί η λέξη ''νοοτροπία'' ή καλύτερα η έννοια της ''κακής'' νοοτροπίας ακόμα και στα σημερινά προβλήματα. Νομίζω όμως πως είναι ένα στοιχείο έμφυτο και διαχρονικό, κάτι σαν εθνική κληρονομιά και μια τεράστια δικαιολογία για κάθε βολεμένο πονηρό, επιτήδειο τεμπέλη, ανεύθυνο ή λαμόγιο.

Δεν ξέρω γιατί αλλά σε επίπεδο ατομικής συνείδησης ο Έλληνας [γενικά μιλάω γιατί πάντα ευτυχώς υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις] δεν ολοκληρώνεται! Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία. Παραμένει στην επιφάνεια και τις γελοίες εξωτερικότητες και τα υπόλοιπα τα θεωρεί φύρα. Γίνεται μικροπρεπής, αρκεί να βολεύεται. Λαδώνει ή δωροδοκείται, αρκεί να γίνει η δουλειά του. Και έρχεται και η εκκλησία να δώσει ένα ανάλογο χρώμα με τις ηθικολογικές ανοησίες...


Άστα! Κι είμαι αισιόδοξη... έχω δλδ. την αίσθηση πως πλέον μέσα στα σημερινά δεινά πολλά πράγματα ανατρέπονται και αναθεωρούνται και είμαστε σε μια καλή πορεία συνειδητοποίησης...
Τουλάχιστον αυτό... ;-)

Nikos Apomakros

[quote user="pixie" post="361248"]
Δεν ξέρω γιατί αλλά σε επίπεδο ατομικής συνείδησης ο Έλληνας
[γενικά μιλάω γιατί πάντα ευτυχώς υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις]
δεν ολοκληρώνεται! Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία. Παραμένει στην
επιφάνεια και τις γελοίες εξωτερικότητες και τα υπόλοιπα τα θεωρεί φύρα.
Γίνεται μικροπρεπής, αρκεί να βολεύεται. Λαδώνει ή δωροδοκείται, αρκεί
να γίνει η δουλειά του. Και έρχεται και η εκκλησία να δώσει ένα ανάλογο
χρώμα με τις ηθικολογικές ανοησίες...
[/quote]


Δύο χιλιετίες ουσιαστικής υποταγής ίσως. Κατά τη γνώμη μου είναι ο
κύριος λόγος του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς που αναπτύξαμε.
Η πονηριά, το βόλεμα, το λάδωμα, η δωροδοκία και πολλά άλλα "καλούδια"
ήταν θέματα επιβίωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρηστικότητας (για όποιον
ξέρει ή για όποιον έχει όρεξη να ψάξει) ο όρος "νονός" και ο πραγματικός
ρόλος αυτών που ονομάζονταν "πνευματικοί πατέρες". Ακόμα και οι Χιώτες
που τριγύριζαν ανά δύο.

Ο τρόπος σκέψης μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, προσαρμοζόμενος
στα νέα δεδομένα, ανεξαρτήτως πόσο αυτά αλλάζουν. Είναι μια αλυσίδα που
ή θα σπάσει από ένα πολύ δυνατό τράβηγμα ή θα λιώσει από σκουριά σε ένα
ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τρεις αυτοκρατορίες μας διαπέρασαν και κάτι πρόσκαιρες υπερδυνάμεις...
να λέμε πάλι καλά που διατηρήθηκε μια έστω πενιχρή ταυτότητα με μια
υποτυπώδη γλώσσα, βασισμένη σ' εκείνη... την ιδιαίτερα πολύτιμη.
Σαφώς και μας άφησε όλο αυτό χουνέρια ψυχοπνευματικής δυσκαμψίας.

Αυτός ο τόπος πάντως, όπως και μερικοί άλλοι τόποι στον πλανήτη,
είμαι βέβαιος ότι εμπνέει για σκέψη και συναίσθηση. Το μόνο που απομένει
είναι να βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος και η κατάλληλη ώθηση.
Κάτι ιδιαίτερα δύσκολο βέβαια να βρεθεί στην εποχή του Εσπρέσο
και του ακόρεστου υλισμού. Όταν δεν μπορείς να βρεις την πραγματική
ανάγκη, δημιουργείς μια. Αν την ικανοποιήσεις, δημιουργείς άλλη.
Αυτό ζούμε.

pixie

Συμφωνώ, Νίκο...

Είναι βέβαιο ότι κι ο τερατώδης μηχανισμός, και εννοώ την κοινωνική απορρόφηση, οδηγεί σε μορφές αλλοτρίωσης.
Η προσαρμογή σε καθημερινά καθήκοντα - γιατί από τους περισσότερους νομίζεται πως μόνο έτσι εξασφαλίζεται η επιβίωση - ακόμα και ο τρόπος διασκέδασης οδηγεί τελικά σε κενότητα, αφού κανείς δεν αντλεί χαρά από αυτόν τον τρόπο ζωής! Τα κλασικά εικονογραφημένα της αστικής ιστορίας... και κάπως έτσι αλλοιώνονται και τα στοιχεία της ταυτότητας...

MEGA 1

[quote user="pixie" post="361248"][quote user="MEGA 1" post="361184"]Pixie πολύ καλό άρθρο. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι αρκετά προχωρημένος για Ελλάδα άλλωστε δές τα πρώτα σχόλια.
Και πώς -άν μπορώ να ρωτήσω-κατάφερες να καταλάβεις την σύνδεση και της Εκκλησίας με την νοοτροπία του Έλληνα?
Να υποθεσω διάβασες και Στέλιο Ράμφο?
Έτσι?
Ο τρόπος σκέψης του συγκεκριμένου Φιλόσοφου/συγγραφέα να δείς που θα είναι σημαντικός απο εδώ και πέρα εφόσον το Ελληνικό κοινό κατορθώσει να ξεπεράσει τις παθογένειες και αδυναμίες του.
Επίσης και η γνώση ψυχολογίας βοηθάει υποθέτω στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς του κάθε λαού.[/quote]

Καλησπέρα...

Σ' ευχαριστώ.'Οχι, δεν έχω διαβάσει τον συγκεκριμένο συγγραφέα, σε πρώτη ευκαιρία βεβαίως θα το κάνω.

Λέξη κλειδί η λέξη ''νοοτροπία'' ή καλύτερα η έννοια της ''κακής'' νοοτροπίας ακόμα και στα σημερινά προβλήματα. Νομίζω όμως πως είναι ένα στοιχείο έμφυτο και διαχρονικό, κάτι σαν εθνική κληρονομιά και μια τεράστια δικαιολογία για κάθε βολεμένο πονηρό, επιτήδειο τεμπέλη, ανεύθυνο ή λαμόγιο.

Δεν ξέρω γιατί αλλά σε επίπεδο ατομικής συνείδησης ο Έλληνας [γενικά μιλάω γιατί πάντα ευτυχώς υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις] δεν ολοκληρώνεται! Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία. Παραμένει στην επιφάνεια και τις γελοίες εξωτερικότητες και τα υπόλοιπα τα θεωρεί φύρα. Γίνεται μικροπρεπής, αρκεί να βολεύεται. Λαδώνει ή δωροδοκείται, αρκεί να γίνει η δουλειά του. Και έρχεται και η εκκλησία να δώσει ένα ανάλογο χρώμα με τις ηθικολογικές ανοησίες...


Άστα! Κι είμαι αισιόδοξη... έχω δλδ. την αίσθηση πως πλέον μέσα στα σημερινά δεινά πολλά πράγματα ανατρέπονται και αναθεωρούνται και είμαστε σε μια καλή πορεία συνειδητοποίησης...
Τουλάχιστον αυτό... ;-)[/quote]

Συμφωνώ σε όλα πλήν στο ότι:"πράγματα ανατρέπονται και αναθεωρούνται και είμαστε σε μια καλή πορεία συνειδητοποίησης"

Μα απο πού το συμπεραίνεις αυτό?
Αλήθεια τώρα, έχω ακούσει πάρα πολύ κόσμο να το λέει.
Pixie, να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο της εις άτοπον επαγωγής....εάν είμασταν σε "μία καλή πορεία συνηδητοποίησης η ψυχή (μας) δέν θα ήταν τόσο άρρωστη όσο είναι τώρα, θα έβρισκε μία διέξοδο.
Π.χ κεφάλαιο οικονομική κρίση.
Ρώτα τους περισσότερους ποιά τα αίτια και θα σου πούνε οι "διεθνείς κερδοσκόποι" χωρίς ούτε να ξέρουνε τίποτα απο χρηματιστηριακά παιχνίδια.
Αντί να σου πούνε ότι αυτό που έχουμε είναι πρόβλημα συνειδητοποίησης πρώτα απο όλα δηλ κοινωνικό με άλλα λόγια.
Αποτέλεσμα ο Έληνας δέν βρίσκει διέξοδο διότι νομίζει ότι δέν υπάρχει διέξοδος μιάς και συνωμοτούν όλοι οι άλλοι είς βάρος του.
Αυτό ξέρεις υποθέτω τί αρρώστια είναι για την ψυχή.
Σου αφαιρεί όλα τα κίνητρα να βελτιωθείς ε΄να πρός ένα και μετά μένεις να αναρωτιέσει :" τις πταίει"?

186 Επισκέπτες, 1 Χρήστης